Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

blic kod grupe prof. Širole
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Algebarske strukture
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
strac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 2 - 0

PostPostano: 19:15 ned, 8. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

jel moze netko objasniti kako odrediti kvocijentnu grupu za npr zadatak koji je bio u blicu?
jel moze netko objasniti kako odrediti kvocijentnu grupu za npr zadatak koji je bio u blicu?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
58 = 89 - 31

PostPostano: 20:19 ned, 8. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[latex]H \leqslant G[/latex]. definirali smo: [latex]x \sim y \Leftrightarrow x^{-1}y \in H[/latex].

u ovom primjeru, [latex]G = M_2( \mathbb{Z})[/latex] , a H gornje/donje trokutaste matrice s cjelobrojnim elementima. dakle, tu će u istoj klasi biti matrice koje imaju jednak broj na mjestu (2,1), odnosno (1,2). :wink:
. definirali smo: .

u ovom primjeru, , a H gornje/donje trokutaste matrice s cjelobrojnim elementima. dakle, tu će u istoj klasi biti matrice koje imaju jednak broj na mjestu (2,1), odnosno (1,2). Wink

Nori
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
22 = 34 - 12

PostPostano: 21:19 ned, 8. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pricali su da je bilo uzasno puno zadataka (3 po a, b,c), a tu ste napisali samo par. Jel bi mogao netko napisati konkretne zadatke (s brojevima) :beg:
Pricali su da je bilo uzasno puno zadataka (3 po a, b,c), a tu ste napisali samo par. Jel bi mogao netko napisati konkretne zadatke (s brojevima) Molim, kumim i preklinjem!

ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 22:27 ned, 8. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

jedna od grupa:

1. razbijanje na klase kao gore. +napisati reprezentanta svake klase. kojoj grupi je izomorfna dobivena grupa A/B (ne treba dokazati da je B normalna).

2. [latex]\mathbb{T} := \{ z \in \mathbb{C} : |z| = 1\}[/latex]. Definirali su homomorfizam (ne treba dokazati da je homomorfizam) [latex]f : \mathbb{R} \rightarrow \mathbb{T}[/latex] s [latex]f(x) = \cos x + i \sin x[/latex]. odredite jezgru i sliku. je li f mono, epi, izo? primijenite 1. tm o izomorfizmu :?

3. [latex]R = M_2( \mathbb{Z_ \text{4}})[/latex]. dokažite da je R potprsten od [latex]M_2( \mathbb{Z})[/latex]. je li integralna domena? još je bilo neko pitanje kojeg se ne mogu sjetiti. EDIT: možda je li ideal :?

eto. nisam skroz siguran da je sve skroz točno, loše sam napisao ovo i nerado ga se sjećam, ali sam dobročinitelj. :fish:
jedna od grupa:

1. razbijanje na klase kao gore. +napisati reprezentanta svake klase. kojoj grupi je izomorfna dobivena grupa A/B (ne treba dokazati da je B normalna).

2. . Definirali su homomorfizam (ne treba dokazati da je homomorfizam) s . odredite jezgru i sliku. je li f mono, epi, izo? primijenite 1. tm o izomorfizmu Confused

3. . dokažite da je R potprsten od . je li integralna domena? još je bilo neko pitanje kojeg se ne mogu sjetiti. EDIT: možda je li ideal Confused

eto. nisam skroz siguran da je sve skroz točno, loše sam napisao ovo i nerado ga se sjećam, ali sam dobročinitelj. Ribica

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 7:29 pon, 9. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ma"]
2. [latex]\mathbb{T} := \{ z \in \mathbb{C} : |z| = 1\}[/latex]. Definirali su homomorfizam (ne treba dokazati da je homomorfizam) [latex]f : \mathbb{R} \rightarrow \mathbb{T}[/latex] s [latex]f(x) = \cos x + i \sin x[/latex]. odredite jezgru i sliku. je li f mono, epi, izo? primijenite 1. tm o izomorfizmu :?
[/quote]

Jel tu dosta reć Kerf=Z*pi, Imf=T, pa je R/Zpi izomorfno sa T ?

I kako egzaktno dokazat da je epi? Jel dosta reć da uzmemo z iz T, pa onda za njega vrijedi da je na kružnici radijusa 1 oko nule, pa za svaku prvu koordinatu postoji druga t.d. vrijedi jedn. kružnice? :?

3.zad: nije int domena. Kontraprimjer ko i za 'obične' matrice. A za ideal se množenje matrica radi puta_modulo_4 ili obično?
ma (napisa):

2. . Definirali su homomorfizam (ne treba dokazati da je homomorfizam) s . odredite jezgru i sliku. je li f mono, epi, izo? primijenite 1. tm o izomorfizmu Confused

I kako egzaktno dokazat da je epi? Jel dosta reć da uzmemo z iz T, pa onda za njega vrijedi da je na kružnici radijusa 1 oko nule, pa za svaku prvu koordinatu postoji druga t.d. vrijedi jedn. kružnice? Confused

3.zad: nije int domena. Kontraprimjer ko i za 'obične' matrice. A za ideal se množenje matrica radi puta_modulo_4 ili obično?

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 9:24 pon, 9. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]Jel tu dosta reć Kerf=Z*pi, Imf=T, pa je R/Zpi izomorfno sa T ?[/quote]

joj. ja sam dobio da je [latex]\text{Ker} f = 2 \pi \mathbb{Z}[/latex] :wall:
a ovaj drugi dio ti ne znam reć jer nažalost ne znam niti iskazati dotični teorem (više) :?

[quote="Luuka"]I kako egzaktno dokazat da je epi? Jel dosta reć da uzmemo z iz T, pa onda za njega vrijedi da je na kružnici radijusa 1 oko nule, pa za svaku prvu koordinatu postoji druga t.d. vrijedi jedn. kružnice? :?[/quote]

e vidiš- ne znam :D tu sam nešto prtljao, više se ni ne sjećam što sam točno pisao. ali mislim da je ovo tvoje donekle dobro. kompleksni brojevi modula 1 leže na toj jediničnoj kružnici, pa za svaki možemo naći prebrojivo mnogo realnih brojeva koji se preslikaju u njega :?

[quote="Luuka"]3.zad: nije int domena. Kontraprimjer ko i za 'obične' matrice. A za ideal se množenje matrica radi puta_modulo_4 ili obično?[/quote]

pa kaj ne bi općenito trebalo obavljati operaciju iz prstena. ovdje obično množenje. sad sam zbunjen. :bunny:
Luuka (napisa):

joj. ja sam dobio da je Brick wall
a ovaj drugi dio ti ne znam reć jer nažalost ne znam niti iskazati dotični teorem (više) Confused

Luuka (napisa):
I kako egzaktno dokazat da je epi? Jel dosta reć da uzmemo z iz T, pa onda za njega vrijedi da je na kružnici radijusa 1 oko nule, pa za svaku prvu koordinatu postoji druga t.d. vrijedi jedn. kružnice? Confused

e vidiš- ne znam Very Happy tu sam nešto prtljao, više se ni ne sjećam što sam točno pisao. ali mislim da je ovo tvoje donekle dobro. kompleksni brojevi modula 1 leže na toj jediničnoj kružnici, pa za svaki možemo naći prebrojivo mnogo realnih brojeva koji se preslikaju u njega Confused

Luuka (napisa):

pa kaj ne bi općenito trebalo obavljati operaciju iz prstena. ovdje obično množenje. sad sam zbunjen. Dancing bunny

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 9:27 pon, 9. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

dotični tm kaže da je R po Kerf izomorfno sa Imf. ;)

A ak je onda normalno množenje, onda nije ni ideal. Ak uzimamo množenje_modulo_4 onda mislim da je ideal :?
dotični tm kaže da je R po Kerf izomorfno sa Imf. Wink

A ak je onda normalno množenje, onda nije ni ideal. Ak uzimamo množenje_modulo_4 onda mislim da je ideal Confused

ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 9:40 pon, 9. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]dotični tm kaže da je R po Kerf izomorfno sa Imf. ;)[/quote]

stvarno? :D :wow: totalno korisno. probat ću to negdje primijeniti danas na putu do škole. :roll:

[quote="Luuka"]A ak je onda normalno množenje, onda nije ni ideal. Ak uzimamo množenje_modulo_4 onda mislim da je ideal :?[/quote]

hm... ja sam bez razmišljanja i argumentacije napisao da jest. prije nego mi je asistent uzeo test.
Luuka (napisa):
dotični tm kaže da je R po Kerf izomorfno sa Imf. Wink

stvarno? Very Happy Ne vjerujem!!! totalno korisno. probat ću to negdje primijeniti danas na putu do škole. Rolling Eyes

Luuka (napisa):
A ak je onda normalno množenje, onda nije ni ideal. Ak uzimamo množenje_modulo_4 onda mislim da je ideal Confused

hm... ja sam bez razmišljanja i argumentacije napisao da jest. prije nego mi je asistent uzeo test.

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 9:42 pon, 9. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako je normalno množenje, mislim da nije ideal. Uzmemo matricu iz tog potprstena (bilo koju) i neku iz cijelog prstena sa velikim brojevima... u matrici umnoška će opet bit veliki brojevi, a ne samo {0,1,2,3} 8)
Ako je normalno množenje, mislim da nije ideal. Uzmemo matricu iz tog potprstena (bilo koju) i neku iz cijelog prstena sa velikim brojevima... u matrici umnoška će opet bit veliki brojevi, a ne samo {0,1,2,3} Cool

ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 9:53 pon, 9. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]Ako je normalno množenje, mislim da nije ideal. Uzmemo matricu iz tog potprstena (bilo koju) i neku iz cijelog prstena sa velikim brojevima... u matrici umnoška će opet bit veliki brojevi, a ne samo {0,1,2,3} 8)[/quote]

hmda :? uglavnom, bunilo me ono- koju operaciju uzeti. tu se zapravo radi o matricama, pa je množenje matrica operacija iz prstena. a kako množiti elemente stvarno ne znam. rekao bih normalno- jer tako množimo matrice. zašto bi netko trebao pretpostaviti da elemente matrice treba množiti i zbrajati modulo 4 :?
dakle, po tvojoj napomeni- to nije ideal u R :wink:
Luuka (napisa):
Ako je normalno množenje, mislim da nije ideal. Uzmemo matricu iz tog potprstena (bilo koju) i neku iz cijelog prstena sa velikim brojevima... u matrici umnoška će opet bit veliki brojevi, a ne samo {0,1,2,3} Cool

hmda Confused uglavnom, bunilo me ono- koju operaciju uzeti. tu se zapravo radi o matricama, pa je množenje matrica operacija iz prstena. a kako množiti elemente stvarno ne znam. rekao bih normalno- jer tako množimo matrice. zašto bi netko trebao pretpostaviti da elemente matrice treba množiti i zbrajati modulo 4 Confused
dakle, po tvojoj napomeni- to nije ideal u R Wink

Nori
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
22 = 34 - 12

PostPostano: 11:27 pon, 9. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ma"]

eto. nisam skroz siguran da je sve skroz točno, loše sam napisao ovo i nerado ga se sjećam, ali sam dobročinitelj. :fish:[/quote]

I zato smo ti zahvalni, naš dobročinitelju!
ma (napisa):

eto. nisam skroz siguran da je sve skroz točno, loše sam napisao ovo i nerado ga se sjećam, ali sam dobročinitelj. Ribica

I zato smo ti zahvalni, naš dobročinitelju!

ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 17:13 pon, 9. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

ako pogledate zadatke iz blica koje su danas stavili na web, znat ćete zašto nije dobro da ih ja prethodno objavljujem :cry:

- :twisted:

[size=9][color=#999999]Added after 16 minutes:[/color][/size]

postoji jedna zanimljiva napomena na stranici algebarskih struktura pod testovi. zašto? :silly:
ako pogledate zadatke iz blica koje su danas stavili na web, znat ćete zašto nije dobro da ih ja prethodno objavljujem Crying or Very sad

- Twisted Evil

Added after 16 minutes:

postoji jedna zanimljiva napomena na stranici algebarskih struktura pod testovi. zašto? #Silly

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Algebarske strukture Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2
Stranica 2 / 2.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum