Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

1. zadaca
WWW:
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Računarski praktikum 1
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Izgubljen u prijevodu
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-1 = 0 - 1

PostPostano: 12:52 čet, 20. 3. 2008    Naslov: 1. zadaca Citirajte i odgovorite

Pitanje: ima ko bilo kakvu ideju za funkciju POTENCIRANJE kompleksnih brojeva, probao sam preko de moirevih formula, ali se onda uvijek aproksimiraju cos i sin pa se ne dobiva tocan rezultat (koji je recima potreban za primjer koji nam je dan u zadaci)
Pitanje: ima ko bilo kakvu ideju za funkciju POTENCIRANJE kompleksnih brojeva, probao sam preko de moirevih formula, ali se onda uvijek aproksimiraju cos i sin pa se ne dobiva tocan rezultat (koji je recima potreban za primjer koji nam je dan u zadaci)

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vinko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
69 = 87 - 18

PostPostano: 13:09 čet, 20. 3. 2008    Naslov: Re: 1. zadaca Citirajte i odgovorite

[quote="Izgubljen u prijevodu"]Pitanje: ima ko bilo kakvu ideju za funkciju POTENCIRANJE kompleksnih brojeva, probao sam preko de moirevih formula, ali se onda uvijek aproksimiraju cos i sin pa se ne dobiva tocan rezultat (koji je recima potreban za primjer koji nam je dan u zadaci)[/quote]

http://mathworld.wolfram.com/ComplexNumber.html
Izgubljen u prijevodu (napisa):

http://mathworld.wolfram.com/ComplexNumber.html

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 14:47 čet, 20. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

hmda. i mene muči ista stvar. :(
sve s linka gore je jasno- to sam i koristio, ali nešto se čudno događa. npr. kod kvadriranja imaginarne jedinice dobijem:
[tt]Re = -1
Im = 1.22465e-16[/tt]

:dunno:
hmda. i mene muči ista stvar. Sad
sve s linka gore je jasno- to sam i koristio, ali nešto se čudno događa. npr. kod kvadriranja imaginarne jedinice dobijem:
Re = -1
Im = 1.22465e-16

Dunno...

vinko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

69 = 87 - 18

PostPostano: 15:06 čet, 20. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ma"]hmda. i mene muči ista stvar. :(
[tt]Re = -1
Im = 1.22465e-16[/tt]

:dunno:[/quote]

dakle, desila se pogreška sa zaokruživanjem (na 16. decimali) Njih ćemo tolerirati. Ne znam do koje decimale, ali vjerojatno negdje do 6-7.
ma (napisa):
hmda. i mene muči ista stvar. Sad
Re = -1
Im = 1.22465e-16

Dunno...

dakle, desila se pogreška sa zaokruživanjem (na 16. decimali) Njih ćemo tolerirati. Ne znam do koje decimale, ali vjerojatno negdje do 6-7.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
pecina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
62 = 85 - 23

PostPostano: 16:19 čet, 20. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

To ima smisla jer se float brojevi nikad ne uspoređuju doslovno već uz epsilon vrijednost.
To ima smisla jer se float brojevi nikad ne uspoređuju doslovno već uz epsilon vrijednost.

ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 23:40 čet, 20. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

:sreca:
pitanje u vezi sa slanjem zadaće:
kad spremam source datoteku u dev-c++-u, automatski mi nešto što nazovem [tt]prog.h[/tt] spremi u C header file naziva [tt]prog[/tt], a nešto što nazovem [tt]prog.cpp[/tt] u C++ source file naziva [tt]prog[/tt]. dakle- bez ekstenzija. može li to kojim slučajem prouzrokovati probleme kod vašeg automatskog testiranja zadaća? je li jednostavno bolje poslati dvije notepad datoteke ( :) ) danih imena? :?
Trcim u krug od srece!
pitanje u vezi sa slanjem zadaće:
kad spremam source datoteku u dev-c++-u, automatski mi nešto što nazovem prog.h spremi u C header file naziva prog, a nešto što nazovem prog.cpp u C++ source file naziva prog. dakle- bez ekstenzija. može li to kojim slučajem prouzrokovati probleme kod vašeg automatskog testiranja zadaća? je li jednostavno bolje poslati dvije notepad datoteke ( Smile ) danih imena? Confused

ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 18:39 sub, 22. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

:bigcry:
ostali, kako ste vi slali? da li se i vama obje datoteke zovu isto? mislim da to ne bi trebalo stvarati probleme, je l' da? :nonono:

:sigh:
Very sad
ostali, kako ste vi slali? da li se i vama obje datoteke zovu isto? mislim da to ne bi trebalo stvarati probleme, je l' da? Ne, ne, ne, samo to neee

Uzdah...

fireball
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 100 - 74

PostPostano: 20:23 sub, 22. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

mislim da ti se i trebaju zvat isto... samo sto je jedna .cpp a druga .h
mislim da ti se i trebaju zvat isto... samo sto je jedna .cpp a druga .h

shimija
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

53 = 55 - 2

PostPostano: 22:36 sub, 22. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ma"]:bigcry:
ostali, kako ste vi slali? da li se i vama obje datoteke zovu isto? mislim da to ne bi trebalo stvarati probleme, je l' da? :nonono:
[/quote]

Oni ti se isto zovu ali nisu istog formata, ikone pored imena su im drugačije boje(ono šta je formata cpp je mislin plave, a ono šta je formata h crvene).
Uglavnon, pošalji ta dva file-a i on će ti automatski dodat njima njihove formate. Tako je bar meni bilo, nadan se da će i tebi tako ispast.
ma (napisa):
Very sad
ostali, kako ste vi slali? da li se i vama obje datoteke zovu isto? mislim da to ne bi trebalo stvarati probleme, je l' da? Ne, ne, ne, samo to neee

Oni ti se isto zovu ali nisu istog formata, ikone pored imena su im drugačije boje(ono šta je formata cpp je mislin plave, a ono šta je formata h crvene).
Uglavnon, pošalji ta dva file-a i on će ti automatski dodat njima njihove formate. Tako je bar meni bilo, nadan se da će i tebi tako ispast.

[Vrh]
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 12:50 ned, 23. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="shimija"][quote="ma"]:bigcry:
[/quote]

Uglavnon, pošalji ta dva file-a i on će ti automatski dodat njima njihove formate. Tako je bar meni bilo, nadan se da će i tebi tako ispast.[/quote]

da, dobijem tako, ali me bunilo upravo to što se .cpp i .h izgube. i mislio sam da je ok, ali rađe provjeravam.

hvala na odgovorima
shimija (napisa):
ma (napisa):
Very sad

da, dobijem tako, ali me bunilo upravo to što se .cpp i .h izgube. i mislio sam da je ok, ali rađe provjeravam.

hvala na odgovorima

drcudo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

14 = 15 - 1

PostPostano: 17:58 ned, 23. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

da li kada aproksimiramo pi/2 mozemo staviti 1.57 ili 1.570796. zasto kada je broj jaaaako male mi ne napise zapravo nulu nego npr. 3.26*10^-7.
da li kada aproksimiramo pi/2 mozemo staviti 1.57 ili 1.570796. zasto kada je broj jaaaako male mi ne napise zapravo nulu nego npr. 3.26*10^-7.

[Vrh]
arya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

49 = 109 - 60

PostPostano: 18:21 ned, 23. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="drcudo"]da li kada aproksimiramo pi/2 mozemo staviti 1.57 ili 1.570796. [/quote]

stavi M_PI_2, a za pi M_PI... imaš neki topic gdje se pričalo o tome...

[quote="drcudo"] zasto kada je broj jaaaako male mi ne napise zapravo nulu nego npr. 3.26*10^-7.[/quote]

gore ti je objašnjeno...
drcudo (napisa):
da li kada aproksimiramo pi/2 mozemo staviti 1.57 ili 1.570796.

stavi M_PI_2, a za pi M_PI... imaš neki topic gdje se pričalo o tome...

drcudo (napisa):
zasto kada je broj jaaaako male mi ne napise zapravo nulu nego npr. 3.26*10^-7.

gore ti je objašnjeno...

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail MSNM
MKova
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 45 - 45

PostPostano: 18:47 ned, 23. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

za zadacu imam napisati implementaciju velikih priridnoih brojeva, od 1 do max 10 na 26.

Moze li mi netko objasniti ideju s kojom da pocnem, ocito nema dovoljno veliki numericki tip podataka zato, a sa stringovima sam probao i jednostavno je presporo tako baratati znamenkama.
za zadacu imam napisati implementaciju velikih priridnoih brojeva, od 1 do max 10 na 26.

Moze li mi netko objasniti ideju s kojom da pocnem, ocito nema dovoljno veliki numericki tip podataka zato, a sa stringovima sam probao i jednostavno je presporo tako baratati znamenkama.

mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 23:21 ned, 23. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="MKova"]za zadacu imam napisati implementaciju velikih priridnoih brojeva, od 1 do max 10 na 26.

Moze li mi netko objasniti ideju s kojom da pocnem[/quote]
Odaberi neku relativno veliku bazu prikazivu u jednom intu (npr 1000) i onda brojeve prikazuj u toj bazi kao vezanu listu znamenaka.
MKova (napisa):

Moze li mi netko objasniti ideju s kojom da pocnem

Odaberi neku relativno veliku bazu prikazivu u jednom intu (npr 1000) i onda brojeve prikazuj u toj bazi kao vezanu listu znamenaka.

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 23:29 ned, 23. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="MKova"]
Moze li mi netko objasniti ideju s kojom da pocnem, ocito nema dovoljno veliki numericki tip podataka zato, a sa stringovima sam probao i jednostavno je presporo tako baratati znamenkama.[/quote]

Polje int-ova + kursor na prvu znamenku. ;)
MKova (napisa):

Polje int-ova + kursor na prvu znamenku. Wink

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
drcudo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

14 = 15 - 1

PostPostano: 3:30 pon, 24. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja sam umijesto "pi/2" stavio 2*arctang(1.0). Kao aproksimaciju mi ispisuje
1.5708. ocete to tolerirati ili mora biti bas 1.57.
Ja sam umijesto "pi/2" stavio 2*arctang(1.0). Kao aproksimaciju mi ispisuje
1.5708. ocete to tolerirati ili mora biti bas 1.57.

[Vrh]
MKova
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 45 - 45

PostPostano: 10:43 pon, 24. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"][quote="MKova"]
Moze li mi netko objasniti ideju s kojom da pocnem, ocito nema dovoljno veliki numericki tip podataka zato, a sa stringovima sam probao i jednostavno je presporo tako baratati znamenkama.[/quote]

Polje int-ova + kursor na prvu znamenku. ;)[/quote]

To pali? jer ja sam radio sa stringovima, a obradjivao kao polje charova pa je mnozenje bilo sporo za sve milijunske brojeve toliko da nije imalo kraj :) (a mnozenje mi je bilo n puta zbrajanje)

btw. sto ce mi kursor? logicno bi bilo da je nulti element polja prva znamenka
Luuka (napisa):
MKova (napisa):

Polje int-ova + kursor na prvu znamenku. Wink

To pali? jer ja sam radio sa stringovima, a obradjivao kao polje charova pa je mnozenje bilo sporo za sve milijunske brojeve toliko da nije imalo kraj Smile (a mnozenje mi je bilo n puta zbrajanje)

btw. sto ce mi kursor? logicno bi bilo da je nulti element polja prva znamenka

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 10:51 pon, 24. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

kursor da bi fje tipa ispiši, prva znamenka,broj znamenaka i sl bile maltene trivijalne...a pod prva znamenka mislim da ako je broj

123654789 onda mu je prva znamenka 1...dakle znamenka[0]=9, znamenka[1]=8...znamenka[prva]=1 ;)
kursor da bi fje tipa ispiši, prva znamenka,broj znamenaka i sl bile maltene trivijalne...a pod prva znamenka mislim da ako je broj

123654789 onda mu je prva znamenka 1...dakle znamenka[0]=9, znamenka[1]=8...znamenka[prva]=1 Wink

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
venovako
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

56 = 65 - 9

PostPostano: 11:53 pon, 24. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mdoko"]Odaberi neku relativno veliku bazu prikazivu u jednom intu (npr 1000) i onda brojeve prikazuj u toj bazi kao vezanu listu znamenaka.[/quote]

S tim da je zdravo za bazu uzeti potenciju dvice, jer se tada operacije na znamenkama svode na operacije s mashinskim int-ovima. Koliko veliku bazu? Ovisi o vise faktora (trebas li i mnozenje/dijeljenje, koji algoritam i sl.) Pogledaj [url=http://web.math.hr/~singer/aa_alg/00_aa.pdf]ovo[/url] i [url=http://gmplib.org/]ovo[/url].
mdoko (napisa):

S tim da je zdravo za bazu uzeti potenciju dvice, jer se tada operacije na znamenkama svode na operacije s mashinskim int-ovima. Koliko veliku bazu? Ovisi o vise faktora (trebas li i mnozenje/dijeljenje, koji algoritam i sl.) Pogledaj ovo i ovo.

[Vrh]
teja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
29 = 35 - 6

PostPostano: 23:59 čet, 27. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

e sad... može li se ikome žalit na rezultate ili to ne dolazi u obzir?
jerbo, meni sve radi... a 0 bodova... :( :( kaže, njima se nije iskompajliralo...
a mene nije bilo u zg pa nisan mogla provjerit u praktikumu jel to radi a kod mene doma radi na onih 5 primjera :(
a šta sad?
e sad... može li se ikome žalit na rezultate ili to ne dolazi u obzir?
jerbo, meni sve radi... a 0 bodova... Sad Sad kaže, njima se nije iskompajliralo...
a mene nije bilo u zg pa nisan mogla provjerit u praktikumu jel to radi a kod mene doma radi na onih 5 primjera Sad
a šta sad?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Računarski praktikum 1 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum