Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Anđelčić Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 2:01 ned, 29. 5. 2005 Naslov: Re: ..... |
|
|
[quote="Anđelčić"]Možda sam ipak ja kriva jer nisam napomenula da to nije u tom kontekstu. Samo rekoh da mi je Krleža dobar. Znam, možda nije ni vrijeme ni mjesto da pričam o svojim doživljajima. :([/quote]
Ma, nema "krivnje", nije ovo sudjenje. ;)
Gle, kad te netko citira, ne znaci da se obraca direktno tebi. :-s Konkretno, ja sam se na neki nacin nadovezao na tvoju tvrdnju. :) Jasno, gdje ima komunikacije, ima i nesporazuma. :( Realno, mogao sam i ja umjesto "[i]To[/i]" napisati "[i]Nasi subjektivni dozivljaji knjiga[/i]", zar ne? ;)
Nije naodmet prokomentirati sto tko misli o velikim i "velikim" djelima koja jesu dio lektire. :) Moj argument je samo da djelo treba ili ne treba biti uvrsteno na racun nekakve "vrijednosti" djela, a ne toga da li je djelo "zabavno" ili "dosadno". 8)
Recimo, stvar koja se nije povukla ni ovdje ni na drugom forumu gdje sam vidio topic o ovoj peticiji: u lektire su dodali (ne znam da li je naknadno izbaceno) Milu Budaka. :| Ja nisam citao njegova djela, no od vise ucenih glava (koje jesu to citale) sam cuo izuzetno negativne kritike, te da je cijenjen samo zato sto je bio nekakav ministar u NDH. :roll: [b]Ako[/b] je to istina, onda mislim da je taj autor izvrstan kandidat da ustupi mjesto Tolkienu (ili, da je po mom, Herbertu). 8)
Anđelčić (napisa): | Možda sam ipak ja kriva jer nisam napomenula da to nije u tom kontekstu. Samo rekoh da mi je Krleža dobar. Znam, možda nije ni vrijeme ni mjesto da pričam o svojim doživljajima.  |
Ma, nema "krivnje", nije ovo sudjenje.
Gle, kad te netko citira, ne znaci da se obraca direktno tebi. Konkretno, ja sam se na neki nacin nadovezao na tvoju tvrdnju. Jasno, gdje ima komunikacije, ima i nesporazuma. Realno, mogao sam i ja umjesto "To" napisati "Nasi subjektivni dozivljaji knjiga", zar ne?
Nije naodmet prokomentirati sto tko misli o velikim i "velikim" djelima koja jesu dio lektire. Moj argument je samo da djelo treba ili ne treba biti uvrsteno na racun nekakve "vrijednosti" djela, a ne toga da li je djelo "zabavno" ili "dosadno".
Recimo, stvar koja se nije povukla ni ovdje ni na drugom forumu gdje sam vidio topic o ovoj peticiji: u lektire su dodali (ne znam da li je naknadno izbaceno) Milu Budaka. Ja nisam citao njegova djela, no od vise ucenih glava (koje jesu to citale) sam cuo izuzetno negativne kritike, te da je cijenjen samo zato sto je bio nekakav ministar u NDH. Ako je to istina, onda mislim da je taj autor izvrstan kandidat da ustupi mjesto Tolkienu (ili, da je po mom, Herbertu).
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
Postano: 9:16 ned, 29. 5. 2005 Naslov: Re: ..... |
|
|
[quote="vsego"]mislim da je taj autor izvrstan kandidat da ustupi mjesto Tolkienu (ili, da je po mom, Herbertu). 8)[/quote]
Hocemo P.K.Dicka u lektiru :!:
PS. Jucer bio Minority report na TV. Ako zanemarimo sto je prepun reklama, umjetno ubacenih "akcijskih sekvenci" i happy enda, film nije los. Iako mi se originalna PKD-ova novela bas ne svidja.
vsego (napisa): | mislim da je taj autor izvrstan kandidat da ustupi mjesto Tolkienu (ili, da je po mom, Herbertu).  |
Hocemo P.K.Dicka u lektiru
PS. Jucer bio Minority report na TV. Ako zanemarimo sto je prepun reklama, umjetno ubacenih "akcijskih sekvenci" i happy enda, film nije los. Iako mi se originalna PKD-ova novela bas ne svidja.
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
Anđelčić Forumaš(ica)

|
Postano: 14:13 ned, 29. 5. 2005 Naslov: |
|
|
Ma, kad malo bolje razmislim, svejedno mi je da li je neka knjiga lektira ili nije. Na svakome je izbor da li će lektiru čitati ili ne, jednako kao što se može preskočiti ili pročitati članak u novinama, samo što su konzekvence za nepročitanu lektiru malo drugačije. Mislim, ako se ne snađete drugačije.
Ma, kad malo bolje razmislim, svejedno mi je da li je neka knjiga lektira ili nije. Na svakome je izbor da li će lektiru čitati ili ne, jednako kao što se može preskočiti ili pročitati članak u novinama, samo što su konzekvence za nepročitanu lektiru malo drugačije. Mislim, ako se ne snađete drugačije.
|
|
[Vrh] |
|
byron_gg Forumaš(ica)

|
Postano: 18:33 pon, 30. 5. 2005 Naslov: |
|
|
Ne bi nam trebalo biti svejedno što je ponudjeno za lektiru iliti obavezatnu literaturu iz hrv.jezika. Taj popis odrazhava nashe stavove prema drugim kulturama i obichajima (jer ministarstvo predstavlja nas u svijetu) i ako oni ne stave na popis bitnija književna ostvarenja to jednostavno nije u redu. Oni su ipak neko polazishte,zar ne? Ako oni ne stave Hellera,Stovera,Zelaznya ili Frantzena to nachelno treba znachiti kako ima bitnijih ostvarenja ili,josh gore,smatraju kako to nisu dovoljno dobra knjiž.ostvarenja. (nemojte se hvatati primjera koje sam stavio,oni su mi prvi pali na pamet). Ipak se neke polazne tochke moraju imati,trebali bi taj popis,u svakom sluchaju,preispitati......
Ne bi nam trebalo biti svejedno što je ponudjeno za lektiru iliti obavezatnu literaturu iz hrv.jezika. Taj popis odrazhava nashe stavove prema drugim kulturama i obichajima (jer ministarstvo predstavlja nas u svijetu) i ako oni ne stave na popis bitnija književna ostvarenja to jednostavno nije u redu. Oni su ipak neko polazishte,zar ne? Ako oni ne stave Hellera,Stovera,Zelaznya ili Frantzena to nachelno treba znachiti kako ima bitnijih ostvarenja ili,josh gore,smatraju kako to nisu dovoljno dobra knjiž.ostvarenja. (nemojte se hvatati primjera koje sam stavio,oni su mi prvi pali na pamet). Ipak se neke polazne tochke moraju imati,trebali bi taj popis,u svakom sluchaju,preispitati......
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
Postano: 10:08 uto, 31. 5. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="byron_gg"]Ako oni ne stave Hellera,Stovera,Zelaznya ili Frantzena to nachelno treba znachiti kako ima bitnijih ostvarenja ili,josh gore,smatraju kako to nisu dovoljno dobra knjiž.ostvarenja.[/quote]
Uzmi u obzir da lektira ide nekim kronoloskim redoslijedom, po knjizevnim razdobljima ili kako se to vec zove. Prica obicno zavrsi na sredini 20. stoljeca tako da "moderni" SF i autori koje si naveo automatski ispadaju iz igre.
Sad za ozbiljno, kad bi se zeljelo ubaciti nesto od SF-a u lektiru najlogicniji izbor bili bi klasici. Osobno bih izabrao H.G.Wellsa, a koliko se sjecam G.Orwell je vec unutra. Te se knjige ujedno mogu potrpati u neku od kategorija tipa romantizam, realizam ili sta vec jesu, sto je (pretpostavljam) ljudima koji biraju lektiru vazno.
byron_gg (napisa): | Ako oni ne stave Hellera,Stovera,Zelaznya ili Frantzena to nachelno treba znachiti kako ima bitnijih ostvarenja ili,josh gore,smatraju kako to nisu dovoljno dobra knjiž.ostvarenja. |
Uzmi u obzir da lektira ide nekim kronoloskim redoslijedom, po knjizevnim razdobljima ili kako se to vec zove. Prica obicno zavrsi na sredini 20. stoljeca tako da "moderni" SF i autori koje si naveo automatski ispadaju iz igre.
Sad za ozbiljno, kad bi se zeljelo ubaciti nesto od SF-a u lektiru najlogicniji izbor bili bi klasici. Osobno bih izabrao H.G.Wellsa, a koliko se sjecam G.Orwell je vec unutra. Te se knjige ujedno mogu potrpati u neku od kategorija tipa romantizam, realizam ili sta vec jesu, sto je (pretpostavljam) ljudima koji biraju lektiru vazno.
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
Anđelčić Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
byron_gg Forumaš(ica)

|
Postano: 20:51 uto, 7. 6. 2005 Naslov: |
|
|
Bitnija knjizevna ostvarenja nose neshto novo sa sobom,zaista bi bilo suvishno pisati detanjnije,mislim da svi koji prochitaju Ludluma (ili,aktualnije,Browna,znaju prepoznati jeftine 'trikove' koje oni primjenjuju da ljudi prochitaju do kraja knjigu) i Andrica shvachaju razliku. Naravno da je na nekoj diplomatskoj razini bitno sto je na popisu lektire,iako to nikako ne smije biti kriterij uvrstavanja nekog djela na popis lektire.
@ andjelchic : nachelno mislim da je bitno sto je na popisu lektire.
Bitnija knjizevna ostvarenja nose neshto novo sa sobom,zaista bi bilo suvishno pisati detanjnije,mislim da svi koji prochitaju Ludluma (ili,aktualnije,Browna,znaju prepoznati jeftine 'trikove' koje oni primjenjuju da ljudi prochitaju do kraja knjigu) i Andrica shvachaju razliku. Naravno da je na nekoj diplomatskoj razini bitno sto je na popisu lektire,iako to nikako ne smije biti kriterij uvrstavanja nekog djela na popis lektire.
@ andjelchic : nachelno mislim da je bitno sto je na popisu lektire.
|
|
[Vrh] |
|
|