Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

2 Kolokvij 06.02.2009
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
andra
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 4 - 0

PostPostano: 18:02 uto, 12. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala :)))
a jel moze i pomoc oko 10 zadatka iz proslogodisnjeg kolokvija
neznam ni od kud bi pocela...

http://web.math.hr/nastava/em/EM1/kolokviji/kol2008/kol2-08-09.pdf
hvala Smile))
a jel moze i pomoc oko 10 zadatka iz proslogodisnjeg kolokvija
neznam ni od kud bi pocela...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Genaro
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
18 = 18 - 0

PostPostano: 19:00 uto, 12. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Znači zadatak pretpostavljam glasi:

Odredite koeficijent [latex] a \in \mathbb{R} [/latex] tako da nultočke polinoma [latex]f(x)=x^{3}-\frac{3}{2}x^{2}+ax+1[/latex] zadovoljavaju jednakost [latex]x_{1}^{2}+x_{2}^{2}+x_{3}^{2}= \frac{21}{4}.[/latex] Odredite koje su to nultočke.

Najbitnije je u zadatku uočiti primjenu Vietovih formula.

Dakle [latex]x_{1}^{2}+x_{2}^{2}+x_{3}^{2}[/latex] se moze zapisati kao [latex](x_{1}+x_{2}+x_{3})^{2}-2(x_{1}x_{2}+x_{2}x_{3}+x_{1}x_{3})[/latex].
Ovo prepoznaš kao Vietove formule, te primijetiš da je

[latex]x_{1}+x_{2}+x_{3}=\frac{3}{2}[/latex] i

[latex]x_{1}x_{2}+x_{2}x_{3}+x_{1}x_{3}=a[/latex].

Iz potonjeg dobijemo jednadžbu:

[latex](\frac{3}{2})^{2}-2\cdot a=\frac{21}{4}[/latex], iz čega slijedi da je [latex]a=-\frac{3}{2}[/latex]

Sada te trazi da nađeš nultočke, a to je sada lako, jer računaš nultočke od polinoma [latex]f(x)=x^{3}-\frac{3}{2}x^{2}-\frac{3}{2}x+1[/latex]

Možeš naći preko kandidata za cjelobrojne nultočke, pa kad nađeš jednu iskoristiš opet Vietove formule i nađeš preostale dvije.

Rješenja bi trebala biti -1, 2 i [latex]\frac{1}{2}[/latex].
Znači zadatak pretpostavljam glasi:

Odredite koeficijent tako da nultočke polinoma zadovoljavaju jednakost Odredite koje su to nultočke.

Najbitnije je u zadatku uočiti primjenu Vietovih formula.

Dakle se moze zapisati kao .
Ovo prepoznaš kao Vietove formule, te primijetiš da je

i

.

Iz potonjeg dobijemo jednadžbu:

, iz čega slijedi da je

Sada te trazi da nađeš nultočke, a to je sada lako, jer računaš nultočke od polinoma

Možeš naći preko kandidata za cjelobrojne nultočke, pa kad nađeš jednu iskoristiš opet Vietove formule i nađeš preostale dvije.

Rješenja bi trebala biti -1, 2 i .

[Vrh]
andra
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 0

PostPostano: 19:20 uto, 12. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

puno hvala :)))
puno hvala Smile))

[Vrh]
pmli
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

197 = 203 - 6

PostPostano: 20:42 uto, 12. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Genaro"]Dokažite da su svi realni polinomi trećeg stupnja reducibilni nad [latex]\mathbb{R}[/latex].

Molio bih ideju rješavanja, i jedno pitanje vezano uz zadatak: Ako kaže polinom reducibilan nad [latex]\mathbb{R}[/latex]., znači li to da su koeficijenti iz [latex]\mathbb{R}[/latex], nultočke, ili pak oboje?[/quote]
Definicija kaže da, ako je P komutativni prsten s jedinicom, f polinom iz P[x] (što znači da su mu koef. iz P) i postoje polinomi g i h također iz P[x] (svaki stupnja barem 1), te f(x)=g(x)h(x), kažemo da je f reducibilan (nad P).
U našem slučaju, imamo polinom trećeg stupnja s koef. iz R. Ne znamo kakve su mu nultočke, ali znamo da, ako je neki kompleksni broj nultočka, onda je i njegov konjugrani parnjak također nultočka.
Možeš li dalje sam?

[quote="ante c"]Jel se može 2 zad riješit ovako :

ako je f(p/q)=0
f(x)=(x-p/q)(x^(n-1)a(n)+x^(n-2)a(n-1)+..........+a1)
f(x)=x^na(n)+x^(n-1)a(n-1)+..........+xa1-p/q(x^(n-1))a(n)-p/q(x^(n-2))a(n-1)+................+(p/q)a1
sada iz zadatka znamo da je an element Z n{1,2,3...........} i p,q element Z.....................
onda imamo pitanje zapravo da li p|(p*a1)/q...............što je onda očito valjda istina :D[/quote]
Je. (p*a1)/q je cijeli broj, a kako su p i q rel. prosti, slijedi da q|a1. Sad je očito (p*a1)/q višekratnik od p, a time p|(p*a1)/q

[quote="eve"]Da li bi netko mogao na nekom primjeru objasnit kako se rjesavaju zadaci u kojima je potrebno odredit ostatak pri djeljenju dva broja (ili zbroja dva broja sa nekim trecim) kada ne vrijedi mali ferma[b]t[/b]ov teorem?[/quote]
Ako su brojevi dovoljno mali (manje od 10 znamenaka), iskoristiš kalkulator :D.

Tebe vjerojatno više zanimaju grdosije tipa [latex]8452986283^{429108757}[/latex], pri dijeljenju s, npr. [latex]10[/latex]. Ovdje ne možeš koristiti Mali Fermatov teorem jer 10 nije prost broj, ali postoji Eulerov teorem (koji je zapravo općenitija verzija Malog Fermata). On kaže da je [latex]a^{\varphi(m)}\equiv1(mod~m)[/latex], gdje su [latex]a, m \in \mathbb{N}, M(a,m)=1[/latex], a [latex]\varphi(m)[/latex] broj brojeva iz skupa [latex]\{1,\ldots,m\}[/latex] koji su rel. prosti s [latex]m[/latex] (Eulerova funkcija). Primjetimo da je [latex]8452986283\equiv3(mod~10)[/latex], pa je [latex]8452986283^{429108757}\equiv3^{429108757}(mod~10)[/latex]. Po Eulerovom tm. slijedi [latex]3^4\equiv1(mod~10)[/latex]. Vidimo da je [latex]429108757\equiv4291087\cdot100+57\equiv57\equiv1(mod~4)[/latex]. Napokon, [latex]3^4\equiv1(mod~10)[/latex] potenciramo odgovarajućim brojem da dobijemo [latex]3^{429108756}\equiv1(mod~10)[/latex], što pomnožimo s 3: [latex]3^{429108757}\equiv3(mod~10)[/latex]. Dakle, [latex]8452986283^{429108757}\equiv3(mod~10)[/latex].

Kod sumi gledaš svaki pribrojnik posebno na gornji način, pa na kraju zbrojiš.
Genaro (napisa):
Dokažite da su svi realni polinomi trećeg stupnja reducibilni nad .

Molio bih ideju rješavanja, i jedno pitanje vezano uz zadatak: Ako kaže polinom reducibilan nad ., znači li to da su koeficijenti iz , nultočke, ili pak oboje?

Definicija kaže da, ako je P komutativni prsten s jedinicom, f polinom iz P[x] (što znači da su mu koef. iz P) i postoje polinomi g i h također iz P[x] (svaki stupnja barem 1), te f(x)=g(x)h(x), kažemo da je f reducibilan (nad P).
U našem slučaju, imamo polinom trećeg stupnja s koef. iz R. Ne znamo kakve su mu nultočke, ali znamo da, ako je neki kompleksni broj nultočka, onda je i njegov konjugrani parnjak također nultočka.
Možeš li dalje sam?

ante c (napisa):
Jel se može 2 zad riješit ovako :

ako je f(p/q)=0
f(x)=x^na(n)+x^(n-1)a(n-1)+..........+xa1-p/q(x^(n-1))a(n)-p/q(x^(n-2))a(n-1)+................+(p/q)a1
sada iz zadatka znamo da je an element Z n{1,2,3...........} i p,q element Z.....................
onda imamo pitanje zapravo da li p|(p*a1)/q...............što je onda očito valjda istina Very Happy

Je. (p*a1)/q je cijeli broj, a kako su p i q rel. prosti, slijedi da q|a1. Sad je očito (p*a1)/q višekratnik od p, a time p|(p*a1)/q

eve (napisa):
Da li bi netko mogao na nekom primjeru objasnit kako se rjesavaju zadaci u kojima je potrebno odredit ostatak pri djeljenju dva broja (ili zbroja dva broja sa nekim trecim) kada ne vrijedi mali fermatov teorem?

Ako su brojevi dovoljno mali (manje od 10 znamenaka), iskoristiš kalkulator Very Happy.

Tebe vjerojatno više zanimaju grdosije tipa , pri dijeljenju s, npr. . Ovdje ne možeš koristiti Mali Fermatov teorem jer 10 nije prost broj, ali postoji Eulerov teorem (koji je zapravo općenitija verzija Malog Fermata). On kaže da je , gdje su , a broj brojeva iz skupa koji su rel. prosti s (Eulerova funkcija). Primjetimo da je , pa je . Po Eulerovom tm. slijedi . Vidimo da je . Napokon, potenciramo odgovarajućim brojem da dobijemo , što pomnožimo s 3: . Dakle, .

Kod sumi gledaš svaki pribrojnik posebno na gornji način, pa na kraju zbrojiš.

[Vrh]
Genaro
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

18 = 18 - 0

PostPostano: 0:16 sri, 13. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]3)Definirajte simetrični polinom u n varijabli , te te elementarne simetrične i Newtonovepolinome u n varijabli (OVAJ BAŠ NEZNAM RIJEŠIT Sad ); [/quote]

Mislim da smo ovo radili na predavanjima, ali evo, preuzeti ću definicije iz knjige Elementarna matematika 1 (Pavković-Veljan):

1. Za polinom [latex]f \in \mathbb{R}[x_{1},x_{2},...,x_{n}][/latex] kažemo da je [b]simetričan[/b] ako vrijedi

[latex]f(x_{1},x_{2},... ,x_{n})=f(x_{\pi(1)},x_{\pi(2)},...,x_{\pi (n)})[/latex]

za svaku permutaciju (bijekciju) [latex]\pi : \{1,2, ... , n\} \rightarrow \{1,2,...,n\}[/latex]

2. [b]Elementarne simetične polinome[/b] u n varijabli definiramo na sljedeći način:

[latex]\sigma_{1} = x_{1} + x_{2} + ... + x_{n}[/latex]

[latex]\sigma_{2} = x_{1}x_{2} + x_{2}x_{3} + ... + x_{n-1}x_{n}[/latex]

[latex]\sigma_{3} = x_{1}x_{2}x_{3} + x_{1}x_{2}x_{4} + ... + x_{n-2}x_{n-1}x_{n}[/latex]

.................................................................................

[latex]\sigma_{n} = x_{1} \cdot x_{2} \cdot ... \cdot x_{n}[/latex]

3. [b]Newtonove polinome[/b] ili sume potencija u n varijabli definiramo kao klasu simetričnih polinoma, i to na sljedeći način:

[latex]S_{1} = x_{1} + x_{2} + ... + x_{n}[/latex]

[latex]S_{2} = x_{1}^{2} + x_{2}^{2} + ... + x_{n}^{2}[/latex]

.............................................

[latex]S_{k} = x_{1}^{k} + x_{2}^{k} + ... + x_{n}^{k}[/latex]

Eto, nadam se da to odgovara na tvoje pitanje.
Citat:
3)Definirajte simetrični polinom u n varijabli , te te elementarne simetrične i Newtonovepolinome u n varijabli (OVAJ BAŠ NEZNAM RIJEŠIT Sad );

Mislim da smo ovo radili na predavanjima, ali evo, preuzeti ću definicije iz knjige Elementarna matematika 1 (Pavković-Veljan):

1. Za polinom kažemo da je simetričan ako vrijedi

za svaku permutaciju (bijekciju)

2. Elementarne simetične polinome u n varijabli definiramo na sljedeći način:

.................................................................................

3. Newtonove polinome ili sume potencija u n varijabli definiramo kao klasu simetričnih polinoma, i to na sljedeći način:

.............................................

Eto, nadam se da to odgovara na tvoje pitanje.

[Vrh]
medonja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 1

PostPostano: 11:48 sri, 13. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Može neko objasniti skroz kako se rješava ovaj zadatak: Pokažite da 3 ne dijeli n^3+n^2-n+1 za sve n element N. Hvala unaprijed.

I još jedan, Odredite sve polinome p element R[x] takve da je p(2x)=2p(x), za svaki x element R.

I još jednom, hvala :D
Može neko objasniti skroz kako se rješava ovaj zadatak: Pokažite da 3 ne dijeli n^3+n^2-n+1 za sve n element N. Hvala unaprijed.

I još jedan, Odredite sve polinome p element R[x] takve da je p(2x)=2p(x), za svaki x element R.

I još jednom, hvala Very Happy

[Vrh]
pmli
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

197 = 203 - 6

PostPostano: 12:25 sri, 13. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="medonja"]Pokažite da 3 ne dijeli n^3+n^2-n+1 za sve n element N. Hvala unaprijed.[/quote]
Neka je [latex]n\equiv k(mod~3)[/latex], gdje je [latex]k\in\{0,1,-1\}[/latex].
Slijedi da je [latex]n^3+n^2-n+1\equiv k^3+k^2-k+1~(mod~3)[/latex]. Dakle, imaš tri slučaja (ovisno o k). Uvrstiš i dobiš da je ostatak uvijek različit od 0.

[quote="medonja"]Odredite sve polinome p element R[x] takve da je p(2x)=2p(x), za svaki x element R.[/quote]
Ne možemo odrediti uvjet na stupanj polinoma p, pa uzmemo da je [latex]p(x)=a_nx^n+\ldots+a_0[/latex]. Uvrstiš u jednakost i zaključiš da svi koef. moraju biti nula, osim onog uz [latex]x[/latex], tj. [latex]a_1[/latex]. Stoga su rješenja svi linearni polinomi i nulpolinom.
medonja (napisa):
Pokažite da 3 ne dijeli n^3+n^2-n+1 za sve n element N. Hvala unaprijed.

Neka je , gdje je .
Slijedi da je . Dakle, imaš tri slučaja (ovisno o k). Uvrstiš i dobiš da je ostatak uvijek različit od 0.

medonja (napisa):
Odredite sve polinome p element R[x] takve da je p(2x)=2p(x), za svaki x element R.

Ne možemo odrediti uvjet na stupanj polinoma p, pa uzmemo da je . Uvrstiš u jednakost i zaključiš da svi koef. moraju biti nula, osim onog uz , tj. . Stoga su rješenja svi linearni polinomi i nulpolinom.

[Vrh]
meda
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 12:33 sri, 13. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

imam pitanje za 7 zadatak iz prošlogodišnjeg kolokvija(1. grupa)...ugl meni ispada p(x)=x i p(x)=x^2, al mi je to nekak sumnjivo...jel neko možda rješavao taj zadatak?
imam pitanje za 7 zadatak iz prošlogodišnjeg kolokvija(1. grupa)...ugl meni ispada p(x)=x i p(x)=x^2, al mi je to nekak sumnjivo...jel neko možda rješavao taj zadatak?

[Vrh]
Black Mamba
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 2

PostPostano: 13:12 sri, 13. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Definirajte skup Z pomocu relacije ekvivalencije. Dokazite da je ta
relacija doista relacija ekvivalencije.

Konstruirajte bijekciju sa skupa N × N u skup N × Z. Konstruirajte
bijekciju sa skupa N × Z u skup Z × Z.

?
Definirajte skup Z pomocu relacije ekvivalencije. Dokazite da je ta
relacija doista relacija ekvivalencije.

Konstruirajte bijekciju sa skupa N × N u skup N × Z. Konstruirajte
bijekciju sa skupa N × Z u skup Z × Z.

?

[Vrh]
meda
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 13:19 sri, 13. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

e da, i mene zanima kak bi to trebalo pravilno definirat
e da, i mene zanima kak bi to trebalo pravilno definirat

[Vrh]
eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
-21 = 37 - 58

PostPostano: 15:44 sri, 13. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

@Pmli
sve mi je jasno osim kaj ne kuzim kaj ce nam ovo:
[latex] 429108757\equiv4291087\cdot100+57\equiv57\equiv1(mod~4)[/latex]
@Pmli

[Vrh]
pmli
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

197 = 203 - 6

PostPostano: 18:07 sri, 13. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="meda"]imam pitanje za 7 zadatak iz prošlogodišnjeg kolokvija(1. grupa)...ugl meni ispada p(x)=x i p(x)=x^2, al mi je to nekak sumnjivo...jel neko možda rješavao taj zadatak?[/quote]
Pretpostavljam da misliš na zadatak s [latex]p(x^2)=(p(x))^2, \forall x \in \mathbb{R}, p\in\mathbb{R}[x],st~p\leq2[/latex]. Uzmeš da je [latex]p(x)=ax^2+bx+c[/latex], uvrstiš u jednakost, dobiš pet jednadžbi: [latex]a=a^2, 0=2ab, b=b^2+2ac, 0=2bc, c=c^2[/latex]. Ideš po slučajevima: 1° [latex]a=0 \ldots[/latex], 2° [latex]a=1\ldots[/latex]
Dobiju se kao rješenja uz tvoje [latex]p(x)\equiv0[/latex] i [latex]p(x)\equiv1[/latex].

[quote="Black Mamba"]Definirajte skup Z pomocu relacije ekvivalencije. Dokazite da je ta relacija doista relacija ekvivalencije.[/quote]
Ideja je da svaki cijeli broj možemo prikazati kao razliku dva prirodna. Nažalost, taj prikaz nije jedinstven. Stoga uvodimo relaciju kojom ćemo poistovijetiti neke razlike.
Promatramo skup [latex]\mathbb{N}\times\mathbb{N}[/latex]. Elementi tog skupa su parovi koje shvaćamo kao razlike: [latex](a,b)=a-b[/latex]. Zato kažemo da su dva para [latex](a,b)[/latex] i [latex](c,d)[/latex] u relaciji [latex]\sim[/latex] akko [latex]a+d=b+c[/latex] (primjeti da vrijedi [latex]a-b=c-d[/latex], ali mi u tom trenu "ne znamo" oduzimati).
Probaj dokazati da je [latex]\sim[/latex] relacija ekvivalencije sam/sama. Javi ako negdje zapneš.

[quote="Black Mamba"]Konstruirajte bijekciju sa skupa N × N u skup N × Z. Konstruirajte bijekciju sa skupa N × Z u skup Z × Z.[/quote]
Ako si bio/bila na predavanju, znao/znala bi da postoji vrlo jednostavna bijekcija s [latex]\mathbb{N}[/latex] na [latex]\mathbb{Z}[/latex] (nazovimo ju [latex]f[/latex]). Koristeći tu bijekciju, možemo lako konstruirati bijekciju s [latex]\mathbb{N}\times\mathbb{N}[/latex] na [latex]\mathbb{N}\times\mathbb{Z}[/latex] ([latex](a,b)\mapsto(a,f(b))[/latex]).
Vjerojatno možeš onda sam/sama konstrurati bijekciju za drugi dio zadatka.

[quote="eve"]@Pmli
[latex] 429108757\equiv4291087\cdot100+57\equiv57\equiv1(mod~4)[/latex][/quote]
Treba ti da zaključiš [latex]3^{429108757}\equiv3(mod~10)[/latex] (rečenica nakon).
meda (napisa):

Pretpostavljam da misliš na zadatak s . Uzmeš da je , uvrstiš u jednakost, dobiš pet jednadžbi: . Ideš po slučajevima: 1° , 2°
Dobiju se kao rješenja uz tvoje i .

Black Mamba (napisa):
Definirajte skup Z pomocu relacije ekvivalencije. Dokazite da je ta relacija doista relacija ekvivalencije.

Ideja je da svaki cijeli broj možemo prikazati kao razliku dva prirodna. Nažalost, taj prikaz nije jedinstven. Stoga uvodimo relaciju kojom ćemo poistovijetiti neke razlike.
Promatramo skup . Elementi tog skupa su parovi koje shvaćamo kao razlike: . Zato kažemo da su dva para i u relaciji akko (primjeti da vrijedi , ali mi u tom trenu "ne znamo" oduzimati).
Probaj dokazati da je relacija ekvivalencije sam/sama. Javi ako negdje zapneš.

Black Mamba (napisa):
Konstruirajte bijekciju sa skupa N × N u skup N × Z. Konstruirajte bijekciju sa skupa N × Z u skup Z × Z.

Ako si bio/bila na predavanju, znao/znala bi da postoji vrlo jednostavna bijekcija s na (nazovimo ju ). Koristeći tu bijekciju, možemo lako konstruirati bijekciju s na ().

eve (napisa):
@Pmli

Treba ti da zaključiš (rečenica nakon).

[Vrh]
patlidzan
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 1 - 1

PostPostano: 23:02 sri, 13. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo,može još par pitanja iz prošlih kolokvija :

1. Odredite umnožak n-tih korijena broja -3 ( pomoću Vietovih formula)

2.Neka su m i n neparni prirodni brojevi takvi da je m>n+2. Dokažite a ne postoji polinom p element Z[x] takav da je p(m)-p(n) prost broj

3. Kako bi izračunali mjeru: M(3^4102-3^2113,3^4105-3^2113)

4. Dokažite da je n-ti korijen iz 7 iracionalan broj

Hvalaaaa :D :D :D
Evo,može još par pitanja iz prošlih kolokvija :

1. Odredite umnožak n-tih korijena broja -3 ( pomoću Vietovih formula)

2.Neka su m i n neparni prirodni brojevi takvi da je m>n+2. Dokažite a ne postoji polinom p element Z[x] takav da je p(m)-p(n) prost broj

3. Kako bi izračunali mjeru: M(3^4102-3^2113,3^4105-3^2113)

Hvalaaaa Very Happy Very Happy Very Happy

[Vrh]
kikyca
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 2 - 0

PostPostano: 23:34 sri, 13. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jel moze netko napisati rjesenje 6. zadatka 1. grupa... jer meni ispadne da je djeljivo s 4...
Jel moze netko napisati rjesenje 6. zadatka 1. grupa... jer meni ispadne da je djeljivo s 4...

[Vrh]
pbakic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

83 = 86 - 3

PostPostano: 0:17 čet, 14. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

ako je n paran, onda je n^2+2n-1 neparno => nije djeljivo s 4
ako je n neparan, onda se prikaze u obliku n^2+2n-1=(n+1)^2-2
sad, buduci je n neparan, imas da je n+1 paran (pa je kvadrat toga djeljiv s 4), a kad oduzmes 2 onda to ocito vise nije djeljivo s 4
ako je n paran, onda je n^2+2n-1 neparno => nije djeljivo s 4
ako je n neparan, onda se prikaze u obliku n^2+2n-1=(n+1)^2-2
sad, buduci je n neparan, imas da je n+1 paran (pa je kvadrat toga djeljiv s 4), a kad oduzmes 2 onda to ocito vise nije djeljivo s 4

[Vrh]
Genaro
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

18 = 18 - 0

PostPostano: 0:24 čet, 14. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]4. Dokažite da je n-ti korijen iz 7 iracionalan broj [/quote]

Iz [latex]x=\sqrt[n]{7}\ \ /^{n}[/latex] slijedi [latex]x^{n}=7 \Rightarrow x^{n}-7=0[/latex]

[latex]\sqrt[n]{7}[/latex] je nultočka polinoma [latex]f(x)=x^{n}-7[/latex]

Kada bi taj polinom imao racionalnih nultočaka, one bi bile oblika [latex]\dipslaystyle\frac{p}{q}[/latex] za [latex]p \vert 7[/latex] i [latex]q \vert 1[/latex] (po teoremu o nultočkama polinoma s cjelobrojnim koeficijentima).

Slijedi da je [latex]p =\pm 1,\ \pm 7, q = \pm 1 [/latex].

Kandidati za cjelobrojne nultočke su onda [latex] 7,-7,1-1[/latex].

Uvrštavanjem vidimo da to nisu nultočke polinoma (naravno, za sve n > 1 gledamo, jer za n=1 imamo broj 7. koji naravno nije iracionalan).

Znači, za sve n > 1 f(x) nema racionalnih nultočaka pa [latex]\sqrt[n]{7}[/latex] nije racionalan broj.

[quote]Jel moze netko napisati rjesenje 6. zadatka 1. grupa... jer meni ispadne da je djeljivo s 4... [/quote]

Sličan zadatak je riješio pbakic na prošloj strani, ali pokušat ću i ja ovdje ako uspijem:

Pokažite da [latex]4 \nmid n^{2}+2n-1[/latex] za sve [latex]n \in \mathbb{N}[/latex].

Prvo provjeriš za parne brojeve, tj n=2k i dobiješ

[latex]4 \vert 4k^{2}+4k-1=2k(2k+2)-1[/latex], što je naravno nemoguće jer 4 ne dijeli neparne brojeve.

Sada i za neparne (n=2k-1):

[latex]4 \nmid 4k^{2}-4k+1+4k-2-1=4k^{2}-2[/latex], što opet ne vrijedi jer 4 dijeli [latex]4k^{2}[/latex], ali ne dijeli -2, pa ne dijeli niti [latex]4k^{2}-2[/latex].

Inače, zadatak se može riješiti pomoću kongruencija (dobije se isto rješenje naravno).
Citat:

Iz slijedi

je nultočka polinoma

Kada bi taj polinom imao racionalnih nultočaka, one bi bile oblika za i (po teoremu o nultočkama polinoma s cjelobrojnim koeficijentima).

Slijedi da je .

Kandidati za cjelobrojne nultočke su onda .

Uvrštavanjem vidimo da to nisu nultočke polinoma (naravno, za sve n > 1 gledamo, jer za n=1 imamo broj 7. koji naravno nije iracionalan).

Znači, za sve n > 1 f(x) nema racionalnih nultočaka pa nije racionalan broj.

Citat:

Sličan zadatak je riješio pbakic na prošloj strani, ali pokušat ću i ja ovdje ako uspijem:

Pokažite da za sve .

Prvo provjeriš za parne brojeve, tj n=2k i dobiješ

, što je naravno nemoguće jer 4 ne dijeli neparne brojeve.

Sada i za neparne (n=2k-1):

, što opet ne vrijedi jer 4 dijeli , ali ne dijeli -2, pa ne dijeli niti .

Inače, zadatak se može riješiti pomoću kongruencija (dobije se isto rješenje naravno).

[Vrh]
Black Mamba
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 2

PostPostano: 1:27 čet, 14. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="pmli"]
[quote="Black Mamba"]Definirajte skup Z pomocu relacije ekvivalencije. Dokazite da je ta relacija doista relacija ekvivalencije.[/quote]
Promatramo skup [latex]\mathbb{N}\times\mathbb{N}[/latex]. Elementi tog skupa su parovi koje shvaćamo kao razlike: [latex](a,b)=a-b[/latex]. Zato kažemo da su dva para [latex](a,b)[/latex] i [latex](c,d)[/latex] u relaciji [latex]\sim[/latex] akko [latex]a+d=b+c[/latex] (primjeti da vrijedi [latex]a-b=c-d[/latex], ali mi u tom trenu "ne znamo" oduzimati).
Probaj dokazati da je [latex]\sim[/latex] relacija ekvivalencije sam/sama. Javi ako negdje zapneš.
[/quote]
Znam dalje sama,hvala!!
Ovako sam ga i postavila,kao mogući način rješavanja,ali nisan bila sigurna jel to zapravo to šta se traži.

[quote="pmli"]
[quote="Black Mamba"]Konstruirajte bijekciju sa skupa N × N u skup N × Z. Konstruirajte bijekciju sa skupa N × Z u skup Z × Z.[/quote]
Ako si bio/bila na predavanju, znao/znala bi da postoji vrlo jednostavna bijekcija s [latex]\mathbb{N}[/latex] na [latex]\mathbb{Z}[/latex] (nazovimo ju [latex]f[/latex]). Koristeći tu bijekciju, možemo lako konstruirati bijekciju s [latex]\mathbb{N}\times\mathbb{N}[/latex] na [latex]\mathbb{N}\times\mathbb{Z}[/latex] ([latex](a,b)\mapsto(a,f(b))[/latex]).
Vjerojatno možeš onda sam/sama konstrurati bijekciju za drugi dio zadatka. [/quote]
Da,mogu! I da,sad se i sjećam ovog sa predavanja,al nisam bila zapisala,pa mi nije ni palo na pamet. :oops:
Inače...bila,znala ;)

Hvala puno,zbilja! :D
pmli (napisa):

Black Mamba (napisa):
Definirajte skup Z pomocu relacije ekvivalencije. Dokazite da je ta relacija doista relacija ekvivalencije.

Promatramo skup . Elementi tog skupa su parovi koje shvaćamo kao razlike: . Zato kažemo da su dva para i u relaciji akko (primjeti da vrijedi , ali mi u tom trenu "ne znamo" oduzimati).
Probaj dokazati da je relacija ekvivalencije sam/sama. Javi ako negdje zapneš.

Znam dalje sama,hvala!!
Ovako sam ga i postavila,kao mogući način rješavanja,ali nisan bila sigurna jel to zapravo to šta se traži.

pmli (napisa):

Black Mamba (napisa):
Konstruirajte bijekciju sa skupa N × N u skup N × Z. Konstruirajte bijekciju sa skupa N × Z u skup Z × Z.

Ako si bio/bila na predavanju, znao/znala bi da postoji vrlo jednostavna bijekcija s na (nazovimo ju ). Koristeći tu bijekciju, možemo lako konstruirati bijekciju s na ().

Da,mogu! I da,sad se i sjećam ovog sa predavanja,al nisam bila zapisala,pa mi nije ni palo na pamet. Embarassed
Inače...bila,znala Wink

Hvala puno,zbilja! Very Happy

[Vrh]
andra
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 0

PostPostano: 12:50 čet, 14. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

dali se zadatak u kojem je zadano da su p i q relativno prosti cijeli brojevi i treba dokazat da p dijeli a0 dali se to moze ovako pokazati:

f(x)=an x^n+...+a1x+a0, ai e Z
f(p/q)=0 --> an(p/q)^n+...+a1(p/q)+a0=0
a0=-an(p/q)^n-...-a1(p/q)=(-p/q)(an(p/q)^n-1+...+a1) i sad znamo da je an(p/q)^n-1+...+a1 element Z ali znamo i iz ovoga da p/q|a0 a posto je M(p,q)=1 onda p/a0???
dali se to moze tako??'
dali se zadatak u kojem je zadano da su p i q relativno prosti cijeli brojevi i treba dokazat da p dijeli a0 dali se to moze ovako pokazati:

f(x)=an x^n+...+a1x+a0, ai e Z
f(p/q)=0 --> an(p/q)^n+...+a1(p/q)+a0=0
a0=-an(p/q)^n-...-a1(p/q)=(-p/q)(an(p/q)^n-1+...+a1) i sad znamo da je an(p/q)^n-1+...+a1 element Z ali znamo i iz ovoga da p/q|a0 a posto je M(p,q)=1 onda p/a0???
dali se to moze tako??'

[Vrh]
ante c
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 4

PostPostano: 13:15 čet, 14. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

ako je f(p/q)=0
onda imamo pitanje zapravo da li p|(p*a1)/q...............što je onda očito valjda istina

ako je f(p/q)=0
onda imamo pitanje zapravo da li p|(p*a1)/q...............što je onda očito valjda istina

[Vrh]
kikyca
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 2 - 0

PostPostano: 13:31 čet, 14. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kako se rjesava 3. i 4. zadatak 1. grupa :?: :?:
Kako se rjesava 3. i 4. zadatak 1. grupa Question Question

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Stranica 2 / 4.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum