Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ekatarina Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ekatarina Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 20:07 uto, 19. 2. 2008 Naslov: |
|
|
Također me zbunjuje što se u nekim zadacima traži p(x), u nekima p(a0) (gdje je a0 prvi član nekog niza), u nekima p(an), (gdje je an zadnji član).
A da ne pričam kako se u 10.13 traži p(am), gdje on nije ni prvi ni zadnji...
Može li mi neko pojasniti razliku...??? Jer koliko sam gledala, mi uvijek prije hornerovog učitavamo x i onda tražimo vrijednost polinoma u toj točki, koja je dakle proizvoljna,a ne neki član niza...
joj....
Također me zbunjuje što se u nekim zadacima traži p(x), u nekima p(a0) (gdje je a0 prvi član nekog niza), u nekima p(an), (gdje je an zadnji član).
A da ne pričam kako se u 10.13 traži p(am), gdje on nije ni prvi ni zadnji...
Može li mi neko pojasniti razliku...??? Jer koliko sam gledala, mi uvijek prije hornerovog učitavamo x i onda tražimo vrijednost polinoma u toj točki, koja je dakle proizvoljna,a ne neki član niza...
joj....
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ekatarina Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 20:31 uto, 19. 2. 2008 Naslov: |
|
|
U primjeru se izračunava...onaj 0.7 ;)
Taj člna niza interpretiraš ko x i s njim množiš, zbrajaš, kaj ti već treba...ako ti je lakše lako napraviš
x=a[n*n];
A evo moje ideje za taj zadatak , nije testirano...
[code:1]double p1,p;
int i,j;
double a[50];
p=1;
for (i=0;i<=n-1;i++)
{
p1=0;
for(j=n-1;j>=0;j--)
p1 = p1*a[n*n] + a[n*i+j];
p*=p1;
}[/code:1]
A poigraj se s indexima u sumi i kreni od nule, gore dodaš ni, u index člana niza gga dodaš i na potenciju od x ga dodaš...provjeri si prvi i zadnji član u toj sumi prije i poslije promjene, vidjet ćeš da su isti ;)
edit: budala, stavio sam u petlji s i krivi znak nejednakosti :oops:
U primjeru se izračunava...onaj 0.7
Taj člna niza interpretiraš ko x i s njim množiš, zbrajaš, kaj ti već treba...ako ti je lakše lako napraviš
x=a[n*n];
A evo moje ideje za taj zadatak , nije testirano...
Kod: | double p1,p;
int i,j;
double a[50];
p=1;
for (i=0;i<=n-1;i++)
{
p1=0;
for(j=n-1;j>=0;j--)
p*=p1;
} |
A poigraj se s indexima u sumi i kreni od nule, gore dodaš ni, u index člana niza gga dodaš i na potenciju od x ga dodaš...provjeri si prvi i zadnji član u toj sumi prije i poslije promjene, vidjet ćeš da su isti
edit: budala, stavio sam u petlji s i krivi znak nejednakosti
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy 
Zadnja promjena: Luuka; 20:40 uto, 19. 2. 2008; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
desire Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 20:47 uto, 19. 2. 2008 Naslov: |
|
|
Testirah i radi. Jupi!!
[code:1]#include <stdio.h>
int main ()
{
double p1,p=1;
int i,j,n=3;
double a[]={2, 0.3, 0.5, 2, 0.3, 0.5, -2, 3, -7, 0.7};
for (i=0;i<=n-1;i++)
{
p1=0;
for(j=n-1;j>=0;j--)
p*=p1;
}
printf("%g",p);
scanf("%%");
return 0;
:screamdance:
Testirah i radi. Jupi!!
Kod: | #include <stdio.h>
int main ()
{
double p1,p=1;
int i,j,n=3;
double a[]={2, 0.3, 0.5, 2, 0.3, 0.5, -2, 3, -7, 0.7};
for (i=0;i<=n-1;i++)
{
p1=0;
for(j=n-1;j>=0;j--)
p*=p1;
}
printf("%g",p);
scanf("%%");
return 0;
} |
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
|
|
[Vrh] |
|
ekatarina Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 20:54 uto, 19. 2. 2008 Naslov: |
|
|
Da, znači svejedno je obilježavala ga ja sa x ili sa an, a0 bilo što, jednostavno, ako mi treba p(ao) učitat ću ga još jednom na mjesto x i dobiti u njemu vrijednost.
Program mi je jasan, samo mislim da si u prvoj petlji zabunom stavio > umjesto <.
vidim samo za k=0, kad ga gore uvrstim umjesto i da dobijem taj n-1 iznad sumacije, za ovo ostalo ne vidim, ali pokušavat ću i dalje...
Da, znači svejedno je obilježavala ga ja sa x ili sa an, a0 bilo što, jednostavno, ako mi treba p(ao) učitat ću ga još jednom na mjesto x i dobiti u njemu vrijednost.
Program mi je jasan, samo mislim da si u prvoj petlji zabunom stavio > umjesto <.
vidim samo za k=0, kad ga gore uvrstim umjesto i da dobijem taj n-1 iznad sumacije, za ovo ostalo ne vidim, ali pokušavat ću i dalje...
|
|
[Vrh] |
|
desire Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ekatarina Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
desire Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ekatarina Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
desire Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ekatarina Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 13:25 sri, 20. 2. 2008 Naslov: |
|
|
Evo postavit ću pitanje ovdje, kad ste već prvi put bili od tolike koristi. :D A i malo mi je neugodno zbog ovako jednostavnog pitanja otvarati novu temu.. :)
Kako znate na koliko ograničiti niz ako to nigdje u zadatku ne piše? Negdje sam vidjela na 200.. Zanima me, mogu li, prije nego li uopće deklariram niz, deklarirati i učitati n (broj elemenata u nizu), i onda (u trećem redu) deklarirati niz[n].?
Evo postavit ću pitanje ovdje, kad ste već prvi put bili od tolike koristi. A i malo mi je neugodno zbog ovako jednostavnog pitanja otvarati novu temu..
Kako znate na koliko ograničiti niz ako to nigdje u zadatku ne piše? Negdje sam vidjela na 200.. Zanima me, mogu li, prije nego li uopće deklariram niz, deklarirati i učitati n (broj elemenata u nizu), i onda (u trećem redu) deklarirati niz[n].?
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 13:47 sri, 20. 2. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="ekatarina"]Kako znate na koliko ograničiti niz ako to nigdje u zadatku ne piše? Negdje sam vidjela na 200.. [/quote]
Može 200, može 100, može 50, ovisi kolko učitanih podataka očekuješ. :) A da te utješim, nećeš se morat s tim bavit u 2.semestru, tamo dinamički alociraš memoriju za polje ;)
[quote="ekatarina"]
Zanima me, mogu li, prije nego li uopće deklariram niz, deklarirati i učitati n (broj elemenata u nizu), i onda (u trećem redu) deklarirati niz[n].?[/quote]
U nekim compilerima možeš, ali kolko se sjećam na vježbama je rečeno da to nije dobro. Na mojim vježbama prošle godine. 8)
Nek me netko ispravi ako griješim.
ekatarina (napisa): | Kako znate na koliko ograničiti niz ako to nigdje u zadatku ne piše? Negdje sam vidjela na 200.. |
Može 200, može 100, može 50, ovisi kolko učitanih podataka očekuješ. A da te utješim, nećeš se morat s tim bavit u 2.semestru, tamo dinamički alociraš memoriju za polje
ekatarina (napisa): |
Zanima me, mogu li, prije nego li uopće deklariram niz, deklarirati i učitati n (broj elemenata u nizu), i onda (u trećem redu) deklarirati niz[n].? |
U nekim compilerima možeš, ali kolko se sjećam na vježbama je rečeno da to nije dobro. Na mojim vježbama prošle godine.
Nek me netko ispravi ako griješim.
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 13:59 sri, 20. 2. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="ekatarina"]Zanima me, mogu li, prije nego li uopće deklariram niz, deklarirati i učitati n (broj elemenata u nizu), i onda (u trećem redu) deklarirati niz[n].?[/quote]
Ne, i to iz dva razloga:
1. standard kaze da se sve varijable moraju deklarirati na pocetku bloka tj. prije prve izvrsne naredbe (dakle, nije moguca deklaracija niza nakon poziva funkcije scanf)
2. standard kaze da broj elemenata polja mora biti poznat u trenutku kompajliranja (dakle, nije moguce deklarirati [tt]int niz[n];[/tt] gdje je [tt]n[/tt] neka varijabla).
ekatarina (napisa): | Zanima me, mogu li, prije nego li uopće deklariram niz, deklarirati i učitati n (broj elemenata u nizu), i onda (u trećem redu) deklarirati niz[n].? |
Ne, i to iz dva razloga:
1. standard kaze da se sve varijable moraju deklarirati na pocetku bloka tj. prije prve izvrsne naredbe (dakle, nije moguca deklaracija niza nakon poziva funkcije scanf)
2. standard kaze da broj elemenata polja mora biti poznat u trenutku kompajliranja (dakle, nije moguce deklarirati int niz[n]; gdje je n neka varijabla).
_________________ Extraordinary claims require extraordinary evidence. – Carl Sagan
|
|
[Vrh] |
|
ekatarina Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 15:41 sri, 20. 2. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="ekatarina"]Kada imam funkciju koja vraća realan broj. Smijem li uz return staviti izraz tipa a/b gdje su i a i b cijeli brojevi? [/quote]
Kad su a i b cijeli brojevi, tad će i operacija / biti cjelobrojna, dakle, za a=5, b=2 je a/b=2. Na to pazi. Da staviš return a/b fja bi vratila 2, a mislim da to nije ono želiš ;)
[quote="ekatarina"]Na što sve moram paziti općenito kod izraza gdje su u istom računu brojevi različitih tipova.
[/quote]
Moraš pazit baš kod tih raznih djeljenja koji tip želiš da ti bude rezultat. Primjer:
[code:1]#include <stdio.h>
int main ()
{
int a=5, b=2;
printf("%d\n",a/b);
printf("%g\n",double(a)/b);
scanf("%%");
return 0;
Ova nareba double ispred a ti kaže da želiš da je a realan broj pa je i rezultat djeljenja realan. Ali oprez! Ako staviš
[code:1] printf("%g\n",double(a/b));[/code:1]
onda će ispisat 2 jer se najprije radi ono djeljenje unutra, pa tek onda double-a a tad je već kasno...
ekatarina (napisa): | Kada imam funkciju koja vraća realan broj. Smijem li uz return staviti izraz tipa a/b gdje su i a i b cijeli brojevi? |
Kad su a i b cijeli brojevi, tad će i operacija / biti cjelobrojna, dakle, za a=5, b=2 je a/b=2. Na to pazi. Da staviš return a/b fja bi vratila 2, a mislim da to nije ono želiš
ekatarina (napisa): | Na što sve moram paziti općenito kod izraza gdje su u istom računu brojevi različitih tipova.
|
Moraš pazit baš kod tih raznih djeljenja koji tip želiš da ti bude rezultat. Primjer:
Kod: | #include <stdio.h>
int main ()
{
int a=5, b=2;
printf("%d\n",a/b);
printf("%g\n",double(a)/b);
scanf("%%");
return 0;
} |
Ova nareba double ispred a ti kaže da želiš da je a realan broj pa je i rezultat djeljenja realan. Ali oprez! Ako staviš
Kod: | printf("%g\n",double(a/b)); |
onda će ispisat 2 jer se najprije radi ono djeljenje unutra, pa tek onda double-a a tad je već kasno...
|
|
[Vrh] |
|
ekatarina Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
|