Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Blockflöte Forumaš(ica)

|
Postano: 9:14 pet, 28. 5. 2004 Naslov: Tehničko pitanje vezano uz usmeni |
|
|
Ovako, kol'ko sam shvatio:
Usmeni se obavlja u nekom praktikumu, direktno na računalu, bez neke petljancije pisanja koda na papire kao na kolokvijima, i kompajler je onaj koji je već instaliran na strojevima tamo...
E sad, u slučaju da nas zapadnu baš unix računala, moramo imati account otvoren, tak da se možemo ulogirat i moramo poznavat osnove baratanja unix terminalima.
Znači li to da ćemo kod morati pisati u onoj Božjoj kazni od VI-a, ili će nam se sudba smilovat' i smjet ćemo koristiti neke upotrebljivije alate?
Ovako, kol'ko sam shvatio:
Usmeni se obavlja u nekom praktikumu, direktno na računalu, bez neke petljancije pisanja koda na papire kao na kolokvijima, i kompajler je onaj koji je već instaliran na strojevima tamo...
E sad, u slučaju da nas zapadnu baš unix računala, moramo imati account otvoren, tak da se možemo ulogirat i moramo poznavat osnove baratanja unix terminalima.
Znači li to da ćemo kod morati pisati u onoj Božjoj kazni od VI-a, ili će nam se sudba smilovat' i smjet ćemo koristiti neke upotrebljivije alate?
_________________ -山よ,山よ! 山は活きて居る!-
|
|
[Vrh] |
|
koryanshea Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 9:53 pet, 28. 5. 2004 Naslov: |
|
|
aha, da. a oni koji nemaju account...
za napravit ga postoji netko tko ce ih pitat nekoliko pitanja o unixu i to...
u prvom semestru je bio onaj jedan student koji je drzao kao nekakve instrukcije iz toga u nekim terminima, ali danas je njega tesko nac. ako sam dobro shvatila, odslusano to nesto sto je on drzao uglavnom znaci da ce se dobit account bez problema. kako SADA znati kada se sigurno u RCu nalazi netko nadlezan za otvaranje accountova?
aha, da. a oni koji nemaju account...
za napravit ga postoji netko tko ce ih pitat nekoliko pitanja o unixu i to...
u prvom semestru je bio onaj jedan student koji je drzao kao nekakve instrukcije iz toga u nekim terminima, ali danas je njega tesko nac. ako sam dobro shvatila, odslusano to nesto sto je on drzao uglavnom znaci da ce se dobit account bez problema. kako SADA znati kada se sigurno u RCu nalazi netko nadlezan za otvaranje accountova?
_________________  "Download the files to a non-networked, firewalled computer."
- Dr. Elizabeth Weir
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 10:02 pet, 28. 5. 2004 Naslov: |
|
|
Frulica, mislim da ste za laksi zadatak osudjeni raditi u vi-u (cekaj da ti Veky vidi ono o "[i]bozjoj kazni[/i]" :twisted:), a da onaj veci zadatak smijete rjesavati kako zelite. 8)
Kory, na vratima RCa pishe kad se otvaraju accounti. :)
:idea: Malo se izorganizirajte, vidite koliko ljudi treba acc, pa zamolite doc Nogo za dodatno predavanje... :)
Frulica, mislim da ste za laksi zadatak osudjeni raditi u vi-u (cekaj da ti Veky vidi ono o "bozjoj kazni" ), a da onaj veci zadatak smijete rjesavati kako zelite.
Kory, na vratima RCa pishe kad se otvaraju accounti.
Malo se izorganizirajte, vidite koliko ljudi treba acc, pa zamolite doc Nogo za dodatno predavanje...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
koryanshea Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 10:06 pet, 28. 5. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]Kory, na vratima RCa pishe kad se otvaraju accounti. :)[/quote]
da, i onda dode frend u tom terminu i onda sazna da nema tog nekoga tko mu moze otvorit account. :evil:
[quote]
:idea: Malo se izorganizirajte, vidite koliko ljudi treba acc, pa zamolite doc Nogo za dodatno predavanje... :)[/quote]
probat cemo nesto... ima nas hrpa... a gotovi smo s predavanjima iz c-a pa bi mogli to, e :)
vsego (napisa): | Kory, na vratima RCa pishe kad se otvaraju accounti.  |
da, i onda dode frend u tom terminu i onda sazna da nema tog nekoga tko mu moze otvorit account.
Citat: |
Malo se izorganizirajte, vidite koliko ljudi treba acc, pa zamolite doc Nogo za dodatno predavanje...  |
probat cemo nesto... ima nas hrpa... a gotovi smo s predavanjima iz c-a pa bi mogli to, e
_________________  "Download the files to a non-networked, firewalled computer."
- Dr. Elizabeth Weir
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 10:12 pet, 28. 5. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="koryanshea"][quote="vsego"]Kory, na vratima RCa pishe kad se otvaraju accounti. :)[/quote]
da, i onda dode frend u tom terminu i onda sazna da nema tog nekoga tko mu moze otvorit account. :evil:[/quote]
Opet doc Nogo - ona je sefica RCa, pa pitajte nju sto da radite... 8)
[quote="koryanshea"][quote="vsego"]:idea: Malo se izorganizirajte, vidite koliko ljudi treba acc, pa zamolite doc Nogo za dodatno predavanje... :)[/quote]
probat cemo nesto... ima nas hrpa... a gotovi smo s predavanjima iz c-a pa bi mogli to, e :)[/quote]
Sretno! :) Ako stogod dogovorite, please pukni obavijest na Forum, pa da i drugi znaju... :)
koryanshea (napisa): | vsego (napisa): | Kory, na vratima RCa pishe kad se otvaraju accounti.  |
da, i onda dode frend u tom terminu i onda sazna da nema tog nekoga tko mu moze otvorit account.  |
Opet doc Nogo - ona je sefica RCa, pa pitajte nju sto da radite...
koryanshea (napisa): | vsego (napisa): | Malo se izorganizirajte, vidite koliko ljudi treba acc, pa zamolite doc Nogo za dodatno predavanje...  |
probat cemo nesto... ima nas hrpa... a gotovi smo s predavanjima iz c-a pa bi mogli to, e  |
Sretno! Ako stogod dogovorite, please pukni obavijest na Forum, pa da i drugi znaju...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)

|
Postano: 10:29 pet, 28. 5. 2004 Naslov: |
|
|
Kratki tecaj za malo ljudi mogu i ja napraviti, sto se tice bozje kazne, bilo bi ti bolje naviknuti se :PP ako dan prije usmenog ne znas kako se izlazi iz vi-a onda cu ti demonstrirati jedno [b]"drukcije"[/b] rjesenje :evilbat:
...znas u koga je moj br. moba, tako da... ;)
Kratki tecaj za malo ljudi mogu i ja napraviti, sto se tice bozje kazne, bilo bi ti bolje naviknuti se ako dan prije usmenog ne znas kako se izlazi iz vi-a onda cu ti demonstrirati jedno "drukcije" rjesenje
...znas u koga je moj br. moba, tako da...
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk 
Zadnja promjena: ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE; 12:37 pet, 28. 5. 2004; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Nesi Inventar Foruma (Moderator)

Spol: 
Sarma: -
|
|
[Vrh] |
|
Blockflöte Forumaš(ica)

|
Postano: 18:53 sub, 29. 5. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]
Frulica, mislim da ste za laksi zadatak osudjeni raditi u vi-u (cekaj da ti Veky vidi ono o "bozjoj kazni" ), a da onaj veci zadatak smijete rjesavati kako zelite.
[/quote]
Thanks. Eto, pola problema nestalo. :mrgreen:
:)
[quote="zub"]
...prije usmenog ne znas kako se izlazi iz vi-a onda cu ti demonstrirati jedno "drukcije" rjesenje
...znas u koga je moj br. moba, tako da..
[/quote]
U speaks in puzzle. Uvijek me zanimaju alternative...
[quote="veky"]
O vi-u se može reći puno toga, i dobrog i "lošeg", ali je definitivno jedan od najupotrebljivijih alata ikad napisanih.
[/quote]
Ako si mazohist. Ne vidim zbog čega bi bio prikladniji za pisanje ikakvog teksta od, primjerice Microsoftovog Edita u DOS-s{[(i spit on Microsoft)]}, ili išta upotrebljiviji od komada metalne žice kad izgubiš ključ...
Ma, što se mora, nije teško, naučit ću.
vsego (napisa): |
|
Thanks. Eto, pola problema nestalo.
zub (napisa): |
...prije usmenog ne znas kako se izlazi iz vi-a onda cu ti demonstrirati jedno "drukcije" rjesenje
...znas u koga je moj br. moba, tako da..
|
U speaks in puzzle. Uvijek me zanimaju alternative...
veky (napisa): |
O vi-u se može reći puno toga, i dobrog i "lošeg", ali je definitivno jedan od najupotrebljivijih alata ikad napisanih.
|
Ako si mazohist. Ne vidim zbog čega bi bio prikladniji za pisanje ikakvog teksta od, primjerice Microsoftovog Edita u DOS-s{[(i spit on Microsoft)]}, ili išta upotrebljiviji od komada metalne žice kad izgubiš ključ...
Ma, što se mora, nije teško, naučit ću.
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 20:21 sub, 29. 5. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Blockflöte"][quote="veky"]
[/quote]
Ako si mazohist.[/quote]
Mda. Samo da podsjetim, vi je defaultni Un*x editor. Un*x je (IMHO) najmoćniji operativni sustav svih vremena. Ljudi koji su ga stvarali i omogućili njegovo korištenje milijunima ljudi koji ga danas koriste, sigurno su dobro promislili svaku dizajnersku odluku, svakako uključujući i odabir defaultnog editora.
BTW... Tim O'Reilly. Vjerojatno si čuo za njega.
Mazohist?
http://www.oreilly.com/pub/a/oreilly/ask_tim/1999/unix_editor.html
[quote] Ne vidim zbog čega bi bio prikladniji za pisanje ikakvog teksta od, primjerice Microsoftovog Edita u DOS-s{[(i spit on Microsoft)]},[/quote]
ROTFL. Da, probao sam Edit. I koristio ga kad nije bilo ničeg boljeg u blizini. Tako da znam o čemu pričam. Za vrijeme za koje u vi-u mogu napisati sasvim čitljivu web-stranicu, u Editu mogu naći mjesto gdje sam zadnji put stao s odgovaranjem na mail.
[quote] ili išta upotrebljiviji od komada metalne žice kad izgubiš ključ...
[/quote]
Pogledaj malo... na svom webu imam 2 megabajta tekstualnih stranicâ. Sve napisano u vi-u. Nekih 10000 postova u više od 3000 threadova na Usenetu. Skoro sve u vi-u. Mail-baza od 40ak mb teksta - dobrim dijelom vi. Autor sam vjerojatno najvećeg pure text maila ikad natipkanog (720kb :!: ) - vi. Na ovom forumu imam blizu 500 postova, od kojih su mnogi prilično dugački. Sve dulje od par odlomaka pišem u vi-u.
Zanimljiv je taj mazohizam... :-)
Blockflöte (napisa): | veky (napisa): |
|
Ako si mazohist. |
Mda. Samo da podsjetim, vi je defaultni Un*x editor. Un*x je (IMHO) najmoćniji operativni sustav svih vremena. Ljudi koji su ga stvarali i omogućili njegovo korištenje milijunima ljudi koji ga danas koriste, sigurno su dobro promislili svaku dizajnersku odluku, svakako uključujući i odabir defaultnog editora.
BTW... Tim O'Reilly. Vjerojatno si čuo za njega.
Mazohist?
http://www.oreilly.com/pub/a/oreilly/ask_tim/1999/unix_editor.html
Citat: | Ne vidim zbog čega bi bio prikladniji za pisanje ikakvog teksta od, primjerice Microsoftovog Edita u DOS-s{[(i spit on Microsoft)]}, |
ROTFL. Da, probao sam Edit. I koristio ga kad nije bilo ničeg boljeg u blizini. Tako da znam o čemu pričam. Za vrijeme za koje u vi-u mogu napisati sasvim čitljivu web-stranicu, u Editu mogu naći mjesto gdje sam zadnji put stao s odgovaranjem na mail.
Citat: | ili išta upotrebljiviji od komada metalne žice kad izgubiš ključ...
|
Pogledaj malo... na svom webu imam 2 megabajta tekstualnih stranicâ. Sve napisano u vi-u. Nekih 10000 postova u više od 3000 threadova na Usenetu. Skoro sve u vi-u. Mail-baza od 40ak mb teksta - dobrim dijelom vi. Autor sam vjerojatno najvećeg pure text maila ikad natipkanog (720kb ) - vi. Na ovom forumu imam blizu 500 postova, od kojih su mnogi prilično dugački. Sve dulje od par odlomaka pišem u vi-u.
Zanimljiv je taj mazohizam...
|
|
[Vrh] |
|
Blockflöte Forumaš(ica)

|
Postano: 1:10 ned, 30. 5. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="veky"]
[/quote]
Da konstatiram: Unx je najkompleksniji, najmoćniji OS svih vremena.
I sad bez da ulazim u daljnju diskusiju, u svojem shell/command_prompt izdanju je sve, samo ne user friendly.Da bi išta pametno na bilo kojem unix sistemu default nešto napravio, moraš jako puno prije toga učiti.
[quote="Tim O'Reilly"]
Once you learn vi's admittedly unintuitive style, it is remarkably easy to use and tremendously powerful. Like a lot of things about UNIX, it only *seems* difficult. After a small barrier to entry, it is orders of magnitude more powerful and easy to use than commercial word processors.
[/quote]
I prosječnom studentu padne mrak na oči kad vidi njegovo "sučelje".
VI, k'o i cijeli Unix je "ozbiljan" i "profesionalan" i u svakom slučaju je dobro i korisno znat' nešto o tome. Al', za vrijeme za koje ja uđem u VI i počnem nešto pisat, u Notepadu napišem cijeli jedan programčić u C-u i iskompajliram ga. Zašto je tako? Jer mi u Notepadu sve piše ravno pred očima i kad ga prvi put vidim znam šta ću s njim, a ne stojim i gledam blijedo pa pokušavam nešto napisat i onda udaram po tastaturi ne bi li izašao...Nije user friendly.
I shvatim ja za pet minuta kako izać pa onda idem čitat u helpu kako šta radi, za vrijeme koje sam i u Editu mogao davput napisat sasvim kompajlirljiv program.
Gle, da se vratim na svoju retardiranu metaforu, svaka metalna žica je puno upotrebljivija od bilo kojeg ključa. sve u svemu, otvara gotovo svaku bravu. A ja, avaj, ne znam otvarat brave žicom.
Poanta, VI je jamačno jedan od najmoćnijih text editora, ali da je upotrebljiv, na prvi pogled, ne.
[quote="veky"]
[/quote]
Wouldn't know :)
Ma nije bad, naučit ću ga, samo sam htio znat dal' baš moram.
|
Da konstatiram: Unx je najkompleksniji, najmoćniji OS svih vremena.
I sad bez da ulazim u daljnju diskusiju, u svojem shell/command_prompt izdanju je sve, samo ne user friendly.Da bi išta pametno na bilo kojem unix sistemu default nešto napravio, moraš jako puno prije toga učiti.
Tim O'Reilly (napisa): |
Once you learn vi's admittedly unintuitive style, it is remarkably easy to use and tremendously powerful. Like a lot of things about UNIX, it only *seems* difficult. After a small barrier to entry, it is orders of magnitude more powerful and easy to use than commercial word processors.
|
I prosječnom studentu padne mrak na oči kad vidi njegovo "sučelje".
VI, k'o i cijeli Unix je "ozbiljan" i "profesionalan" i u svakom slučaju je dobro i korisno znat' nešto o tome. Al', za vrijeme za koje ja uđem u VI i počnem nešto pisat, u Notepadu napišem cijeli jedan programčić u C-u i iskompajliram ga. Zašto je tako? Jer mi u Notepadu sve piše ravno pred očima i kad ga prvi put vidim znam šta ću s njim, a ne stojim i gledam blijedo pa pokušavam nešto napisat i onda udaram po tastaturi ne bi li izašao...Nije user friendly.
I shvatim ja za pet minuta kako izać pa onda idem čitat u helpu kako šta radi, za vrijeme koje sam i u Editu mogao davput napisat sasvim kompajlirljiv program.
Gle, da se vratim na svoju retardiranu metaforu, svaka metalna žica je puno upotrebljivija od bilo kojeg ključa. sve u svemu, otvara gotovo svaku bravu. A ja, avaj, ne znam otvarat brave žicom.
Poanta, VI je jamačno jedan od najmoćnijih text editora, ali da je upotrebljiv, na prvi pogled, ne.
|
Wouldn't know
Ma nije bad, naučit ću ga, samo sam htio znat dal' baš moram.
|
|
[Vrh] |
|
ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 12:04 ned, 30. 5. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Blockflöte"]Da konstatiram: Unx je najkompleksniji, najmoćniji OS svih vremena.
I sad bez da ulazim u daljnju diskusiju, u svojem shell/command_prompt izdanju je sve, samo ne user friendly.[/quote]
"Un*x is user-friendly. It's just very selective about who its friends are." ;-)
Ok, šalu na stranu. Tko je ikad rekao išta o user friendlynessu u ovoj raspravi? Ti si napao _upotrebljivost_. Un*x (i vi s njim) _jest_ megaturboupotrebljiv. Statistike govore...
[quote]Da bi išta pametno na bilo kojem unix sistemu default nešto napravio, moraš jako puno prije toga [b]učiti[/b].[/quote]
Naravno. BTW, kad smo već kod toga, jel smijem pitati zašto si upisao ovaj faks? :-)
[quote]I prosječnom studentu padne mrak na oči kad vidi njegovo "sučelje".[/quote]
vi ima sučelje. ( _ex_ nema. :-PP : ) To što nije Windows, ne znači da nije sučelje.
[quote]VI, k'o i cijeli Unix je "ozbiljan" i "profesionalan" i u svakom slučaju je dobro i korisno znat' nešto o tome. Al', za vrijeme za koje ja uđem u VI i počnem nešto pisat, u Notepadu napišem cijeli jedan programčić u C-u i iskompajliram ga. Zašto je tako? Jer mi u Notepadu sve piše ravno pred očima i kad ga prvi put vidim znam šta ću s njim, a ne stojim i gledam blijedo pa pokušavam nešto napisat i onda udaram po tastaturi ne bi li izašao...[/quote]
Naravno. A već za par mjeseci, situacija se obrće. U vi-u sad pišeš kilobajte teksta a da ni ne primijetiš, a u Notepadu si samo marginalno brži nego što si bio kad si počeo. Trust me... za razliku od tebe, ja sam probao i jedno i drugo.
[quote]I shvatim ja za pet minuta kako izać pa onda idem čitat u helpu kako šta radi, za vrijeme koje sam i u Editu mogao davput napisat sasvim kompajlirljiv program.[/quote]
Ovo je stvar koja me jako čudi kod većine usera. _Zašto_ su ljudi tako kratkovidni?
Zaista misliš da ćeš u životu napisati manje od 100 kompajlirljivih programa? Ako je broj veći od toga, definitivno ti se isplati naučiti neki pametniji editor. Ne treba to biti vi, naravno... ali nešto pametnije od Edita moraš imati.
[quote]Gle, da se vratim na svoju retardiranu metaforu, svaka metalna žica je puno upotrebljivija od bilo kojeg ključa. sve u svemu, otvara gotovo svaku bravu. A ja, avaj, ne znam otvarat brave žicom.[/quote]
Dobro. Koliko ćeš (različitih, naravno - za otvaranje jedne te iste brave ključ je puno pogodniji, ipak: ) bravâ u životu morati otključavati?
See my point?
[quote]Poanta, VI je jamačno jedan od najmoćnijih text editora, ali da je upotrebljiv, na prvi pogled, ne.[/quote]
Ovo skoro pa da je direktna kontradikcija. Ček, kako ti uopće definiraš "upotrebljivost"?
[quote]Ma nije bad, naučit ću ga, samo sam htio znat dal' baš moram.[/quote]
Znam da hoćeš. Matematičar si, ne bi ti trebao problem učiti. Samo ti kažem, ne postavljaj se tako neprijateljski prema pametnim programima. Give vi a chance.
Blockflöte (napisa): | Da konstatiram: Unx je najkompleksniji, najmoćniji OS svih vremena.
I sad bez da ulazim u daljnju diskusiju, u svojem shell/command_prompt izdanju je sve, samo ne user friendly. |
"Un*x is user-friendly. It's just very selective about who its friends are."
Ok, šalu na stranu. Tko je ikad rekao išta o user friendlynessu u ovoj raspravi? Ti si napao _upotrebljivost_. Un*x (i vi s njim) _jest_ megaturboupotrebljiv. Statistike govore...
Citat: | Da bi išta pametno na bilo kojem unix sistemu default nešto napravio, moraš jako puno prije toga učiti. |
Naravno. BTW, kad smo već kod toga, jel smijem pitati zašto si upisao ovaj faks?
Citat: | I prosječnom studentu padne mrak na oči kad vidi njegovo "sučelje". |
vi ima sučelje. ( _ex_ nema. P : ) To što nije Windows, ne znači da nije sučelje.
Citat: | VI, k'o i cijeli Unix je "ozbiljan" i "profesionalan" i u svakom slučaju je dobro i korisno znat' nešto o tome. Al', za vrijeme za koje ja uđem u VI i počnem nešto pisat, u Notepadu napišem cijeli jedan programčić u C-u i iskompajliram ga. Zašto je tako? Jer mi u Notepadu sve piše ravno pred očima i kad ga prvi put vidim znam šta ću s njim, a ne stojim i gledam blijedo pa pokušavam nešto napisat i onda udaram po tastaturi ne bi li izašao... |
Naravno. A već za par mjeseci, situacija se obrće. U vi-u sad pišeš kilobajte teksta a da ni ne primijetiš, a u Notepadu si samo marginalno brži nego što si bio kad si počeo. Trust me... za razliku od tebe, ja sam probao i jedno i drugo.
Citat: | I shvatim ja za pet minuta kako izać pa onda idem čitat u helpu kako šta radi, za vrijeme koje sam i u Editu mogao davput napisat sasvim kompajlirljiv program. |
Ovo je stvar koja me jako čudi kod većine usera. _Zašto_ su ljudi tako kratkovidni?
Zaista misliš da ćeš u životu napisati manje od 100 kompajlirljivih programa? Ako je broj veći od toga, definitivno ti se isplati naučiti neki pametniji editor. Ne treba to biti vi, naravno... ali nešto pametnije od Edita moraš imati.
Citat: | Gle, da se vratim na svoju retardiranu metaforu, svaka metalna žica je puno upotrebljivija od bilo kojeg ključa. sve u svemu, otvara gotovo svaku bravu. A ja, avaj, ne znam otvarat brave žicom. |
Dobro. Koliko ćeš (različitih, naravno - za otvaranje jedne te iste brave ključ je puno pogodniji, ipak: ) bravâ u životu morati otključavati?
See my point?
Citat: | Poanta, VI je jamačno jedan od najmoćnijih text editora, ali da je upotrebljiv, na prvi pogled, ne. |
Ovo skoro pa da je direktna kontradikcija. Ček, kako ti uopće definiraš "upotrebljivost"?
Citat: | Ma nije bad, naučit ću ga, samo sam htio znat dal' baš moram. |
Znam da hoćeš. Matematičar si, ne bi ti trebao problem učiti. Samo ti kažem, ne postavljaj se tako neprijateljski prema pametnim programima. Give vi a chance.
|
|
[Vrh] |
|
Blockflöte Forumaš(ica)

|
Postano: 15:52 ned, 30. 5. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="veky"]
[/quote]
My point exactly! :mrgreen:
[quote="veky"]
Citat:
Da bi išta pametno na bilo kojem unix sistemu default nešto napravio, moraš jako puno prije toga učiti.
Naravno. BTW, kad smo već kod toga, jel smijem pitati zašto si upisao ovaj faks?
[/quote]
Da bih nešto novo naučio :prodike: :)
[quote="veky"]
[/quote]
Ma je, al zar prvi put na ispitu?
[quote="veky"]
[/quote]
U ovom slučaju kao lakoću kojom se programom rukuje. Edit je retardirani alat i najnaprednija funkcija mu je valjda Search, što si lijepo rekao. Da ti sad ne quotam cijeli post, pod sučelje, bez navodnika, stavljam nešto u čem se možeš intuitivno snać, bez neke mudrosti. Ne vidim zašto par menu-a ne bi moglo olakšat ljudima rukovanje, bar za početak.
[quote="veky"]
[/quote]
Ma pametan je kolko je gadan :).
|
My point exactly!
Citat:
Da bi išta pametno na bilo kojem unix sistemu default nešto napravio, moraš jako puno prije toga učiti.
|
Da bih nešto novo naučio
|
Ma je, al zar prvi put na ispitu?
|
U ovom slučaju kao lakoću kojom se programom rukuje. Edit je retardirani alat i najnaprednija funkcija mu je valjda Search, što si lijepo rekao. Da ti sad ne quotam cijeli post, pod sučelje, bez navodnika, stavljam nešto u čem se možeš intuitivno snać, bez neke mudrosti. Ne vidim zašto par menu-a ne bi moglo olakšat ljudima rukovanje, bar za početak.
|
Ma pametan je kolko je gadan .
|
|
[Vrh] |
|
Blockflöte Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 16:29 ned, 30. 5. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Blockflöte"][quote="veky"]
[/quote]
My point exactly! :mrgreen:[/quote]
Vi'š kak' se mi složimo. Nakon samo par kb teksta... :-)
[quote][quote="veky"]
Citat:
[/quote]
Da bih nešto novo naučio :prodike: :)[/quote]
Eto. I ovdje smo se složili. :-)
[quote][quote="veky"]
[/quote]
Ma je, al zar prvi put na ispitu?[/quote]
Uvijek je nekad prvi put. A što je čovjek stariji, to ga je teže natjerati da počne učiti nešto novo...
[quote][quote="veky"]
[/quote]
U ovom slučaju kao lakoću kojom se programom rukuje.[/quote]
Ja sasvim lako rukujem vi-em. Lakše nego većinom ostalih editora. :-) Ako misliš na "prosječnog korisnika", naravno. Ali prosječan korisnik je prilično nekompetentno stvorenje...
[quote] Edit je retardirani alat[/quote]
Evo, još negdje se slažemo. :-) Nego, to sam izvukao samo zato što si ti za vi rekao:
[quote]Ne vidim zbog čega bi bio prikladniji za pisanje ikakvog teksta od, primjerice Microsoftovog Edita[/quote]
, pa sam ti pokušao objasniti da pričaš o skoro pa dijametralno suprotnim krajevima editorskog spektra.
[quote] i najnaprednija funkcija mu je valjda Search, što si lijepo rekao.[/quote]
BTW, kad smo već kod toga, _zašto_ je Alt+Q,F manje kriptično ili što već, od Esc-/ ? To me isto fascinira kod mnogih ljudi... kao ono, ajme, u vi-u ne rade kursorske strelice (which is wrong... samo po defaultu ne rade ono što bi Joe Average htio da rade), pa moraš koristiti, o užasa, tipke h,j,k,l ... zato lijepo uzmeš pico, u kojem kursorske strelice također ne rade (još gore, tamo se čini da rade, ali ostavljaju čudne kontrolne kodove po fajlu, pa se čudiš što ti sad kompajler javlja), ali zato imaš vrlo upotrebljive i intuitivne tipke poput Ctrl+P , Ctrl+N , Ctrl+B i Ctrl+F ... ma daj.
[quote] Da ti sad ne quotam cijeli post, pod sučelje, bez navodnika, stavljam nešto u čem se možeš intuitivno snać, bez neke mudrosti.[/quote]
Ok, imaš pravo definirati stvari kako želiš...
ali što će ti to? Maksimalno par tjedana provedeš kao beginner... cijeli ostatak života želiš raditi on high level. Think about it.
[quote] Ne vidim zašto par menu-a ne bi moglo olakšat ljudima rukovanje, bar za početak.[/quote]
Možda bi i moglo, ljudima koji ne shvaćaju što je vi. Od ostalih (koji su u ogromnoj većini), nitko živ ih ne bi koristio (jer idu u suprotnom smjeru od onoga što vi želi postići), i samo bi zauzimali dragocjen prostor na ekranu i povećavali vrijeme potrebno vi-u da se pokrene.
[quote][quote="veky"]
ne postavljaj se tako neprijateljski prema pametnim programima. Give vi a chance.
[/quote]
Ma pametan je kolko je gadan :).[/quote]
Htio si valjda reći, "gadan je kolko je pametan"... ;-)
[quote]Good for me da ne koristim lynx . [/quote]
Tko ti je kriv. Ja koristim. Zato ja mogu jednom naredbom dobiti na ekranu vremensku prognozu za sutra, termin Zvjezdanih stazâ u TV-programu, stanje na Forumu i još par sitnicâ s weba. :-)
[quote]Veky, tolko si me sad napilio da ću još počet ozbiljno koristit VI [/quote]
Naravno. :-) Moja gore navedena stranica je IMO prilično dobra za početak.
Blockflöte (napisa): | veky (napisa): |
|
My point exactly!  |
Vi'š kak' se mi složimo. Nakon samo par kb teksta...
Citat: | veky (napisa): |
Citat:
|
Da bih nešto novo naučio  |
Eto. I ovdje smo se složili.
|
Ma je, al zar prvi put na ispitu? |
Uvijek je nekad prvi put. A što je čovjek stariji, to ga je teže natjerati da počne učiti nešto novo...
|
U ovom slučaju kao lakoću kojom se programom rukuje. |
Ja sasvim lako rukujem vi-em. Lakše nego većinom ostalih editora. Ako misliš na "prosječnog korisnika", naravno. Ali prosječan korisnik je prilično nekompetentno stvorenje...
Citat: | Edit je retardirani alat |
Evo, još negdje se slažemo. Nego, to sam izvukao samo zato što si ti za vi rekao:
Citat: | Ne vidim zbog čega bi bio prikladniji za pisanje ikakvog teksta od, primjerice Microsoftovog Edita |
, pa sam ti pokušao objasniti da pričaš o skoro pa dijametralno suprotnim krajevima editorskog spektra.
Citat: | i najnaprednija funkcija mu je valjda Search, što si lijepo rekao. |
BTW, kad smo već kod toga, _zašto_ je Alt+Q,F manje kriptično ili što već, od Esc-/ ? To me isto fascinira kod mnogih ljudi... kao ono, ajme, u vi-u ne rade kursorske strelice (which is wrong... samo po defaultu ne rade ono što bi Joe Average htio da rade), pa moraš koristiti, o užasa, tipke h,j,k,l ... zato lijepo uzmeš pico, u kojem kursorske strelice također ne rade (još gore, tamo se čini da rade, ali ostavljaju čudne kontrolne kodove po fajlu, pa se čudiš što ti sad kompajler javlja), ali zato imaš vrlo upotrebljive i intuitivne tipke poput Ctrl+P , Ctrl+N , Ctrl+B i Ctrl+F ... ma daj.
Citat: | Da ti sad ne quotam cijeli post, pod sučelje, bez navodnika, stavljam nešto u čem se možeš intuitivno snać, bez neke mudrosti. |
Ok, imaš pravo definirati stvari kako želiš...
ali što će ti to? Maksimalno par tjedana provedeš kao beginner... cijeli ostatak života želiš raditi on high level. Think about it.
Citat: | Ne vidim zašto par menu-a ne bi moglo olakšat ljudima rukovanje, bar za početak. |
Možda bi i moglo, ljudima koji ne shvaćaju što je vi. Od ostalih (koji su u ogromnoj većini), nitko živ ih ne bi koristio (jer idu u suprotnom smjeru od onoga što vi želi postići), i samo bi zauzimali dragocjen prostor na ekranu i povećavali vrijeme potrebno vi-u da se pokrene.
ne postavljaj se tako neprijateljski prema pametnim programima. Give vi a chance.
|
Ma pametan je kolko je gadan . |
Htio si valjda reći, "gadan je kolko je pametan"...
Citat: | Good for me da ne koristim lynx . |
Tko ti je kriv. Ja koristim. Zato ja mogu jednom naredbom dobiti na ekranu vremensku prognozu za sutra, termin Zvjezdanih stazâ u TV-programu, stanje na Forumu i još par sitnicâ s weba.
Citat: | Veky, tolko si me sad napilio da ću još počet ozbiljno koristit VI |
Naravno. Moja gore navedena stranica je IMO prilično dobra za početak.
|
|
[Vrh] |
|
Nesi Inventar Foruma (Moderator)

Spol: 
Sarma: -
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin