Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
venovako Forumaš(ica)
|
Postano: 20:10 čet, 29. 6. 2006 Naslov: NEdit, bash i ostali sw na student-u |
|
|
Kao mali doprinos laksem radu na vremešnom nam student-u instalirah ponešto softvera, od kojeg izdvajam:
[url=http://www.nedit.org/]NEdit[/url] je programerski editor teksta s grafičkim sučeljem.
Odlikuje ga, među ostalim, kvalitetna identacija i bojanje sintakse, te lakoća korištenja neusporediva sa svim *nix editorima "stare škole" (skoro pa Windows look-and-feel).
[url=http://gnu.org/software/bash/]Bash[/url] vjerojatno ne moram posebno predstavljati.
Za ostale programe neću interesentu pokvariti čar otkrivanja njihova smisla.
Naravno, ograđujem se od svakog problematičnog ponašanja rečenog softvera.
Da biste koristili te programe, najlakše je nadodati na vaš [tt].kshrc[/tt] illi [tt].profile[/tt] sljedeće linije:[code:1]export PATH=$PATH:/student1/venovako/bin
export MANPATH=$MANPATH:/student1/venovako/man[/code:1]
Time će se moje verzije programa pokretati samo ako na sistemu nisu globalno dostupni programi istog imena.
[i]Ne zaboravite[/i] se odjaviti i ponovno logirati na student nakon tih promjena.
Za primjere konfiguracije NEdita i bash-a pogledajte (iskoristite) [tt].nedit/nedit.rc[/tt] i [tt].bashrc[/tt] u mom home direktoriju.
Također, [tt]man nedit[/tt] i [tt]man bash[/tt] kazuju mnogo lijepih stvari.
Netko će reći da ovaj post nije potreban, no znam bar još jednog sretnog (?) korisnika tog softvera, pa ako je pomogao njemu, možda će i još nekome.
Kao mali doprinos laksem radu na vremešnom nam student-u instalirah ponešto softvera, od kojeg izdvajam:
NEdit je programerski editor teksta s grafičkim sučeljem.
Odlikuje ga, među ostalim, kvalitetna identacija i bojanje sintakse, te lakoća korištenja neusporediva sa svim *nix editorima "stare škole" (skoro pa Windows look-and-feel).
Bash vjerojatno ne moram posebno predstavljati.
Za ostale programe neću interesentu pokvariti čar otkrivanja njihova smisla.
Naravno, ograđujem se od svakog problematičnog ponašanja rečenog softvera.
Da biste koristili te programe, najlakše je nadodati na vaš .kshrc illi .profile sljedeće linije: Kod: | export PATH=$PATH:/student1/venovako/bin
export MANPATH=$MANPATH:/student1/venovako/man |
Time će se moje verzije programa pokretati samo ako na sistemu nisu globalno dostupni programi istog imena.
Ne zaboravite se odjaviti i ponovno logirati na student nakon tih promjena.
Za primjere konfiguracije NEdita i bash-a pogledajte (iskoristite) .nedit/nedit.rc i .bashrc u mom home direktoriju.
Također, man nedit i man bash kazuju mnogo lijepih stvari.
Netko će reći da ovaj post nije potreban, no znam bar još jednog sretnog (?) korisnika tog softvera, pa ako je pomogao njemu, možda će i još nekome.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
venovako Forumaš(ica)
|
Postano: 8:45 pet, 30. 6. 2006 Naslov: Re: NEdit, bash i ostali sw na student-u |
|
|
[quote="vsego"]Ja sam stavio sticky; tko se hoce buniti, neka mi dodje osobno. :samurai: :twisted:[/quote]
:bow: vsego :wob: thnx!
[quote="vsego"]Zasto ne stavis cijeli popis S/W-a (bez linkova i opisa)? :grebgreb:[/quote]
Zato sto je taj popis podlozan promjenama, dok su NEdit i bash tu za stalno. Dobije li jos koji program stalni status, lako ga nadopisem na izvorni post, a koga zanima stanje u nekom danom trenutku moze ga uvijek dobiti s:
[tt]ls -lF ~venovako/bin[/tt] i procitati pripadne manuale.
@mdoko: Hvala na Sarmi!
vsego (napisa): | Ja sam stavio sticky; tko se hoce buniti, neka mi dodje osobno. |
vsego thnx!
vsego (napisa): | Zasto ne stavis cijeli popis S/W-a (bez linkova i opisa)? |
Zato sto je taj popis podlozan promjenama, dok su NEdit i bash tu za stalno. Dobije li jos koji program stalni status, lako ga nadopisem na izvorni post, a koga zanima stanje u nekom danom trenutku moze ga uvijek dobiti s:
ls -lF ~venovako/bin i procitati pripadne manuale.
@mdoko: Hvala na Sarmi!
|
|
[Vrh] |
|
GauSs_ Moderator
Spol:
|
Postano: 17:14 pet, 30. 6. 2006 Naslov: |
|
|
bash => karma++
ako bas imas volje skompajliraj [b]dircolors[/b]
bash ⇒ karma++
ako bas imas volje skompajliraj dircolors
_________________ The purpose of life is to end
Prosle su godine kolokviji bili laksi, zar ne?
|
|
[Vrh] |
|
venovako Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)
Spol:
|