Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 2:08 pon, 19. 5. 2008 Naslov: |
|
|
Na notebooku ti firewall bas i ne treba, barem dok ga ne okacis na vanjsku mrezu. :)
Pod "podeseno" mislim na postavke mreza (koje konekcije imas, koje su DHCP (same dobiju adresu), a koje nisu, koje IP adrese, gateway, DNSovi,... su postavljeni za staticne (ne-DHCP-ovske) konekcije,...); ovo me zanima za obje masine. :)
Usput, tek sada skuzih: napisao si [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Patch_cord][b]patch[/b] kabel[/url]. :shock: Za direktno spajanje racunala (bez switcha, huba ili tako neceg) treba ti [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet_crossover_cable][b]crossover (iliti twisted pair)[/b] kabel[/url]. :) Razlika je suptilna, ali racunala hoce biti tako okrutna... :computer: :tapsh:
Na notebooku ti firewall bas i ne treba, barem dok ga ne okacis na vanjsku mrezu.
Pod "podeseno" mislim na postavke mreza (koje konekcije imas, koje su DHCP (same dobiju adresu), a koje nisu, koje IP adrese, gateway, DNSovi,... su postavljeni za staticne (ne-DHCP-ovske) konekcije,...); ovo me zanima za obje masine.
Usput, tek sada skuzih: napisao si patch kabel. Za direktno spajanje racunala (bez switcha, huba ili tako neceg) treba ti crossover (iliti twisted pair) kabel. Razlika je suptilna, ali racunala hoce biti tako okrutna...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 8:21 pon, 19. 5. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]Pod "podeseno" mislim na postavke mreza (koje konekcije imas, koje su DHCP (same dobiju adresu), a koje nisu, koje IP adrese, gateway, DNSovi,... su postavljeni za staticne (ne-DHCP-ovske) konekcije,...); ovo me zanima za obje masine. :)[/quote]
U attachu je slikica, a na laptopu je to na automatic, ili prepišem to pa opet neće... a konekcija za net je običan dial-up, al mislim da to tu ne igra neku ulogu... DNS-ove ne znam... :(
[quote="vsego"]
Usput, tek sada skuzih: napisao si [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Patch_cord][b]patch[/b] kabel[/url]. :shock: Za direktno spajanje racunala (bez switcha, huba ili tako neceg) treba ti [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet_crossover_cable][b]crossover (iliti twisted pair)[/b] kabel[/url]. :) Razlika je suptilna, ali racunala hoce biti tako okrutna... :computer: :tapsh:[/quote]
Mislim da ipak imam crossover... ne znam točno kak se zove taj kabel, pa sam prepisao sa računa iz HgSpota... a tamo piše "Patch kabel za mrežu, UTP CROSSLINK" Taj je dobar, jel? Po sličici na Wikipediji bi reko da je.
vsego (napisa): | Pod "podeseno" mislim na postavke mreza (koje konekcije imas, koje su DHCP (same dobiju adresu), a koje nisu, koje IP adrese, gateway, DNSovi,... su postavljeni za staticne (ne-DHCP-ovske) konekcije,...); ovo me zanima za obje masine. |
U attachu je slikica, a na laptopu je to na automatic, ili prepišem to pa opet neće... a konekcija za net je običan dial-up, al mislim da to tu ne igra neku ulogu... DNS-ove ne znam...
vsego (napisa): |
Usput, tek sada skuzih: napisao si patch kabel. Za direktno spajanje racunala (bez switcha, huba ili tako neceg) treba ti crossover (iliti twisted pair) kabel. Razlika je suptilna, ali racunala hoce biti tako okrutna... |
Mislim da ipak imam crossover... ne znam točno kak se zove taj kabel, pa sam prepisao sa računa iz HgSpota... a tamo piše "Patch kabel za mrežu, UTP CROSSLINK" Taj je dobar, jel? Po sličici na Wikipediji bi reko da je.
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy
Description: |
|
Filesize: |
36.92 KB |
Viewed: |
66 Time(s) |
|
|
|
[Vrh] |
|
nenad Moderator
|
Postano: 8:47 pon, 19. 5. 2008 Naslov: |
|
|
Automatsko podešavanje mreže danas znači DHCP klijent.
To podrazumijeva i DHCP server na toj mreži (tj. na stolnom računalu),
što je za početak malo previše.
Uz postojeće, najjednostavnije je na oba stroja podesiti IP brojeve na istu C klasu:
192.168.0.1 i 192.168.0.2 (na primjer).
Potom bi promet trebao ići (ping 192.168.0.2 sa stroja 192.168.0.1).
Za simbolička imena, trebaju host tablice ili DNS, što je sljedeći korak
(/ets/hosts na UNIXu, ne znam kako pod MS Win; DNS server još manje).
ADSL modemi obično imaju DHCP server, router, pa i neki DNS, tako da je za početak
dovoljno ovo gore. S ADSLom će stvari i tako trebati promijeniti.
- Nenad
Automatsko podešavanje mreže danas znači DHCP klijent.
To podrazumijeva i DHCP server na toj mreži (tj. na stolnom računalu),
što je za početak malo previše.
Uz postojeće, najjednostavnije je na oba stroja podesiti IP brojeve na istu C klasu:
192.168.0.1 i 192.168.0.2 (na primjer).
Potom bi promet trebao ići (ping 192.168.0.2 sa stroja 192.168.0.1).
Za simbolička imena, trebaju host tablice ili DNS, što je sljedeći korak
(/ets/hosts na UNIXu, ne znam kako pod MS Win; DNS server još manje).
ADSL modemi obično imaju DHCP server, router, pa i neki DNS, tako da je za početak
dovoljno ovo gore. S ADSLom će stvari i tako trebati promijeniti.
- Nenad
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 10:31 pon, 19. 5. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="Luuka"]U attachu je slikica, a na laptopu je to na automatic, ili prepišem to pa opet neće...[/quote]
Nije dobro prepisati, jer razlicite masine moraju imati razlicite IPjeve. :) Tu vidi sto je Nenad napisao. 8)
Sto se [tt]/etc/hosts[/tt] pod Win tice, ako se dobro sjecam oni su to pokrali (neka digne ruku tko je iznenadjen :P) od UNIXoida i stavili u [tt]C:\WINDOWS\SYSTEM32\drivers\etc[/tt] (ili nesto jako slicno). :)
[quote="Luuka"]Mislim da ipak imam crossover... ne znam točno kak se zove taj kabel, pa sam prepisao sa računa iz HgSpota... a tamo piše "Patch kabel za mrežu, UTP CROSSLINK" Taj je dobar, jel? Po sličici na Wikipediji bi reko da je.[/quote]
Tko ce ga znati s tim njihovim nazivima. :? Pise "cross", pa je valjda dobro. :D
[quote="fireball"]kad sam vec tu... kako sa ubuntuom mogu pristupit na sharane stvari koje su na win? tj kako da udem u neki workgroup?[/quote]
Instaliraj Sambu i pogledaj upute za [tt]smbclient[/tt] (how-to za samo spajanje imas na [url=http://viveka.math.hr/LDP/HOWTO/SMB-HOWTO-8.html]Viveki[/url] :)).
Luuka (napisa): | U attachu je slikica, a na laptopu je to na automatic, ili prepišem to pa opet neće... |
Nije dobro prepisati, jer razlicite masine moraju imati razlicite IPjeve. Tu vidi sto je Nenad napisao.
Sto se /etc/hosts pod Win tice, ako se dobro sjecam oni su to pokrali (neka digne ruku tko je iznenadjen ) od UNIXoida i stavili u C:\WINDOWS\SYSTEM32\drivers\etc (ili nesto jako slicno).
Luuka (napisa): | Mislim da ipak imam crossover... ne znam točno kak se zove taj kabel, pa sam prepisao sa računa iz HgSpota... a tamo piše "Patch kabel za mrežu, UTP CROSSLINK" Taj je dobar, jel? Po sličici na Wikipediji bi reko da je. |
Tko ce ga znati s tim njihovim nazivima. Pise "cross", pa je valjda dobro.
fireball (napisa): | kad sam vec tu... kako sa ubuntuom mogu pristupit na sharane stvari koje su na win? tj kako da udem u neki workgroup? |
Instaliraj Sambu i pogledaj upute za smbclient (how-to za samo spajanje imas na Viveki ).
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
SickJedi Moderator
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
nenad Moderator
|
Postano: 18:56 pon, 19. 5. 2008 Naslov: |
|
|
[quote]DNS-ove mozes uvijek pronaci na stranicama tvojeg ISP-a ili nazvati korisnicku podrsku istog.[/quote]
Dosad smo opisivali kako podesiti [i]lokalnu[/i] mrežu. I spominjanje DNSa je bilo u tom smislu.
Dakle, jedno računalo je na vanjskoj mreži, ali ima i drugu fizičku vezu koju sada konfiguriramo.
Vanjski DNS za to ne pomaže, jer se radi o privatnoj C klasi (192.168.0.0).
Tek kada ta veza proradi u potpunosti, pa još i statičke host tablice, ima smisla razmišljati dalje.
Pritom, ponovno naglašavam, ADSL modem dolazi s DNSom, DHCPom i NATom, pa je možda
s time bolje malo pričekati, jer konfiguracija koja bi se sada podesila više neće biti upotrebljiva.
Korak dalje bi bio NAT, što je omogućavanje prometa na razini IP brojeva prema van.
- Nenad
Citat: | DNS-ove mozes uvijek pronaci na stranicama tvojeg ISP-a ili nazvati korisnicku podrsku istog. |
Dosad smo opisivali kako podesiti lokalnu mrežu. I spominjanje DNSa je bilo u tom smislu.
Dakle, jedno računalo je na vanjskoj mreži, ali ima i drugu fizičku vezu koju sada konfiguriramo.
Vanjski DNS za to ne pomaže, jer se radi o privatnoj C klasi (192.168.0.0).
Tek kada ta veza proradi u potpunosti, pa još i statičke host tablice, ima smisla razmišljati dalje.
Pritom, ponovno naglašavam, ADSL modem dolazi s DNSom, DHCPom i NATom, pa je možda
s time bolje malo pričekati, jer konfiguracija koja bi se sada podesila više neće biti upotrebljiva.
Korak dalje bi bio NAT, što je omogućavanje prometa na razini IP brojeva prema van.
- Nenad
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 23:52 pon, 19. 5. 2008 Naslov: |
|
|
Zaboravi DNS (usput, za CARNet su - ako se ne varam - 161.53.123.3 i 161.53.160.3). :)
Notebooku postavi IP 192.168.0.2, a desktopu 192.168.0.1. 8)
Ping znaci "oj, masino, jesi li zhiva?" a poziva se iz komandne linije. :D Pod Win imas Command Prompt koji samo misli da je komandna linija, ali ping je tako jednostavan da to cak i Command Prompt moze obaviti. :twisted:
[tt]ping ip.adresa.druge.masine[/tt] ili
[tt]ping naziv.druge.masine.iz.DNSa[/tt]
Ako javi nesto ovakvo
[tt]64 bytes from popokatepetl (192.168.0.2): icmp_seq=1 ttl=64 time=0.159 ms[/tt],
ili
[tt]64 bytes from 192.168.0.2: icmp_seq=1 ttl=64 time=0.159 ms[/tt],
onda je dobro; ako javi nesto poput
[tt]PING 192.168.0.2 (192.168.0.2) 56(84) bytes of data.[/tt],
onda ne valja. :)
Ono sto napravis (nakon postavljanja mreze i enable-anja mreznih deviceova na obje masine (samo lokalnu mrezu)), je da s jedne masine pingas* drugu:
- na desktopu: [tt]ping 192.168.0.2[/tt]
- na notebooku: [tt]ping 192.168.0.1[/tt]
Ako oboje dobro prodje, imas radecu mrezu. :D
Tek kad to sredis, mozemo pricati o tome da notebook ide van preko shareane mreze (za tu svrhu, stavis mu gateway na 192.168.0.1 i DNSove s pocetka ovog posta, a na desktopu, konekcija od CARNeta, ukljucis connection sharing). 8)
*Pogasi firewallove jer oni bas i nisu skloni jadnom, malom pingu, a mogu skoditi i connection sharingu. :|
Zaboravi DNS (usput, za CARNet su - ako se ne varam - 161.53.123.3 i 161.53.160.3).
Notebooku postavi IP 192.168.0.2, a desktopu 192.168.0.1.
Ping znaci "oj, masino, jesi li zhiva?" a poziva se iz komandne linije. Pod Win imas Command Prompt koji samo misli da je komandna linija, ali ping je tako jednostavan da to cak i Command Prompt moze obaviti.
ping ip.adresa.druge.masine ili
ping naziv.druge.masine.iz.DNSa
Ako javi nesto ovakvo
64 bytes from popokatepetl (192.168.0.2): icmp_seq=1 ttl=64 time=0.159 ms,
ili
64 bytes from 192.168.0.2: icmp_seq=1 ttl=64 time=0.159 ms,
onda je dobro; ako javi nesto poput
PING 192.168.0.2 (192.168.0.2) 56(84) bytes of data.,
onda ne valja.
Ono sto napravis (nakon postavljanja mreze i enable-anja mreznih deviceova na obje masine (samo lokalnu mrezu)), je da s jedne masine pingas* drugu:
- na desktopu: ping 192.168.0.2
- na notebooku: ping 192.168.0.1
Ako oboje dobro prodje, imas radecu mrezu.
Tek kad to sredis, mozemo pricati o tome da notebook ide van preko shareane mreze (za tu svrhu, stavis mu gateway na 192.168.0.1 i DNSove s pocetka ovog posta, a na desktopu, konekcija od CARNeta, ukljucis connection sharing).
*Pogasi firewallove jer oni bas i nisu skloni jadnom, malom pingu, a mogu skoditi i connection sharingu.
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
|