Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Nesi Inventar Foruma (Moderator)

Spol: 
Sarma: -
|
Postano: 20:30 pet, 27. 8. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="anamari"]Sa svim drugim kolegijima ne bi trebala imati problema. [/quote]
provedoh neko vrijeme pred monitorom trazeci razliku.... nisam ju nasla... (popis kolegija na sluzbenom sajtu)
dakle, moj zakljucak je: SVE osim praktikuma mogu upisati svi, osim onih kojima su to obavezni....
sto je IMO glupo, ako vec mogu upisati veliku vjerojatnost kao izborni, zasto ne bih mogla i statisticki praktikum ili kako god da se vec kolegiji zovu....
ionako na osnovu upisanih ljudi gledaju koje ce termine uzeti jer jos uvijek nema nekakve kvote popunjavanja kolegija (tj, nema limita koliko se studenata moze odluciti za upisati neki izborni kolegij)
anamari (napisa): | Sa svim drugim kolegijima ne bi trebala imati problema. |
provedoh neko vrijeme pred monitorom trazeci razliku.... nisam ju nasla... (popis kolegija na sluzbenom sajtu)
dakle, moj zakljucak je: SVE osim praktikuma mogu upisati svi, osim onih kojima su to obavezni....
sto je IMO glupo, ako vec mogu upisati veliku vjerojatnost kao izborni, zasto ne bih mogla i statisticki praktikum ili kako god da se vec kolegiji zovu....
ionako na osnovu upisanih ljudi gledaju koje ce termine uzeti jer jos uvijek nema nekakve kvote popunjavanja kolegija (tj, nema limita koliko se studenata moze odluciti za upisati neki izborni kolegij)
_________________ It's not who you love. It's how.
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Kasiopeja Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
steelworker Site Admin

Lokacija: 4-dimensional space-time continuum. Or some 11-dimensional continuum? Dunna, it's all relative.
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
Postano: 1:44 uto, 31. 8. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="mdoko"][quote="Nesi"]sto je IMO glupo, ako vec mogu upisati veliku vjerojatnost kao izborni, zasto ne bih mogla i statisticki praktikum ili kako god da se vec kolegiji zovu.... [/quote]
Bas i nije glupo, jer smo na faksu ogreniceni brojem mjesta na kojima se praktikumi mogu pratiti. U cemu je svrha praktikuma ako ne moze svaki upisani iskusiti rad na kompjuteru barem svako drugi put? Iz tog razloga postoje grupe na vjezbama iz praktikuma.[/quote]
super, i ako se upise 200 ljudi na racunarstvo, mislis li da ce i dalje biti SAMO JEDAN termin za prakitkum 2?
my point is:
ako UPISEM nesto kao izborni, zasto raditi razlike?
neka lijepo prebroje SVE ljude koji su to upisali, oduzmu nekih 10% (ili koliko po njihovoj procjeni treba, ili neka na broj onih kojima je obavezni dodaju 10% upisanih, ili nesto - pretpostavka je da nece svi dolaziti) i taj neki broj neka raspodijele na termine u praktikumima
ako imaju neki realni limit (broj asistenata i njihovih sati nastave) onda neka napisu KOLIKO ljudi to moze upisati, neka kvotu popunjavaju prvo sa onima kojima je obavezno, a onda neka smiju sudjelovati i oni koji su upisali kao izborni
cilj: moci polagati ispit, zavrsiti dva smjera... ili samo nauciti nesto novo i to kak spada....
hocu reci: neka naprave vise grupa!
sto se tice 'iskusiti rad na kompjuteru svaki drugi puta' moje misljenje o tome je vec poznato: jedan na jedan i nikako drugacije
mdoko (napisa): | Nesi (napisa): | sto je IMO glupo, ako vec mogu upisati veliku vjerojatnost kao izborni, zasto ne bih mogla i statisticki praktikum ili kako god da se vec kolegiji zovu.... |
Bas i nije glupo, jer smo na faksu ogreniceni brojem mjesta na kojima se praktikumi mogu pratiti. U cemu je svrha praktikuma ako ne moze svaki upisani iskusiti rad na kompjuteru barem svako drugi put? Iz tog razloga postoje grupe na vjezbama iz praktikuma. |
super, i ako se upise 200 ljudi na racunarstvo, mislis li da ce i dalje biti SAMO JEDAN termin za prakitkum 2?
my point is:
ako UPISEM nesto kao izborni, zasto raditi razlike?
neka lijepo prebroje SVE ljude koji su to upisali, oduzmu nekih 10% (ili koliko po njihovoj procjeni treba, ili neka na broj onih kojima je obavezni dodaju 10% upisanih, ili nesto - pretpostavka je da nece svi dolaziti) i taj neki broj neka raspodijele na termine u praktikumima
ako imaju neki realni limit (broj asistenata i njihovih sati nastave) onda neka napisu KOLIKO ljudi to moze upisati, neka kvotu popunjavaju prvo sa onima kojima je obavezno, a onda neka smiju sudjelovati i oni koji su upisali kao izborni
cilj: moci polagati ispit, zavrsiti dva smjera... ili samo nauciti nesto novo i to kak spada....
hocu reci: neka naprave vise grupa!
sto se tice 'iskusiti rad na kompjuteru svaki drugi puta' moje misljenje o tome je vec poznato: jedan na jedan i nikako drugacije
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
nenad Moderator

|
|
[Vrh] |
|
menschen Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vili Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 11:07 ned, 27. 8. 2006 Naslov: |
|
|
Evo da obnovim malo topic..
Jel zna netko kako sada stoje stvari sa dobijanjem dvije diplome (dvaju usmjerenja inžejnerskog smjera)? Čini mi se da je Zvone rekao da mu se za drugu diplomu nije dao raditi diplomski ili tako nešto...
I da li mi netko može reći da li ima kakve konkretne koristi od upisivanja više smjerova (osim dvije diplome)? odn. dali bi mi bio ponuđen nekakav veći izbor poslova i koliko se to isplati pred alternativom upisivanja jednog smjera koji mi se najviše sviđa i zanimljivih mi izbornih odasvud?
Što je još važnije pitanje, šta se konkretno može raditi sa kojim usmjerenjem (iako sam čuo da se sa svime može raditi sve - ugrubo rečeno), i pod tim ne mislim - možeš raditi u banci, recimo, nego ako bi netko bio toliko dobar da mi neke konkretne poslove razjasni, šta to točno znači, malo laički ispričano, na nivou koji mogu shvatiti jer sam ipak tek završio drugu godinu..
Onaj neki link na opise poslova (koji se, čini mi se, nije pokazao previše koristan ljudima) je zatvoren. :?
Konkretno me najviše zanimaju financijska i statistika (barem po onome koliko sad mogu procijeniti).
E, i još jedna stvar. Više na stranicama faksa nema (barem ja ne mogu naći) popisa kolegija za pojedina usmjerenja za nebolonjski način studiranja pa ako neko zna gdje bih to mogao naći :?
Hvala svima koji na bilo šta od ovoga odgovore, jer stvarno mi puno znači s obzirom da sam malo izgubljen.
P.S. Dijelim sarme :gg:
Evo da obnovim malo topic..
Jel zna netko kako sada stoje stvari sa dobijanjem dvije diplome (dvaju usmjerenja inžejnerskog smjera)? Čini mi se da je Zvone rekao da mu se za drugu diplomu nije dao raditi diplomski ili tako nešto...
I da li mi netko može reći da li ima kakve konkretne koristi od upisivanja više smjerova (osim dvije diplome)? odn. dali bi mi bio ponuđen nekakav veći izbor poslova i koliko se to isplati pred alternativom upisivanja jednog smjera koji mi se najviše sviđa i zanimljivih mi izbornih odasvud?
Što je još važnije pitanje, šta se konkretno može raditi sa kojim usmjerenjem (iako sam čuo da se sa svime može raditi sve - ugrubo rečeno), i pod tim ne mislim - možeš raditi u banci, recimo, nego ako bi netko bio toliko dobar da mi neke konkretne poslove razjasni, šta to točno znači, malo laički ispričano, na nivou koji mogu shvatiti jer sam ipak tek završio drugu godinu..
Onaj neki link na opise poslova (koji se, čini mi se, nije pokazao previše koristan ljudima) je zatvoren.
Konkretno me najviše zanimaju financijska i statistika (barem po onome koliko sad mogu procijeniti).
E, i još jedna stvar. Više na stranicama faksa nema (barem ja ne mogu naći) popisa kolegija za pojedina usmjerenja za nebolonjski način studiranja pa ako neko zna gdje bih to mogao naći
Hvala svima koji na bilo šta od ovoga odgovore, jer stvarno mi puno znači s obzirom da sam malo izgubljen.
P.S. Dijelim sarme
|
|
[Vrh] |
|
venovako Forumaš(ica)

|
Postano: 13:22 ned, 27. 8. 2006 Naslov: |
|
|
Ne poznam nikoga tko je paralelno diplomirao na dva [i]inzenjerska[/i] smjera, tj. dobio dvije diplome, premda to ne znaci da takvih nema niti da je to nemoguce. Jedini nacin kako ces saznati potpunu i aktualnu informaciju jest e-mail prodekanici.
Za slucaj da nije moguce formalno upisati dva smjera, ali bi ti se dozvolilo diplomiranje na oba (u sto ne vjerujem, ali ostavljam otvorenim tu mogucnost), trebas jako paziti na odabir "primarnog" smjera (onog koji ce ti pisati u indexu), jer cak ni na srodnim smjerovima ne jamci ti se da ces moci putem izbornih pokriti "sekundarni" smjer. Necu ulaziti u financijsku i statistiku, ali npr. "primarno" racunarstvo i "sekundarna" teorijska savrseno funkcioniraju, dok obrat nije moguc jer se praktikumi ne mogu (opet, regularno) upisati kao izborni (iako je bilo slucajeva upisa na molbu). Dakle, dobro se raspitaj o kompatibilnosti predmeta (goto referada, npr.)
Ako si [b]siguran[/b] da si zelis priustiti paralelku, budi svjestan da neces moci ici na vecinu predavanja "sekundarnog" smjera, jer ce nuzno biti kolizija. Ja sam svake godine upisao 10+ izbornih, a jedva bio u prilici slusati 3-4 (kolika je kvota).
Nadalje, sad ti je krajnji cas da se javis prodekanici. Kad pocnu upisi nastati ce tradicionalna zbrka, ove godine zapaprena bolonjcima, i ne vjerujem da ce svi imati strpljenja za "egzoticne" prohtjeve.
Sto se isplativosti tice, ako te zanimaju i financije i statistika onda ne moras dvojiti... upisi razliku preko izbornih, cak ako ti sad ne odobre viziju dvostruke diplome. Mozda kasnije promijene misljenje; ako ne, svejedno nisi na gubitku. Kako nema ogranicenja na broj izbornih predmeta, nista te ne sprecava da uzmes, pored svega, i nesto racunarsko, teoretsko ili primijenjeno, s tim da moras biti svjestan svih posljedica takvog ambicioznog nagomilavanja predmeta, od kojih svake godine sve vise njih zahtijeva kontinuiran rad tijekom semestra (kolokviji, zadace, seminari i sl.).
Iako imam neka saznanja o konkretnim poslovima za statisticare i financijase, to prepustam njima da odgovore.
Ne poznam nikoga tko je paralelno diplomirao na dva inzenjerska smjera, tj. dobio dvije diplome, premda to ne znaci da takvih nema niti da je to nemoguce. Jedini nacin kako ces saznati potpunu i aktualnu informaciju jest e-mail prodekanici.
Za slucaj da nije moguce formalno upisati dva smjera, ali bi ti se dozvolilo diplomiranje na oba (u sto ne vjerujem, ali ostavljam otvorenim tu mogucnost), trebas jako paziti na odabir "primarnog" smjera (onog koji ce ti pisati u indexu), jer cak ni na srodnim smjerovima ne jamci ti se da ces moci putem izbornih pokriti "sekundarni" smjer. Necu ulaziti u financijsku i statistiku, ali npr. "primarno" racunarstvo i "sekundarna" teorijska savrseno funkcioniraju, dok obrat nije moguc jer se praktikumi ne mogu (opet, regularno) upisati kao izborni (iako je bilo slucajeva upisa na molbu). Dakle, dobro se raspitaj o kompatibilnosti predmeta (goto referada, npr.)
Ako si siguran da si zelis priustiti paralelku, budi svjestan da neces moci ici na vecinu predavanja "sekundarnog" smjera, jer ce nuzno biti kolizija. Ja sam svake godine upisao 10+ izbornih, a jedva bio u prilici slusati 3-4 (kolika je kvota).
Nadalje, sad ti je krajnji cas da se javis prodekanici. Kad pocnu upisi nastati ce tradicionalna zbrka, ove godine zapaprena bolonjcima, i ne vjerujem da ce svi imati strpljenja za "egzoticne" prohtjeve.
Sto se isplativosti tice, ako te zanimaju i financije i statistika onda ne moras dvojiti... upisi razliku preko izbornih, cak ako ti sad ne odobre viziju dvostruke diplome. Mozda kasnije promijene misljenje; ako ne, svejedno nisi na gubitku. Kako nema ogranicenja na broj izbornih predmeta, nista te ne sprecava da uzmes, pored svega, i nesto racunarsko, teoretsko ili primijenjeno, s tim da moras biti svjestan svih posljedica takvog ambicioznog nagomilavanja predmeta, od kojih svake godine sve vise njih zahtijeva kontinuiran rad tijekom semestra (kolokviji, zadace, seminari i sl.).
Iako imam neka saznanja o konkretnim poslovima za statisticare i financijase, to prepustam njima da odgovore.
|
|
[Vrh] |
|
vili Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 10:17 pon, 28. 8. 2006 Naslov: |
|
|
@venovako: Ma nije da sam baš siguran i umirem da upišem dva smjera, rađe upišem jedan koji mi se više sviđa i izborne koji mi se sviđaju, nego me zanima dal to stvarno nešto znači?
Odn. da preformuliram pitanje pošto ljudstvo nije sigurno jel se mogu uopće dobiti dvije diplome - je li velika razlika u ponudi poslova za nekoga tko je završio financijsku i nekoga tko je završio statistiku? Ili stvarno stoji ono da s bilo kojim smjerom možeš raditi bilo šta (naravno, uz dodatnu naobrazbu u tom smjeru)? Recimo jedan prijatelj koji je apsolvent teorijske je jedno vrijeme radio u investicijskoj banci, samo je morao naučiti neke stvari iz ekonomije...
E da, i koje god informacije imaš o ponudi poslova (ugrubo sam vidio na stranicama faksa) podijeli ih dok (ako) ne naiđe netko eventualno kompetentniji :D
P.S. U međuvremenu nađoh popis kolegija za studij po starom programu. :mrgreen:
@venovako: Ma nije da sam baš siguran i umirem da upišem dva smjera, rađe upišem jedan koji mi se više sviđa i izborne koji mi se sviđaju, nego me zanima dal to stvarno nešto znači?
Odn. da preformuliram pitanje pošto ljudstvo nije sigurno jel se mogu uopće dobiti dvije diplome - je li velika razlika u ponudi poslova za nekoga tko je završio financijsku i nekoga tko je završio statistiku? Ili stvarno stoji ono da s bilo kojim smjerom možeš raditi bilo šta (naravno, uz dodatnu naobrazbu u tom smjeru)? Recimo jedan prijatelj koji je apsolvent teorijske je jedno vrijeme radio u investicijskoj banci, samo je morao naučiti neke stvari iz ekonomije...
E da, i koje god informacije imaš o ponudi poslova (ugrubo sam vidio na stranicama faksa) podijeli ih dok (ako) ne naiđe netko eventualno kompetentniji
P.S. U međuvremenu nađoh popis kolegija za studij po starom programu.
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
Postano: 1:00 uto, 29. 8. 2006 Naslov: |
|
|
ajd da ja kazem nesto drugo...
poslodavci these days pogledaju sto si zavrsio, ok malo po tvom zivotopisu cisto tehnikalije (tu spada ono jel imas jednu ili dvije diplome)
a onda dolazi ono famozno - "a sta ti znas raditi?"
to moze biti uobliceno u 'evo ti spisak zaduzenja i reci sto mislis o tome', moze biti nekakva nakupina pitanja, moze biti razgovor-dva... moze biti sve skupa ;)
pismo kojim se prijavljujes na natjecaj hoce biti bitnije od zivotopisa ;)
(ne pricam gluposti, zbog pisma sam dobila posao ;) u zivotopisu ionako pise da jos studiram ;) )
imam dojam da su poslodavci sve profinjeniji i da im nije problem zaposliti nekoga tko ce testirati i zaposljavati ljude - naravno, ako pricamo o firmi koja ipak ima vise od 10tak zaposlenika ;)
i svima je jasno da kvaliteta studija opada, ovisno o faxu negdje vise, negdje manje, i svima je jasno da mi zapravo uglavnom pojma nemamo o onome za sto se prijavljujemo...
i tu je ono kada pobjedjujes (stvarnim) entuzijazmom, interesom i voljom za ucenjem.....
moj savjet - odaberi smjer koji te zanima, pokupi sve izborne koji bi te mogli zanimati, idi na sto vise toga prvih tjedan-dva da prodju ona uvodna predavanja i dobijes neki osjecaj.... - mozda od necega odustanes, a za nesto 'zagrizes' ;)
uostalom, uvijek postoji stambilj 'ponisteno' za index ;)
ali mislim da je smjer zbilja sve manje i manje bitan - ionako se ucimo usput ako nas nesto zbilja zanima....
kolegiji pomazu, ali jedan papir vise - sumnjam
neki poslodavci imaju i ozbiljnije testiranje od IQa, brzine i osnovne matematike ;) i tamo se iskazujes koliko znas.... mos ti imati diplomu teoreticara, ako rasturas nesto financijske sto HNB zanima i prodjes sve ostale testove - dobit ces posao ;)
papir zbilja nije bitan, bitno je znanje....
tvoj je izbor sto zelis da na papiru pise
a ja kazem da poslodavci vise ne vjeruju papirima vec sami testiraju sto im treba.... ;)
ako znas - papir nit ce ti pomoci, niti odmoci...
a ti uvijek u pismu mozes napisati da si odlusao te i te kolegije.... ;)
ajd da ja kazem nesto drugo...
poslodavci these days pogledaju sto si zavrsio, ok malo po tvom zivotopisu cisto tehnikalije (tu spada ono jel imas jednu ili dvije diplome)
a onda dolazi ono famozno - "a sta ti znas raditi?"
to moze biti uobliceno u 'evo ti spisak zaduzenja i reci sto mislis o tome', moze biti nekakva nakupina pitanja, moze biti razgovor-dva... moze biti sve skupa
pismo kojim se prijavljujes na natjecaj hoce biti bitnije od zivotopisa
(ne pricam gluposti, zbog pisma sam dobila posao u zivotopisu ionako pise da jos studiram )
imam dojam da su poslodavci sve profinjeniji i da im nije problem zaposliti nekoga tko ce testirati i zaposljavati ljude - naravno, ako pricamo o firmi koja ipak ima vise od 10tak zaposlenika
i svima je jasno da kvaliteta studija opada, ovisno o faxu negdje vise, negdje manje, i svima je jasno da mi zapravo uglavnom pojma nemamo o onome za sto se prijavljujemo...
i tu je ono kada pobjedjujes (stvarnim) entuzijazmom, interesom i voljom za ucenjem.....
moj savjet - odaberi smjer koji te zanima, pokupi sve izborne koji bi te mogli zanimati, idi na sto vise toga prvih tjedan-dva da prodju ona uvodna predavanja i dobijes neki osjecaj.... - mozda od necega odustanes, a za nesto 'zagrizes'
uostalom, uvijek postoji stambilj 'ponisteno' za index
ali mislim da je smjer zbilja sve manje i manje bitan - ionako se ucimo usput ako nas nesto zbilja zanima....
kolegiji pomazu, ali jedan papir vise - sumnjam
neki poslodavci imaju i ozbiljnije testiranje od IQa, brzine i osnovne matematike i tamo se iskazujes koliko znas.... mos ti imati diplomu teoreticara, ako rasturas nesto financijske sto HNB zanima i prodjes sve ostale testove - dobit ces posao
papir zbilja nije bitan, bitno je znanje....
tvoj je izbor sto zelis da na papiru pise
a ja kazem da poslodavci vise ne vjeruju papirima vec sami testiraju sto im treba....
ako znas - papir nit ce ti pomoci, niti odmoci...
a ti uvijek u pismu mozes napisati da si odlusao te i te kolegije....
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vili Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 12:08 sri, 30. 8. 2006 Naslov: |
|
|
@krcko: been there, done that :wink:
Ok, tnx evribadi for help, razriješili ste mi jednu dilemu.
Sad još jedno pitanje/molba:
[quote="www.math.hr - financijska i poslovna matematika (doduše za bolonjce)"]Zanimanja i poslovi za koje studij osposobljava
Magistri/magistre financijske i poslovne matematike osposobljeni su za rad u osiguravajućim društvima (aktuari), bankama, burzama i brokerskim kućama (analiza rizika, analiza vrijednosnih papira, upravljanje imovinom), mirovinskim i zdravstvenim fondovima (upravljanje rizikom), Vladinim uredima i agencijama, te također i za rad u sustavu znanosti i visokog obrazovanja (asistenti(ce), znanstveni novaci/novakinje i stručni surednici/suradnice na sveučilištima, ekonomskim veleučilištima, te ekonomskim znanstvenoistraživačkim institutima).[/quote]
Ako ima neko voljan da pojasni/opiše bilo šta od navedenih poslova bio bih jako zahvalan :angel:
@krcko: been there, done that
Ok, tnx evribadi for help, razriješili ste mi jednu dilemu.
Sad još jedno pitanje/molba:
www.math.hr - financijska i poslovna matematika (doduše za bolonjce) (napisa): | Zanimanja i poslovi za koje studij osposobljava
Magistri/magistre financijske i poslovne matematike osposobljeni su za rad u osiguravajućim društvima (aktuari), bankama, burzama i brokerskim kućama (analiza rizika, analiza vrijednosnih papira, upravljanje imovinom), mirovinskim i zdravstvenim fondovima (upravljanje rizikom), Vladinim uredima i agencijama, te također i za rad u sustavu znanosti i visokog obrazovanja (asistenti(ce), znanstveni novaci/novakinje i stručni surednici/suradnice na sveučilištima, ekonomskim veleučilištima, te ekonomskim znanstvenoistraživačkim institutima). |
Ako ima neko voljan da pojasni/opiše bilo šta od navedenih poslova bio bih jako zahvalan
|
|
[Vrh] |
|
|