Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
**dreamer** Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Cobs Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Cobs Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Jaja Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
frances Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
mocibob Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Cobs Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 17:32 uto, 20. 4. 2010 Naslov: |
|
|
Da, ja sam pomoću pomoćne klase, kako smo na vježbama.
Jedini poseban slučaj je ako se mijenja neka znamenka koja ne postoji, i to ako se mijenja na nulu (dakle ne radi se ništa što bi uzrokovalo ikakvu promjenu). No tad sam samo vratio zadnju znamenku, ionak nije bitno, sve ostaje isto.
A kod vektora svejedno jel ide na nulu, vektor može saržavat nulu kao element bilo gdje.
Jesi napravio operator [][] na matricama, tj da radi npr A[i][j] ? I na koju foru? Da prvo vrati i-ti redak od A, a zatim ako dobije vektor j-ti element tog retka ?
I koju metodu za sustav? Ja sam mislio neku iterativnu i testirat na matricu za koju će sigurno konvergirat (npr Gauss-Seidelova metoda na dijagonalno dominantnim matricama). Ne da mi se gnjavit sa Gaussovim eliminacijama (tj LU faktorizacijom) kad ionak od toga nikakve koristi u ikakvoj primjeni :D
Da, ja sam pomoću pomoćne klase, kako smo na vježbama.
Jedini poseban slučaj je ako se mijenja neka znamenka koja ne postoji, i to ako se mijenja na nulu (dakle ne radi se ništa što bi uzrokovalo ikakvu promjenu). No tad sam samo vratio zadnju znamenku, ionak nije bitno, sve ostaje isto.
A kod vektora svejedno jel ide na nulu, vektor može saržavat nulu kao element bilo gdje.
Jesi napravio operator [][] na matricama, tj da radi npr A[i][j] ? I na koju foru? Da prvo vrati i-ti redak od A, a zatim ako dobije vektor j-ti element tog retka ?
I koju metodu za sustav? Ja sam mislio neku iterativnu i testirat na matricu za koju će sigurno konvergirat (npr Gauss-Seidelova metoda na dijagonalno dominantnim matricama). Ne da mi se gnjavit sa Gaussovim eliminacijama (tj LU faktorizacijom) kad ionak od toga nikakve koristi u ikakvoj primjeni
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy
|
|
[Vrh] |
|
wizard Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 21:10 uto, 20. 4. 2010 Naslov: |
|
|
Sta se tice onog operatora [][], ideja je vrlo slicna operatoru [] kod vektora.
Jedina je ralika da se prvao treba rijesit prvih uglatih zagrada, a to sam napravo uvodenjem jos jedne pomoce strukture koja vrati pointer na pocetak retka. Znaci bit ce dvije pomocne strukture, prva je ona koja vraca pointer na prvi element retka, dok je druga kao i ona pomocna kod vektora, a nalazi se unutar prve pomocne strukture.
Nadam se da ce bit od pomoci.
Sta se tice onog operatora [][], ideja je vrlo slicna operatoru [] kod vektora.
Jedina je ralika da se prvao treba rijesit prvih uglatih zagrada, a to sam napravo uvodenjem jos jedne pomoce strukture koja vrati pointer na pocetak retka. Znaci bit ce dvije pomocne strukture, prva je ona koja vraca pointer na prvi element retka, dok je druga kao i ona pomocna kod vektora, a nalazi se unutar prve pomocne strukture.
Nadam se da ce bit od pomoci.
|
|
[Vrh] |
|
lajka Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
frances Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
lajka Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Cobs Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 12:10 sri, 21. 4. 2010 Naslov: |
|
|
[quote="Luuka"]Da, ja sam pomoću pomoćne klase, kako smo na vježbama.
I koju metodu za sustav? Ja sam mislio neku iterativnu i testirat na matricu za koju će sigurno konvergirat (npr Gauss-Seidelova metoda na dijagonalno dominantnim matricama). Ne da mi se gnjavit sa Gaussovim eliminacijama (tj LU faktorizacijom) kad ionak od toga nikakve koristi u ikakvoj primjeni :D[/quote]
Ma zabrijo sam da će ovo s matricama bit pljuga pa sam reko da sam to napravil( nisam ni vidjel ovaj dio sa sustavima, bit će veselo )... Ovaj operator [][] neznam...
Sad ću probat na sljedeći način: operator[] u Matrici mi vrati pomoćnu strukturu koja sadrži referencu na matricu i neku varijablu u koju spremim red i, a u pomoćnoj strukturi stavim operator[] koji mi vraća element iz matrice na mjestu [i][j] ( osnovna ideja, nešto slično kaj si ti napiso ).
I ne kužim ovaj dio s Vektorom: nek imam jedan objekt tipa Vektor< int > i nek se zove V. Nek su mu redom elementi: { 1, 2, 3, 4, 5, 6, }.
Ak ja sad u kodu stavim npr.
[code:1]V[2] = 1;[/code:1]
Ja trebam iskreirati novi objekt tipa Vektor< int > koji će imati sad elemente redom: { 1, 2, 1, 4, 5, 6 }. Zanima me di da ga spremim ( tj. kak mu mogu sad pristupit ? Sa V[ nešto ] još uvjek pristupam pocetnom??? )
Luuka (napisa): | Da, ja sam pomoću pomoćne klase, kako smo na vježbama.
I koju metodu za sustav? Ja sam mislio neku iterativnu i testirat na matricu za koju će sigurno konvergirat (npr Gauss-Seidelova metoda na dijagonalno dominantnim matricama). Ne da mi se gnjavit sa Gaussovim eliminacijama (tj LU faktorizacijom) kad ionak od toga nikakve koristi u ikakvoj primjeni |
Ma zabrijo sam da će ovo s matricama bit pljuga pa sam reko da sam to napravil( nisam ni vidjel ovaj dio sa sustavima, bit će veselo )... Ovaj operator [][] neznam...
Sad ću probat na sljedeći način: operator[] u Matrici mi vrati pomoćnu strukturu koja sadrži referencu na matricu i neku varijablu u koju spremim red i, a u pomoćnoj strukturi stavim operator[] koji mi vraća element iz matrice na mjestu [i][j] ( osnovna ideja, nešto slično kaj si ti napiso ).
I ne kužim ovaj dio s Vektorom: nek imam jedan objekt tipa Vektor< int > i nek se zove V. Nek su mu redom elementi: { 1, 2, 3, 4, 5, 6, }.
Ja trebam iskreirati novi objekt tipa Vektor< int > koji će imati sad elemente redom: { 1, 2, 1, 4, 5, 6 }. Zanima me di da ga spremim ( tj. kak mu mogu sad pristupit ? Sa V[ nešto ] još uvjek pristupam pocetnom??? )
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 13:55 sri, 21. 4. 2010 Naslov: |
|
|
Ja imam sve osim [][] na matricama i dijeljenja velikih brojeva. Sustav riješio iterativnom metodom (Gauss-Seidel).
Za vektor imam push_back i front, pop_back i front, insert, zbrajanje, oduzimanje,skal produkt i normu, te operator []. Od konstruktora onaj koji radi n dugačak sa istom vrijednošću, onaj sa proizv poljem i sekvencijalnim spremnikom. Uz to operator za ispis na stream.
Za matricu +,-,*, sustav kako sam gore napsio ( to samo za double parametre, nema smisla za int jer može izać iz int-a, npr 5x=7 ). Konstruktor sa proizv 2d polje i onajkoji konstrira mxn matricu sa istim vrijednostima. Sve radim sa "običnim" matricama, ne radimo razliku sa dijagonalnom.
Za velike brojeve sve osim dijeljenja, sa pomoćnim klasama za svaku operaciju i onaj fancy operator [].
Šta da još ubacim? :D
Ja imam sve osim [][] na matricama i dijeljenja velikih brojeva. Sustav riješio iterativnom metodom (Gauss-Seidel).
Za vektor imam push_back i front, pop_back i front, insert, zbrajanje, oduzimanje,skal produkt i normu, te operator []. Od konstruktora onaj koji radi n dugačak sa istom vrijednošću, onaj sa proizv poljem i sekvencijalnim spremnikom. Uz to operator za ispis na stream.
Za matricu +,-,*, sustav kako sam gore napsio ( to samo za double parametre, nema smisla za int jer može izać iz int-a, npr 5x=7 ). Konstruktor sa proizv 2d polje i onajkoji konstrira mxn matricu sa istim vrijednostima. Sve radim sa "običnim" matricama, ne radimo razliku sa dijagonalnom.
Za velike brojeve sve osim dijeljenja, sa pomoćnim klasama za svaku operaciju i onaj fancy operator [].
Šta da još ubacim?
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
|
|
[Vrh] |
|
Cobs Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 14:54 sri, 21. 4. 2010 Naslov: |
|
|
[quote="Cobs"]
[code:1]V[2] = 1;[/code:1]
Ja trebam iskreirati novi objekt tipa Vektor< int > koji će imati sad elemente redom: { 1, 2, 1, 4, 5, 6 }. Zanima me di da ga spremim ( tj. kak mu mogu sad pristupit ? Sa V[ nešto ] još uvjek pristupam pocetnom??? )[/quote]
Ja sam vektor implementiro pomoću pointera na niz elemenata, int duljine i još jednog pointera na int koji služi kao brojač referenci. Onda nije problem pristupati, jer kad se kreira novi objekt, samo se alocira novi blok memorije i onaj pointer na polje elemenata se preseli na taj novo alocirani blok. stari brojac se smanji, i napravi se novi_brojac=new int(1) i brojac se na njega preseli. Tako će od onog drugog objekta brojač ostat samo smanjen, a ovaj novi objekt će imat svoj brojač.
Cobs (napisa): |
Ja trebam iskreirati novi objekt tipa Vektor< int > koji će imati sad elemente redom: { 1, 2, 1, 4, 5, 6 }. Zanima me di da ga spremim ( tj. kak mu mogu sad pristupit ? Sa V[ nešto ] još uvjek pristupam pocetnom??? ) |
Ja sam vektor implementiro pomoću pointera na niz elemenata, int duljine i još jednog pointera na int koji služi kao brojač referenci. Onda nije problem pristupati, jer kad se kreira novi objekt, samo se alocira novi blok memorije i onaj pointer na polje elemenata se preseli na taj novo alocirani blok. stari brojac se smanji, i napravi se novi_brojac=new int(1) i brojac se na njega preseli. Tako će od onog drugog objekta brojač ostat samo smanjen, a ovaj novi objekt će imat svoj brojač.
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 17:44 sri, 2. 6. 2010 Naslov: |
|
|
Hoće li druga zadaća uskoro?
Hoće li druga zadaća uskoro?
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Cobs Forumaš(ica)
Spol: