Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

3. zadatak EM1 dz3 - indukcija (zadatak)
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
854 = 1068 - 214

PostPostano: 19:25 sri, 21. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[latex]$\begin{align*}
\frac{1}{2^2} + \frac{1}{3^2} + \dots + \frac{1}{n^2} + \frac{1}{(n+1)^2} &< \frac{n-1}{n} + \frac{1}{(n+1)^2} = \frac{(n-1)(n+1)^2+n}{n(n+1)^2} \\
&= \frac{(n^2-1)(n+1)+n}{n(n+1)^2} = \frac{n^3+n^2-1}{(n^2+n)(n+1)} \\
&< \frac{n^3+n^2}{(n^2+n)(n+1)} = \frac{n(n^2+n)}{(n^2+n)(n+1)}= \frac{(n+1)-1}{n+1}
\end{align*}$[/latex]

8)

Cool

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
punio4
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 11 - 8

PostPostano: 19:37 sri, 21. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kako si dobio tu desnu stranu?
Kaj nije kada je [latex]n=n+1[/latex] da ispadne:
[latex]\dfrac{(n+1)-1}{n+1}[/latex]?
Kako si dobio tu desnu stranu?
Kaj nije kada je da ispadne:
?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
74 = 97 - 23

PostPostano: 19:42 sri, 21. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nama je asistentica od samog početka rekla da možemo dirati obje strane, znači recimo cijelu (ne)jednadžbu kvadrirati ili pomnožiti s onim što je u nazivnicima. Bitno je na kraju dobiti nešto što općenito vrijedi. Čak smo to i na vježbama radili tako da nije bila šema da joj je netko došao i rekao kao [i]Ja sam to ovako riješio. Može li se to raditi?[/i] Dakle, pokazano nam je tako.
Nama je asistentica od samog početka rekla da možemo dirati obje strane, znači recimo cijelu (ne)jednadžbu kvadrirati ili pomnožiti s onim što je u nazivnicima. Bitno je na kraju dobiti nešto što općenito vrijedi. Čak smo to i na vježbama radili tako da nije bila šema da joj je netko došao i rekao kao Ja sam to ovako riješio. Može li se to raditi? Dakle, pokazano nam je tako.

anam
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-30 = 8 - 38

PostPostano: 19:44 sri, 21. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

da evo upravo sam i ja pronašla primjer gdje je kratila lijevu i desnu stranu i kvadrirala ih je obje zajedno
da evo upravo sam i ja pronašla primjer gdje je kratila lijevu i desnu stranu i kvadrirala ih je obje zajedno

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 19:54 sri, 21. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="punio4"][latex]n=n+1[/latex][/quote]

NHF, ali ovo je besmisleno. :?

[quote="punio4"][latex]\dfrac{(n+1)-1}{n+1}[/latex]?[/quote]

A sto sam ja dobio? :grebgreb:
punio4 (napisa):

NHF, ali ovo je besmisleno. Confused

punio4 (napisa):
?

A sto sam ja dobio? Kotacici rade 100 na sat

[Vrh]
Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
74 = 97 - 23

PostPostano: 19:57 sri, 21. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da li kolokvije iz EM svaki asistent ispravlja za svoju grupu ili su nekako podijeljeni po zadacima? :neupućena: :D
Da li kolokvije iz EM svaki asistent ispravlja za svoju grupu ili su nekako podijeljeni po zadacima? :neupućena: Very Happy

ß
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

41 = 46 - 5

PostPostano: 21:40 sri, 21. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Masiela"]Da li kolokvije iz EM svaki asistent ispravlja za svoju grupu ili su nekako podijeljeni po zadacima? :neupućena: :D[/quote]

Obično asistenti podijele međusobno (među sobama :) ) zadatke, s tim da često, ukoliko postoje čisto teorijski zadatci, te ispravljaju nastavnici.

Ne vjerujem da postoje podjele s obzirom na grupe studenata, bar ne iz svog skromnog žalbenog iskustva... :D
Masiela (napisa):
Da li kolokvije iz EM svaki asistent ispravlja za svoju grupu ili su nekako podijeljeni po zadacima? :neupućena: Very Happy

Obično asistenti podijele međusobno (među sobama Smile ) zadatke, s tim da često, ukoliko postoje čisto teorijski zadatci, te ispravljaju nastavnici.

Ne vjerujem da postoje podjele s obzirom na grupe studenata, bar ne iz svog skromnog žalbenog iskustva... Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
punio4
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 8

PostPostano: 22:09 sri, 21. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hm, al ak će bit 12 zadataka, sumnjam da će se pisat na 12 listova papira :\

[Vrh]
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 23:01 sri, 21. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="punio4"]Hm, al ak će bit 12 zadataka, sumnjam da će se pisat na 12 listova papira :\[/quote]

neće. sve ćete pisati na njihove papire, a onda će ti papiri kružiti od jednog do drugog asistenta, ovisno o tome tko ispravlja koji zadatak. :D
punio4 (napisa):

neće. sve ćete pisati na njihove papire, a onda će ti papiri kružiti od jednog do drugog asistenta, ovisno o tome tko ispravlja koji zadatak. Very Happy

finalni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
27 = 45 - 18

PostPostano: 2:28 pet, 23. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]Pretpostavljaš istinitost time kaj napišeš na desnoj strani kaj bi trebo dobit za n+1 ;)
A tek želiš doć do toga...tu formulu dokazat[/quote]

Netočno.
Npr. tvrdnja P(n) za prirodne n neka bude [latex]\sum_{i=1}^n i= \frac{n(n+1)}{2}[/latex].
Ako pretpostavimo da vrijedi P(n) i idemo dokazati P(n+1), zapravo trebamo dokazati
[latex]\sum_{i=1}^{n+1} i= \frac{(n+1)(n+2)}{2}[/latex]
odnosno [latex]\sum_{i=1}^n i + (n+1) = \frac{n^2+3n+2}{2}[/latex]
što je po pretpostavci ekvivalentno s [latex]\frac{n(n+1)}{2}+n+1=\frac{n^2+3n+2}{2}[/latex]
tj. [latex]\frac{n^2+n+2n+2}{2}=\frac{n^2+3n+2}{2}[/latex]
tj. [latex]0=0[/latex].
Nigdje nije prepostavljeno da vrijedi P(n+1), nego je uz pretpostavku da vrijedi P(n) pokazano da je P(n+1) ekvivalentno nečem očitom, tj. dokazano je da [latex]P(n)\Longrightarrow (P(n+1) \Longleftrightarrow 0=0)[/latex].

Ovo totalno podsjeća na http://www.mathlinks.ro/viewtopic.php?p=748796&search_id=1832883536#748796

Matematički rečeno, jednakost je tranzitivna relacija :P
Luuka (napisa):
Pretpostavljaš istinitost time kaj napišeš na desnoj strani kaj bi trebo dobit za n+1 Wink
A tek želiš doć do toga...tu formulu dokazat

Netočno.
Npr. tvrdnja P(n) za prirodne n neka bude .
Ako pretpostavimo da vrijedi P(n) i idemo dokazati P(n+1), zapravo trebamo dokazati

odnosno
što je po pretpostavci ekvivalentno s
tj.
tj. .
Nigdje nije prepostavljeno da vrijedi P(n+1), nego je uz pretpostavku da vrijedi P(n) pokazano da je P(n+1) ekvivalentno nečem očitom, tj. dokazano je da .

Ovo totalno podsjeća na http://www.mathlinks.ro/viewtopic.php?p=748796&search_id=1832883536#748796

Matematički rečeno, jednakost je tranzitivna relacija Razz

vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 4:16 pet, 23. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="finalni"]Ako pretpostavimo da vrijedi P(n) i idemo dokazati P(n+1), zapravo trebamo dokazati
[latex]\sum_{i=1}^{n+1} i= \frac{(n+1)(n+2)}{2}[/latex]
odnosno [latex]\sum_{i=1}^n i + (n+1) = \frac{n^2+3n+2}{2}[/latex]
što je po pretpostavci [color=red]ekvivalentno[/color] s [latex]\frac{n(n+1)}{2}+n+1=\frac{n^2+3n+2}{2}[/latex]
tj. [latex]\frac{n^2+n+2n+2}{2}=\frac{n^2+3n+2}{2}[/latex]
tj. [latex]0=0[/latex].[/quote]

Mislim da vam upravo zbog ovog "ekvivalentno" brane raditi takve stvari, jer nisu sve operacije "dvosmjerne" (i.e. ponekad imas samo implikaciju). :| Tipican primjer je kvadriranje izraza:
[latex]a = b \Rightarrow a^2 = b^2[/latex]
Obrato, ocito, ne vrijedi. ;)

Ti ovdje nisi pretpostavio da tvrdnja vrijedi za n+1, nego si povlacio ekvivalencije: "tvrdnja vrijedi za n+1 akko..., a to onda akko..." ;)

Zato se pribjegava necem drugom:
[latex]a_{n+1} = f(n+1) \Leftrightarrow a_{n+1} - f(n+1) = 0[/latex]
pa se stvar svodi na racunanje razlike (koja treba ispasti nula). :D Time koristite sve blagodati jednakosti bez da ste explicite pretpostavili da ona vrijedi. ;)
finalni (napisa):

odnosno
što je po pretpostavci ekvivalentno s
tj.
tj. .

Mislim da vam upravo zbog ovog "ekvivalentno" brane raditi takve stvari, jer nisu sve operacije "dvosmjerne" (i.e. ponekad imas samo implikaciju). Neutral Tipican primjer je kvadriranje izraza:

Obrato, ocito, ne vrijedi. Wink

Ti ovdje nisi pretpostavio da tvrdnja vrijedi za n+1, nego si povlacio ekvivalencije: "tvrdnja vrijedi za n+1 akko..., a to onda akko..." Wink

pa se stvar svodi na racunanje razlike (koja treba ispasti nula). Very Happy Time koristite sve blagodati jednakosti bez da ste explicite pretpostavili da ona vrijedi. Wink

[Vrh]
finalni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
27 = 45 - 18

PostPostano: 14:42 pet, 23. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]
Mislim da vam upravo zbog ovog "ekvivalentno" brane raditi takve stvari, jer nisu sve operacije "dvosmjerne" (i.e. ponekad imas samo implikaciju). :| Tipican primjer je kvadriranje izraza:
[latex]a = b \Rightarrow a^2 = b^2[/latex]
Obrato, ocito, ne vrijedi. ;)[/quote]

Ali one primijenjene jesu! :evil: :D :)

[quote]Ti ovdje nisi pretpostavio da tvrdnja vrijedi za n+1, nego si povlacio ekvivalencije: "tvrdnja vrijedi za n+1 akko..., a to onda akko..." ;)

[latex]a_{n+1} = f(n+1) \Leftrightarrow a_{n+1} - f(n+1) = 0[/latex]
pa se stvar svodi na racunanje razlike (koja treba ispasti nula). :D Time koristite sve blagodati jednakosti bez da ste explicite pretpostavili da ona vrijedi. ;)[/quote]

Baš sam mislio napisati da se može jednostavno napisati da treba dokazati [latex]\sum_{i=1}^{n} i - \frac{n(n+1)}{2}=0[/latex] pa je onda očito da smijemo "dirati obje strane" u onoj prvoj tvrdnji jer inače bismo u ovoj smjeli mijenjati samo prvu polovicu lijeve strane.

Obično je jednostavnije i brže računati obje strane nego pokušavati svesti jednu na drugu (što je nekad teško izvedivo i totalno neprirodno).

A o čem mi raspravljamo. :D

Vezano za indukciju, na kolokviju je bio samo jedan zadatak, i to s djeljivošću, a mogao se i bez indukcije riješiti. :)
vsego (napisa):

Mislim da vam upravo zbog ovog "ekvivalentno" brane raditi takve stvari, jer nisu sve operacije "dvosmjerne" (i.e. ponekad imas samo implikaciju). Neutral Tipican primjer je kvadriranje izraza:

Obrato, ocito, ne vrijedi. Wink

Ali one primijenjene jesu! Evil or Very Mad Very Happy Smile

Citat:
Ti ovdje nisi pretpostavio da tvrdnja vrijedi za n+1, nego si povlacio ekvivalencije: "tvrdnja vrijedi za n+1 akko..., a to onda akko..." Wink

pa se stvar svodi na racunanje razlike (koja treba ispasti nula). Very Happy Time koristite sve blagodati jednakosti bez da ste explicite pretpostavili da ona vrijedi. Wink

Baš sam mislio napisati da se može jednostavno napisati da treba dokazati pa je onda očito da smijemo "dirati obje strane" u onoj prvoj tvrdnji jer inače bismo u ovoj smjeli mijenjati samo prvu polovicu lijeve strane.

Obično je jednostavnije i brže računati obje strane nego pokušavati svesti jednu na drugu (što je nekad teško izvedivo i totalno neprirodno).

A o čem mi raspravljamo. Very Happy

Vezano za indukciju, na kolokviju je bio samo jedan zadatak, i to s djeljivošću, a mogao se i bez indukcije riješiti. Smile

ivica13
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

67 = 75 - 8

PostPostano: 17:50 uto, 4. 12. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jel netko dokazao 5. zadatak...
[latex]
1/1 + 1/2 + ... + 1/n >= 2n/(n+1)
[/latex]

unaprijed hvala dobrim dušama...
Jel netko dokazao 5. zadatak...

unaprijed hvala dobrim dušama...

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 18:38 uto, 4. 12. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Vrlo lijepa indukcija...
baza ok ( 1>=1)
prep je to što ti piše da vrijedi za neki n iz N.
Sad korak:

[latex]\sum_{k=1}^{n+1}{\frac{1}{k}} = \sum_{k=1}^{n}{\frac{1}{k}}+ \frac {1}{n+1} \geq \frac{2n}{n+1} + \frac{1}{n+1} = \frac{2n+1}{n+1} \geq \frac{2n+2}{n+2}[/latex]

Ovo zadnje lako provjeriš...sve ti je pozitivno jer je n iz N pa smiješ množit nejednakost pa se dobije da je n>=0 što je.
Vrlo lijepa indukcija...
baza ok ( 1>=1)
prep je to što ti piše da vrijedi za neki n iz N.
Sad korak:

Ovo zadnje lako provjeriš...sve ti je pozitivno jer je n iz N pa smiješ množit nejednakost pa se dobije da je n>=0 što je.

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2
Stranica 2 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum