Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

O dodatnih 5 bodova (informacija)
WWW:
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Računarski praktikum 1
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
95 = 158 - 63

PostPostano: 17:20 čet, 31. 5. 2007    Naslov: O dodatnih 5 bodova Citirajte i odgovorite

Dakle, danas je na predavanju prof. Igaly rekao da oni koji su predali 3zadatka iz kolegija Bioinformatika ce dobiti dodatnih 5 bodova iz kolegija RP1.

E sad, buduci da mislim da to nije fer prema nama koji imamo izborni Fiziku u dogovoru sa profesorom bit ce jedan dodatan zadatak za nas. Dakle ovo nece biti obavezno i mogu svi oni koji ove godine slusaju i polazu Fiziku i RP1.

Molila bi [b]sve[/b] koji odgovaraju gornjem opisu da mi se jave na mail i potvrde buduci da bi profesor htio znati koliko nas ima i koji smo. Pa da dostavim profesoru popis. Moze vas se i vise sa istog maila.

E da i molila bi da to ucine [b][size=18]bas svi [/size][/b][size=9](cak i oni koji su sa mnom svakodnevno)[/size] da nekog slucajno ne zaboravim!!!!

E sad vezano za zadatak, to cu sve u dogovoru sa profesorom i obavjestim na ovoj temi. Rekao je da mogu predlozit zadatak, pa cu tako i napravit (imajuc na umu da bude jednostavno i da bude novije gradivo, i ja isto imam za ucit :( ).

I jos jednom da ponovim ovo se [b][size=18]NE ODNOSI [/size][/b]na one koji imaju Bioinformatiku.

Eto to bi bilo to :)
Dakle, danas je na predavanju prof. Igaly rekao da oni koji su predali 3zadatka iz kolegija Bioinformatika ce dobiti dodatnih 5 bodova iz kolegija RP1.

E sad, buduci da mislim da to nije fer prema nama koji imamo izborni Fiziku u dogovoru sa profesorom bit ce jedan dodatan zadatak za nas. Dakle ovo nece biti obavezno i mogu svi oni koji ove godine slusaju i polazu Fiziku i RP1.

Molila bi sve koji odgovaraju gornjem opisu da mi se jave na mail i potvrde buduci da bi profesor htio znati koliko nas ima i koji smo. Pa da dostavim profesoru popis. Moze vas se i vise sa istog maila.

E da i molila bi da to ucine bas svi (cak i oni koji su sa mnom svakodnevno) da nekog slucajno ne zaboravim!!!!

E sad vezano za zadatak, to cu sve u dogovoru sa profesorom i obavjestim na ovoj temi. Rekao je da mogu predlozit zadatak, pa cu tako i napravit (imajuc na umu da bude jednostavno i da bude novije gradivo, i ja isto imam za ucit Sad ).

I jos jednom da ponovim ovo se NE ODNOSI na one koji imaju Bioinformatiku.

Eto to bi bilo to Smile

Zadnja promjena: nana; 0:16 pon, 28. 3. 2011; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
pssst
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 6

PostPostano: 10:49 pet, 1. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

A što s onima koji ne slušaju ni Bioinformatiku ni Fiziku? Jel se mi možemo javit za taj zadatak? :?:
A što s onima koji ne slušaju ni Bioinformatiku ni Fiziku? Jel se mi možemo javit za taj zadatak? Question

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
andreao
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

35 = 192 - 157

PostPostano: 13:26 pet, 1. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovo je preodlično!!! Bit će mnogi ljudi sretni s time. Samo se čudim zašto nama nije to rekao u utorak?! Možda nije znao još tada za to.
Ah, nema veze. Uglavnom da mi dobijemo tih 5 bodova.
@nana: thx for the information. karma++
Ovo je preodlično!!! Bit će mnogi ljudi sretni s time. Samo se čudim zašto nama nije to rekao u utorak?! Možda nije znao još tada za to.
Ah, nema veze. Uglavnom da mi dobijemo tih 5 bodova.
@nana: thx for the information. karma++

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 27 - 4

PostPostano: 14:07 pet, 1. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

rekao je u cetvrtak da je zaboravio napomenuti to u utorak :(
glavno da smo vec svi nekak saznali :P
rekao je u cetvrtak da je zaboravio napomenuti to u utorak Sad
glavno da smo vec svi nekak saznali Razz

[Vrh]
nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

95 = 158 - 63

PostPostano: 19:20 pet, 1. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

@pssst: Nemam pojma sta s vama.
@pssst: Nemam pojma sta s vama.

goranigaly
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
46 = 50 - 4

PostPostano: 16:42 pon, 4. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="pssst"]A što s onima koji ne slušaju ni Bioinformatiku ni Fiziku? Jel se mi možemo javit za taj zadatak? :?:[/quote]

Molim da mi dostavite popis (adrese e-pošte) slušača koji ne slušaju ni bioinformatiku ni fiziku, a željeli bi zaraditi dodatnih 5 bodova. Poslat ću Vam uvjete za osvajanje 5 dodatnih bodova.

Isprika svima koji su u ovoj kategoriji. Nisam predvidio da fizika i bioinformatika ne pokriva sve slušače.
pssst (napisa):
A što s onima koji ne slušaju ni Bioinformatiku ni Fiziku? Jel se mi možemo javit za taj zadatak? Question

Molim da mi dostavite popis (adrese e-pošte) slušača koji ne slušaju ni bioinformatiku ni fiziku, a željeli bi zaraditi dodatnih 5 bodova. Poslat ću Vam uvjete za osvajanje 5 dodatnih bodova.

Isprika svima koji su u ovoj kategoriji. Nisam predvidio da fizika i bioinformatika ne pokriva sve slušače.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice AIM MSNM
Lara
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 3

PostPostano: 2:00 pet, 8. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

A zna li se do kad treba predati taj zadatak?
A zna li se do kad treba predati taj zadatak?

[Vrh]
renata
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

14 = 21 - 7

PostPostano: 7:37 pet, 8. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zna li se uopce kada cemo dobiti taj zadatak? ... ili sam to samo ja nesto propustila :?
Zna li se uopce kada cemo dobiti taj zadatak? ... ili sam to samo ja nesto propustila Confused

[Vrh]
nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

95 = 158 - 63

PostPostano: 11:48 sub, 9. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Stavim novosti ovdje kad ih bude.
Predaja ce bit nakon kolokvija.
Stavim novosti ovdje kad ih bude.
Predaja ce bit nakon kolokvija.

Bugs Bunny
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 8 - 6

PostPostano: 16:57 pon, 11. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja ne slušam ni fiziku ni ono drugo. Kome trebam poslati mail, ako se mogu još uvijek prijaviti?
Ja ne slušam ni fiziku ni ono drugo. Kome trebam poslati mail, ako se mogu još uvijek prijaviti?

bojan
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 25 - 1

PostPostano: 17:01 pon, 11. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Bugs Bunny"]Ja ne slušam ni fiziku ni ono drugo. Kome trebam poslati mail, ako se mogu još uvijek prijaviti?[/quote]

Trebaš poslati mail profesoru Igalyju i nakon toga bi ti on trebao poslati zadatak.

E-mail: [mmail=igaly]click[/mmail]

[color=blue][b]Moderator:[/b] Molim ne objavljivati mail adrese u nezasticenom obliku.[/color]
Bugs Bunny (napisa):

Trebaš poslati mail profesoru Igalyju i nakon toga bi ti on trebao poslati zadatak.

E-mail: click

Moderator: Molim ne objavljivati mail adrese u nezasticenom obliku.

alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 19:18 pon, 11. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo, za fizičare, profesor je odobrio zadatak:

Obavljamo pokus izohornog zagrijavanja i hlađenja plina. Napišite program koji će metodom najmanjih kvadrata (linear least squares) naći najbolju aproksimaciju mjerenih vrijednosti, znajući da se teoretski očekuje linearna ovisnost (uputa: koristite QR faktorizaciju). Možete pretpostaviti da korisnik neće unositi više od 100 rezultata mjerenja ovisnosti tlaka o temperaturi. Također pomoću dobivenog rezultata program treba izračunati volumen plina, uz pretpostavku da se radi o jednom molu idealnog plina. Podsjetnik za metodu najmanjih kvadrata možete naći na
[url]http://en.wikipedia.org/wiki/Linear_least_squares[/url] i [url]http://en.wikipedia.org/wiki/QR_decomposition[/url]. Izlazni podaci su ovisnost tlaka o temperaturi (p=C*T, gdje je C konstanta koju program računa) i volumen plina (V=...).

Mislim da bi mogo odobrit još zadataka ak neko smisli, al rok za predaju je do 25.6.
Evo, za fizičare, profesor je odobrio zadatak:

Obavljamo pokus izohornog zagrijavanja i hlađenja plina. Napišite program koji će metodom najmanjih kvadrata (linear least squares) naći najbolju aproksimaciju mjerenih vrijednosti, znajući da se teoretski očekuje linearna ovisnost (uputa: koristite QR faktorizaciju). Možete pretpostaviti da korisnik neće unositi više od 100 rezultata mjerenja ovisnosti tlaka o temperaturi. Također pomoću dobivenog rezultata program treba izračunati volumen plina, uz pretpostavku da se radi o jednom molu idealnog plina. Podsjetnik za metodu najmanjih kvadrata možete naći na
http://en.wikipedia.org/wiki/Linear_least_squares i http://en.wikipedia.org/wiki/QR_decomposition. Izlazni podaci su ovisnost tlaka o temperaturi (p=C*T, gdje je C konstanta koju program računa) i volumen plina (V=...).

Mislim da bi mogo odobrit još zadataka ak neko smisli, al rok za predaju je do 25.6.

alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 19:47 pon, 11. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Za sustav [latex]{\bf Ax} \approx {\bf b}[/latex] tražimo minimizaciju [latex]\left\| {{\bf Ax} - {\bf b}} \right\|^2[/latex] kao funkcije od [latex]{\bf x}[/latex]. Rješenje minimizacije daje jednadžbu [latex]{\bf A}^{\bf T} {\bf Ax} = {\bf A}^{\bf T} {\bf b}[/latex], odnosno [latex]{\bf A}^{\bf T} {\bf Ax} = {\bf c}[/latex]. Nakon toga napravimo QR dekompoziciju matrice [latex]{\bf A}^{\bf T} {\bf A}[/latex] i dobivamo [latex]{\bf QRx} = {\bf c} \Rightarrow {\bf Rx} = {\bf Q}^{\bf T} {\bf c}[/latex].

Na primjer, za dane [latex]\left( {p_1 ,T_1 } \right) = \left( {100{\rm kPa},293{\rm K}} \right)[/latex], [latex]\left( {p_2 ,T_2 } \right) = \left( {102{\rm kPa},300{\rm K}} \right)[/latex] i [latex]\left( {p_3 ,T_3 } \right) = \left( {109{\rm kPa},320{\rm K}} \right)[/latex] je postupak:

Tražimo [latex]\left[ {\begin{array}{*{20}c}
1 & {T_1 } \\
1 & {T_2 } \\
1 & {T_3 } \\
\end{array}} \right]\left[ {\begin{array}{*{20}c}
b \\
a \\
\end{array}} \right] \approx \left[ {\begin{array}{*{20}c}
{p_1 } \\
{p_2 } \\
{p_3 } \\
\end{array}} \right][/latex], pa znamo da mora biti [latex]\left[ {\begin{array}{*{20}c}
1 & 1 & 1 \\
{T_1 } & {T_2 } & {T_3 } \\
1 & {T_1 } \\
1 & {T_2 } \\
1 & {T_3 } \\
b \\
a \\
\end{array}} \right] = \left[ {\begin{array}{*{20}c}
1 & 1 & 1 \\
{T_1 } & {T_2 } & {T_3 } \\
{p_1 } \\
{p_2 } \\
{p_3 } \\
\end{array}} \right][/latex][latex] \Rightarrow[/latex][latex]\left[ {\begin{array}{*{20}c}
{\rm 3} & {{\rm 913}} \\
{{\rm 913}} & {{\rm 278249}} \\
b \\
a \\
\end{array}} \right] = \left[ {\begin{array}{*{20}c}
{311} \\
{94780} \\
\end{array}} \right][/latex]. Sada trebamo napraviti QR dekompoziciju matrice [latex]\left[ {\begin{array}{*{20}c}
{\rm 3} & {{\rm 913}} \\
{{\rm 913}} & {{\rm 278249}} \\
\end{array}} \right][/latex].

Postupak je sljedeći:

Izračunamo normu od [latex]{\bf u} = \left[ {\begin{array}{*{20}c}
3 \\
{913} \\
\end{array}} \right],\left\| {\bf u} \right\| = e_1[/latex], onda uzmemo [latex]{\bf v} = \left[ {\begin{array}{*{20}c}
{ - e_1 } \\
0 \\
\end{array}} \right][/latex] i uz [latex]{\bf a} = {\bf u} - {\bf v}[/latex] izračunamo [latex]{\bf H}_{\bf 1} = {\bf I} - \frac{{2*{\bf aa}^{\bf T} }}{{{\bf a}^{\bf T} {\bf a}}}[/latex].

Sada smo dobili [latex]{\bf H}_{\bf 1} \left[ {\begin{array}{*{20}c}
3 & {913} \\
{913} & {278249} \\
b \\
a \\
\end{array}} \right] = {\bf H}_{\bf 1} \left[ {\begin{array}{*{20}c}
{311} \\
{94780} \\
\end{array}} \right] \Rightarrow {\bf R}\left[ {\begin{array}{*{20}c}
b \\
a \\
\end{array}} \right] = {\bf Q}^{\bf T} \left[ {\begin{array}{*{20}c}
{311} \\
{94780} \\
\end{array}} \right][/latex].

Primjetite da program mora pomnožiti dvije matrice (jednom), izračunati normu (jednom) i housholderovu matricu (jednom).

Da, tlakovi se unose u kilopaskalima, a temperatura u kelvinima.
Za sustav tražimo minimizaciju kao funkcije od . Rješenje minimizacije daje jednadžbu , odnosno . Nakon toga napravimo QR dekompoziciju matrice i dobivamo .

Na primjer, za dane , i je postupak:

Tražimo , pa znamo da mora biti . Sada trebamo napraviti QR dekompoziciju matrice .

Postupak je sljedeći:

Izračunamo normu od , onda uzmemo i uz izračunamo .

Sada smo dobili .

Primjetite da program mora pomnožiti dvije matrice (jednom), izračunati normu (jednom) i housholderovu matricu (jednom).

Da, tlakovi se unose u kilopaskalima, a temperatura u kelvinima.

Zadnja promjena: alen; 17:19 uto, 12. 6. 2007; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 23:39 pon, 11. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ak nekom treba pomoć oko pisanja koda nek mi se javi na pm pa ću mu poslat uputu :wink: [size=4]gotovi kod[/size]
Ak nekom treba pomoć oko pisanja koda nek mi se javi na pm pa ću mu poslat uputu Wink gotovi kod

alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 14:41 čet, 14. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

I ispričavam se što o svojim namjerama nisam obavijestio kolege, nadam se da niste neugodno iznenađeni što ste dobili zadatak [size=7]i gotovo rješenje da se ne morate mučit, ak ne volite kopirat, uživajte u rješavanju[/size], ak ste mislili nešto drugo možete slobodno predložiti profesoru, vjerojatno će vam odobrit, vjerujem da kao i ja želite rješit zadatak prije kolokvija. Tako da ne vidim da postoji neki stvarni problem.

Profesor je rekao:
[quote]Predaja rješenja zadataka i upis ocjena bit će u UTORAK, 26.6. od 9 do 14 sati[/quote] što se tiče fizičara. Prije tog je reko da je rok za predaju 25.6., al ovo gore je zadnja obavijest od njega.
I ispričavam se što o svojim namjerama nisam obavijestio kolege, nadam se da niste neugodno iznenađeni što ste dobili zadatak i gotovo rješenje da se ne morate mučit, ak ne volite kopirat, uživajte u rješavanju, ak ste mislili nešto drugo možete slobodno predložiti profesoru, vjerojatno će vam odobrit, vjerujem da kao i ja želite rješit zadatak prije kolokvija. Tako da ne vidim da postoji neki stvarni problem.

Profesor je rekao:
Citat:
Predaja rješenja zadataka i upis ocjena bit će u UTORAK, 26.6. od 9 do 14 sati
što se tiče fizičara. Prije tog je reko da je rok za predaju 25.6., al ovo gore je zadnja obavijest od njega.

nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

95 = 158 - 63

PostPostano: 15:15 čet, 14. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Tvoje rjesenje ide preko normalnih jdbi sto kvadratno povecava kondiciju matrice A cime je povecana i greska.

Pogresno je postavljen problem jer imas gresku od greske, preciznije pretpostavljas ovisnost y=kx+l i onda gledas razliku r=kx+l-y (koju minimiziras)a vec ti je l greska jer znamo jednadzbu stanja idealnog plina, nisam ja neka fizicarka al mislim da je jos uvijek pV=nRT.
Tvoje rjesenje ide preko normalnih jdbi sto kvadratno povecava kondiciju matrice A cime je povecana i greska.

Pogresno je postavljen problem jer imas gresku od greske, preciznije pretpostavljas ovisnost y=kx+l i onda gledas razliku r=kx+l-y (koju minimiziras)a vec ti je l greska jer znamo jednadzbu stanja idealnog plina, nisam ja neka fizicarka al mislim da je jos uvijek pV=nRT.

alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 18:58 čet, 14. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kod pravih mjerenja je odsječak na T osi oko 0 kelvina, tako da to nije greška, nego služi za pokazivanje da je 0 kelvina stvarno apsolutna 0 eksperimentalno. A što se tiče greške rješavanja sustava, možda i nije najoptimalnije, ali to se ni ne zahtjeva u zadatku.

Kod mjerenja ne pretpostavljamo da znamo pV=nRT, samo tražimo najbolji pravac. U pravom svijetu bi taj zaključak slijedio tek nakon provedenih mjerenja. To pretpostavljamo tek kod računanja volumena.
Kod pravih mjerenja je odsječak na T osi oko 0 kelvina, tako da to nije greška, nego služi za pokazivanje da je 0 kelvina stvarno apsolutna 0 eksperimentalno. A što se tiče greške rješavanja sustava, možda i nije najoptimalnije, ali to se ni ne zahtjeva u zadatku.

Kod mjerenja ne pretpostavljamo da znamo pV=nRT, samo tražimo najbolji pravac. U pravom svijetu bi taj zaključak slijedio tek nakon provedenih mjerenja. To pretpostavljamo tek kod računanja volumena.

Lara
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 3

PostPostano: 22:45 pon, 25. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nema sluzbene obavijesti, pa da ipak pitam... Dakle, predaja zadataka i upis ocjena je sutra od 9 do 14? To je bas sigurno? Mislim se zasto nigdje ne vidim nesto slubeno o tome... Nema nekih novosti?
Nema sluzbene obavijesti, pa da ipak pitam... Dakle, predaja zadataka i upis ocjena je sutra od 9 do 14? To je bas sigurno? Mislim se zasto nigdje ne vidim nesto slubeno o tome... Nema nekih novosti?

[Vrh]
marijap
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

33 = 49 - 16

PostPostano: 23:05 pon, 25. 6. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Meni je profesor mailom odgovorio da je upis ocjena sutra (utorak) od 9 do 14h.
Meni je profesor mailom odgovorio da je upis ocjena sutra (utorak) od 9 do 14h.

[Vrh]
glava
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 3

PostPostano: 17:06 sri, 18. 3. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

dali ove godine isto dobivamo tih 5 bodova?
dali ove godine isto dobivamo tih 5 bodova?

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Računarski praktikum 1 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum