Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
allllice Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 18:45 uto, 12. 12. 2006 Naslov: Dojmovi s kolokvija iz ma3 |
|
|
Ne znam kako se drugima cinilo, al meni je ovaj kolokvij bio prilicno tezak.
Pogotovo u usporedbi sa svim starijim kolokvijima (koji se mogu naci na web str ma3). Nedovoljno vremena (otkad sam dobila papir nisam prestala pisat) i atipicni zadaci (bila sam na svim vjezbama ove godine, i nabavila proslogodisnje). Dobro, bila su 3 tipicna, mora se priznat.
Ali sve u svemu, opci dojam je da je bilo premalo vremena.
I nije problem u nedovoljnom vjezbanju, jer sam se prilicno potrudila za kolokvij. :( :( :(
Btw - jel zna itko kad ce bit rezultati?
Ne znam kako se drugima cinilo, al meni je ovaj kolokvij bio prilicno tezak.
Pogotovo u usporedbi sa svim starijim kolokvijima (koji se mogu naci na web str ma3). Nedovoljno vremena (otkad sam dobila papir nisam prestala pisat) i atipicni zadaci (bila sam na svim vjezbama ove godine, i nabavila proslogodisnje). Dobro, bila su 3 tipicna, mora se priznat.
Ali sve u svemu, opci dojam je da je bilo premalo vremena.
I nije problem u nedovoljnom vjezbanju, jer sam se prilicno potrudila za kolokvij.
Btw - jel zna itko kad ce bit rezultati?
|
|
[Vrh] |
|
iglica Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mea Forumaš(ica)

|
Postano: 19:22 uto, 12. 12. 2006 Naslov: Re: Dojmovi s kolokvija iz ma3 |
|
|
Rezultati će biti nakon što sve ispravim. Na vježbama u utorak ću vam znati reći kada će to biti.
Ne bih rekla da je kolokvij zahtjevniji od starih kolokvija. Koji su to atipični zadaci? Koji od prva 4 zadatka traži nešto što ove godine na vježbama nismo radili i to detaljno?
Vjerujem da studenti koji su razumjeli ono što smo radili na vježbama i koji su provježbali još dodatnih zadataka, npr. stare kolokvije (ne tako da pročitate rješenja, nego sjednete i mozgate nad zadacima 2 sata) ne bi trebali imati većih problema s nijednim od tih zadataka.
Priznajem da u zadnjem zadatku ima više posla, i to zato što većinom taj tip zadatka studenti rješavaju po kuharici, bez razumijevanja, pa sam to htjela spriječiti.
Neka i drugi napišu svoje dojmove.
Rezultati će biti nakon što sve ispravim. Na vježbama u utorak ću vam znati reći kada će to biti.
Ne bih rekla da je kolokvij zahtjevniji od starih kolokvija. Koji su to atipični zadaci? Koji od prva 4 zadatka traži nešto što ove godine na vježbama nismo radili i to detaljno?
Vjerujem da studenti koji su razumjeli ono što smo radili na vježbama i koji su provježbali još dodatnih zadataka, npr. stare kolokvije (ne tako da pročitate rješenja, nego sjednete i mozgate nad zadacima 2 sata) ne bi trebali imati većih problema s nijednim od tih zadataka.
Priznajem da u zadnjem zadatku ima više posla, i to zato što većinom taj tip zadatka studenti rješavaju po kuharici, bez razumijevanja, pa sam to htjela spriječiti.
Neka i drugi napišu svoje dojmove.
|
|
[Vrh] |
|
allllice Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:39 uto, 12. 12. 2006 Naslov: |
|
|
Pa, evo malo detaljnije :)
1. ok, bio je tipican, ali mislim da studenti ipak vise vole baratat s realnim skupom :)
2. dosta vremena se izgubi dok se napise sve s tim diferencijalima, kompozicijama, itd. opcenito puno brze ide s realnim br. umjesto skalarima i normama
3. bar u mojoj grupi je bio jako lagan, jer sam odmah dobila kontradikciju (osim ako sam nesto fulala, a valjda nisam, jer ako jesam.. :brick: )
4. je oduzimao isto dosta vremena
5.da, nije bio tipican. Rjesavala sam ga zadnjeg i nisam bas stigla obrazlozit sve. trebalo je odmah uociti da neke varijable mogu biti samo >0, i onda je puno lakse,
ali!
nije problem rijesit kolokvij ako se ima puno vremena. Ovako kad nemas vremena prvo malo razmislit o zadatku, pa provjerit dal je sve ok izderivirano, i opcenito ok izracunato, plus jos dodatni stres, plus netipican zadatak.... sve to je bilo malo previse za mene i bojim se da cu imat puno manje bodova nego sto sam se nadala.
A jos kad se sjetim ispita iz elementarne matematike gdje sam na logaritmu (za kojeg mi je trebala cijela strana da ga rijesim) fulala u zbrajanju na (doslovno) zadnjoj jednakosti (jer sam previdjela minus), i zato dobila samo 10bodova od 20.... bojim se kako ce ovo sad izgledati :cry:
i onda ovaj kolokvij usporedim za zadnjih par gdje sam znala rijesit bar 3 zadatka bez problema, i ostalo bi mi jos oko sat vremena....
Pa, evo malo detaljnije
1. ok, bio je tipican, ali mislim da studenti ipak vise vole baratat s realnim skupom
2. dosta vremena se izgubi dok se napise sve s tim diferencijalima, kompozicijama, itd. opcenito puno brze ide s realnim br. umjesto skalarima i normama
3. bar u mojoj grupi je bio jako lagan, jer sam odmah dobila kontradikciju (osim ako sam nesto fulala, a valjda nisam, jer ako jesam.. )
4. je oduzimao isto dosta vremena
5.da, nije bio tipican. Rjesavala sam ga zadnjeg i nisam bas stigla obrazlozit sve. trebalo je odmah uociti da neke varijable mogu biti samo >0, i onda je puno lakse,
ali!
nije problem rijesit kolokvij ako se ima puno vremena. Ovako kad nemas vremena prvo malo razmislit o zadatku, pa provjerit dal je sve ok izderivirano, i opcenito ok izracunato, plus jos dodatni stres, plus netipican zadatak.... sve to je bilo malo previse za mene i bojim se da cu imat puno manje bodova nego sto sam se nadala.
A jos kad se sjetim ispita iz elementarne matematike gdje sam na logaritmu (za kojeg mi je trebala cijela strana da ga rijesim) fulala u zbrajanju na (doslovno) zadnjoj jednakosti (jer sam previdjela minus), i zato dobila samo 10bodova od 20.... bojim se kako ce ovo sad izgledati
i onda ovaj kolokvij usporedim za zadnjih par gdje sam znala rijesit bar 3 zadatka bez problema, i ostalo bi mi jos oko sat vremena....
|
|
[Vrh] |
|
Markec Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 22:22 uto, 12. 12. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="allllice"]3. bar u mojoj grupi je bio jako lagan, jer sam odmah dobila kontradikciju (osim ako sam nesto fulala, a valjda nisam, jer ako jesam.. Tup, tup, tup,... )[/quote]
I meni je tako ispalo u trecem zadatku, no zbog teksta zadatka, pretpostavljam da je krivo :(
[quote="allllice"]1. ok, bio je tipican, ali mislim da studenti ipak vise vole baratat s realnim skupom[/quote]
:miniklap: :miniklap: :miniklap:
allllice (napisa): | 3. bar u mojoj grupi je bio jako lagan, jer sam odmah dobila kontradikciju (osim ako sam nesto fulala, a valjda nisam, jer ako jesam.. Tup, tup, tup,... ) |
I meni je tako ispalo u trecem zadatku, no zbog teksta zadatka, pretpostavljam da je krivo
allllice (napisa): | 1. ok, bio je tipican, ali mislim da studenti ipak vise vole baratat s realnim skupom |
|
|
[Vrh] |
|
Perosito Forumaš(ica)

|
Postano: 1:38 sri, 13. 12. 2006 Naslov: |
|
|
Ne znam, meni je kolokvij bio OK, 3 laka zadatka i 2 srednje teška. Mislim, nisam baš Bog zna kak napisal, al ono da sam naučil sve kak spada vjerojatno bi. Ne mislim da su zadaci bili atipični, pogotovo ne nakon ovogodišnjih vježbi na kojima smo stvarno super sve radili, a moram priznat da smo i na demonstraturama ok prošli tm o implicitnoj f-ji i taj mi se zadatak činil lakim. :roll:
A da ne volimo zadatke s Q-ovima, to je istina! :lol:
Ne znam, meni je kolokvij bio OK, 3 laka zadatka i 2 srednje teška. Mislim, nisam baš Bog zna kak napisal, al ono da sam naučil sve kak spada vjerojatno bi. Ne mislim da su zadaci bili atipični, pogotovo ne nakon ovogodišnjih vježbi na kojima smo stvarno super sve radili, a moram priznat da smo i na demonstraturama ok prošli tm o implicitnoj f-ji i taj mi se zadatak činil lakim.
A da ne volimo zadatke s Q-ovima, to je istina!
_________________ Nije sve tako sivo... Kad imaš s nekim otić na pivo 
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
allllice Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
allllice Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
annna Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:28 sri, 20. 12. 2006 Naslov: |
|
|
kako ste dobili kontradikciju? stavljali ste da je vektor smjera ravnine isti kao i vektor smjera pravca? to nije istina, postoji neka veza izmedju tih vektora smjera ali nisu isti.. trebalo je napisat jdbu tangencijalne ravnine u tocki T=(x0,y0,z0), postaviti uvjet da ta tocka lezi na plohi i uzeti dvije tocke s pravca te ih uvrstiti u jdbu ravnine.. dobije se sustav 3*3 i izracuna se trazena tocka T (odnosno dobiju se dvije tocke) i uvrsti natragu jdbu ravnine.. mislim da sam tako nekako rijesila, 10 bodova dobila
kako ste dobili kontradikciju? stavljali ste da je vektor smjera ravnine isti kao i vektor smjera pravca? to nije istina, postoji neka veza izmedju tih vektora smjera ali nisu isti.. trebalo je napisat jdbu tangencijalne ravnine u tocki T=(x0,y0,z0), postaviti uvjet da ta tocka lezi na plohi i uzeti dvije tocke s pravca te ih uvrstiti u jdbu ravnine.. dobije se sustav 3*3 i izracuna se trazena tocka T (odnosno dobiju se dvije tocke) i uvrsti natragu jdbu ravnine.. mislim da sam tako nekako rijesila, 10 bodova dobila
|
|
[Vrh] |
|
allllice Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:38 sri, 20. 12. 2006 Naslov: |
|
|
Moram priznat da se vise ne sjecam zadatka, al mislim da je trebalo naci tangencijalnu ravninu na neku plohu S (vjerojatno u nekoj tocki T), s tim da smo jos znali jednadzbu pravca koji prolazi tom ravninom.
E sad, ovo sto sam ja napravila je ocito krivo, al ovo je bio moj postupak:
gradijent od S skalarno sa smjerom pravca mora biti 0, jer su okomiti.
I tu sam dobila kontradikciju - ispalo mi je da e na neku potenciju mora biti negativan, sto nije moguce.
Zasto to nije bio dobar postupak? Vjerojatno ima neke veze s tim da je gradijent okomit na sve pravce koji prolaze tangencijalnom ravninom, a ne samo na ovaj jedan, al mislila sam da se to moze rijesiti tako sto koeficijent jos mnozim s nekim lambda.
Moram priznat da se vise ne sjecam zadatka, al mislim da je trebalo naci tangencijalnu ravninu na neku plohu S (vjerojatno u nekoj tocki T), s tim da smo jos znali jednadzbu pravca koji prolazi tom ravninom.
E sad, ovo sto sam ja napravila je ocito krivo, al ovo je bio moj postupak:
gradijent od S skalarno sa smjerom pravca mora biti 0, jer su okomiti.
I tu sam dobila kontradikciju - ispalo mi je da e na neku potenciju mora biti negativan, sto nije moguce.
Zasto to nije bio dobar postupak? Vjerojatno ima neke veze s tim da je gradijent okomit na sve pravce koji prolaze tangencijalnom ravninom, a ne samo na ovaj jedan, al mislila sam da se to moze rijesiti tako sto koeficijent jos mnozim s nekim lambda.
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
annna Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mea Forumaš(ica)

|
Postano: 12:25 čet, 21. 12. 2006 Naslov: |
|
|
@annna, allllice i ostali:
pravac kroz točku [i]T[/i] s vektorom smjera [i]v[/i] leži u (tangencijalnoj) ravnini ako:
1) točka [i]T[/i] leži u toj ravnini
2) vektor [i]v[/i] je okomit na vektor normale ravnine
Drugi uvjet se može zamijeniti uvjetom da još jedna točka pravca leži u ravnini.
[quote="allllice"]I meni izgleda ipak nije dobra ona kontradikcija u trecem zadatku.... nije mi jasno :([/quote]
Ako sam dobro identificirala vaš test, nakon što ste napisali da su ti vektori okomiti i da im je skal.produkt nula, nastavljate ovako:
2xe^(x^2)=0, -2e^(2y)=L, -1=-2L... a to bi značilo da su ti vektori proporcionalni, odnosno paralelni.
@annna, allllice i ostali:
pravac kroz točku T s vektorom smjera v leži u (tangencijalnoj) ravnini ako:
1) točka T leži u toj ravnini
2) vektor v je okomit na vektor normale ravnine
Drugi uvjet se može zamijeniti uvjetom da još jedna točka pravca leži u ravnini.
allllice (napisa): | I meni izgleda ipak nije dobra ona kontradikcija u trecem zadatku.... nije mi jasno  |
Ako sam dobro identificirala vaš test, nakon što ste napisali da su ti vektori okomiti i da im je skal.produkt nula, nastavljate ovako:
2xe^(x^2)=0, -2e^(2y)=L, -1=-2L... a to bi značilo da su ti vektori proporcionalni, odnosno paralelni.
|
|
[Vrh] |
|
ta2a Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ainotna Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
allllice Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 10:12 uto, 9. 1. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="mea"]
2xe^(x^2)=0, -2e^(2y)=L, -1=-2L... a to bi značilo da su ti vektori proporcionalni, odnosno paralelni.[/quote]
Je... sinulo mi je u medjuvremenu sto sam napravila :wall:
To i jos par "bisera" :oops:
mea (napisa): |
2xe^(x^2)=0, -2e^(2y)=L, -1=-2L... a to bi značilo da su ti vektori proporcionalni, odnosno paralelni. |
Je... sinulo mi je u medjuvremenu sto sam napravila
To i jos par "bisera"
|
|
[Vrh] |
|
|