Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Masiela Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Novi Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Masiela Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
behemont Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 17:48 ned, 28. 6. 2009 Naslov: |
|
|
Linearno je :D
Po a,b,c, gledas linearnost (bar koliko sam ja shvatio).
EDIT: A sad i ja imam pitanje...naime, 6. zadatak iz zadace je integrirati nesto numericki, i kaze da se rez mora podudarati s tocnim na bar 3 decimale...
Fora je u tome sto ja dam rez koji daje wolfram alpha i aplikacija ga ne prihvaca :D
Any ideas?
Linearno je
Po a,b,c, gledas linearnost (bar koliko sam ja shvatio).
EDIT: A sad i ja imam pitanje...naime, 6. zadatak iz zadace je integrirati nesto numericki, i kaze da se rez mora podudarati s tocnim na bar 3 decimale...
Fora je u tome sto ja dam rez koji daje wolfram alpha i aplikacija ga ne prihvaca
Any ideas?
|
|
[Vrh] |
|
ivica13 Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
behemont Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
behemont Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Zvone Forumaš(ica)
|
Postano: 23:12 ned, 28. 6. 2009 Naslov: |
|
|
Da pojasnim ono sa "rezultat kojeg daje WolframAlpha mi nije prihvacen".
Oznacimo sa I egzaktnu vrijednost trazenog integrala.
Ako upotrijebite Simpsonovu formulu sa zadanim brojem cvorova i racunate u egzaktnoj aritmetici dobit cete neki broj, oznacimo ga sa S.
Ono "rjesenje se mora sa tocnim poklapati na 3 znamenke" iz teksta zadace odnosi se na poklapanje sa brojem S, a ne sa brojem I. Ideja je bila omoguciti vam da pri racunanju medjurezultate mozete zaokruzivati na 4-5 decimala.
Namjerno se trazi bas aproksimacija broja S, a ne broja I - ti brojevi se (nadam se uvijek) razlikuju vise od 3 decimale, kako bi vas se prisililo da zadatak zaista i rijesite bez varanja s automatskim, vec gotovim integratorima. Rjesenje kojeg daje WolframAlpha ili Mathematica je puno bolja aproksimacija broja I od broja S kojeg treba izracunati u zadaci.
Da pojasnim ono sa "rezultat kojeg daje WolframAlpha mi nije prihvacen".
Ako upotrijebite Simpsonovu formulu sa zadanim brojem cvorova i racunate u egzaktnoj aritmetici dobit cete neki broj, oznacimo ga sa S.
Ono "rjesenje se mora sa tocnim poklapati na 3 znamenke" iz teksta zadace odnosi se na poklapanje sa brojem S, a ne sa brojem I. Ideja je bila omoguciti vam da pri racunanju medjurezultate mozete zaokruzivati na 4-5 decimala.
Namjerno se trazi bas aproksimacija broja S, a ne broja I - ti brojevi se (nadam se uvijek) razlikuju vise od 3 decimale, kako bi vas se prisililo da zadatak zaista i rijesite bez varanja s automatskim, vec gotovim integratorima. Rjesenje kojeg daje WolframAlpha ili Mathematica je puno bolja aproksimacija broja I od broja S kojeg treba izracunati u zadaci.
|
|
[Vrh] |
|
lucika Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Masiela Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 0:11 pon, 29. 6. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="Zvone"]Namjerno se trazi bas aproksimacija broja S, a ne broja I - ti brojevi se (nadam se uvijek) razlikuju vise od 3 decimale, kako bi vas se prisililo da zadatak zaista i rijesite bez varanja s automatskim, vec gotovim integratorima.[/quote]
Da se zguglat aplikacija koja između ostalog računa i Simpsona; možda malo teže nego Wolfram, al`...
Neke se stvari jednostavno ne mogu spriječit...
Zvone (napisa): | Namjerno se trazi bas aproksimacija broja S, a ne broja I - ti brojevi se (nadam se uvijek) razlikuju vise od 3 decimale, kako bi vas se prisililo da zadatak zaista i rijesite bez varanja s automatskim, vec gotovim integratorima. |
Da se zguglat aplikacija koja između ostalog računa i Simpsona; možda malo teže nego Wolfram, al`...
Neke se stvari jednostavno ne mogu spriječit...
_________________ mladac: e.k.s. je možda 8%, moje znanje ni toliko
|
|
[Vrh] |
|
Novi Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
behemont Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 9:32 pon, 29. 6. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="Zvone"]Da pojasnim ono sa "rezultat kojeg daje WolframAlpha mi nije prihvacen".
Namjerno se trazi bas aproksimacija broja S, a ne broja I - ti brojevi se (nadam se uvijek) razlikuju vise od 3 decimale, kako bi vas se prisililo da zadatak zaista i rijesite bez varanja s automatskim, vec gotovim integratorima. Rjesenje kojeg daje WolframAlpha ili Mathematica je puno bolja aproksimacija broja I od broja S kojeg treba izracunati u zadaci.[/quote]
Da, shvatio sam.. :oops:
Samo mozda ne bi bilo lose da se onda napise u tekstu zadatka "dovoljno je racunati na 5 decimala", a ne "potrebno je racunati dovoljno tocno da se rez poklapapa na bar 3 decimale", jer je dosta frustrirajuce ako recimo ja zaokruzujem na 4 decimale i onda mi dode krivi rez na kraju, ne znam jesam li falio u racunu ili postupku; onda provjeravam oboje pa mi opet dode isti rez, pa izgubim "malo" vremena...
Zvone (napisa): | Da pojasnim ono sa "rezultat kojeg daje WolframAlpha mi nije prihvacen".
Namjerno se trazi bas aproksimacija broja S, a ne broja I - ti brojevi se (nadam se uvijek) razlikuju vise od 3 decimale, kako bi vas se prisililo da zadatak zaista i rijesite bez varanja s automatskim, vec gotovim integratorima. Rjesenje kojeg daje WolframAlpha ili Mathematica je puno bolja aproksimacija broja I od broja S kojeg treba izracunati u zadaci. |
Da, shvatio sam..
Samo mozda ne bi bilo lose da se onda napise u tekstu zadatka "dovoljno je racunati na 5 decimala", a ne "potrebno je racunati dovoljno tocno da se rez poklapapa na bar 3 decimale", jer je dosta frustrirajuce ako recimo ja zaokruzujem na 4 decimale i onda mi dode krivi rez na kraju, ne znam jesam li falio u racunu ili postupku; onda provjeravam oboje pa mi opet dode isti rez, pa izgubim "malo" vremena...
|
|
[Vrh] |
|
lucika Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Cobs Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Tindariel Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Cobs Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 13:27 pon, 7. 6. 2010 Naslov: |
|
|
[quote="Tindariel"]Ako me pamćenje dobro služi, tu točku za koju ti je dana vrijednost funkcije i prve derivacije pišeš 2 puta u tablicu podijeljenih razlika i onda normalno računaš, s tim da imaš u vidu da ti je f[x, x] = f'(x) :)[/quote]
hvala, ma to sam i mislio, ali di god sam gledo svi primjeri imaju derivacije svih točaka pa me to malo zbunilo. Još jednom hvala
Tindariel (napisa): | Ako me pamćenje dobro služi, tu točku za koju ti je dana vrijednost funkcije i prve derivacije pišeš 2 puta u tablicu podijeljenih razlika i onda normalno računaš, s tim da imaš u vidu da ti je f[x, x] = f'(x) |
hvala, ma to sam i mislio, ali di god sam gledo svi primjeri imaju derivacije svih točaka pa me to malo zbunilo. Još jednom hvala
|
|
[Vrh] |
|
|