Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 13:52 sub, 24. 9. 2005 Naslov: |
|
|
Dok prvi "bakalari" ne dodju na trziste rada, nece se znati koje su firme za njih zainteresirane. :( Mi tu mozemo samo nagadjati, ali slaba korist od toga. :(
Inace, Bolonja kaze nesto o izbornosti i to ce se postivati; pitanje je samo na koji nacin. :? Tesko da ces se bas negdje "specijalizirati" u prve tri godine - tome sluze cetvrta i peta. 8) Izbornost u prve tri, [b]ako[/b] se dobro sjecam prihvacenih programa, se manje-vise svodi na to da uzmes paket fizika ili biologija, te jos pokoji predmet; puno premalo za specijalizaciju kakvu spominjes. :|
Dok prvi "bakalari" ne dodju na trziste rada, nece se znati koje su firme za njih zainteresirane. Mi tu mozemo samo nagadjati, ali slaba korist od toga.
Inace, Bolonja kaze nesto o izbornosti i to ce se postivati; pitanje je samo na koji nacin. Tesko da ces se bas negdje "specijalizirati" u prve tri godine - tome sluze cetvrta i peta. Izbornost u prve tri, ako se dobro sjecam prihvacenih programa, se manje-vise svodi na to da uzmes paket fizika ili biologija, te jos pokoji predmet; puno premalo za specijalizaciju kakvu spominjes.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
hermione Forumaš(ica)

Spol: 
Sarma: -
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 14:39 sub, 24. 9. 2005 Naslov: |
|
|
U skolstvu je ogroman deficit profesora matematike; zaposljavaju i sadasnje apsolvente, pa cak i studente koji jos nisu apsolventi. :shock: :( Dakle, [b]moguce je[/b] da ce "bakalari" naci mjesto u prosvjeti. 8)
Netko s profesorskog smjera na faxu... :| Ne sjecam se da je igdje bilo uvjeta/pravila koji bi to zabranili, no ne znam nikoga niti da radi na faxu, a da je zavrsio [b]samo[/b] profesorski smjer... :?
To bi vjerojatno znao prodekan za znanost (do 30.9. prof. Vondracek). 8)
U skolstvu je ogroman deficit profesora matematike; zaposljavaju i sadasnje apsolvente, pa cak i studente koji jos nisu apsolventi. Dakle, moguce je da ce "bakalari" naci mjesto u prosvjeti.
Netko s profesorskog smjera na faxu... Ne sjecam se da je igdje bilo uvjeta/pravila koji bi to zabranili, no ne znam nikoga niti da radi na faxu, a da je zavrsio samo profesorski smjer...
To bi vjerojatno znao prodekan za znanost (do 30.9. prof. Vondracek).
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
hermione Forumaš(ica)

Spol: 
Sarma: -
|
|
[Vrh] |
|
Martinab Moderator

|
Postano: 20:08 sub, 24. 9. 2005 Naslov: |
|
|
Puno "starijih" (oko 40.godine- stavila sam u navodnike da se netko ne bi uvrijedio :wink: ) ljudi na faksu je doslo s prof. smjera. Ne sjecam se vise tocno imena, al znam da sam jednom postavila nekome to pitanje pa da mi je nabrojao cijelu listu iz te i okolnih generacija i da sam bila jako iznenadena duljinom te liste...
A sto se tice "gdje bakalari mogu raditi"- koliko sam ja shvatila, zamisljeno je da svi koji danas zavrsavaju za profesore i inzinjere idu na taj diplomski (ne zove se postdiplomski) studij od jos dvije godine i postaju magistri struke. Ova titula prvostupnika u sredini bi trebala sluziti samo kao medustepenica, za one koji danas odustaju od faksa na cetvrtoj godini da bi otisli negdje programirati, da ipak mogu reci da imaju nekakvu titulu a ne da su izgubili 3 godine zivota na faksu a sad nemaju nikakav papir o tome. Dakle, nije zamisljeno da bakalari traze posao, nego da zastanu, razmisle o zivotu, mozda odrade vojsku ili imaju prvo dijete, mozda promijene interese i VRATE SE NA FAKS po pravu diplomu. I mislim da programi to prate- da su te tri bakalarske godine zapravo samo nase prve dvije godine rastegnute (po mom misljenju sasvim opravdano, s obzirom na opseg druge godine) na tri.
To dalje znaci (ako sam ja u pravu), da one niti ne trebaju ponuditi neko usmjerenje, nego da one trebaju imati pomalo od svega iz matematike, i sluziti da daju neko osnovno matematicko obrazovanje i dovoljno informacija da covjek nakon njih moze informirano odabrati smjer za sljedece dvije...
Puno "starijih" (oko 40.godine- stavila sam u navodnike da se netko ne bi uvrijedio ) ljudi na faksu je doslo s prof. smjera. Ne sjecam se vise tocno imena, al znam da sam jednom postavila nekome to pitanje pa da mi je nabrojao cijelu listu iz te i okolnih generacija i da sam bila jako iznenadena duljinom te liste...
A sto se tice "gdje bakalari mogu raditi"- koliko sam ja shvatila, zamisljeno je da svi koji danas zavrsavaju za profesore i inzinjere idu na taj diplomski (ne zove se postdiplomski) studij od jos dvije godine i postaju magistri struke. Ova titula prvostupnika u sredini bi trebala sluziti samo kao medustepenica, za one koji danas odustaju od faksa na cetvrtoj godini da bi otisli negdje programirati, da ipak mogu reci da imaju nekakvu titulu a ne da su izgubili 3 godine zivota na faksu a sad nemaju nikakav papir o tome. Dakle, nije zamisljeno da bakalari traze posao, nego da zastanu, razmisle o zivotu, mozda odrade vojsku ili imaju prvo dijete, mozda promijene interese i VRATE SE NA FAKS po pravu diplomu. I mislim da programi to prate- da su te tri bakalarske godine zapravo samo nase prve dvije godine rastegnute (po mom misljenju sasvim opravdano, s obzirom na opseg druge godine) na tri.
To dalje znaci (ako sam ja u pravu), da one niti ne trebaju ponuditi neko usmjerenje, nego da one trebaju imati pomalo od svega iz matematike, i sluziti da daju neko osnovno matematicko obrazovanje i dovoljno informacija da covjek nakon njih moze informirano odabrati smjer za sljedece dvije...
|
|
[Vrh] |
|
Tonci Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 10:53 pon, 26. 9. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="krcko"]
Skovacini su bolje placeni od asistenata :lol:
Ozbiljno :?
[/quote]
Jel to losa stvar?
[quote="krcko"]
1. Radis svaki dan prekovremeno jer se to ocekuje (svi oko tebe se tako ponasaju). Prekovremeni se ne placaju, niti ih mozes iskoristiti kao slobodne dane.
2. Koristis max. 2 tjedna godisnjeg (ne u sezoni jer su tada svi ostali na godisnjem). Dok si na odmoru sef te zove na mob.
3. Vjerojatno nemas djecu. Ako imas, cijeli dan su u jaslicama/vrticu. Pokupis ih kasno poslijepodne, nahranisoperesstavisspavati. Zajedno ste budni mozda 2-3 sata.
4. U odjelu ti vlada totalno nezdrava atmosfera. Svi se trude biti promaknuti u "middle managera" (sto objasnjava tocku 1).
[/quote]
Jel ovo vrijedi [i]za svaki[/i] posao koji nije asistent ili [i]postoji[/i] posao koji nije asistent, a situacija je ovakva (pa se treba paziti da ne nadjemo bas taj posao)?
Ozbiljno, ovo mi zvuci kao demoniziranje, ja znam da takvih stvari ima, ali znam i ljudi koji tvrde da im nije toliko lose. Naravno, na svakom poslu u privredi je radno vrijeme puno gore nego na faksu. I naravno, ni na jednom poslu u privredi nemas cijeli kolovoz slobodan i slicne stvari. Ali, ipak ne vjerujem ni da je svugdje ovako kako si ti opisao.
Druga stvar o ovim tockama gore je da je posao vrhunskom matematicara isti takav. (Osim tocke 4, koja (meni se cini) vrijedi i za one koji nisu vrhunski). Znam da nisu svi Andrew Wiles (covjek koji je dokazao veliki Fermatov tm), znam da u Hrvatskoj nema ni jedan takav, ali ja sam gledao dokumentarac o njemu i on je to dokazivao 8 godina, tijekom kojih nije imao nikakav zivot, sjedio je zatvoren u svojoj sobi po 15ak sati dnevno.
[quote="krcko"]
No mislim da ti Vjeko nije rekao glavnu stvar zbog koje je dobro ostati na faksu: mozes raditi posao koji volis. Pod pretpostavkom da volis raditi matematiku.[/quote]
To je istina, taj argument znam i ne treba mi ga Vjeko ni navoditi. Cijela prica je pocela da sam ja rekao da mislim da na faksu ne radis posao koji volis u onolikoj mjeri koliko se to misli, da ima i drugih, manje lijepih stvari.
krcko (napisa): |
Skovacini su bolje placeni od asistenata
Ozbiljno
|
Jel to losa stvar?
1. Radis svaki dan prekovremeno jer se to ocekuje (svi oko tebe se tako ponasaju). Prekovremeni se ne placaju, niti ih mozes iskoristiti kao slobodne dane.
2. Koristis max. 2 tjedna godisnjeg (ne u sezoni jer su tada svi ostali na godisnjem). Dok si na odmoru sef te zove na mob.
3. Vjerojatno nemas djecu. Ako imas, cijeli dan su u jaslicama/vrticu. Pokupis ih kasno poslijepodne, nahranisoperesstavisspavati. Zajedno ste budni mozda 2-3 sata.
4. U odjelu ti vlada totalno nezdrava atmosfera. Svi se trude biti promaknuti u "middle managera" (sto objasnjava tocku 1).
|
Jel ovo vrijedi za svaki posao koji nije asistent ili postoji posao koji nije asistent, a situacija je ovakva (pa se treba paziti da ne nadjemo bas taj posao)?
Ozbiljno, ovo mi zvuci kao demoniziranje, ja znam da takvih stvari ima, ali znam i ljudi koji tvrde da im nije toliko lose. Naravno, na svakom poslu u privredi je radno vrijeme puno gore nego na faksu. I naravno, ni na jednom poslu u privredi nemas cijeli kolovoz slobodan i slicne stvari. Ali, ipak ne vjerujem ni da je svugdje ovako kako si ti opisao.
Druga stvar o ovim tockama gore je da je posao vrhunskom matematicara isti takav. (Osim tocke 4, koja (meni se cini) vrijedi i za one koji nisu vrhunski). Znam da nisu svi Andrew Wiles (covjek koji je dokazao veliki Fermatov tm), znam da u Hrvatskoj nema ni jedan takav, ali ja sam gledao dokumentarac o njemu i on je to dokazivao 8 godina, tijekom kojih nije imao nikakav zivot, sjedio je zatvoren u svojoj sobi po 15ak sati dnevno.
No mislim da ti Vjeko nije rekao glavnu stvar zbog koje je dobro ostati na faksu: mozes raditi posao koji volis. Pod pretpostavkom da volis raditi matematiku. |
To je istina, taj argument znam i ne treba mi ga Vjeko ni navoditi. Cijela prica je pocela da sam ja rekao da mislim da na faksu ne radis posao koji volis u onolikoj mjeri koliko se to misli, da ima i drugih, manje lijepih stvari.
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
Postano: 22:21 pon, 26. 9. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="Tonci"][quote="krcko"]
Skovacini su bolje placeni od asistenata :lol:
Ozbiljno :?
[/quote]
Jel to losa stvar?[/quote]
Nije losa stvar da su skovacini dobro placeni. Inace ne bi nitko skupljao smece i zatrpalo bi nas.
Losa je stvar da asistenti nisu bolje placeni, ne samo zato da bih ja imao vecu placu :mrgreen: Glavni razlog upravo je tema ovog razgovora: da najbolji studenti ne bi odlazili s faksa "trbuhom za kruhom".
[quote="Tonci"][quote="krcko"]
[/quote]
Jel ovo vrijedi [i]za svaki[/i] posao koji nije asistent ili [i]postoji[/i] posao koji nije asistent, a situacija je ovakva (pa se treba paziti da ne nadjemo bas taj posao)?
Ozbiljno, ovo mi zvuci kao demoniziranje, ja znam da takvih stvari ima, ali znam i ljudi koji tvrde da im nije toliko lose. Naravno, na svakom poslu u privredi je radno vrijeme puno gore nego na faksu. I naravno, ni na jednom poslu u privredi nemas cijeli kolovoz slobodan i slicne stvari. Ali, ipak ne vjerujem ni da je svugdje ovako kako si ti opisao.[/quote]
Zaboravio si citirati ovaj dio:
[quote="krcko"]To su neke od stvari na koje mi se zale frendovi zaposleni u "privredi" (uglavnom kao programeri ove ili one vrste). Naravno, nije sve negativno. Neki su vec postali middle manageri :) [/quote]
Naravno da nije sve lose i da nije tako svuda. No smatram da su stvari koje sam naveo prije pravilo nego iznimka, bar u programerskoj bransi. Priznajem da mi uzorak nije bas reprezentativan, tako da je to stvarno samo moje subjektivno misljenje.
[quote="Tonci"]Cijela prica je pocela da sam ja rekao da mislim da na faksu ne radis posao koji volis u onolikoj mjeri koliko se to misli, da ima i drugih, manje lijepih stvari.[/quote]
Manje lijepih stvari ima. Pritom ne mislim na nastavu. Posao koji volis radis u onoj mjeri koliko hoces, sto je ujedno glavni nedostatak naseg postdiplomskog. Vani te superviser puno vise gnjavi nego kod nas u prosjecnom slucaju (to je dugorocno naravno korisno). Ipak, zahvaljujuci tome mozda malo vise volis posao koji volis :mrgreen:
Tonci (napisa): | krcko (napisa): |
Skovacini su bolje placeni od asistenata
Ozbiljno
|
Jel to losa stvar? |
Nije losa stvar da su skovacini dobro placeni. Inace ne bi nitko skupljao smece i zatrpalo bi nas.
Losa je stvar da asistenti nisu bolje placeni, ne samo zato da bih ja imao vecu placu Glavni razlog upravo je tema ovog razgovora: da najbolji studenti ne bi odlazili s faksa "trbuhom za kruhom".
Tonci (napisa): | krcko (napisa): |
|
Jel ovo vrijedi za svaki posao koji nije asistent ili postoji posao koji nije asistent, a situacija je ovakva (pa se treba paziti da ne nadjemo bas taj posao)?
Ozbiljno, ovo mi zvuci kao demoniziranje, ja znam da takvih stvari ima, ali znam i ljudi koji tvrde da im nije toliko lose. Naravno, na svakom poslu u privredi je radno vrijeme puno gore nego na faksu. I naravno, ni na jednom poslu u privredi nemas cijeli kolovoz slobodan i slicne stvari. Ali, ipak ne vjerujem ni da je svugdje ovako kako si ti opisao. |
Zaboravio si citirati ovaj dio:
krcko (napisa): | To su neke od stvari na koje mi se zale frendovi zaposleni u "privredi" (uglavnom kao programeri ove ili one vrste). Naravno, nije sve negativno. Neki su vec postali middle manageri |
Naravno da nije sve lose i da nije tako svuda. No smatram da su stvari koje sam naveo prije pravilo nego iznimka, bar u programerskoj bransi. Priznajem da mi uzorak nije bas reprezentativan, tako da je to stvarno samo moje subjektivno misljenje.
Tonci (napisa): | Cijela prica je pocela da sam ja rekao da mislim da na faksu ne radis posao koji volis u onolikoj mjeri koliko se to misli, da ima i drugih, manje lijepih stvari. |
Manje lijepih stvari ima. Pritom ne mislim na nastavu. Posao koji volis radis u onoj mjeri koliko hoces, sto je ujedno glavni nedostatak naseg postdiplomskog. Vani te superviser puno vise gnjavi nego kod nas u prosjecnom slucaju (to je dugorocno naravno korisno). Ipak, zahvaljujuci tome mozda malo vise volis posao koji volis
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
|