Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Spectre Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 15:31 čet, 15. 11. 2012 Naslov: |
|
|
Za program je nebitno, za kolokvij ćeš morati pitati profesora/asitenta. Ako su vas učili da stavljate u novi red, uvlačite i označite, onda preporučujem da to i napraviš. ;)
P.S. U prvom primjeru ti fali [b]s[/b] prije [b]<-[/b]
P.P.S. I "ako je" se obično stavlja u novi red. Zapravo bi ti kôd trebao ovako izgledati:
[code:1]učitaj n
s ← 0
za i = 1,...,n radi
učitaj k
ako je (k mod 2) = 0 onda
s<– s+k
ispiši s
[/code:1]
Za program je nebitno, za kolokvij ćeš morati pitati profesora/asitenta. Ako su vas učili da stavljate u novi red, uvlačite i označite, onda preporučujem da to i napraviš.
P.S. U prvom primjeru ti fali s prije ←
P.P.S. I "ako je" se obično stavlja u novi red. Zapravo bi ti kôd trebao ovako izgledati:
Kod: | učitaj n
s ← 0
za i = 1,...,n radi
učitaj k
ako je (k mod 2) = 0 onda
s<– s+k
ispiši s
|
_________________ Cry havoc, and let loose the dogs of war!
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo
|
Postano: 19:02 čet, 15. 11. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="lost_soul"][quote]4. Napišite program koji učitava prirodan broj n i ispisuje znamenke od n u sustavu s bazom 5. Opišite rad programa za ulaz n = 190.[/quote]
Zanima me da li je dobro rješenje ako nam program za ulaz 190 ispisuje redom 0 3 2 1 (znači od zadnje prema prvoj znamenki) ili bi trebao ispisivati 1 2 3 0, kako i je stvaran zapis?[/quote]
Dobro je u bilo kojem redoslijedu. Inace bih naglasio u tekstu zadatka.
[quote="Spectre"]Možda se radilo o previdu ili trik pitanju pa su studenti morali shvatiti da uvijek moraju ispisati 1. :?
Jer, po mom shvaćanju ovog zadatka, ne postoji slučaj kada ne postoji takav djelitelj.[/quote]
Po mojem shvacanju isto. Mozda se radi o tome da autor zadatka nije dovoljno razmisljao pri sastavljanju kolokvija :silly: :oops:
[quote="Spectre"]Sjećaš li se možda njegovog rješenja? Ako je bitno različito od mog? :)[/quote]
Ne bitno. Nakon Euklodovog algoritma moze se jednostavno traziti najmanji djelitelj NZM veci od 1, on je automatski prost. Drugo rjesenje je traziti najmanji djelitelj od m i n veci od 1, i on je automatski prost. Ali prvo rjesenje s Euklidovim algoritmom je bolje jer je efikasnije kad su m i n jako veliki, a relativno prosti.
[quote="sys_"]da to je taj zadatak, nije mi bitan sam tekst zadatka...uzela sam bezveze taj primjer...zanima me je li isto ako nakon [b]onda[/b] nastavim pisat u istom redu ili moram onako u novi i to "označit" :/[/quote]
Ako ide samo jedna naredba moze se napisati u isti red. Za vise naredba treba oznaciti blok, a to uglavnom radimo prelaskom u novi red i uvlacenjem. Dozvoljena su razna kreativna rjesenja s uglatim ili viticastim zagradama, u tome je prednost pseudojezika. Bitno je da bude jasno na koje se tocno naredbe odnosi "if", a gdje pocinje nastavak programa.
lost_soul (napisa): | Citat: | 4. Napišite program koji učitava prirodan broj n i ispisuje znamenke od n u sustavu s bazom 5. Opišite rad programa za ulaz n = 190. |
Zanima me da li je dobro rješenje ako nam program za ulaz 190 ispisuje redom 0 3 2 1 (znači od zadnje prema prvoj znamenki) ili bi trebao ispisivati 1 2 3 0, kako i je stvaran zapis? |
Dobro je u bilo kojem redoslijedu. Inace bih naglasio u tekstu zadatka.
Spectre (napisa): | Možda se radilo o previdu ili trik pitanju pa su studenti morali shvatiti da uvijek moraju ispisati 1.
Jer, po mom shvaćanju ovog zadatka, ne postoji slučaj kada ne postoji takav djelitelj. |
Po mojem shvacanju isto. Mozda se radi o tome da autor zadatka nije dovoljno razmisljao pri sastavljanju kolokvija
Spectre (napisa): | Sjećaš li se možda njegovog rješenja? Ako je bitno različito od mog? |
Ne bitno. Nakon Euklodovog algoritma moze se jednostavno traziti najmanji djelitelj NZM veci od 1, on je automatski prost. Drugo rjesenje je traziti najmanji djelitelj od m i n veci od 1, i on je automatski prost. Ali prvo rjesenje s Euklidovim algoritmom je bolje jer je efikasnije kad su m i n jako veliki, a relativno prosti.
sys_ (napisa): | da to je taj zadatak, nije mi bitan sam tekst zadatka...uzela sam bezveze taj primjer...zanima me je li isto ako nakon onda nastavim pisat u istom redu ili moram onako u novi i to "označit" |
Ako ide samo jedna naredba moze se napisati u isti red. Za vise naredba treba oznaciti blok, a to uglavnom radimo prelaskom u novi red i uvlacenjem. Dozvoljena su razna kreativna rjesenja s uglatim ili viticastim zagradama, u tome je prednost pseudojezika. Bitno je da bude jasno na koje se tocno naredbe odnosi "if", a gdje pocinje nastavak programa.
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
°bubble° Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
|
|
[Vrh] |
|
°bubble° Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
sys_ Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Principessa Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
lost_soul Forumaš(ica)
|
Postano: 22:47 pet, 21. 12. 2012 Naslov: |
|
|
Nije zadatak iz kolokvija, već primjer iz skripte, ali svejedno imam problem s indeksima. Primjer je broj 7.10. Program ucitava stupnjeve m, n i koeficijente a[0],..., a[m], b[0],..., b[n] dvaju polinoma te izracunava i ispisuje koeficijente njihovog produkta.
Kod bi bio ovako nekako po skripti:
[code:1]m=input()
n=input()
a=[input() for i in range(m)]
b=[input() for i in range(n)]
a=[0 for i in range(m,m+n)]
b=[0 for i in range(n,m+n)]
c=[0 for i in range(m+n)]
for i in range(m+n):
for j in range(i):
c[i]=c[i]+a[j]*b[i-j]
for i in range (m+n):
print c[i][/code:1]
Javlja mi list of index out of range. Probala sam mijenjati range od a i b i uvijek je bila ta poruka.. Jel zna netko gdje je problem? :?
Nije zadatak iz kolokvija, već primjer iz skripte, ali svejedno imam problem s indeksima. Primjer je broj 7.10. Program ucitava stupnjeve m, n i koeficijente a[0],..., a[m], b[0],..., b[n] dvaju polinoma te izracunava i ispisuje koeficijente njihovog produkta.
Kod bi bio ovako nekako po skripti:
Kod: | m=input()
n=input()
a=[input() for i in range(m)]
b=[input() for i in range(n)]
a=[0 for i in range(m,m+n)]
b=[0 for i in range(n,m+n)]
c=[0 for i in range(m+n)]
for i in range(m+n):
for j in range(i):
c[i]=c[i]+a[j]*b[i-j]
for i in range (m+n):
print c[i] |
Javlja mi list of index out of range. Probala sam mijenjati range od a i b i uvijek je bila ta poruka.. Jel zna netko gdje je problem?
|
|
[Vrh] |
|
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
lost_soul Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
lost_soul Forumaš(ica)
|
Postano: 15:38 čet, 17. 1. 2013 Naslov: |
|
|
Pozdrav! Zanima me je li ovo dobar algoritam za provjeru tranzitivnosti binarne relacije (zadatak 7.31 iz skripte):
[code:1] ucitaj n
za i=1,...,n radi ucitaj a[i]
tranz=1
za i=1,..,n radi:
za j=1,..,n radi:
ako je r[i][j]==1
za k=1,..,n radi
ako je r[j][i]==1 i r[i][k]==0 onda
tranz=0
ako je (tranz) onda ispiši "relacija je tranzitivna"
inače ispiši"relacija nije tranzitivna"
[/code:1]
Pozdrav! Zanima me je li ovo dobar algoritam za provjeru tranzitivnosti binarne relacije (zadatak 7.31 iz skripte):
Kod: | ucitaj n
za i=1,...,n radi ucitaj a[i]
tranz=1
za i=1,..,n radi:
za j=1,..,n radi:
ako je r[i][j]==1
za k=1,..,n radi
ako je r[j][i]==1 i r[i][k]==0 onda
tranz=0
ako je (tranz) onda ispiši "relacija je tranzitivna"
inače ispiši"relacija nije tranzitivna"
|
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
lost_soul Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
lost_soul Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 14:02 ned, 20. 1. 2013 Naslov: |
|
|
Antisimetricnost:
[tex]\forall i,j:\ (i,j) \in R \text{ i } (j,i) \in R \Rightarrow i = j[/tex].
Dakle, pretpostavimo da je relacija antisimetricna i trazimo protuprimjer, tj.
[tex]\exists i,j:\ (i,j) \in R \text{ i } (j,i) \in R \text{ i } i \ne j[/tex].
Probaj samostalno, a ako ne ide... eto spoilera.
[spoiler]"Kradem" tvoju tranzitivnost (pisem "and" umjesto "i", da se ne pobrka s imenom varijable koju koristimo kao brojac u petlji):
[code:1]antisim = 1
za i = 1,..,n radi:
za j = 1,..,n radi:
ako je r[i][j] == 1 and r[j][i] == 1 and i != j onda
antisim = 0[/code:1][/spoiler]
Antisimetricnost:
[tex]\forall i,j:\ (i,j) \in R \text{ i } (j,i) \in R \Rightarrow i = j[/tex].
Dakle, pretpostavimo da je relacija antisimetricna i trazimo protuprimjer, tj.
[tex]\exists i,j:\ (i,j) \in R \text{ i } (j,i) \in R \text{ i } i \ne j[/tex].
Probaj samostalno, a ako ne ide... eto spoilera.
Spoiler [hidden; click to show]: | "Kradem" tvoju tranzitivnost (pisem "and" umjesto "i", da se ne pobrka s imenom varijable koju koristimo kao brojac u petlji):
Kod: | antisim = 1
za i = 1,..,n radi:
za j = 1,..,n radi:
ako je r[i][j] == 1 and r[j][i] == 1 and i != j onda
antisim = 0 |
|
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
lost_soul Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
|
|