Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Podržavate li osnivanje Katoličkog Sveučilišta u Hrvatskoj |
Da |
|
28% |
[ 11 ] |
Ne |
|
43% |
[ 17 ] |
Svejedno mi je |
|
28% |
[ 11 ] |
|
Ukupno glasova : 39 |
|
Autor/ica |
Poruka |
fireball Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 17:31 sri, 15. 2. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="Zivac"]
@svi: Oko financiranja država će i dalje plaćati studij redovnim studentima jer to radi radi njih i dat će neke prostore za Sveučilište u zamjeni za nešto pokradeno u komunizmu. Odakle stale pare, ne znam. Ali nije Crkva tako bogata da to može sama...[/quote]
prvo: drzava je crkvi vec vratila valjda skoro pa svo zemljiste koje je prije drugog svjetskog rata bilo crkveno. dakle...argument komunista ti otpada.
drugo: sto se tice bogatstva KCa...pa KC je najbogatija organizacija svijeta. uz sve poreze koje ubire u drzavama gdje je jedna od glavnih religija, crkva masovne pare dobiva od svakakvih donacija, pa imas tu i Caritas i slicno. dakle, i taj argument ne stoji.
ako hoce imat svoje sveuciliste neovisno o drzavi, KC ga mora i financirat. i tu nema nikakvog govoroa o financiranju od strane samih poreznih obveznika (pogotovo ako znamo, a znamo, sa kakvim bogatstvom KC raspolaze). s druge strane, drzava bi morala financirati sve studente koji upadnu na faks bez placanja bez obzira na to koje sveuciliste polagali.
Zivac (napisa): |
@svi: Oko financiranja država će i dalje plaćati studij redovnim studentima jer to radi radi njih i dat će neke prostore za Sveučilište u zamjeni za nešto pokradeno u komunizmu. Odakle stale pare, ne znam. Ali nije Crkva tako bogata da to može sama... |
prvo: drzava je crkvi vec vratila valjda skoro pa svo zemljiste koje je prije drugog svjetskog rata bilo crkveno. dakle...argument komunista ti otpada.
drugo: sto se tice bogatstva KCa...pa KC je najbogatija organizacija svijeta. uz sve poreze koje ubire u drzavama gdje je jedna od glavnih religija, crkva masovne pare dobiva od svakakvih donacija, pa imas tu i Caritas i slicno. dakle, i taj argument ne stoji.
ako hoce imat svoje sveuciliste neovisno o drzavi, KC ga mora i financirat. i tu nema nikakvog govoroa o financiranju od strane samih poreznih obveznika (pogotovo ako znamo, a znamo, sa kakvim bogatstvom KC raspolaze). s druge strane, drzava bi morala financirati sve studente koji upadnu na faks bez placanja bez obzira na to koje sveuciliste polagali.
|
|
[Vrh] |
|
duje Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 17:35 sri, 15. 2. 2006 Naslov: |
|
|
Na popisu [url=http://web.math.hr/~duje/mathdept.html]matematickih departmenta sirom svijeta[/url] nasao sam 12 katolickih sveucilista, iz 10 drzava (Belgija, Brazil, Cile, Francuska, Indonezija, Italija, Nizozemska, Njemacka, Taivan, SAD), koja imaju matematicke departmente.
Na popisu matematickih departmenta sirom svijeta nasao sam 12 katolickih sveucilista, iz 10 drzava (Belgija, Brazil, Cile, Francuska, Indonezija, Italija, Nizozemska, Njemacka, Taivan, SAD), koja imaju matematicke departmente.
|
|
[Vrh] |
|
Zivac Forumaš s poteškoćama u pisanju

Spol: 
|
Postano: 19:00 sri, 15. 2. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="SickJedi"]Znaci radije ce zaposliti covjeka koji nije razveden nego covjeka koji je strucniji? :grebgreb:[/quote]
Prema kršćanskim kriterijima razvedena osoba nije baš moralna. I koga će prije zapostoli, ne znam, ali smatraju da je bitno da sveučilišni profesor bude i moralna osoba.
[quote]:rotfl2: Pa to je valjda najbogatija organizacija na svijetu. Ak oni to ne mogu platit ne moze nitko.[/quote]
Prvo, Crkva nije organizacija.
Drugo, Microsoft je bogatiji. :wink:
Treće, mislio sam na KC u Hrvatskoj, neće njemačka KC samo tako dati pare jer bi naši osnovali sveučilište. 8)
[quote]Sta se tice placanja studija redovitim studentima slazem se da bi drzava trebala to financirati.[/quote]
Je. Ako bude plačala onoliko koliko studij stvarno košta (imajte u vidu da je to negdje 10 puta više nego što danas plačaju izvanredni studenti) onda će to vjerojatno biti dovoljno za sve.
[quote="Dabrica"]ali ne znam da li bi se na tom sveučilištvu mogle studirati i prirodnoznanstvene discipline? jer bi to bilo malo škakljivo, budući da se Crkva protivi nekim stvarima koje znanost (konkretno biologija) izučava.[/quote]
:shock: Bla :shock:
[quote]i kao što je netko rekao - znači tu bi moral bio najvažniji čimbenik zapošljavanja profesora. tko bi uopće mogao odrediti da li je jedan kandidat za mjesto moralniji od drugoga? :?[/quote]
Ne najvažniji, ali bitan. Ne znam točno kako to ide...
[quote="HijenA"]prvo: drzava je crkvi vec vratila valjda skoro pa svo zemljiste koje je prije drugog svjetskog rata bilo crkveno. dakle...argument komunista ti otpada.[/quote]
Vraćeno je oko 40% imovine. [url=http://studentnet.hr/novosti/show/1127/]Ovdje[/url] vidi ugovor o prostoru za Katoličko Sveučilište. To daje država u zamjenu za neku oduzetu imovinu.
SickJedi (napisa): | Znaci radije ce zaposliti covjeka koji nije razveden nego covjeka koji je strucniji?  |
Prema kršćanskim kriterijima razvedena osoba nije baš moralna. I koga će prije zapostoli, ne znam, ali smatraju da je bitno da sveučilišni profesor bude i moralna osoba.
Citat: | Pa to je valjda najbogatija organizacija na svijetu. Ak oni to ne mogu platit ne moze nitko. |
Drugo, Microsoft je bogatiji.
Treće, mislio sam na KC u Hrvatskoj, neće njemačka KC samo tako dati pare jer bi naši osnovali sveučilište.
Citat: | Sta se tice placanja studija redovitim studentima slazem se da bi drzava trebala to financirati. |
Je. Ako bude plačala onoliko koliko studij stvarno košta (imajte u vidu da je to negdje 10 puta više nego što danas plačaju izvanredni studenti) onda će to vjerojatno biti dovoljno za sve.
Dabrica (napisa): | ali ne znam da li bi se na tom sveučilištvu mogle studirati i prirodnoznanstvene discipline? jer bi to bilo malo škakljivo, budući da se Crkva protivi nekim stvarima koje znanost (konkretno biologija) izučava. |
Bla
Citat: | i kao što je netko rekao - znači tu bi moral bio najvažniji čimbenik zapošljavanja profesora. tko bi uopće mogao odrediti da li je jedan kandidat za mjesto moralniji od drugoga?  |
Ne najvažniji, ali bitan. Ne znam točno kako to ide...
HijenA (napisa): | prvo: drzava je crkvi vec vratila valjda skoro pa svo zemljiste koje je prije drugog svjetskog rata bilo crkveno. dakle...argument komunista ti otpada. |
Vraćeno je oko 40% imovine. Ovdje vidi ugovor o prostoru za Katoličko Sveučilište. To daje država u zamjenu za neku oduzetu imovinu.
|
|
[Vrh] |
|
nemo Moderator

Spol: 
|
Postano: 19:23 sri, 15. 2. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="Zivac"]Prvo, Crkva nije organizacija.[/quote]
ho ho ho ... i svi se grohotom nasmijaše 8) oprostite na sarkastičnom tonu, ali kolega crkva je organizacija sa dobro definiranom hijerarhijom. možda se tako ne deklarira, ali ona to definitivno jest.
[quote="Zivac"][quote="Dabrica"]ali ne znam da li bi se na tom sveučilištvu mogle studirati i prirodnoznanstvene discipline? jer bi to bilo malo škakljivo, budući da se Crkva protivi nekim stvarima koje znanost (konkretno biologija) izučava.[/quote]
:shock: Bla :shock:[/quote]
pa ovo je potpuno točno i ne znam čemu čuđenje. crkva se u mnogočemu ne slaže sa rezultatima istraživanja iz znanosti tipa biologija i geologija.
Zivac (napisa): | Prvo, Crkva nije organizacija. |
ho ho ho ... i svi se grohotom nasmijaše oprostite na sarkastičnom tonu, ali kolega crkva je organizacija sa dobro definiranom hijerarhijom. možda se tako ne deklarira, ali ona to definitivno jest.
Zivac (napisa): | Dabrica (napisa): | ali ne znam da li bi se na tom sveučilištvu mogle studirati i prirodnoznanstvene discipline? jer bi to bilo malo škakljivo, budući da se Crkva protivi nekim stvarima koje znanost (konkretno biologija) izučava. |
Bla  |
pa ovo je potpuno točno i ne znam čemu čuđenje. crkva se u mnogočemu ne slaže sa rezultatima istraživanja iz znanosti tipa biologija i geologija.
_________________ Umjesto da postavlja pitanje o tome što je prije nastalo - kokoš ili jaje, čovjeku se najednom učinilo da je kokoš zamisao jajeta o stvaranju novih jaja.

|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:42 sri, 15. 2. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="Zivac"][quote]:rotfl2: Pa to je valjda najbogatija organizacija na svijetu. Ak oni to ne mogu platit ne moze nitko.[/quote]
Drugo, Microsoft je bogatiji. :wink:
Treće, mislio sam na KC u Hrvatskoj, neće njemačka KC samo tako dati pare jer bi naši osnovali sveučilište. 8)[/quote]
prvo, crkvu možeš gledati kao organizaciju, to je nedvojbeno... sloboda izbora, dud
drugo, bogatstvo crkve je nedvojbeno veliko, ali pitanje da li i Microsoft može imat toliko kapitala, jer ja mislim da je svima poznato da crkva nikome ne polaže račune pa je to teško odrediti
treće, sjedište KC je Vatikan i on kao institucija (tj. pravna država) može kontrolirati svoje ogranke (jer to bi bilo logički) i ako on želi da da se osnuje takva sveučilišta morao bi ih i financirati. pogledaj to sa druge strane; Hrvatska, recimo želim osnovati hrvatsko sveučilište u Italiji ili neznam ni ja di, talijani neće jako puno pomoći nego će se Hrvatsak morati snaći i sama si pribaviti većinu love za to sveučilište, a lovu će pokupiti od svojih ogranaka (poreznici (koji dobijaju lovu od župnija, grđana, itd.), dijaspora...). šta nije tako?
Zivac (napisa): | Citat: | Pa to je valjda najbogatija organizacija na svijetu. Ak oni to ne mogu platit ne moze nitko. |
Drugo, Microsoft je bogatiji.
Treće, mislio sam na KC u Hrvatskoj, neće njemačka KC samo tako dati pare jer bi naši osnovali sveučilište.  |
prvo, crkvu možeš gledati kao organizaciju, to je nedvojbeno... sloboda izbora, dud
drugo, bogatstvo crkve je nedvojbeno veliko, ali pitanje da li i Microsoft može imat toliko kapitala, jer ja mislim da je svima poznato da crkva nikome ne polaže račune pa je to teško odrediti
treće, sjedište KC je Vatikan i on kao institucija (tj. pravna država) može kontrolirati svoje ogranke (jer to bi bilo logički) i ako on želi da da se osnuje takva sveučilišta morao bi ih i financirati. pogledaj to sa druge strane; Hrvatska, recimo želim osnovati hrvatsko sveučilište u Italiji ili neznam ni ja di, talijani neće jako puno pomoći nego će se Hrvatsak morati snaći i sama si pribaviti većinu love za to sveučilište, a lovu će pokupiti od svojih ogranaka (poreznici (koji dobijaju lovu od župnija, grđana, itd.), dijaspora...). šta nije tako?
|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:42 sri, 15. 2. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="Zivac"]
Treće, mislio sam na KC u Hrvatskoj, neće njemačka KC samo tako dati pare jer bi naši osnovali sveučilište. 8) [/quote]
ako pricamo o KCu, onda pricamo o KCu. koliko znam, katolicka crkva je jedna, ne postoji ih vise, tako da je ovo sto si rekao pomalo bez veze. ako postoji inicijativa da se napravi takvo sto, zasto vatikan ne bi financijskom injekcijom pomogao? ipak se to tice "njegova stada" :lol:
[quote]Vraćeno je oko 40% imovine. [/quote]
link? podaci? ja ti govorim podatke koje sam ja cuo iz sabora...
Zivac (napisa): |
Treće, mislio sam na KC u Hrvatskoj, neće njemačka KC samo tako dati pare jer bi naši osnovali sveučilište. |
ako pricamo o KCu, onda pricamo o KCu. koliko znam, katolicka crkva je jedna, ne postoji ih vise, tako da je ovo sto si rekao pomalo bez veze. ako postoji inicijativa da se napravi takvo sto, zasto vatikan ne bi financijskom injekcijom pomogao? ipak se to tice "njegova stada"
Citat: | Vraćeno je oko 40% imovine. |
link? podaci? ja ti govorim podatke koje sam ja cuo iz sabora...
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
Postano: 19:57 sri, 15. 2. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="fireball"]prvo, crkvu možeš gledati kao organizaciju, to je nedvojbeno... sloboda izbora, dud[/quote]
Aj dobro, gledaj ju. Nekako je organizirana. :wink:
[quote="HijenA"][quote="Zivac"]
Treće, mislio sam na KC u Hrvatskoj, neće njemačka KC samo tako dati pare jer bi naši osnovali sveučilište. 8) [/quote]
ako pricamo o KCu, onda pricamo o KCu. koliko znam, katolicka crkva je jedna, ne postoji ih vise, tako da je ovo sto si rekao pomalo bez veze. ako postoji inicijativa da se napravi takvo sto, zasto vatikan ne bi financijskom injekcijom pomogao? ipak se to tice "njegova stada" :lol:[/quote]
Je jedna, ali nemaju isti proračun. Naravno, papa može narediti da se KC u Njemačkoj da pare nama, ali treba i njima i oni s tom naredbom vjerojatno neće biti previše zadovoljni.
Spominjem KC u Njemačkoj jer je ona najbogatija na svijetu, bogatija i od Vatikana.
[quote][quote]Vraćeno je oko 40% imovine. [/quote]
link? podaci? ja ti govorim podatke koje sam ja cuo iz sabora...[/quote]
Tražio sam ali sad ne nađoh. To sam čuo negdje na televiziji ili pročitao. A stalno se o tome govori i siguran sam da još nije vraćeno pola. Sabor baš i nije neko referentno mjesto. :wink: Pola govora je "ispravak netočnog navoda", a koliko još ima netočnih navoda koje nitko nije ispravio? :D
fireball (napisa): | prvo, crkvu možeš gledati kao organizaciju, to je nedvojbeno... sloboda izbora, dud |
Aj dobro, gledaj ju. Nekako je organizirana.
HijenA (napisa): | Zivac (napisa): |
Treće, mislio sam na KC u Hrvatskoj, neće njemačka KC samo tako dati pare jer bi naši osnovali sveučilište. |
ako pricamo o KCu, onda pricamo o KCu. koliko znam, katolicka crkva je jedna, ne postoji ih vise, tako da je ovo sto si rekao pomalo bez veze. ako postoji inicijativa da se napravi takvo sto, zasto vatikan ne bi financijskom injekcijom pomogao? ipak se to tice "njegova stada"  |
Je jedna, ali nemaju isti proračun. Naravno, papa može narediti da se KC u Njemačkoj da pare nama, ali treba i njima i oni s tom naredbom vjerojatno neće biti previše zadovoljni.
Spominjem KC u Njemačkoj jer je ona najbogatija na svijetu, bogatija i od Vatikana.
Citat: | Citat: | Vraćeno je oko 40% imovine. |
link? podaci? ja ti govorim podatke koje sam ja cuo iz sabora... |
Tražio sam ali sad ne nađoh. To sam čuo negdje na televiziji ili pročitao. A stalno se o tome govori i siguran sam da još nije vraćeno pola. Sabor baš i nije neko referentno mjesto. Pola govora je "ispravak netočnog navoda", a koliko još ima netočnih navoda koje nitko nije ispravio?
|
|
[Vrh] |
|
nemo Moderator

Spol: 
|
Postano: 20:05 sri, 15. 2. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="Zivac"]Vidim ovdje ima još ljudi koji jako dobro znaju učenje KC, a nisu vjernici. A koji su to rezultati istraživanja s kojima se Crkva ne slaže?[/quote]
dobro tu sam se pogrešno izrazio, crkva se rijetko kad direktno izražava negodovanje u zadnje vrijeme (iako smo kroz povijest vidjeli svega), no svjedoci smo toga da crkva pokušava neka svoja naučavanja progurati kao znanost. postoji averzija prema prema temama koje ti je fireball napisao - postoji direktno neslaganje biblije i prirodnih znanosti. ja ne vidim kako bi to katoličko sveučilište moglo ljude poučavati npr. biologiji (na cjelovit način), a da ne dođe u konflikt sa samim sobom.
Zivac (napisa): | Vidim ovdje ima još ljudi koji jako dobro znaju učenje KC, a nisu vjernici. A koji su to rezultati istraživanja s kojima se Crkva ne slaže? |
dobro tu sam se pogrešno izrazio, crkva se rijetko kad direktno izražava negodovanje u zadnje vrijeme (iako smo kroz povijest vidjeli svega), no svjedoci smo toga da crkva pokušava neka svoja naučavanja progurati kao znanost. postoji averzija prema prema temama koje ti je fireball napisao - postoji direktno neslaganje biblije i prirodnih znanosti. ja ne vidim kako bi to katoličko sveučilište moglo ljude poučavati npr. biologiji (na cjelovit način), a da ne dođe u konflikt sa samim sobom.
_________________ Umjesto da postavlja pitanje o tome što je prije nastalo - kokoš ili jaje, čovjeku se najednom učinilo da je kokoš zamisao jajeta o stvaranju novih jaja.

|
|
[Vrh] |
|
Anđelčić Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 22:41 sri, 15. 2. 2006 Naslov: |
|
|
[quote]dobro tu sam se pogrešno izrazio, crkva se rijetko kad direktno izražava negodovanje u zadnje vrijeme (iako smo kroz povijest vidjeli svega), no svjedoci smo toga da crkva pokušava neka svoja naučavanja progurati kao znanost. postoji averzija prema prema temama koje ti je fireball napisao - postoji direktno neslaganje biblije i prirodnih znanosti. ja ne vidim kako bi to katoličko sveučilište moglo ljude poučavati npr. biologiji (na cjelovit način), a da ne dođe u konflikt sa samim sobom. [/quote]
Upravo sam danas saznao nesto novo o slucaju Galilej. On je bio napadnut od strane KC zato sto su protestanti napali KC da se ne drzi doslovno biblije (sto je u to vrijeme bila jako ozbiljna optuzba) pa se ova pokusala opravdati tako sto je zabranila Galileju publiciranje njegovog ucenja kojega se morao i javno odreci.
Vidite opet gledate fundamentaliste u KC. Sva pozivanja na doslovno tumacanje Biblije se nalaze iskljucivo u protestantskome svijetu. Shvatite to vec jednom ljudi. Molim da sljedeci put imate to na umu. Pa vec sam to ponovio X puta.
Da ne kazem da je na ideju nasljednih jedinica "tj. gena" prvi dosao jedan redovnik (botanicar proucavajuci grasak i cvijece), jedan drugi
Angelico Seci (redovnik) je otkrio spektralnu analizu. Vatikan ima i svoje zvjezdarnice, Papa Ivan Pavao II je rekao da je teorija evolucije vise od hipoteze ...
Gdje je to KC protiv znanosti?
Aha znam, u vrlo objektivnim: skolskim udbenicima, medijima...
Citat: | dobro tu sam se pogrešno izrazio, crkva se rijetko kad direktno izražava negodovanje u zadnje vrijeme (iako smo kroz povijest vidjeli svega), no svjedoci smo toga da crkva pokušava neka svoja naučavanja progurati kao znanost. postoji averzija prema prema temama koje ti je fireball napisao - postoji direktno neslaganje biblije i prirodnih znanosti. ja ne vidim kako bi to katoličko sveučilište moglo ljude poučavati npr. biologiji (na cjelovit način), a da ne dođe u konflikt sa samim sobom. |
Upravo sam danas saznao nesto novo o slucaju Galilej. On je bio napadnut od strane KC zato sto su protestanti napali KC da se ne drzi doslovno biblije (sto je u to vrijeme bila jako ozbiljna optuzba) pa se ova pokusala opravdati tako sto je zabranila Galileju publiciranje njegovog ucenja kojega se morao i javno odreci.
Vidite opet gledate fundamentaliste u KC. Sva pozivanja na doslovno tumacanje Biblije se nalaze iskljucivo u protestantskome svijetu. Shvatite to vec jednom ljudi. Molim da sljedeci put imate to na umu. Pa vec sam to ponovio X puta.
Da ne kazem da je na ideju nasljednih jedinica "tj. gena" prvi dosao jedan redovnik (botanicar proucavajuci grasak i cvijece), jedan drugi
Angelico Seci (redovnik) je otkrio spektralnu analizu. Vatikan ima i svoje zvjezdarnice, Papa Ivan Pavao II je rekao da je teorija evolucije vise od hipoteze ...
Gdje je to KC protiv znanosti?
Aha znam, u vrlo objektivnim: skolskim udbenicima, medijima...
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 23:41 sri, 15. 2. 2006 Naslov: |
|
|
Samo kratko: glasah "protiv" iz vise razloga:
1. Smatram [b]uvredljivim[/b] stav da je razveden covjek nemoralan. :evil:
2. Osim (eventualno) skolarine koju placa studentima ostalih sveucilista, smatram da Drzava ne bi trebala izdvajati novce za ovo. :? Da ja traizm pare za Kiselo Sveuciliste, ismijali bi me. :P
3. Zasto u Zagrebu, a ne nekom kraju "od posebne drzavne skrbi"? :-k Zasto Gospic ili Vukovar ne bi postali sveucilisni gradovi i time uznapredovali? :-k IMO, netko tu radi za svoj dzep. :evil:
Samo kratko: glasah "protiv" iz vise razloga:
1. Smatram uvredljivim stav da je razveden covjek nemoralan.
2. Osim (eventualno) skolarine koju placa studentima ostalih sveucilista, smatram da Drzava ne bi trebala izdvajati novce za ovo. Da ja traizm pare za Kiselo Sveuciliste, ismijali bi me.
3. Zasto u Zagrebu, a ne nekom kraju "od posebne drzavne skrbi"? Zasto Gospic ili Vukovar ne bi postali sveucilisni gradovi i time uznapredovali? IMO, netko tu radi za svoj dzep.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
SickJedi Moderator

Spol: