Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zadatak s pčelom i sl. varijablama (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Vjerojatnost
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
218 = 249 - 31

PostPostano: 16:15 pon, 2. 7. 2007    Naslov: Zadatak s pčelom i sl. varijablama Citirajte i odgovorite

Zadatak glasi ovako:

Pčela se kreće po stranama mreže šesterokuta koja se nalazi u koordinatnom sustavu (vidi sliku). U svakom koraku ona obiđe jedan od tri spojišta s jednakom vjerojatnošću. Označimo s (X,Y) koordinatne položaje pčele nakon 2n koraka. Nađite EX, EY, VarX, VarY.

[img]http://img2.freeimagehosting.net/uploads/5a87aebc13.png[/img]
Napomena: na slici umjesto [latex]\pm\sqrt{\frac{3}{2}}[/latex] treba biti [latex]\pm\frac{\sqrt{3}}{2}.[/latex]

Taj zadatak je rađen na vježbama prošle godine i nije mi jasno zašto su slučajne varijable X i Y dane ovako:

Promatramo po 2 koraka.

[latex]X_i \sim
\left (
\begin{array}{ccc}
-3/2 & 0 & 3/2 \\
2/9 & 5/9 & 2/9
\end{array}
\right )
[/latex]

[latex]Y_i \sim
\left (
\begin{array}{ccccc}
-\sqrt{3} & -\sqrt{3}/2 & 0 & \sqrt{3}/2 & \sqrt{3} \\
1/9 & 2/9 & 3/9 & 2/9 & 1/9
\end{array}
\right )\\
i=1,\dots,n.
[/latex]
Zadatak glasi ovako:

Pčela se kreće po stranama mreže šesterokuta koja se nalazi u koordinatnom sustavu (vidi sliku). U svakom koraku ona obiđe jedan od tri spojišta s jednakom vjerojatnošću. Označimo s (X,Y) koordinatne položaje pčele nakon 2n koraka. Nađite EX, EY, VarX, VarY.

Napomena: na slici umjesto treba biti

Taj zadatak je rađen na vježbama prošle godine i nije mi jasno zašto su slučajne varijable X i Y dane ovako:

Promatramo po 2 koraka.

spuzvica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 9 - 9

PostPostano: 21:06 pon, 2. 7. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kod mene je u biljeznici slika drugacije nacrtana : ove tocke na mistu (2,0) ne bi tribalo bit,a tocke bi tribale bit jos na mistima (1.5, -korijen iz 3/2) i (0,-korijen iz 3)...

E sad za sl.var. X, promatramo je po dva koraka. Znaci pcela moze ici u tri smjera, do ovih tocaka najblizih ishodistu, a buduci da promatramo po dva koraka onda ona moze doci do tih tocaka i onda produziti u dva smjera (za svaku tocku pa je to ukupno 6 mogucih puteva), a moze isto tako doci do ove tri tocke i vratit se nazad u ishodiste (to moze na tri nacina). Sve skupa 6+3=9 mogucnosti...I sad samo za npr. X pogledamo koje vrijednosti moze poprimit i na koliko se nacina u te tocke moze doc...

Nadam se da sam bila jasna...
Kod mene je u biljeznici slika drugacije nacrtana : ove tocke na mistu (2,0) ne bi tribalo bit,a tocke bi tribale bit jos na mistima (1.5, -korijen iz 3/2) i (0,-korijen iz 3)...

E sad za sl.var. X, promatramo je po dva koraka. Znaci pcela moze ici u tri smjera, do ovih tocaka najblizih ishodistu, a buduci da promatramo po dva koraka onda ona moze doci do tih tocaka i onda produziti u dva smjera (za svaku tocku pa je to ukupno 6 mogucih puteva), a moze isto tako doci do ove tri tocke i vratit se nazad u ishodiste (to moze na tri nacina). Sve skupa 6+3=9 mogucnosti...I sad samo za npr. X pogledamo koje vrijednosti moze poprimit i na koliko se nacina u te tocke moze doc...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 22:35 pon, 2. 7. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="spuzvica"]Kod mene je u biljeznici slika drugacije nacrtana : ove tocke na mistu (2,0) ne bi tribalo bit,a tocke bi tribale bit jos na mistima (1.5, -korijen iz 3/2) i (0,-korijen iz 3)...[/quote]
I mislio sam da se radi o pogrešnom precrtavanju.

[quote]Nadam se da sam bila jasna...[/quote]
Da, iz nove slike je sada puno jasnije, hvala! :)
spuzvica (napisa):

I mislio sam da se radi o pogrešnom precrtavanju.

Citat:

Da, iz nove slike je sada puno jasnije, hvala! Smile

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Vjerojatnost Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum