Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
arya Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
desire Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
arya Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
arya Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ivanzub Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
arya Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:50 čet, 24. 4. 2008 Naslov: |
|
|
ma što je najbolje, kolokvij realno nije bio težak... da se pisalo jedno 3,4 sata :D ali se riješit u dva sata nije mogao... nisi stigao razmislit, provjerit račun, ništa... i onda kad kao ja imaš riješena dva zadatka nakon sat vremena, uhvati te panika i radiš glupe greške i tako to :)
i ne bih ništa rekla da ne znam ovo... ali problem je što znam, a nisam mogla to pokazati jer eto, bilo je previše toga... tak da... ni ja ne vidim smisao ovoga... zašto nam ne daju kolokvije ko iz drugih predmeta, po 5 zadataka i sve super, a ne 7, od kojih su 4 sa a i b dijelom...
ništa, trebamo svi počet vježbat brzo pisanje, dobro će nam doći na ovakvim kolokvijima :D
ma što je najbolje, kolokvij realno nije bio težak... da se pisalo jedno 3,4 sata ali se riješit u dva sata nije mogao... nisi stigao razmislit, provjerit račun, ništa... i onda kad kao ja imaš riješena dva zadatka nakon sat vremena, uhvati te panika i radiš glupe greške i tako to
i ne bih ništa rekla da ne znam ovo... ali problem je što znam, a nisam mogla to pokazati jer eto, bilo je previše toga... tak da... ni ja ne vidim smisao ovoga... zašto nam ne daju kolokvije ko iz drugih predmeta, po 5 zadataka i sve super, a ne 7, od kojih su 4 sa a i b dijelom...
ništa, trebamo svi počet vježbat brzo pisanje, dobro će nam doći na ovakvim kolokvijima
_________________ kalendar

|
|
[Vrh] |
|
desire Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ivanzub Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Nori Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
5ra Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
matmih Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 0:38 pet, 25. 4. 2008 Naslov: |
|
|
Taj zadatak sa elipsom je bio težak (a prvi po redu), ko bi reko.
Treba translatirat koordinatni sustav, to se može kao što smo radili na elementarnoj, matrice prijelaza i tako to...
Nisam rješio, odustao nakon ponešto živciranja.
Glupih grešaka zbog brzine imam hrpu, još da ih neznam rješit bi reko nešto. :roll:
Ti naši kolokviji su sve zanimljiviji, baš me zanima šta nas čeka na numeričkoj. Matrica 15x15, možda, ili je to premalo za tako puno vremena... :lol:
Taj zadatak sa elipsom je bio težak (a prvi po redu), ko bi reko.
Treba translatirat koordinatni sustav, to se može kao što smo radili na elementarnoj, matrice prijelaza i tako to...
Nisam rješio, odustao nakon ponešto živciranja.
Glupih grešaka zbog brzine imam hrpu, još da ih neznam rješit bi reko nešto.
Ti naši kolokviji su sve zanimljiviji, baš me zanima šta nas čeka na numeričkoj. Matrica 15x15, možda, ili je to premalo za tako puno vremena...
|
|
[Vrh] |
|
ma Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 8:51 pet, 25. 4. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="matmih"]Taj zadatak sa elipsom je bio težak (a prvi po redu), ko bi reko.[/quote]
e vidiš- ja mislim da je to zamka. nije da sam uvjeren da žele da popadamo, ali obično očekujemo da je na kraju teorija a zadaci idu prema kompliciranijima, zar ne? naravno, nigdje ne piše da prvi zadatak mora biti najlakši, drugi malo teži, treći još teži, itd. uostalom, meni može biti teško nešto što je nekom drugom lako i obrnuto. ali ovaj prvi zadatak je očigledno bio kompliciran, a netko tko misli da je dovoljno naučio, vjerojatno krene ispočetka rješavati. uvijek treba prvo pročitati i shvatiti svaki zadatak, pa si prema viđenome otprilike složiti raspored rješavanja.
ja kad sam vidio taj prvi, pomislio sam: 'ovo nije elipsa, ajmo dalje.' niš mi nije padalo napamet, pa sam ga preskočio. na kraju ga nisam ni pipnuo jer, kao što ste već rekli :) , vremena nije bilo dosta, i sad mi uopće nije žao. a vjerujem da je dosta ljudi pokušavalo nešto izvuć iz toga i samo uludo potrošilo vrijeme bez nekog konkretnijeg rezultata. a valjda bude bar nešto bodova :D
i onaj zadatak s ružnim brojevima- bezveze. mogli su napravit neki pred-test u kojem provjeravaju naše ručno zbrajanje i oduzimanje kobasičastih razlomaka. stvarno ne vidim koji je cilj takvog zadatka osim gubitka vremena. žele li oni da mi gubimo vrijeme na glupostima? :x
matmih (napisa): | Taj zadatak sa elipsom je bio težak (a prvi po redu), ko bi reko. |
e vidiš- ja mislim da je to zamka. nije da sam uvjeren da žele da popadamo, ali obično očekujemo da je na kraju teorija a zadaci idu prema kompliciranijima, zar ne? naravno, nigdje ne piše da prvi zadatak mora biti najlakši, drugi malo teži, treći još teži, itd. uostalom, meni može biti teško nešto što je nekom drugom lako i obrnuto. ali ovaj prvi zadatak je očigledno bio kompliciran, a netko tko misli da je dovoljno naučio, vjerojatno krene ispočetka rješavati. uvijek treba prvo pročitati i shvatiti svaki zadatak, pa si prema viđenome otprilike složiti raspored rješavanja.
ja kad sam vidio taj prvi, pomislio sam: 'ovo nije elipsa, ajmo dalje.' niš mi nije padalo napamet, pa sam ga preskočio. na kraju ga nisam ni pipnuo jer, kao što ste već rekli , vremena nije bilo dosta, i sad mi uopće nije žao. a vjerujem da je dosta ljudi pokušavalo nešto izvuć iz toga i samo uludo potrošilo vrijeme bez nekog konkretnijeg rezultata. a valjda bude bar nešto bodova
i onaj zadatak s ružnim brojevima- bezveze. mogli su napravit neki pred-test u kojem provjeravaju naše ručno zbrajanje i oduzimanje kobasičastih razlomaka. stvarno ne vidim koji je cilj takvog zadatka osim gubitka vremena. žele li oni da mi gubimo vrijeme na glupostima?
_________________ ima let u finish
|
|
[Vrh] |
|
tp Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
ma Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
desire Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Blizzard Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 10:02 pet, 25. 4. 2008 Naslov: |
|
|
Da.... slazem se sa @desire....
[quote="matmih"]Taj zadatak sa elipsom je bio težak[/quote]
Po mom misljenju taj zadatak nije bio tezak, ali istovremeno smatram da mu nije bilo mjesta na kolokviju (izricito zbog toga sto ima puno posla koji ne provjerava nase znanje iz integrala nego koliko brzo se mozemo sjetit kako nacrtat zeznutu elipsu itd.)....
Evo kako sam ga ja rjesio (manje-vise):
Dakle trazilo se [latex]\int_{D}x^{2}-xy+y^{2}dxdy [/latex] gdje je D podrucje unutar elipse zadane sa [latex]x^{2}-xy+y^{2}=2[/latex]
Meni je nekako logicno bilo da prvo nacrtam tu elipsu :wink:,
... i eto prvog problema... nist se nece sredit :-k (sto @ma kaze pogledas i pomislis da to nije elipsa)... ok mirno, opusteno... mislim si ja, pa to je "obicna" elipsa pa nije valjda da neznam to nacrtat i mislim i mislim ali to se i dalje ne sredjuje.... pa me uhvati panika :panika: pa pocnem razmisljat u stilu "joooj pa sta ja ovdje radim, neznam rjesit [b]prvi[/b] zadatak (zato se valjda tezi zadatci nestavljaju na pocetak)... propade karijera... odrec ce me se roditelji itd... ruka pocne drhtat, mina puca sama od sebe, postanes slucaj za vrapce... :cry:
Pomirim se stim da ocito neznam :neznam:, bacim pogled prema gore, kao da se smirim i ugledam profesoricu Karagu kako nesto vrti rukama i objasnjava kolegama koji pisu valjda biologiju neku ili nesto tome slicno neku uputu zadatka... i eto ideja :yesss:....
Idem probat nabrzinu u ovu jednadju za elipsu ubacit prvo x=0 pa onda y=0, mozda sijece koordinatne osi ... nikad se nezna.... i da dobijem da elipsa prolazi tockama [latex](0,\sqrt{2}),(0,-\sqrt{2}),(\sqrt{2},0),(-\sqrt{2},0)[/latex]... suuuper sad imam tri mogucnosti ili je to kruznica ili je to onak malo nagnuta elipsa ulijevo ili udesno... kruznica valjda nije (nebi napisali da je elipsa onda, nisu valjda tako podli :noway:...)... a onda iz vedra neba uleti u 003 (djavolja prostorija) prof. Hanzer i da kao uputu za taj zadatak da nam ovaj -xy clan govori da je nagnuta malo udesno :o .... suuuuper pomislim onda je ovo pljuga (imam cetiri tocke i znam da je nagnuta udesno, vec imam skicu), samo jos moram skuzit kolike su duljine poluosi ...
E sad ja sam dalje (najvjerojatnije i do sada) radio ono najprimitivnije i jadnije tako da vjerujem da postoji bolje rjesenje....
Bilo mi je ocito da velika poluos elipse lezi na pravcu x=y (zbog simetrije) onda opisem elipsu kruznicom [latex]x^{2}+y^{2}=a^{2}[/latex] sada mi treba a, spustim okomicu iz diralista elipse i kruznice na x-os iskoristim da je kut izmedju y=x i x-osi pi/4, dobijem koordinate diralista izrazene preko onog sto mi treba [latex](\frac{\sqrt{2}}{2}a,\frac{\sqrt{2}}{2}a)[/latex] iskoristim da diraliste zadovoljava jednadjbu elipse i dobijem a=2....
:sreca:... sad to sve "na brzinu" (tu sam napravio gresku, trebalo je dalje polako) ponovim za b samo ovaj put upisem kruznicu jer je b na pravcu y=-x... dobijem [latex]b=\frac{2\sqrt{3}}{3}[/latex]...
Nakon ovog mislim da svi znaju, prijelaz na elipticke koordinate (na vjezbama smo vise puta rekli da je to za elipsu najbolje) i dobijem za izracunati [latex]I=\int^{2\pi}_{0}\int^{1}_{0}abr\left(r^{2}\left(1-\sin\phi\cos\phi\right)\right)[/latex] a to nije neka velika mudrost kad znam a i b koji su u integral dosli iz Jakobijeve determinante 8)....
Sad kad je @tp dao rjesenje sve mi se ovo moje nekako cini jadno... ali takav je zivot trebam se naviknut i puuuno vjezbat na brzom pisanju :roll: ....
Da.... slazem se sa @desire....
matmih (napisa): | Taj zadatak sa elipsom je bio težak |
Po mom misljenju taj zadatak nije bio tezak, ali istovremeno smatram da mu nije bilo mjesta na kolokviju (izricito zbog toga sto ima puno posla koji ne provjerava nase znanje iz integrala nego koliko brzo se mozemo sjetit kako nacrtat zeznutu elipsu itd.)....
Evo kako sam ga ja rjesio (manje-vise):
Dakle trazilo se gdje je D podrucje unutar elipse zadane sa
Meni je nekako logicno bilo da prvo nacrtam tu elipsu ,
... i eto prvog problema... nist se nece sredit (sto @ma kaze pogledas i pomislis da to nije elipsa)... ok mirno, opusteno... mislim si ja, pa to je "obicna" elipsa pa nije valjda da neznam to nacrtat i mislim i mislim ali to se i dalje ne sredjuje.... pa me uhvati panika pa pocnem razmisljat u stilu "joooj pa sta ja ovdje radim, neznam rjesit prvi zadatak (zato se valjda tezi zadatci nestavljaju na pocetak)... propade karijera... odrec ce me se roditelji itd... ruka pocne drhtat, mina puca sama od sebe, postanes slucaj za vrapce...
Pomirim se stim da ocito neznam , bacim pogled prema gore, kao da se smirim i ugledam profesoricu Karagu kako nesto vrti rukama i objasnjava kolegama koji pisu valjda biologiju neku ili nesto tome slicno neku uputu zadatka... i eto ideja ....
Idem probat nabrzinu u ovu jednadju za elipsu ubacit prvo x=0 pa onda y=0, mozda sijece koordinatne osi ... nikad se nezna.... i da dobijem da elipsa prolazi tockama ... suuuper sad imam tri mogucnosti ili je to kruznica ili je to onak malo nagnuta elipsa ulijevo ili udesno... kruznica valjda nije (nebi napisali da je elipsa onda, nisu valjda tako podli ...)... a onda iz vedra neba uleti u 003 (djavolja prostorija) prof. Hanzer i da kao uputu za taj zadatak da nam ovaj -xy clan govori da je nagnuta malo udesno .... suuuuper pomislim onda je ovo pljuga (imam cetiri tocke i znam da je nagnuta udesno, vec imam skicu), samo jos moram skuzit kolike su duljine poluosi ...
E sad ja sam dalje (najvjerojatnije i do sada) radio ono najprimitivnije i jadnije tako da vjerujem da postoji bolje rjesenje....
Bilo mi je ocito da velika poluos elipse lezi na pravcu x=y (zbog simetrije) onda opisem elipsu kruznicom sada mi treba a, spustim okomicu iz diralista elipse i kruznice na x-os iskoristim da je kut izmedju y=x i x-osi pi/4, dobijem koordinate diralista izrazene preko onog sto mi treba iskoristim da diraliste zadovoljava jednadjbu elipse i dobijem a=2....
... sad to sve "na brzinu" (tu sam napravio gresku, trebalo je dalje polako) ponovim za b samo ovaj put upisem kruznicu jer je b na pravcu y=-x... dobijem ...
Nakon ovog mislim da svi znaju, prijelaz na elipticke koordinate (na vjezbama smo vise puta rekli da je to za elipsu najbolje) i dobijem za izracunati a to nije neka velika mudrost kad znam a i b koji su u integral dosli iz Jakobijeve determinante ....
Sad kad je @tp dao rjesenje sve mi se ovo moje nekako cini jadno... ali takav je zivot trebam se naviknut i puuuno vjezbat na brzom pisanju ....
|
|
[Vrh] |
|
andreao Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|