Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Blatko Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Gogs Forumaš(ica)

|
Postano: 15:31 pon, 16. 7. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="MystiC"]oke, ja se mozda malo kasno javljam...
imala sam usmeni u srijedu i imala sam pitanje sto je medju polje od R i C. tj. sta se nalazi izmedju R i C
i prof mi je davao neke upute u kojem smjeru razmisljat i tako to...i ja sam se jos vise izgubila i spetljala i...pala :oops:
medjutim jos uvijek neznam odgovor na to pitanje
mislim da je...nista?!:roll:
ako netko zna ovo, molila bih da mi da odgovor i da ga argumentira.
hvala! :wink:[/quote]
ne postoji polje između R i C.
pretp. da postoji dakle R < F <= C (F je pravi nadskup od R).
neka je x+yi € F (y <> 0, x€R, y€R) => yi € F ( (x + yi) + (-x) € F)
isto tako x€F
pošto je C polje onda je za x + yi € C => x + yi € F => C = F
eto to bi bila skica dokaza.
zaključak na kraju je da je svaki element iz C ujedno i u F .
dakle nema pravih F-ova takvi da su između R i C.
MystiC (napisa): | oke, ja se mozda malo kasno javljam...
imala sam usmeni u srijedu i imala sam pitanje sto je medju polje od R i C. tj. sta se nalazi izmedju R i C
i prof mi je davao neke upute u kojem smjeru razmisljat i tako to...i ja sam se jos vise izgubila i spetljala i...pala
medjutim jos uvijek neznam odgovor na to pitanje
mislim da je...nista?!
ako netko zna ovo, molila bih da mi da odgovor i da ga argumentira.
hvala!  |
ne postoji polje između R i C.
pretp. da postoji dakle R < F ⇐ C (F je pravi nadskup od R).
neka je x+yi € F (y <> 0, x€R, y€R) ⇒ yi € F ( (x + yi) + (-x) € F)
isto tako x€F
pošto je C polje onda je za x + yi € C ⇒ x + yi € F ⇒ C = F
eto to bi bila skica dokaza.
zaključak na kraju je da je svaki element iz C ujedno i u F .
dakle nema pravih F-ova takvi da su između R i C.
_________________ Dvije stvari su beskonacne, svemir i ljudska glupost, ali sto se svemira tice nisam posve siguran.
|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Gogs Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Jaja Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 16:19 pon, 16. 7. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="andreao"]Ljudi moji, imam jednu tužnu vijest za sve vas koji mislite da ćete izaći u devetom mjesecu na onaj popravni. :( :( :(
Zbilja je za plakati. :smrc: :tuga:
Ovo vrijedi za sve koji u ovom tjednu imaju tzv. popravni. Naime, profesor je rekao da [b]neće svi imati pravo na popravni u devetom mjesecu[/b], nego će imati samo oni za koje on odredi, tj. to su oni ljudi za koje on smatra da mogu proći onaj u devetom mjesecu.
Najviše će odlučivati vaši ostvareni bodovi na kolokviju i blicu, vaš onaj testić šta ste pisali i vaš usmeni koji imate ili danas ili sutra tj. ovaj tjedan.
Bio je jedan dečko sada i nije znao niti jednu definiciju ni iskaz teorema do kraja izreći, nego se patio s time (imao je 28 bodova ukupno) i profesor mu je rekao da dođe na popravni.
Smatram da svi ljudi koji su sutra na popisu imaju manji broj bodova nego taj dečko tak da se vi morate extra potruditi da vam se odobri popravni u devetom mjesecu.
A evo i magičnih pitanja:
direktni produkt i suma za grupe i za prstene,tm o izo ama baš svi (iskaz + dokaz), kvocijentna grupa i prsten, kvocijentni skup (def. i pobliže mu objasniti relacije ekv. i kod grupa i kod prstena), A polje=>Id A={(0),A} (tu čitavu propoziciju za dokazati),normalna podgrupa, ideali, zbroj i produkt ideala def. i karakteristike, G1xG2 Abelova=>G1 Abelova i G2 Abelova. To su sva pitanja do mene.
Nadam se da vam nisam upropastila dan sa informacijom :puppydogeyes: pa se isto tako nadan da se to neće odraziti na mojoj karm i :puppydogeyes: jer sam i ovak u velikom minusu.
bok ljudi and God bless all of you! :widesmile2:[/quote]
kak misliš neće svi imati pravo na popravni?Pa rekao je profesor kad smo pisali te testiće da svi imamo pravo na 2 izlaska i još popravni...znači, ovo na kaj sad izlazimo nam nije u biti popravni nego samo 2 rok...još je rekao i da možemo i direktno otići na rok u 9 mjesecu,ali samo da pazimo jer će biti teže... kaj je točno rekao? je li baš nekome rekao da ne može izaći u 9. mjesecu? zbunjena sam...sad si me skroz zdeprimirala #-o :bigcry: :tuga: :scared:
andreao (napisa): | Ljudi moji, imam jednu tužnu vijest za sve vas koji mislite da ćete izaći u devetom mjesecu na onaj popravni.
Zbilja je za plakati.
Ovo vrijedi za sve koji u ovom tjednu imaju tzv. popravni. Naime, profesor je rekao da neće svi imati pravo na popravni u devetom mjesecu, nego će imati samo oni za koje on odredi, tj. to su oni ljudi za koje on smatra da mogu proći onaj u devetom mjesecu.
Najviše će odlučivati vaši ostvareni bodovi na kolokviju i blicu, vaš onaj testić šta ste pisali i vaš usmeni koji imate ili danas ili sutra tj. ovaj tjedan.
Bio je jedan dečko sada i nije znao niti jednu definiciju ni iskaz teorema do kraja izreći, nego se patio s time (imao je 28 bodova ukupno) i profesor mu je rekao da dođe na popravni.
Smatram da svi ljudi koji su sutra na popisu imaju manji broj bodova nego taj dečko tak da se vi morate extra potruditi da vam se odobri popravni u devetom mjesecu.
A evo i magičnih pitanja:
direktni produkt i suma za grupe i za prstene,tm o izo ama baš svi (iskaz + dokaz), kvocijentna grupa i prsten, kvocijentni skup (def. i pobliže mu objasniti relacije ekv. i kod grupa i kod prstena), A polje⇒Id A={(0),A} (tu čitavu propoziciju za dokazati),normalna podgrupa, ideali, zbroj i produkt ideala def. i karakteristike, G1xG2 Abelova⇒G1 Abelova i G2 Abelova. To su sva pitanja do mene.
Nadam se da vam nisam upropastila dan sa informacijom pa se isto tako nadan da se to neće odraziti na mojoj karm i jer sam i ovak u velikom minusu.
bok ljudi and God bless all of you!  |
kak misliš neće svi imati pravo na popravni?Pa rekao je profesor kad smo pisali te testiće da svi imamo pravo na 2 izlaska i još popravni...znači, ovo na kaj sad izlazimo nam nije u biti popravni nego samo 2 rok...još je rekao i da možemo i direktno otići na rok u 9 mjesecu,ali samo da pazimo jer će biti teže... kaj je točno rekao? je li baš nekome rekao da ne može izaći u 9. mjesecu? zbunjena sam...sad si me skroz zdeprimirala
_________________ Don't worry, be happy!
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 20:37 pon, 16. 7. 2007 Naslov: |
|
|
Danas je palo 15 od 18 osoba..jednoj curi je baš reko prije nego što ju je počeo ispitivati da nema devetog mjeseca za nju , tj. da mora sad proć inače je pala..ona je bila izašla na pismeni usmeni, i poslije njega nije imala pravo na usmeni neg samo na popravni usmeni, pa mislim da osobe koje su loše napisale popravni usmeni a ne prođu sad , da su pale
al što sam ja čula nije tako jako teško ispitivao, ali treba znati sve definicije i sve izkaze i primjere,bolje reći neznam nego muljati..
Danas je palo 15 od 18 osoba..jednoj curi je baš reko prije nego što ju je počeo ispitivati da nema devetog mjeseca za nju , tj. da mora sad proć inače je pala..ona je bila izašla na pismeni usmeni, i poslije njega nije imala pravo na usmeni neg samo na popravni usmeni, pa mislim da osobe koje su loše napisale popravni usmeni a ne prođu sad , da su pale
al što sam ja čula nije tako jako teško ispitivao, ali treba znati sve definicije i sve izkaze i primjere,bolje reći neznam nego muljati..
|
|
[Vrh] |
|
vedraf Forumaš(ica)

|
Postano: 20:52 pon, 16. 7. 2007 Naslov: |
|
|
Pa ne vjerujem baš da je palo 15 od 18 ljudi,naime ja sam trebao biti u grupi u 13h,ali sam došao u 11 i slušao grupu koja je odgovarala u 11, od pet studenata je došlo samo dvoje,dakle neki nisu niti došli, tak da sam ja došao na red ranije ,a odgovarao je i jedan kolega koji nije bio na popisu,nije profesor tako strašan,a od nas četvero kaj smo bili u predavaonici troje je prošlo,pa nisu valjda svi kasnije pali :?:
Ili jesu.....?
Pa ne vjerujem baš da je palo 15 od 18 ljudi,naime ja sam trebao biti u grupi u 13h,ali sam došao u 11 i slušao grupu koja je odgovarala u 11, od pet studenata je došlo samo dvoje,dakle neki nisu niti došli, tak da sam ja došao na red ranije ,a odgovarao je i jedan kolega koji nije bio na popisu,nije profesor tako strašan,a od nas četvero kaj smo bili u predavaonici troje je prošlo,pa nisu valjda svi kasnije pali
Ili jesu.....?
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Debla Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 11:56 čet, 19. 7. 2007 Naslov: |
|
|
evo , ja sam odgovarala u utorak.. prošla sam sve u redu..
no profesor mi postavio pitanje koje ja nisam znala odgovorit , a nemogu nigdje način ,a nemrem spavat od tog pitanja po noći..
Pitanje je dal postoji polje između R i C..
sad sam ja rekla da ne postoji, a profesor je reko da dokažem..
a ja velim pa pretpostavimo suprotno, dakle neka je F polje koje strogo sadrži R, a profesor pita što to znaći ,ja velim pa da sadrži sve elemente iz R i još neke , pa su elementi u F oblika a=x+yi , gdje su x i y iz R..
i sad me pita profesor šta ja mogu reć o y a da je to istina?
ja šutila, jedino kaj sam znala je da je iz R..
Jel neko možda zna ili su svi ošli na odmor?
evo , ja sam odgovarala u utorak.. prošla sam sve u redu..
no profesor mi postavio pitanje koje ja nisam znala odgovorit , a nemogu nigdje način ,a nemrem spavat od tog pitanja po noći..
Pitanje je dal postoji polje između R i C..
a ja velim pa pretpostavimo suprotno, dakle neka je F polje koje strogo sadrži R, a profesor pita što to znaći ,ja velim pa da sadrži sve elemente iz R i još neke , pa su elementi u F oblika a=x+yi , gdje su x i y iz R..
Jel neko možda zna ili su svi ošli na odmor?
|
Gost
|
Postano: 12:11 čet, 19. 7. 2007 Naslov: |
|
|
jos neka pitanja od utorka:
-ako je R polje, dali je R×R polje, ako je R integralna domena da li je R×R integralna domena (pokazi na primjeru)
-sto je prsten polinoma, ako je A integralna domena da li je A[x] integralna domena (dokazi), na primjeru pokazi da ako A nije integralna domena da onda A[x] nije integralna domena
-sto je centar, u kakvom je odnosu sa grupom G (dokazi)
jos neka pitanja od utorka:
-ako je R polje, dali je R×R polje, ako je R integralna domena da li je R×R integralna domena (pokazi na primjeru)
-sto je prsten polinoma, ako je A integralna domena da li je A[x] integralna domena (dokazi), na primjeru pokazi da ako A nije integralna domena da onda A[x] nije integralna domena
-sto je centar, u kakvom je odnosu sa grupom G (dokazi)
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 14:19 čet, 19. 7. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="Debla"]Pitanje je dal postoji polje između R i C..
Jel neko možda zna ili su svi ošli na odmor?[/quote]
Odgovor su obrazložili Gogs i Braslav počevši od 2. posta na ovoj stranici. ;)
Debla (napisa): | Pitanje je dal postoji polje između R i C..
Jel neko možda zna ili su svi ošli na odmor? |
Odgovor su obrazložili Gogs i Braslav počevši od 2. posta na ovoj stranici.
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
mladac Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Martinab Moderator

|
Postano: 14:07 pet, 20. 7. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]" sad me pita profesor šta ja mogu reć o y a da je to istina?
ja šutila, jedino kaj sam znala je da je iz R.. "
Pa, treba biti i različit od 0 pritom, to je sve.[/quote]
Razmisli: ako imas polje koje se sastoji od elemenata oblika x+iy, za x i y realne i da je bar u jednom y razlicit od 0, koji sve y se onda moraju pojaviti iz svojstva da je to polje (da ih mozes zbrajat i mnozit medusobno).
Anonymous (napisa): | " sad me pita profesor šta ja mogu reć o y a da je to istina?
Pa, treba biti i različit od 0 pritom, to je sve. |
Razmisli: ako imas polje koje se sastoji od elemenata oblika x+iy, za x i y realne i da je bar u jednom y razlicit od 0, koji sve y se onda moraju pojaviti iz svojstva da je to polje (da ih mozes zbrajat i mnozit medusobno).
_________________ A comathematician is a device for turning cotheorems into ffee. A cotheorem is, naturally, an easy nsequence of a rollary.
|
|
[Vrh] |
|
alen Forumaš(ica)

|
Postano: 15:36 pet, 20. 7. 2007 Naslov: |
|
|
Što je karakteristika polja, kak izgleda skup svih mogućih karakteristika polja (0 i svi prosti brojevi, teorem o prostom potpolju i nx=x+...+x=x(1+...+1)=x*0=0 daju odgovor)
Što je prost, makismalan ideal, da li maksimalalni ideali postoje i ako je ideal maksimalan da li je i prost, dokazat sve
Što je normalna podgrupa, skup automorfizama uz koju operaciju je grupa, što su unutarnji automorfizmi, da li je grupa unutarnjih automorfizama normalna u grupi automorfizama, dokaz
Što je karakteristika polja, kak izgleda skup svih mogućih karakteristika polja (0 i svi prosti brojevi, teorem o prostom potpolju i nx=x+...+x=x(1+...+1)=x*0=0 daju odgovor)
Što je prost, makismalan ideal, da li maksimalalni ideali postoje i ako je ideal maksimalan da li je i prost, dokazat sve
Što je normalna podgrupa, skup automorfizama uz koju operaciju je grupa, što su unutarnji automorfizmi, da li je grupa unutarnjih automorfizama normalna u grupi automorfizama, dokaz
_________________ Između ostalog, mislim da bi kolegij mjera i integral trebao imati svoj podforum među kolegijima treće godine
Zadnja promjena: alen; 11:45 pon, 27. 8. 2007; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 0:30 pon, 23. 7. 2007 Naslov: |
|
|
"Anonymous (napisa):
" sad me pita profesor šta ja mogu reć o y a da je to istina?
Pa, treba biti i različit od 0 pritom, to je sve.
Razmisli: ako imas polje koje se sastoji od elemenata oblika x+iy, za x i y realne i da je bar u jednom y razlicit od 0, koji sve y se onda moraju pojaviti iz svojstva da je to polje (da ih mozes zbrajat i mnozit medusobno). "
Nesporazum - ja sam napisao da y samo treba biti različit od 0 kao nužni uvjet da razmatrano polje bude pravi nadskup od R, a podskup od C - shvativši da se prvo spomenuto pitanje profesora u prvom redu odnosilo na to. Naravno, dalje slijedi zaključak što sve mora biti u tom polju čim se nađe barem jedan kompleksni element koji nije realan.
"Anonymous (napisa):
" sad me pita profesor šta ja mogu reć o y a da je to istina?
Pa, treba biti i različit od 0 pritom, to je sve.
Razmisli: ako imas polje koje se sastoji od elemenata oblika x+iy, za x i y realne i da je bar u jednom y razlicit od 0, koji sve y se onda moraju pojaviti iz svojstva da je to polje (da ih mozes zbrajat i mnozit medusobno). "
Nesporazum - ja sam napisao da y samo treba biti različit od 0 kao nužni uvjet da razmatrano polje bude pravi nadskup od R, a podskup od C - shvativši da se prvo spomenuto pitanje profesora u prvom redu odnosilo na to. Naravno, dalje slijedi zaključak što sve mora biti u tom polju čim se nađe barem jedan kompleksni element koji nije realan.
|
|
[Vrh] |
|
Martinab Moderator

|
|
[Vrh] |
|
kus Forumaš(ica)

Spol: 
|