Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

povecanje fakultetarina
Idite na Prethodno  1, 2
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ay4u5unwzb
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
= 2 - 1

PostPostano: 14:13 sub, 6. 9. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]Ako je cilj skratiti prosjecno trajanje studija financijskim pritiskom, jednostavnije je kazniti svaki pad godine obavezom placanja studija (Ministarstvo trenutno financira jedan pad).[/quote]

Da li ministarstvo placa pad jedne, i samo jedne godine tijekom cijelog studija ili jednom placa pad svake godine? (valjda sam bio jasan u pitanju :))
krcko (napisa):
Ako je cilj skratiti prosjecno trajanje studija financijskim pritiskom, jednostavnije je kazniti svaki pad godine obavezom placanja studija (Ministarstvo trenutno financira jedan pad).

Da li ministarstvo placa pad jedne, i samo jedne godine tijekom cijelog studija ili jednom placa pad svake godine? (valjda sam bio jasan u pitanju Smile)

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Ivančica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-18 = 43 - 61

PostPostano: 16:58 sub, 6. 9. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nisam sigurna da sam razumjela pitanje, a i nisam nikada bila u sličnoj situaciji, ali pokušat ću dati neki odgovor...

Mislim (ako griješim, ispravite me - i ja bih htjela biti sigurna) da kad prvi put padneš, ne plaćaš, kad drugi put padneš plaćaš, a ako onda nakon svega redovno upišeš, više ne plaćaš, osim u slučaju da ti isteknu svih 6 godina koje idu uz potporu ministarstva.
Nisam sigurna da sam razumjela pitanje, a i nisam nikada bila u sličnoj situaciji, ali pokušat ću dati neki odgovor...

Mislim (ako griješim, ispravite me - i ja bih htjela biti sigurna) da kad prvi put padneš, ne plaćaš, kad drugi put padneš plaćaš, a ako onda nakon svega redovno upišeš, više ne plaćaš, osim u slučaju da ti isteknu svih 6 godina koje idu uz potporu ministarstva.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 18:17 sub, 6. 9. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Mosor"]Moj prijedlog:

1) Ukinuti prijemne na svim fakultetima
2) Prva godina na svim fakultetima je besplatna svima

Onda, nakon prve godine raditi selekcijski upis u drugu godinu - dakle, postavi se bodovni prag (ili prag prosjeka ocijena, svejedno), svi povise toga praga mogu se upisati u drugu godinu bez placanja, svi ispod tog praga mogu se upisati u drugu godinu ali sa placanjem (i to masnim placanjem, barem duplo ili troduplo vise nego sada).[/quote]

I ja mislim da bi to bilo dobro, nazalost cini mi se nemoguce. Kod nas se na prvom roku prijavi otprilike duplo vise nego sto ih primamo, a na pojedinim fakultetima i znatno vise od toga. Kad bi fakulteti imali neogranicene kapacitete to bi bilo dobro rjesenje.

[quote="Mosor"]Smatram da prijemni nije bas najbolji nacin da se utvrdi da li je ce netko biti dobar matematicar ili dobar agronom, ali nakon prve godine ucenja i polaganja predmeta iz njegove struke se sasvim oke moze vidjeti da li je odredjeni student predstavlja dobru investiciju ministarstva i da mu shodno time plati studij.[/quote]

Slazem se da prijemni nije jako dobro rjesenje, ali mislim da ce jos dugo biti potrebni. Cak i uz uvodjenje drzavnih matura mnogi fakulteti nece moci napraviti selekciju bez prijemnog.
Mosor (napisa):
Moj prijedlog:

1) Ukinuti prijemne na svim fakultetima
2) Prva godina na svim fakultetima je besplatna svima

Onda, nakon prve godine raditi selekcijski upis u drugu godinu - dakle, postavi se bodovni prag (ili prag prosjeka ocijena, svejedno), svi povise toga praga mogu se upisati u drugu godinu bez placanja, svi ispod tog praga mogu se upisati u drugu godinu ali sa placanjem (i to masnim placanjem, barem duplo ili troduplo vise nego sada).

I ja mislim da bi to bilo dobro, nazalost cini mi se nemoguce. Kod nas se na prvom roku prijavi otprilike duplo vise nego sto ih primamo, a na pojedinim fakultetima i znatno vise od toga. Kad bi fakulteti imali neogranicene kapacitete to bi bilo dobro rjesenje.

Mosor (napisa):
Smatram da prijemni nije bas najbolji nacin da se utvrdi da li je ce netko biti dobar matematicar ili dobar agronom, ali nakon prve godine ucenja i polaganja predmeta iz njegove struke se sasvim oke moze vidjeti da li je odredjeni student predstavlja dobru investiciju ministarstva i da mu shodno time plati studij.

Slazem se da prijemni nije jako dobro rjesenje, ali mislim da ce jos dugo biti potrebni. Cak i uz uvodjenje drzavnih matura mnogi fakulteti nece moci napraviti selekciju bez prijemnog.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
ay4u5unwzb
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 1

PostPostano: 19:42 sub, 6. 9. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]I ja mislim da bi to bilo dobro, nazalost cini mi se nemoguce. Kod nas se na prvom roku prijavi otprilike duplo vise nego sto ih primamo, a na pojedinim fakultetima i znatno vise od toga. Kad bi fakulteti imali neogranicene kapacitete to bi bilo dobro rjesenje.[/quote]

Hm, da, to je problem. Mozda bi se manje ljudi prijavljivalo kad bi znali da ce jako tesko upisati drugu godinu i da ako zele nastaviti studirati moraju izdvojiti 30 ili 40 tisuca kuna.

[quote="krcko"]Slazem se da prijemni nije jako dobro rjesenje, ali mislim da ce jos dugo biti potrebni. Cak i uz uvodjenje drzavnih matura mnogi fakulteti nece moci napraviti selekciju bez prijemnog.[/quote]

Ne znam zasto, ali prema drzavnoj maturi sam jako skeptican i izaziva alergijske reakcije kod mene :D. Mozda zato jer ima potencijala postati jos jedna zavrzlama pomocu koje ce nekih xy ljudi ubrati xyz000 kuna, al' eto, mozda nesto dobro ispadne iz toga. Meni je u svakom slucaju drago da sam ju zaobisao 8).

Inace, znam dosta mojih vrsnjaka u Francuskoj, gdje postoji drzavna matura i mogu reci da u njih to funkcionira relativno dobro. Uci se danonocno prije mature, prolaznost i nije bog zna kakva ali zato je upis na fax siguran.
krcko (napisa):

Hm, da, to je problem. Mozda bi se manje ljudi prijavljivalo kad bi znali da ce jako tesko upisati drugu godinu i da ako zele nastaviti studirati moraju izdvojiti 30 ili 40 tisuca kuna.

krcko (napisa):

Ne znam zasto, ali prema drzavnoj maturi sam jako skeptican i izaziva alergijske reakcije kod mene Very Happy. Mozda zato jer ima potencijala postati jos jedna zavrzlama pomocu koje ce nekih xy ljudi ubrati xyz000 kuna, al' eto, mozda nesto dobro ispadne iz toga. Meni je u svakom slucaju drago da sam ju zaobisao Cool.

Inace, znam dosta mojih vrsnjaka u Francuskoj, gdje postoji drzavna matura i mogu reci da u njih to funkcionira relativno dobro. Uci se danonocno prije mature, prolaznost i nije bog zna kakva ali zato je upis na fax siguran.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 21:40 sub, 6. 9. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Mosor"]Hm, da, to je problem. Mozda bi se manje ljudi prijavljivalo kad bi znali da ce jako tesko upisati drugu godinu i da ako zele nastaviti studirati moraju izdvojiti 30 ili 40 tisuca kuna.[/quote]

Nastavnici MO se unatrag nekoliko godina zbilja trude da [b]ne bude[/b] jako tesko upisati drugu godinu. Zbog toga su uvedeni kolokviji, stalno se mijenjaju programi itd. Vise se niti za jedan kolegij ne moze reci da sluzi kao "filter". Cilj kolegija je nauciti studente odredjeno gradivo, a ne natjerati ih na odustajanje od studija da bi ih na drugoj godini bilo manje.

[quote="Mosor"]Ne znam zasto, ali prema drzavnoj maturi sam jako skeptican i izaziva alergijske reakcije kod mene :D. Mozda zato jer ima potencijala postati jos jedna zavrzlama pomocu koje ce nekih xy ljudi ubrati xyz000 kuna, al' eto, mozda nesto dobro ispadne iz toga. Meni je u svakom slucaju drago da sam ju zaobisao 8).[/quote]

Hehe, moram priznati da ni meni nije krivo sto sam propustio cari polaganja drzavne mature. Medjutim, iz perspektive fakulteta drzavna matura je pozeljna, jer moze znatno olaksati organizaciju upisa.
Mosor (napisa):

Nastavnici MO se unatrag nekoliko godina zbilja trude da ne bude jako tesko upisati drugu godinu. Zbog toga su uvedeni kolokviji, stalno se mijenjaju programi itd. Vise se niti za jedan kolegij ne moze reci da sluzi kao "filter". Cilj kolegija je nauciti studente odredjeno gradivo, a ne natjerati ih na odustajanje od studija da bi ih na drugoj godini bilo manje.

Mosor (napisa):
Ne znam zasto, ali prema drzavnoj maturi sam jako skeptican i izaziva alergijske reakcije kod mene Very Happy. Mozda zato jer ima potencijala postati jos jedna zavrzlama pomocu koje ce nekih xy ljudi ubrati xyz000 kuna, al' eto, mozda nesto dobro ispadne iz toga. Meni je u svakom slucaju drago da sam ju zaobisao Cool.

Hehe, moram priznati da ni meni nije krivo sto sam propustio cari polaganja drzavne mature. Medjutim, iz perspektive fakulteta drzavna matura je pozeljna, jer moze znatno olaksati organizaciju upisa.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2
Stranica 2 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum