Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Fax opcenito (studij)
Idite na Prethodno  1, 2, 3
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo
Forumaš nagrađen za životno djelo

Sarma = la pohva - posuda
655 = 759 - 104

PostPostano: 14:32 čet, 31. 1. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nemo"]problem s nastavom fizike ako ju uzmeš čisto je što ćeš teško moći ostvariti adekvatan broj sati u jednoj školi. ako kombiniraš s nečim (npr. matematikom ili informatikom) stvari postaju daleko jednostavnije.[/quote]

S ovim se prilicno slazem. Na MO je najmanje popularan smjer prof.mat.fiz. ali sto se tice zaposljavanja ne bi trebao biti. Skole uglavnom trebaju pola fizicara i nekoliko matematicara pa im "kombinirani" profesor elegantno rjesava problem. Mislim da je s takvom diplomom najlakse naci mjesto u skoli.

Negativna strana studija prof.mat.fiz. je sto je integrirani, tj. 5-godisnji. Pokazuje se da kandidati puno radije biraju studije koje im nakon 3 godine daju nekakvu diplomu i mogucnost promjene usmjerenja. Nazalost Fizicki odsjek izvodi samo 5-godisnje studije pa je i ovaj morao biti takav.
nemo (napisa):
problem s nastavom fizike ako ju uzmeš čisto je što ćeš teško moći ostvariti adekvatan broj sati u jednoj školi. ako kombiniraš s nečim (npr. matematikom ili informatikom) stvari postaju daleko jednostavnije.

S ovim se prilicno slazem. Na MO je najmanje popularan smjer prof.mat.fiz. ali sto se tice zaposljavanja ne bi trebao biti. Skole uglavnom trebaju pola fizicara i nekoliko matematicara pa im "kombinirani" profesor elegantno rjesava problem. Mislim da je s takvom diplomom najlakse naci mjesto u skoli.

Negativna strana studija prof.mat.fiz. je sto je integrirani, tj. 5-godisnji. Pokazuje se da kandidati puno radije biraju studije koje im nakon 3 godine daju nekakvu diplomu i mogucnost promjene usmjerenja. Nazalost Fizicki odsjek izvodi samo 5-godisnje studije pa je i ovaj morao biti takav.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
moira_lilly
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 14:57 ned, 23. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

evo ja sam ucinila upravo to sto ti namjeravas (prebacila sam se sa inzenjerske fizike na matematiku, ali nazalost u splitu) i mogu ti rec da mi je zivot postao 80% ljepsi. ovdje mi niko dosad nije bacio prijavnicu na pod kad sam isla odjavit ispit, niko mi nije zavario u facu kad sam dosla na zalbe i niko mi nije rekao da necu dogurat do druge godine! vec same te stvari su me odusevile...
moj razlog za prebacivanje je taj sto sam shvatila da mi je matematika puno draza od fizike, potpomognut time sto nisam uspila polozit nijednu opcu fiziku.
i jos nesto: ako si u depresiji, nece ti pomoc samo promjena faxa, ali u mom slucaju to je bio velik korak naprijed.
da, i zabavno je kako se SVAKA tema uspije svesti na prepucavanje koliko je inzenjerski smjer tezi od profesorskog :)
evo ja sam ucinila upravo to sto ti namjeravas (prebacila sam se sa inzenjerske fizike na matematiku, ali nazalost u splitu) i mogu ti rec da mi je zivot postao 80% ljepsi. ovdje mi niko dosad nije bacio prijavnicu na pod kad sam isla odjavit ispit, niko mi nije zavario u facu kad sam dosla na zalbe i niko mi nije rekao da necu dogurat do druge godine! vec same te stvari su me odusevile...
moj razlog za prebacivanje je taj sto sam shvatila da mi je matematika puno draza od fizike, potpomognut time sto nisam uspila polozit nijednu opcu fiziku.
i jos nesto: ako si u depresiji, nece ti pomoc samo promjena faxa, ali u mom slucaju to je bio velik korak naprijed.
da, i zabavno je kako se SVAKA tema uspije svesti na prepucavanje koliko je inzenjerski smjer tezi od profesorskog Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ekatarina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
30 = 47 - 17

PostPostano: 16:36 ned, 23. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Nesi"]... (ok, ili ako si ing pa zelis predavati jos moras obaviti ispite razlike + strucni ispit)[/quote]

Ja sam na inžinjerskom, a nekako bih voljela dio svog radnog vijeka (onaj drugi dio, valjda je i to moguće) provesti radeći kao profesor. Pa me zanima o kojim se to ispitima radi i što je stručni ispit? I koliko je česta ta pojava da ljudi polažu tu razliku?

Tema je faks općenito, pa sam mislila da neće biti offtopic ako pitanje postavim ovdje.
Nesi (napisa):
... (ok, ili ako si ing pa zelis predavati jos moras obaviti ispite razlike + strucni ispit)

Ja sam na inžinjerskom, a nekako bih voljela dio svog radnog vijeka (onaj drugi dio, valjda je i to moguće) provesti radeći kao profesor. Pa me zanima o kojim se to ispitima radi i što je stručni ispit? I koliko je česta ta pojava da ljudi polažu tu razliku?

Tema je faks općenito, pa sam mislila da neće biti offtopic ako pitanje postavim ovdje.

[Vrh]
kristina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-6 = 11 - 17

PostPostano: 18:58 ned, 23. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ekatarina"][quote="Nesi"]... (ok, ili ako si ing pa zelis predavati jos moras obaviti ispite razlike + strucni ispit)[/quote]

Tema je faks općenito, pa sam mislila da neće biti offtopic ako pitanje postavim ovdje.[/quote]

Moraš sigurno položit metodike 1 i 2. Pretpostavljam i sve ostale kolegije tipa: pedagogija, psihologija, didaktika i sve one matematičke koje ing inače nemaju (nacrtna geometrija, povijest matematike, to mi sad pada na pamet).

Onda kad diplomiraš moraš odraditi godinu dana i tad prijavljuješ stručni ispit na kojem pišeš neki esej o temi koju već izvučeš i nešto te prof. iz metodike pitaju usmeno.

Ima dosta ljudi koji polažu tu razliku. Sad ne znam kak to funkcionira na bolonji...
ekatarina (napisa):
Nesi (napisa):
... (ok, ili ako si ing pa zelis predavati jos moras obaviti ispite razlike + strucni ispit)

Moraš sigurno položit metodike 1 i 2. Pretpostavljam i sve ostale kolegije tipa: pedagogija, psihologija, didaktika i sve one matematičke koje ing inače nemaju (nacrtna geometrija, povijest matematike, to mi sad pada na pamet).

Onda kad diplomiraš moraš odraditi godinu dana i tad prijavljuješ stručni ispit na kojem pišeš neki esej o temi koju već izvučeš i nešto te prof. iz metodike pitaju usmeno.

Ima dosta ljudi koji polažu tu razliku. Sad ne znam kak to funkcionira na bolonji...

[Vrh]
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)
Inventar Foruma<br>(Moderator)

Spol: kućni ljubimac
Sarma: -

PostPostano: 20:22 ned, 23. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

@kristina: znas li pouzdano, ili samo zakljucujes na osnovu random prica?

ekatarina nije rekla da se zeli PREBACITI, vec da zeli zavrsiti ing. smjer pa raditi i neko vrijeme u skoli

ja sam pitala bas za ovo sto ekatarina pita i savjet je bio:
diplomiraj
ako nadjes skolu u kojoj zelis raditi, javis se, ako te prime, oni ce te uputiti/savjetovati/raspitati se sto moras i kako poloziti i za to imas godinu dana, po sadasnjim pravilima/zakonima

do sada (znaci, za ljude koji su dipl.ing.) je bilo 2 metodike na math i 2-3 predmeta na uciteljskoj (didaktika i takav stuff, ne znam tocno nazive kolegija) + strucni ispit (to je mislim ono, pred razredom + odgovaranje ustava i tako nekih stvari, nisam pitala nikad tocno, jer mi nije trebalo, al pitaj bilo kojeg prof u skoli koji radi dulje od 2 godine - znat ce :) )

kako dolaze bolonjci pred vrata, ne zna se tocno koja ce biti pravila za drzanje nastave u skolama, i ocekuje se promjena sadasnjim pravila bas povodom bolonjaca

dakle, ukoliko ne zelis 2 diplome ili prebacivanje - savjetujem da postanes magistar struke, znaci svih 5 godina
pa ako se pruzi sansa za neku skolu - tada ides gledati ostatak :)

fkors, uvijek mozes (i preporucam) pred kraj svoje prve tri godine otici porazgovarati sa voditeljem smjera edukacije i cuti savjet - mozda ti cak ne bi bilo lose upisati diplomski edukacije (a sa ing smjera slusati kolegije koji te zanimaju kao kolegije za nadopunu znanja - koji ce se pisati u diplomi) :idea:

i sada je 100% da se polazu (konzultativnim putem) samo metodike i ovi drustveni predmeti, nikakva matematika, tako da kristina, ne znam odakle ti takav info

sto se tice ucestalosti pojave da ing. drze nastavu - recimo to ovako - profesorskog kadra fali - sto mislis tko drzi ostatak? :)
isto tako, dosta je cesto da ing dodju raditi samo na tih godinu-dvije i ne poloze strucni ispit vec odu dalje, tako da ako samo zelis probati - mozes i tako :)
neku skolu ces spasiti muka oko pronalazenja nastavnika :)
@kristina: znas li pouzdano, ili samo zakljucujes na osnovu random prica?

ekatarina nije rekla da se zeli PREBACITI, vec da zeli zavrsiti ing. smjer pa raditi i neko vrijeme u skoli

ja sam pitala bas za ovo sto ekatarina pita i savjet je bio:
diplomiraj
ako nadjes skolu u kojoj zelis raditi, javis se, ako te prime, oni ce te uputiti/savjetovati/raspitati se sto moras i kako poloziti i za to imas godinu dana, po sadasnjim pravilima/zakonima

do sada (znaci, za ljude koji su dipl.ing.) je bilo 2 metodike na math i 2-3 predmeta na uciteljskoj (didaktika i takav stuff, ne znam tocno nazive kolegija) + strucni ispit (to je mislim ono, pred razredom + odgovaranje ustava i tako nekih stvari, nisam pitala nikad tocno, jer mi nije trebalo, al pitaj bilo kojeg prof u skoli koji radi dulje od 2 godine - znat ce Smile )

kako dolaze bolonjci pred vrata, ne zna se tocno koja ce biti pravila za drzanje nastave u skolama, i ocekuje se promjena sadasnjim pravila bas povodom bolonjaca

dakle, ukoliko ne zelis 2 diplome ili prebacivanje - savjetujem da postanes magistar struke, znaci svih 5 godina
pa ako se pruzi sansa za neku skolu - tada ides gledati ostatak Smile

fkors, uvijek mozes (i preporucam) pred kraj svoje prve tri godine otici porazgovarati sa voditeljem smjera edukacije i cuti savjet - mozda ti cak ne bi bilo lose upisati diplomski edukacije (a sa ing smjera slusati kolegije koji te zanimaju kao kolegije za nadopunu znanja - koji ce se pisati u diplomi) Idea

i sada je 100% da se polazu (konzultativnim putem) samo metodike i ovi drustveni predmeti, nikakva matematika, tako da kristina, ne znam odakle ti takav info

sto se tice ucestalosti pojave da ing. drze nastavu - recimo to ovako - profesorskog kadra fali - sto mislis tko drzi ostatak? Smile
isto tako, dosta je cesto da ing dodju raditi samo na tih godinu-dvije i ne poloze strucni ispit vec odu dalje, tako da ako samo zelis probati - mozes i tako Smile
neku skolu ces spasiti muka oko pronalazenja nastavnika Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
kristina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-6 = 11 - 17

PostPostano: 23:05 ned, 23. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Eh da, nisam uzela u obzir da se ona ne želi prebaciti nego samo odslušati (i položiti) ono što mora da bi mogla raditi u školi. :wink:

Znam sigurno za metodike, didaktiku, pedagogiju.
Ovo ostalo treba ako baš želi profesorsku diplomu.
Vjerujem da bi mnoge škole pristale i na "čistog" ing. ako im je hitno...

E da, za kojih godinu dana će s faksa izići stotinjak profesora. :wink:
Eh da, nisam uzela u obzir da se ona ne želi prebaciti nego samo odslušati (i položiti) ono što mora da bi mogla raditi u školi. Wink

Znam sigurno za metodike, didaktiku, pedagogiju.
Ovo ostalo treba ako baš želi profesorsku diplomu.
Vjerujem da bi mnoge škole pristale i na "čistog" ing. ako im je hitno...

E da, za kojih godinu dana će s faksa izići stotinjak profesora. Wink

[Vrh]
Crvenkapica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

11 = 24 - 13

PostPostano: 12:34 pon, 24. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

ekatarina da bi inžinjer matematike mogao raditi u školi kao profesor potrebno je položiti pedagoške predmete, psihologiju, pedagogiju, nisam sigurna za sociologiju, uglavnom sve pedagoške predmete te položiti stručni ispit na kojem te ispituju na koji bi način ti objasnila djeci neko gradivo (tako je nama jedan profesor objasnio), ma da bi ti najpametnije bilo pitati voditelja nastavničkog smjera da ti on točno kaže koje trebaš položiti predmete i kako se polaže stručni ispit.
ekatarina da bi inžinjer matematike mogao raditi u školi kao profesor potrebno je položiti pedagoške predmete, psihologiju, pedagogiju, nisam sigurna za sociologiju, uglavnom sve pedagoške predmete te položiti stručni ispit na kojem te ispituju na koji bi način ti objasnila djeci neko gradivo (tako je nama jedan profesor objasnio), ma da bi ti najpametnije bilo pitati voditelja nastavničkog smjera da ti on točno kaže koje trebaš položiti predmete i kako se polaže stručni ispit.

[Vrh]
nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

95 = 158 - 63

PostPostano: 14:36 pon, 24. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Izvan Zagreba primaju i one koji poloze npr FER, FSB i sl. tak da ....

Ako se ne varam, po Zakonu bi samo oni koji su zavrsili edukaciju na Matematickom smjeli moc predavat.
Izvan Zagreba primaju i one koji poloze npr FER, FSB i sl. tak da ....

Ako se ne varam, po Zakonu bi samo oni koji su zavrsili edukaciju na Matematickom smjeli moc predavat.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
ekatarina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 47 - 17

PostPostano: 16:41 pon, 28. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo, baš me neki dan jedna poznanica pitala isto što i ja vas ovdje, i točno sam joj sve lijepo ispričala što sam čula od vas. I istog je časa i ona, kao i ja, odlučila šta će i kako će. Pa eto, hvala još jednom i u njezino ime.!
Evo, baš me neki dan jedna poznanica pitala isto što i ja vas ovdje, i točno sam joj sve lijepo ispričala što sam čula od vas. I istog je časa i ona, kao i ja, odlučila šta će i kako će. Pa eto, hvala još jednom i u njezino ime.!

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3
Stranica 3 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum