Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Wolfram Mathematica (studij)
Idite na Prethodno  1, 2, 3  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Blizzard
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
99 = 112 - 13

PostPostano: 12:56 čet, 3. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mislim da organizacija bilo kakvog "dodatnog" oblika nastave mora ići preko prodekana za nastavu. Sama ideja mi se sviđa i mislim da bi je podržao, ne vidim kako bi ikome moglo štetiti, međutim mislim da oni koji žele mogu sasvim dovoljno naučiti i bez toga i kao takvu je ne vidim kao prioritet...

Studijski programi će se, kao što je već rečeno, sasvim sigurno mijenjati i ne bi bilo loše o ovome voditi računa. Potrebe za promjenama po mom sudu ipak nema ali "ZA" sam poticanja upisivanja onih kolegija koji takva znanja pružaju a već postoje ili organiziranje nekakvih mini, kratkih seminara koji se ne broje u nastavno opterećenje, nisu zahtjevni i ne utječu na prosjek a dostupni su svima (studenti predaju studentima mi se u tom slučaju čini kao najprikladnija izvedba ali pitanje je koliko bi onda bilo zainteresiranih i za što bi ti "student-profesori" "radili" tj. bi li "radili" za ništa?? )...

Na diplomskim studijima postoji kolegij kao što je "Matematički softver" a na preddiplomskim studijima se obično to gradivo prolazi paralelno sa nekim drugim ako je za dotični kolegij potrebno npr. "R" na Statistici, "Mathematica" (osnove osnova) na izbornom modulu "Biologija", praktikumi na nastavničkim smjerovima itd. itd. ...

Sve gore navedeno se može upisati prijevremeno, ako nikako drugačije onda kao "kolegij za nadopunu znanja" (@krcko ispričavam se) ...
Mislim da organizacija bilo kakvog "dodatnog" oblika nastave mora ići preko prodekana za nastavu. Sama ideja mi se sviđa i mislim da bi je podržao, ne vidim kako bi ikome moglo štetiti, međutim mislim da oni koji žele mogu sasvim dovoljno naučiti i bez toga i kao takvu je ne vidim kao prioritet...

Studijski programi će se, kao što je već rečeno, sasvim sigurno mijenjati i ne bi bilo loše o ovome voditi računa. Potrebe za promjenama po mom sudu ipak nema ali "ZA" sam poticanja upisivanja onih kolegija koji takva znanja pružaju a već postoje ili organiziranje nekakvih mini, kratkih seminara koji se ne broje u nastavno opterećenje, nisu zahtjevni i ne utječu na prosjek a dostupni su svima (studenti predaju studentima mi se u tom slučaju čini kao najprikladnija izvedba ali pitanje je koliko bi onda bilo zainteresiranih i za što bi ti "student-profesori" "radili" tj. bi li "radili" za ništa?? )...

Na diplomskim studijima postoji kolegij kao što je "Matematički softver" a na preddiplomskim studijima se obično to gradivo prolazi paralelno sa nekim drugim ako je za dotični kolegij potrebno npr. "R" na Statistici, "Mathematica" (osnove osnova) na izbornom modulu "Biologija", praktikumi na nastavničkim smjerovima itd. itd. ...

Sve gore navedeno se može upisati prijevremeno, ako nikako drugačije onda kao "kolegij za nadopunu znanja" (@krcko ispričavam se) ...
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Anna Lee
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 11 - 9

PostPostano: 13:22 čet, 3. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja sam definitivno ZA.

@Blizzard: Ja stvarno zelim naucit radit u Mathematici, ali nije isto ako doma kopkas po helpu ili ako ti netko pokaze tko stvarno zna. Moze ti bolje i brze objasnit, pokazat neke cake itd.

Okej, slazem se da nitko vjerojatno nece radit za "nista", ali mozda mozemo dogovorit da mi damo neku lovu predavacu (tak da nama nije skupo, a da oni ne rade za "nista").
Ja sam definitivno ZA.

@Blizzard: Ja stvarno zelim naucit radit u Mathematici, ali nije isto ako doma kopkas po helpu ili ako ti netko pokaze tko stvarno zna. Moze ti bolje i brze objasnit, pokazat neke cake itd.

Okej, slazem se da nitko vjerojatno nece radit za "nista", ali mozda mozemo dogovorit da mi damo neku lovu predavacu (tak da nama nije skupo, a da oni ne rade za "nista").

bozidarsevo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-24 = 52 - 76

PostPostano: 18:17 čet, 3. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

poslat ću mail prodekanu za nastavu pa ću ga pitat kako bi nešto takvog mogli izvest!
poslat ću mail prodekanu za nastavu pa ću ga pitat kako bi nešto takvog mogli izvest!

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
brlja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 21:53 čet, 3. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ali Mathematica ima stvarno opaki help.
Ali Mathematica ima stvarno opaki help.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
bozidarsevo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-24 = 52 - 76

PostPostano: 21:55 čet, 3. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

ima, al opet mi je glupo za sve ić na HELP

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 1:06 pet, 4. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="bozidarsevo"]ima, al opet mi je glupo za sve ić na HELP[/quote]

Tocno tako se Mathematica i koristi, osim kad postanes toliko [b]iskusan[/b] (dakle, ne [i]poducavan[/i]) da vecinu onoga sto koristis znas napamet.
bozidarsevo (napisa):

Tocno tako se Mathematica i koristi, osim kad postanes toliko iskusan (dakle, ne poducavan) da vecinu onoga sto koristis znas napamet.

[Vrh]
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 2:22 pet, 4. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="bozidarsevo"]ima, al opet mi je glupo za sve ić na HELP[/quote]
U prvih nekoliko sati što provedeš s Mathematicom prođi kroz sve Getting Started tutoriale i neće ti trebati help za svaku sitnicu. :)
bozidarsevo (napisa):

U prvih nekoliko sati što provedeš s Mathematicom prođi kroz sve Getting Started tutoriale i neće ti trebati help za svaku sitnicu. Smile

nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

95 = 158 - 63

PostPostano: 12:25 pet, 4. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="brlja"]Nije samo Math. Ima toga josh kaj bi se moglo ubacit. SAS, Minitab za statistiku npr. Oboje bolji od Excela u svakom slučaju. Doduše, možda ima sad na smjeru statistika.[/quote]

Na preddiplomskom studiju naucite premalo statistike da bi imalo smisla koristiti SAS za to. Dok sam ja bila 3. godina radili smo R i on je puno jednostavniji od SASa
Inace mozes ici na tecj SASa na SRCU (odmah se zauzmu u roku 5min od objavljivanja tak da :( )
A na diplomskom se radi na Odabranim primjenama u biomedicini i Racunarskoj statistici. (ovo su kolegiji sa Mat.stat) Inace prava je steta sta financijasi nikad ne vide SAS na studiju
brlja (napisa):
Nije samo Math. Ima toga josh kaj bi se moglo ubacit. SAS, Minitab za statistiku npr. Oboje bolji od Excela u svakom slučaju. Doduše, možda ima sad na smjeru statistika.

Na preddiplomskom studiju naucite premalo statistike da bi imalo smisla koristiti SAS za to. Dok sam ja bila 3. godina radili smo R i on je puno jednostavniji od SASa
Inace mozes ici na tecj SASa na SRCU (odmah se zauzmu u roku 5min od objavljivanja tak da Sad )
A na diplomskom se radi na Odabranim primjenama u biomedicini i Racunarskoj statistici. (ovo su kolegiji sa Mat.stat) Inace prava je steta sta financijasi nikad ne vide SAS na studiju

brlja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 13:02 pet, 4. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Istina. Ali opet ostaje Minitab koji se da naučiti bez problema s nekim guideom (npr. ja ga radim uz Schaum's Statistics, unutra je gradivo popraćeno s Minitabom).

Za sada mi se čini puno bolji od Excela što se tiče računa, što se tiče lijepog prestavljanja podataka, tu je Excel malo bolji. A gledam po osiguranjima gdje se barata s skupocima podataka da i dalje kolju Excel.

A vjerujem da postoji i guide za SAS, samo treba volje i zagrijat stolicu iako je lakše prijeći gradivo kad te netko vodi kroz nj.

Edit: Eto našao jedan,
http://www.technion.ac.il/docs/sas/stat/index.htm

sad kad pogledam kak se u njemu radi, ne čudim se zašto nije baš popularan.
Istina. Ali opet ostaje Minitab koji se da naučiti bez problema s nekim guideom (npr. ja ga radim uz Schaum's Statistics, unutra je gradivo popraćeno s Minitabom).

Za sada mi se čini puno bolji od Excela što se tiče računa, što se tiče lijepog prestavljanja podataka, tu je Excel malo bolji. A gledam po osiguranjima gdje se barata s skupocima podataka da i dalje kolju Excel.

A vjerujem da postoji i guide za SAS, samo treba volje i zagrijat stolicu iako je lakše prijeći gradivo kad te netko vodi kroz nj.

Edit: Eto našao jedan,
http://www.technion.ac.il/docs/sas/stat/index.htm

sad kad pogledam kak se u njemu radi, ne čudim se zašto nije baš popularan.

[Vrh]
nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

95 = 158 - 63

PostPostano: 20:02 pet, 4. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Lako je svladat softver, bar u statistici, sto god kliknes on ti baci neki test i p-vrijednost ;) treba znati pozadinu i koliko to ima smisla raditi (tu bi mi trebali biti u velikoj prednosti prema ostalim priucenim statisticarima)

Vecina osiguravajucih drustava i banaka koriste SAS u kombinaciji s Excelom

Inace za stat ima jos i STATISTICA koja je totalno user-friendly sve je klikanje :D

(Za Minitab nisam cula)
Lako je svladat softver, bar u statistici, sto god kliknes on ti baci neki test i p-vrijednost Wink treba znati pozadinu i koliko to ima smisla raditi (tu bi mi trebali biti u velikoj prednosti prema ostalim priucenim statisticarima)

Vecina osiguravajucih drustava i banaka koriste SAS u kombinaciji s Excelom

Inace za stat ima jos i STATISTICA koja je totalno user-friendly sve je klikanje Very Happy

(Za Minitab nisam cula)

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 22:15 pet, 4. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Slažem se s nanom... lako je neki kod pisat, treba znat i razumjet što je iza toga... a ima i u matlabu dio za statistiku :D

@Nesi svaka čast na trudu i volji... :klapklap: Možda ti i ja dođem, ovisno o terminu :D
Slažem se s nanom... lako je neki kod pisat, treba znat i razumjet što je iza toga... a ima i u matlabu dio za statistiku Very Happy

@Nesi svaka čast na trudu i volji... Toooooo, majstoreeeee! Možda ti i ja dođem, ovisno o terminu Very Happy

nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

95 = 158 - 63

PostPostano: 22:23 sub, 5. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]Slažem se s nanom... lako je neki kod pisat, treba znat i razumjet što je iza toga... a ima i u matlabu dio za statistiku :D[/quote]

Meni je MATLAB vise za numericke stvari.
Recimo dvofaktorska ANOVA mi smo ju bar rucno u matlabu, dok u SASu i slicnom je mini izmjena koda
Luuka (napisa):
Slažem se s nanom... lako je neki kod pisat, treba znat i razumjet što je iza toga... a ima i u matlabu dio za statistiku Very Happy

Meni je MATLAB vise za numericke stvari.
Recimo dvofaktorska ANOVA mi smo ju bar rucno u matlabu, dok u SASu i slicnom je mini izmjena koda

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 6:09 pon, 7. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="bozidarsevo"]profesore, jel znate možda nekog asistenta ili prof koji bi možda bio kandidat za predavača takvog tečaja? da ne srljamo od osobe do osobe..da znamo otprilike kome se javit[/quote]

Konkretno, za Mathematicu, mislim da bi Vedran Čačić bio dobar izbor. Cini mi se da je to vec i drzao, a rado pomaze studentima. No, ostaje cinjenica da to nece nitko umjesto vas organizirati.
bozidarsevo (napisa):
profesore, jel znate možda nekog asistenta ili prof koji bi možda bio kandidat za predavača takvog tečaja? da ne srljamo od osobe do osobe..da znamo otprilike kome se javit

Konkretno, za Mathematicu, mislim da bi Vedran Čačić bio dobar izbor. Cini mi se da je to vec i drzao, a rado pomaze studentima. No, ostaje cinjenica da to nece nitko umjesto vas organizirati.

[Vrh]
brlja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 13:31 pon, 7. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Meni je Igaly predavao btw.
Meni je Igaly predavao btw.

[Vrh]
Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

74 = 97 - 23

PostPostano: 16:26 čet, 7. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Konkretno, za Mathematicu, mislim da bi Vedran Čačić bio dobar izbor. Cini mi se da je to vec i drzao, a rado pomaze studentima. No, ostaje cinjenica da to nece nitko umjesto vas organizirati.[/quote]
Imam insajdersku informaciju :D da je on to voljan držati.

Nego, mi bi se, je l`, trebali dogovorit.

Moj prijedlog je da pokušamo sredit (ja sam voljna kontaktirat koga treba ;)) da se Mathematica i LaTeX, za koje zasad imamo potencijalne predavače, realiziraju tokom prva 2-3 tjedna nastave sljedećeg semestra.
Jer tad većina ljudi ne uči, a oni koji uče nemaju puno posla.

Kužim da su sad ispiti, al` mislim da nije problem odvojit 10 min. na razmišljanje o ovome. Ne može se baš samo pokucat nekom na vrata i reć `E, mi bi to sutra.`

Uglavnom, evo, dajem rok [b]do kraja sljedećeg tjedna[/b] da riješimo sljedeća pitanja:

[b]1) [/b]Da l` uopće razmišljate kao ja po pitanju održavanja tih tečejeva kroz drugu polovicu veljače i početak ožujka?
Ako ne, dajte alternativu.

[b]2)[/b] Što ako predavačima to ne paše i/ili dotad ne mogu dobit dozvolu/sastavit plan rada?

[b]3)[/b] Radi zauzetosti praktikuma i prisustva ljudi s različitih godina, mislim da nam ostaju u igri večernji i vikend termini.
Što vam više paše? Dolazi li u obzir kombinacija večernjih i vikend termina?

[b]4)[/b] Zanima me broj zainteresiranih. Taj broj se kasnije može povećati (naravno, do maksimalnog kapaciteta praktikuma), ali mora nas bit barem toliko i toliko jer nije baš da svi vrište od uzbuđenja na predavanje na kojem je više predavača nego slušatelja.

[b]5)[/b] Dopiši po volji.

Ukoliko nemate akaunt tu na forumu, možete mi se javit na mail smjeska(at)gmail.com

Sljedeću nedjelju navečer slijedi izvještaj o prikupljenim podacima (ako takvih bude) i na temelju toga novi ciklus prijedloga/koraka za dalje ;)
vsego (napisa):

Imam insajdersku informaciju Very Happy da je on to voljan držati.

Nego, mi bi se, je l`, trebali dogovorit.

Moj prijedlog je da pokušamo sredit (ja sam voljna kontaktirat koga treba Wink) da se Mathematica i LaTeX, za koje zasad imamo potencijalne predavače, realiziraju tokom prva 2-3 tjedna nastave sljedećeg semestra.
Jer tad većina ljudi ne uči, a oni koji uče nemaju puno posla.

Kužim da su sad ispiti, al` mislim da nije problem odvojit 10 min. na razmišljanje o ovome. Ne može se baš samo pokucat nekom na vrata i reć `E, mi bi to sutra.`

Uglavnom, evo, dajem rok do kraja sljedećeg tjedna da riješimo sljedeća pitanja:

1) Da l` uopće razmišljate kao ja po pitanju održavanja tih tečejeva kroz drugu polovicu veljače i početak ožujka?
Ako ne, dajte alternativu.

2) Što ako predavačima to ne paše i/ili dotad ne mogu dobit dozvolu/sastavit plan rada?

3) Radi zauzetosti praktikuma i prisustva ljudi s različitih godina, mislim da nam ostaju u igri večernji i vikend termini.
Što vam više paše? Dolazi li u obzir kombinacija večernjih i vikend termina?

4) Zanima me broj zainteresiranih. Taj broj se kasnije može povećati (naravno, do maksimalnog kapaciteta praktikuma), ali mora nas bit barem toliko i toliko jer nije baš da svi vrište od uzbuđenja na predavanje na kojem je više predavača nego slušatelja.

5) Dopiši po volji.

Ukoliko nemate akaunt tu na forumu, možete mi se javit na mail smjeska(at)gmail.com

Sljedeću nedjelju navečer slijedi izvještaj o prikupljenim podacima (ako takvih bude) i na temelju toga novi ciklus prijedloga/koraka za dalje Wink

Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

74 = 97 - 23

PostPostano: 5:28 pon, 18. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da vas obavijestim kako sam i obećala...

Uglavnom, puno zujite, malo meda dajete.

Javilo se 2 (slovima: dvoje) ljudi od čega 0 (slovima: nula) s topika.

Više sreće drugi put.

Podsjetilo me na organiziranje forumskih piva prije nešto više od 2 godine :rofl:
Da vas obavijestim kako sam i obećala...

Uglavnom, puno zujite, malo meda dajete.

Javilo se 2 (slovima: dvoje) ljudi od čega 0 (slovima: nula) s topika.

Više sreće drugi put.

Podsjetilo me na organiziranje forumskih piva prije nešto više od 2 godine Rolling On the Floor Laughing

Melkor
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
140 = 152 - 12

PostPostano: 8:21 pon, 18. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hehe, a što ćeš. Barem si pokušala. (Sarma za inicijativu je već ranije pala. :))

Pretpostavljam da je onda još manji interes za čitav niz raznih tečajeva i radionica o životu, svemiru i svemu ostalom iz mog prethodnog posta... Pa pošaljimo i tu ideju na smetlište neostvarenih blesavih ideja. :lol:
Hehe, a što ćeš. Barem si pokušala. (Sarma za inicijativu je već ranije pala. Smile)

Pretpostavljam da je onda još manji interes za čitav niz raznih tečajeva i radionica o životu, svemiru i svemu ostalom iz mog prethodnog posta... Pa pošaljimo i tu ideju na smetlište neostvarenih blesavih ideja. Laughing

BitterSweet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

27 = 45 - 18

PostPostano: 8:28 pon, 18. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

ček, pa jesi li to okupljala ljude preko foruma? ne vise svi ovdje, a čak i neki koji jesu (čitaj: ja) nisu ovo vidjeli (tj nisam htjela gledat jer sam mislila da je ovo rasprava o mathematici između ljudi koji se u to kuže za razliku od mene :) )

ali naravno da sam zainteresirana, a kladim se da je zainteresirano još bar 6-7 ljudi koje ja znam, no nisu upoznati s mogućnošću... evo mogu provjerit pa ti javit za dan-dva, ok?
ček, pa jesi li to okupljala ljude preko foruma? ne vise svi ovdje, a čak i neki koji jesu (čitaj: ja) nisu ovo vidjeli (tj nisam htjela gledat jer sam mislila da je ovo rasprava o mathematici između ljudi koji se u to kuže za razliku od mene Smile )

ali naravno da sam zainteresirana, a kladim se da je zainteresirano još bar 6-7 ljudi koje ja znam, no nisu upoznati s mogućnošću... evo mogu provjerit pa ti javit za dan-dva, ok?

bozidarsevo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-24 = 52 - 76

PostPostano: 8:48 pon, 18. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja sam zainteresiran..samo sam čekao da prođu ovi kolokviji i završni...
ja sam zainteresiran..samo sam čekao da prođu ovi kolokviji i završni...

[Vrh]
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

99 = 124 - 25

PostPostano: 12:09 pon, 18. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Melkor"]Hehe, a što ćeš. Barem si pokušala. (Sarma za inicijativu je već ranije pala. :))

Pretpostavljam da je onda još manji interes za čitav niz raznih tečajeva i radionica o životu, svemiru i svemu ostalom iz mog prethodnog posta... Pa pošaljimo i tu ideju na smetlište neostvarenih blesavih ideja. :lol:[/quote]

ja sam za sve zainteresiran, samo ako na vrijeme primijetim :)
Melkor (napisa):
Hehe, a što ćeš. Barem si pokušala. (Sarma za inicijativu je već ranije pala. Smile)

Pretpostavljam da je onda još manji interes za čitav niz raznih tečajeva i radionica o životu, svemiru i svemu ostalom iz mog prethodnog posta... Pa pošaljimo i tu ideju na smetlište neostvarenih blesavih ideja. Laughing

ja sam za sve zainteresiran, samo ako na vrijeme primijetim Smile

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3  Sljedeće
Stranica 2 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum