@krcko:
Prije godinu ili dvije dana me je netko pitao da vidim kakve su opcije prebacivanja sa splitskog PMF-a na zagrebački (u pitanju je naravno, bila matematika), pa mi je rečeno da se samo izvrsnim studentima odobravaju prebačaji. Sada, što točno u smislu ocjena znači izvrstan student, to mi nije bilo definirano. Pretpostavljam prosjek od barem 4.5.
@nov.i:
Nemoj samo i studirati s pola mozga jer nećeš uspjeti nikako. Nadam se da si svjestan da matematika nije rješavanje zadataka. Znam puno ljudi koji su tako upisali matematiku pa izgubili po godinu, dvije ili tri mučeći se i učeći nešto što im ne ide. Ako si ti takav slučaj, predložio bih ti da odmah upišeš nešto drugo. Moraš stvarno puno raditi, osobito na početku. Nema labavo. Pogotovo ako ti je želja prebaciti se drugu godinu ovamu na fakultet. Učiti matematiku bez olovke i papira u ruci ne možeš. Također, bilo kakvo programiranje bez kucanja po kompu ne ide. Ovo sada zvuči ko prodika, što vjerojatno i je, ali samo ti želim dati par savjeta da znaš otprilike u što se upuštaš.
Kako god da okreneš, bez ogromne količine rada i odricanja nećeš moći.
I da, diplomski studij je daleko lakši od preddiplomskog. Vjerojatno je razlog tome to što radiš samo ono što te zanima.
@krcko:
Druga godina preddiplomskog je meni, kao i dobrom broju ljudi, odigrala ključnu ulogu u oblikovanju ovakvog mentaliteta. Do tada smo učili LA i MA kako bi položili kolokvije, i, kako bi položili usmene. Od druge godine, kada niti na jednom predmetu nije bio obavezan usmeni, počeli smo učiti one predmete koji nas zanimaju (u mom slučaju programerski kolegiji) pošteno i s puno truda, a one što nas ne zanimaju učimo kako bi položili. To je slično onom zlu na FER-u što je bilo donedavno, ono ocjenjivanje po Gaussovoj krivulji. Znalo se dogoditi da se trojka dobiva s 52 posto ostvarenih bodova, a petica s 60-ak (najniže što znam je bilo 62). Jasno je meni da takav stav učenja radi prolaza nije poželjan, ali na kolegijima koji nas ne zanimaju, zašto bi se potrudili za četvorku, kada mi i trojka ili dvojka sasvim dosta? Radije ću to vrijeme uložiti u izoštravanje znanja iz kolegija koji me zanimaju, pijenje piva ili igranja Pokemona, ili tako nešto :)
@krcko:
Prije godinu ili dvije dana me je netko pitao da vidim kakve su opcije prebacivanja sa splitskog PMF-a na zagrebački (u pitanju je naravno, bila matematika), pa mi je rečeno da se samo izvrsnim studentima odobravaju prebačaji. Sada, što točno u smislu ocjena znači izvrstan student, to mi nije bilo definirano. Pretpostavljam prosjek od barem 4.5.
@nov.i:
Nemoj samo i studirati s pola mozga jer nećeš uspjeti nikako. Nadam se da si svjestan da matematika nije rješavanje zadataka. Znam puno ljudi koji su tako upisali matematiku pa izgubili po godinu, dvije ili tri mučeći se i učeći nešto što im ne ide. Ako si ti takav slučaj, predložio bih ti da odmah upišeš nešto drugo. Moraš stvarno puno raditi, osobito na početku. Nema labavo. Pogotovo ako ti je želja prebaciti se drugu godinu ovamu na fakultet. Učiti matematiku bez olovke i papira u ruci ne možeš. Također, bilo kakvo programiranje bez kucanja po kompu ne ide. Ovo sada zvuči ko prodika, što vjerojatno i je, ali samo ti želim dati par savjeta da znaš otprilike u što se upuštaš.
Kako god da okreneš, bez ogromne količine rada i odricanja nećeš moći.
I da, diplomski studij je daleko lakši od preddiplomskog. Vjerojatno je razlog tome to što radiš samo ono što te zanima.
@krcko:
Druga godina preddiplomskog je meni, kao i dobrom broju ljudi, odigrala ključnu ulogu u oblikovanju ovakvog mentaliteta. Do tada smo učili LA i MA kako bi položili kolokvije, i, kako bi položili usmene. Od druge godine, kada niti na jednom predmetu nije bio obavezan usmeni, počeli smo učiti one predmete koji nas zanimaju (u mom slučaju programerski kolegiji) pošteno i s puno truda, a one što nas ne zanimaju učimo kako bi položili. To je slično onom zlu na FER-u što je bilo donedavno, ono ocjenjivanje po Gaussovoj krivulji. Znalo se dogoditi da se trojka dobiva s 52 posto ostvarenih bodova, a petica s 60-ak (najniže što znam je bilo 62). Jasno je meni da takav stav učenja radi prolaza nije poželjan, ali na kolegijima koji nas ne zanimaju, zašto bi se potrudili za četvorku, kada mi i trojka ili dvojka sasvim dosta? Radije ću to vrijeme uložiti u izoštravanje znanja iz kolegija koji me zanimaju, pijenje piva ili igranja Pokemona, ili tako nešto
_________________ Sedam je prost broj
Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
|