Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

4.zadaća
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
pbakic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
83 = 86 - 3

PostPostano: 23:57 pon, 18. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sta ces drugo, kad je tolko dobar :D
Sta ces drugo, kad je tolko dobar Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
A_je_to
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 0

PostPostano: 19:05 uto, 19. 1. 2010    Naslov: Re: 4.zadaća Citirajte i odgovorite

http://web.math.hr/nastava/la/zadace/la1_09-10/dz4.pdf
Molio bi da mi netko objasni 3. zadatak. Hvala!

[Vrh]
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

99 = 124 - 25

PostPostano: 19:40 uto, 19. 1. 2010    Naslov: Re: 4.zadaća Citirajte i odgovorite

[quote="A_je_to"]http://web.math.hr/nastava/la/zadace/la1_09-10/dz4.pdf
Molio bi da mi netko objasni 3. zadatak. Hvala![/quote]
Ako su [latex]b_i[/latex]retci matrice B, uoci da je i-ti redak matrice AB jednak [latex]a_{i,1} b_1 + \ldots + a_{i, n} b_n[/latex], pa je svaki redak matrice AB linearna kombinacija redaka matrice B, odakle slijedi da je [latex]r(AB) \leq r(B) (*)[/latex](ne mozes "izmisliti" nove, nezavisne retke pomocu linearne kombinacije).
rang transponirane matrice je jednak rangu originalne, pa je [latex]r(AB) = r((AB)^\tau) = r(B^\tau A^\tau)[/latex] a po vec pokazanom (*), to je manje od ranga druge matrice iz produkta, [latex]r(AB) \leq r(A^\tau) = r(A)[/latex] jer je rang transponirane matrice jednag rangu originalne
A_je_to (napisa):

Ako su retci matrice B, uoci da je i-ti redak matrice AB jednak , pa je svaki redak matrice AB linearna kombinacija redaka matrice B, odakle slijedi da je (ne mozes "izmisliti" nove, nezavisne retke pomocu linearne kombinacije).
rang transponirane matrice je jednak rangu originalne, pa je a po vec pokazanom (*), to je manje od ranga druge matrice iz produkta, jer je rang transponirane matrice jednag rangu originalne

A_je_to
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 0

PostPostano: 19:59 uto, 19. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala!
Hvala!

[Vrh]
NeonBlack
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 10:52 sri, 20. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="pmli"]Za takve stavri dobro dođe [url=http://www.wolframalpha.com/]Wolfram Alpha[/url]. Utipkaj Inverse[{{2,1,2},{1,2,2},{3,3,3}}].[/quote]

Kako za determinante n-tog reda? Pokušala sam s raznim inačicama trotočja pa nije prepoznalo uzorak, valjda loša sintaksa :?
pmli (napisa):
Za takve stavri dobro dođe Wolfram Alpha. Utipkaj Inverse[{{2,1,2},{1,2,2},{3,3,3}}].

Kako za determinante n-tog reda? Pokušala sam s raznim inačicama trotočja pa nije prepoznalo uzorak, valjda loša sintaksa Confused

[Vrh]
pmli
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

197 = 203 - 6

PostPostano: 11:17 sri, 20. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Wolfram Alpha nije baš [b]tolko[/b] dobra. [size=1]Ili ne znam svih njenih nekoliko milijuna funkcija, od kojih je jedna računanje determinante n-tog reda.[/size]
Wolfram Alpha nije baš tolko dobra. Ili ne znam svih njenih nekoliko milijuna funkcija, od kojih je jedna računanje determinante n-tog reda.

[Vrh]
c4rimson
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 16:11 sri, 20. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="pmli"]Što ako je [latex]\lambda=-2[/latex]?
Opet, provjeri u Wolfram Alphi (MatrixRank[{{1,4,3,-2},{2,2,1,7},{4,1,-2,4},{-1,5,6,1}}]). [size=4]Trebali bi mi platiti koliko reklamiram njihov proizvod[/size][/quote]

kako si dobio da je [latex]\lambda=-2[/latex]?
pmli (napisa):
Što ako je ?
Opet, provjeri u Wolfram Alphi (MatrixRank[{{1,4,3,-2},{2,2,1,7},{4,1,-2,4},{-1,5,6,1}}]). Trebali bi mi platiti koliko reklamiram njihov proizvod

kako si dobio da je ?

[Vrh]
pmli
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

197 = 203 - 6

PostPostano: 17:02 sri, 20. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="c4rimson"]kako si dobio da je [latex]\lambda=-2[/latex]?[/quote]
Elementarnim transformacijama, naravno. Ne Wolfram Alphom :D
c4rimson (napisa):
kako si dobio da je ?

Elementarnim transformacijama, naravno. Ne Wolfram Alphom Very Happy

[Vrh]
c4rimson
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 17:25 sri, 20. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja sam dobio matricu {1,4,3,-2},{0,-6,-5,11},{0,-15,-12-A,12},{0,9,9,-1}. Kako se iz ovoga moze zakljuciti da je treci redak visekratnik drugog ili treceg retka?
Ja sam dobio matricu {1,4,3,-2},{0,-6,-5,11},{0,-15,-12-A,12},{0,9,9,-1}. Kako se iz ovoga moze zakljuciti da je treci redak visekratnik drugog ili treceg retka?

[Vrh]
kaj
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 2

PostPostano: 17:30 sri, 20. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="c4rimson"]Ja sam dobio matricu {1,4,3,-2},{0,-6,-5,11},{0,-15,-12-A,12},{0,9,9,-1}. Kako se iz ovoga moze zakljuciti da je treci redak visekratnik drugog ili treceg retka?[/quote]

možda je linearna kombinacija preostalih redaka

trebaš još dalje rješavati
c4rimson (napisa):

možda je linearna kombinacija preostalih redaka

trebaš još dalje rješavati

[Vrh]
pmli
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

197 = 203 - 6

PostPostano: 17:32 sri, 20. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pokušaj svesti na kanonsku matricu. Tada je puno lakše izvoditi nekakve zaključke. Možeš, npr. s -1 poništiti elemete u 4. stupcu, itd.
Pokušaj svesti na kanonsku matricu. Tada je puno lakše izvoditi nekakve zaključke. Možeš, npr. s -1 poništiti elemete u 4. stupcu, itd.

[Vrh]
.anchy.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 15 - 11

PostPostano: 19:34 sri, 20. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

kako je grga dobio partikularno rješenje u 5.zadatku? stranica prije ove.
nikako da shvatim..

ja sam dobila (0,0,-3,0),ako je to uopće dobro?
mislim na postupak je li dobar?
daljnjim el.tran. sam dobila matricu:
1 2 0 1
0 0 1 3
0 0 0 0
0 0 0 0

i od tuda sam dobila da je x=(-2s-t,s,-3-3t,t) i odavde dobim da je x=(0,0,-3,0)+s(-2,1,0,0)+t(-1,0,-3,1)
nikako da shvatim..

1 2 0 1
0 0 1 3
0 0 0 0
0 0 0 0

i od tuda sam dobila da je x=(-2s-t,s,-3-3t,t) i odavde dobim da je x=(0,0,-3,0)+s(-2,1,0,0)+t(-1,0,-3,1)

[Vrh]
eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
-21 = 37 - 58

PostPostano: 20:17 sri, 20. 1. 2010    Naslov: Re: 4.zadaća Citirajte i odgovorite

[quote="Grga"]
Ako su [latex]b_i[/latex]retci matrice B, uoci da je i-ti redak matrice AB jednak [latex]a_{i,1} b_1 + \ldots + a_{i, n} b_n[/latex], pa je svaki redak matrice AB linearna kombinacija redaka matrice B, odakle slijedi da je [latex]r(AB) \leq r(B) (*)[/latex](ne mozes "izmisliti" nove, nezavisne retke pomocu linearne kombinacije).[/quote]
moze li mi netko to pojasnit ili napisat neku drugu ideju dokaza
Grga (napisa):

Ako su retci matrice B, uoci da je i-ti redak matrice AB jednak , pa je svaki redak matrice AB linearna kombinacija redaka matrice B, odakle slijedi da je (ne mozes "izmisliti" nove, nezavisne retke pomocu linearne kombinacije).

[Vrh]
kaj
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 2

PostPostano: 20:34 sri, 20. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote=".anchy."]kako je grga dobio partikularno rješenje u 5.zadatku? stranica prije ove.
nikako da shvatim..

1 2 0 1
0 0 1 3
0 0 0 0
0 0 0 0

i od tuda sam dobila da je x=(-2s-t,s,-3-3t,t) i odavde dobim da je x=(0,0,-3,0)+s(-2,1,0,0)+t(-1,0,-3,1)[/quote]

ja sam prvo uzeo razliku 4. i 1. stupca (0,3,3,0) pa sam dobio drugo rješenje

ali inače i ja sam dobio tako :P
.anchy. (napisa):
nikako da shvatim..

1 2 0 1
0 0 1 3
0 0 0 0
0 0 0 0

ja sam prvo uzeo razliku 4. i 1. stupca (0,3,3,0) pa sam dobio drugo rješenje

ali inače i ja sam dobio tako Razz

[Vrh]
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

99 = 124 - 25

PostPostano: 20:47 sri, 20. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote=".anchy."]kako je grga dobio partikularno rješenje u 5.zadatku? stranica prije ove.
nikako da shvatim..
[/quote]
U tekstu kaze da je sustav Ax = B i da je B razlika prvog i cetvrtog stupca matrice A. Ako su [latex]a_i[/latex] stupci matrice A, tada se lako vidi da vrijedi (mozda ne vidis lako isprve ali kreni mnozit pa ces vidjet :P):
[latex]\sum_{i = 1}^4a_ix_i = B[/latex]
odnosno da je stupcana matrica B linearna kombinacija stupaca amtrice A s koeficijentima x_i. Sad bez da znas matricu A, iz informacije da je B jednaka razlici prvog i cetvrtog stupca od A znas da je jedno partikularno rjesenje x_1 = 1, x_2 = x_3 = 0, x_4 = -1
.anchy. (napisa):
nikako da shvatim..

U tekstu kaze da je sustav Ax = B i da je B razlika prvog i cetvrtog stupca matrice A. Ako su stupci matrice A, tada se lako vidi da vrijedi (mozda ne vidis lako isprve ali kreni mnozit pa ces vidjet Razz):

odnosno da je stupcana matrica B linearna kombinacija stupaca amtrice A s koeficijentima x_i. Sad bez da znas matricu A, iz informacije da je B jednaka razlici prvog i cetvrtog stupca od A znas da je jedno partikularno rjesenje x_1 = 1, x_2 = x_3 = 0, x_4 = -1

eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-21 = 37 - 58

PostPostano: 20:48 sri, 20. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jel mi moze netko odg na moje pitanje (iznad)?
Jel mi moze netko odg na moje pitanje (iznad)?

[Vrh]
.anchy.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 15 - 11

PostPostano: 20:53 sri, 20. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

ummm..ne kužim.. :D
ako su stupci matrice 4x1, i x je 4x1 kako da ih pomnožim?mislim,očito sam krivo shvatila..al neznam kako drugačije..
ummm..ne kužim.. Very Happy
ako su stupci matrice 4x1, i x je 4x1 kako da ih pomnožim?mislim,očito sam krivo shvatila..al neznam kako drugačije..

[Vrh]
eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-21 = 37 - 58

PostPostano: 20:57 sri, 20. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote=".anchy."]ummm..ne kužim.. :D
ako su stupci matrice 4x1, i x je 4x1 kako da ih pomnožim?mislim,očito sam krivo shvatila..al neznam kako drugačije..[/quote]
ja sam dobila isto rjesenje kao i ti
.anchy. (napisa):

ja sam dobila isto rjesenje kao i ti

[Vrh]
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

99 = 124 - 25

PostPostano: 21:14 sri, 20. 1. 2010    Naslov: Re: 4.zadaća Citirajte i odgovorite

[quote=".anchy."]ummm..ne kužim.. :D
ako su stupci matrice 4x1, i x je 4x1 kako da ih pomnožim?mislim,očito sam krivo shvatila..al neznam kako drugačije..[/quote]

matrica x je 4x1, ali je x_i skalar, odnosno realan broj. Matrica A je 4x4 ali je a_i stupac, tj 4x1.

[size=9][color=#999999]Added after 5 minutes:[/color][/size]

Primijeti da su rjesenja ista, samo je partikularno rjesenje razlicito, ali su u istoj linearnoj mnogostrukosti (tj. dodavanjem linearne kombinacije vektora iz skupa fundamentalnih rjesenja mojem partikularnom rjesenju mozes dobit tvoje i obratno - konkretno uzmes t = 0 i s = -1 i dobijes moje partikularno rjesenje)

[size=9][color=#999999]Added after 2 minutes:[/color][/size]

[quote="eve"][quote="Grga"]
Ako su [latex]b_i[/latex]retci matrice B, uoci da je i-ti redak matrice AB jednak [latex]a_{i,1} b_1 + \ldots + a_{i, n} b_n[/latex], pa je svaki redak matrice AB linearna kombinacija redaka matrice B, odakle slijedi da je [latex]r(AB) \leq r(B) (*)[/latex](ne mozes "izmisliti" nove, nezavisne retke pomocu linearne kombinacije).[/quote]
moze li mi netko to pojasnit ili napisat neku drugu ideju dokaza[/quote]
Koji dio ti nije jasan? Ako ti nije jasno zasto vrijedi da su retci od AB linearna kombinacija redaka od B, procitaj sto sam napisao pa probaj malo sama izmnoziti neke dvije matrice, pa ces valjda skuziti (mene je isto u pocetku dosta bilo mucilo uocavanje takvih stvari).
Iz nekog skupa vektora sigurno ne mozes linearnim kombinacijama dobiti vise linearno nezaviznih vektora nego sto ih na pocetku imas, a s obzirom da su retci od AB lienarna kombinacija redaka od B, onda imas najvise jednako linearno nezavisnih redaka kao u B
.anchy. (napisa):

matrica x je 4x1, ali je x_i skalar, odnosno realan broj. Matrica A je 4x4 ali je a_i stupac, tj 4x1.

Added after 5 minutes:

Primijeti da su rjesenja ista, samo je partikularno rjesenje razlicito, ali su u istoj linearnoj mnogostrukosti (tj. dodavanjem linearne kombinacije vektora iz skupa fundamentalnih rjesenja mojem partikularnom rjesenju mozes dobit tvoje i obratno - konkretno uzmes t = 0 i s = -1 i dobijes moje partikularno rjesenje)

Added after 2 minutes:

eve (napisa):
Grga (napisa):

Koji dio ti nije jasan? Ako ti nije jasno zasto vrijedi da su retci od AB linearna kombinacija redaka od B, procitaj sto sam napisao pa probaj malo sama izmnoziti neke dvije matrice, pa ces valjda skuziti (mene je isto u pocetku dosta bilo mucilo uocavanje takvih stvari).
Iz nekog skupa vektora sigurno ne mozes linearnim kombinacijama dobiti vise linearno nezaviznih vektora nego sto ih na pocetku imas, a s obzirom da su retci od AB lienarna kombinacija redaka od B, onda imas najvise jednako linearno nezavisnih redaka kao u B

eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-21 = 37 - 58

PostPostano: 21:17 sri, 20. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

@Grga. Tnx na odgovoru. Zanima me jos kako ja to mogu precizno ("matematicki") napisat, i zanima me zasto isto nisi zakljucio i za r(A),jer retci od AB su ln kombinacija redaka od A?
@Grga. Tnx na odgovoru. Zanima me jos kako ja to mogu precizno ("matematicki") napisat, i zanima me zasto isto nisi zakljucio i za r(A),jer retci od AB su ln kombinacija redaka od A?

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3  Sljedeće
Stranica 2 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum