Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

proces pisanja diplomskog, biranja mentora itd... (informacija)
Idite na Prethodno  1, 2, 3  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Diplomski, magisteriji, doktorati,...
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 10:11 ned, 21. 10. 2007    Naslov: Struktura diplomskog rada Citirajte i odgovorite

Zanima me kako mora izgledati struktura diplomskog rada?

Na netu je objavljhen samo izgled početne stranice,
a ništa ne piše o tome kojim redosljedom treba biti napisan,gdje dolazi bibliografija,koji font,razmak uzeti i kolika je minimalna veličina.
Dajte molim vas vi koji ste već napisali ili koji ste u procesu pisanja diplomskog napišite za nas neznalice kako treba izgledati.
Tnx :)
Zanima me kako mora izgledati struktura diplomskog rada?

Na netu je objavljhen samo izgled početne stranice,
a ništa ne piše o tome kojim redosljedom treba biti napisan,gdje dolazi bibliografija,koji font,razmak uzeti i kolika je minimalna veličina.
Dajte molim vas vi koji ste već napisali ili koji ste u procesu pisanja diplomskog napišite za nas neznalice kako treba izgledati.
Tnx Smile

[Vrh]
venovako
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
56 = 65 - 9

PostPostano: 10:29 ned, 21. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

@Guest:
U pravilu se uzima font od 12pt (ne mora nuzno biti bas Computer Modern; ja sam koristio lmodern), ali mozes malo varirati (10 pt je ipak presitno za ugodno citanje).
Bibliografija dolazi na kraj, kako je uobicajeno.
Razmak: za radne verzije po kojima profesor pise mozes staviti prored, za finalnu ne trebas. Slobodno variras razmake paragrafa i sl.

Redoslijed?
Pa valjda imas neku viziju kojim slijedom treba izloziti temu; tko to moze propisati u nekoj opcenitosti?

Ogradjujem se ako su se u medjuvremenu pravila promijenila.
@Guest:
U pravilu se uzima font od 12pt (ne mora nuzno biti bas Computer Modern; ja sam koristio lmodern), ali mozes malo varirati (10 pt je ipak presitno za ugodno citanje).
Bibliografija dolazi na kraj, kako je uobicajeno.
Razmak: za radne verzije po kojima profesor pise mozes staviti prored, za finalnu ne trebas. Slobodno variras razmake paragrafa i sl.

Redoslijed?
Pa valjda imas neku viziju kojim slijedom treba izloziti temu; tko to moze propisati u nekoj opcenitosti?

Ogradjujem se ako su se u medjuvremenu pravila promijenila.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
duje
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
338 = 339 - 1

PostPostano: 10:33 ned, 21. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

U biblioteci matematickog odjela postoje primjerci svih diplomskih radova, pa mozda nije lose prije pisanja svog rada pogledati neke od tih radova (potovo one novije). Sigurno ih se dosta moze naci i na Internetu.

Nekoliko diplomskih radova kojima sam je bio mentor, a koji se mogu naci na webu:
[url=http://web.math.hr/~pejkovic/files/diplomski.pdf]Rothov teorem[/url]
[url=http://www.fsb.hr/matematika/download/MM_diplomski.pdf]Elipticke krivulje u kriptografiji[/url]
[url=http://web.math.hr/~vpetrice/radovi/Diplomski.pdf]Kongruentni brojevi i elipticke krivulje[/url]
[url=http://www.itu.dk/people/vedrana/reports/Teorija_Retrakata.pdf]Teorija retrakata[/url]
U biblioteci matematickog odjela postoje primjerci svih diplomskih radova, pa mozda nije lose prije pisanja svog rada pogledati neke od tih radova (potovo one novije). Sigurno ih se dosta moze naci i na Internetu.

Nekoliko diplomskih radova kojima sam je bio mentor, a koji se mogu naci na webu:
Rothov teorem
Elipticke krivulje u kriptografiji
Kongruentni brojevi i elipticke krivulje
Teorija retrakata

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 16:04 ned, 21. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala vam na brzim odgovorima :P :thumbup: :hi:
Hvala vam na brzim odgovorima Razz Thumb up! Hi!

[Vrh]
osvetnik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-6 = 6 - 12

PostPostano: 13:48 uto, 6. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

jedan brzopotezni kveščn... da li se može diplomski pisati na engleskom? (uz neku molbu)
jedan brzopotezni kveščn... da li se može diplomski pisati na engleskom? (uz neku molbu)

[Vrh]
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 14:24 uto, 6. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Bez molbe sigurno ne, s molbom nisam siguran. Pretpostavljam da bi morao imati stvarno dobar razlog. I za doktorat te mrko gledaju ako hoces na engleskom i odobravaju npr. samo ako je jedan od mentora stranac.
Bez molbe sigurno ne, s molbom nisam siguran. Pretpostavljam da bi morao imati stvarno dobar razlog. I za doktorat te mrko gledaju ako hoces na engleskom i odobravaju npr. samo ako je jedan od mentora stranac.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
osvetnik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-6 = 6 - 12

PostPostano: 16:33 uto, 6. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]Bez molbe sigurno ne, s molbom nisam siguran. Pretpostavljam da bi morao imati stvarno dobar razlog. I za doktorat te mrko gledaju ako hoces na engleskom i odobravaju npr. samo ako je jedan od mentora stranac.[/quote]

pa recimo da zelim upisati doktorat vani i citao sam da je preporucljivo imati diplomski na engleskom iz niza razloga...

jel postoji neki razlog zbog kojeg mrko gledaju na tak nesto?
krcko (napisa):

pa recimo da zelim upisati doktorat vani i citao sam da je preporucljivo imati diplomski na engleskom iz niza razloga...

jel postoji neki razlog zbog kojeg mrko gledaju na tak nesto?

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 23:54 uto, 6. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa stajaznam, nacionalisticki razlog bi bio da ako se diplomski nece pisati na hrvatskom kod nas, nece se nigdje. Akademskih razloga ja ne vidim (ionako je vecina literature za studij na engleskom). Mozda sam stekao krivi dojam jer se jednom na FV-u nekom prigovaralo sto hoce engleski (ne sjecam se vise da li magistarski rad ili disertaciju). Najbolje da pitas mentora, ako on pristane vjerojatno moze uvjeriti i "vise instance". Inace, nitko ti ne brani da si diplomski prevedes na engleski. Ili ga napises na engleskom, prevedes na hrvatski i pod sluzbenu varijantu podvalis prijevod :)
Pa stajaznam, nacionalisticki razlog bi bio da ako se diplomski nece pisati na hrvatskom kod nas, nece se nigdje. Akademskih razloga ja ne vidim (ionako je vecina literature za studij na engleskom). Mozda sam stekao krivi dojam jer se jednom na FV-u nekom prigovaralo sto hoce engleski (ne sjecam se vise da li magistarski rad ili disertaciju). Najbolje da pitas mentora, ako on pristane vjerojatno moze uvjeriti i "vise instance". Inace, nitko ti ne brani da si diplomski prevedes na engleski. Ili ga napises na engleskom, prevedes na hrvatski i pod sluzbenu varijantu podvalis prijevod Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
osvetnik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-6 = 6 - 12

PostPostano: 1:43 sri, 7. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"] Inace, nitko ti ne brani da si diplomski prevedes na engleski. Ili ga napises na engleskom, prevedes na hrvatski i pod sluzbenu varijantu podvalis prijevod :)[/quote]

Ma znam da mi nitko ne brani, ali opet su tu u pitanju muljaže, a i mora se onda i prevodit stvar što je opet gro posla, a moj stav je da se nepotreban posao treba izbjec :) a dobro, vidjet cu sta se da po tom pitanju napravit pa izvjestim ovdje sta je bilo ak ce kod interesirat :)
krcko (napisa):
Inace, nitko ti ne brani da si diplomski prevedes na engleski. Ili ga napises na engleskom, prevedes na hrvatski i pod sluzbenu varijantu podvalis prijevod Smile

Ma znam da mi nitko ne brani, ali opet su tu u pitanju muljaže, a i mora se onda i prevodit stvar što je opet gro posla, a moj stav je da se nepotreban posao treba izbjec Smile a dobro, vidjet cu sta se da po tom pitanju napravit pa izvjestim ovdje sta je bilo ak ce kod interesirat Smile

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 5:37 sri, 7. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Meni je ta praksa takodjer bezveze. :? Recimo, doktorat se smatra tim boljim sto se iz njega vise clanaka stvori... a clanci se, u pravilu, pisu na engleskom. :) I onda autor samo ima dodatni posao prevodjenja (da ne govorim da referenciranje na vlastiti doktorat nema smisla ako je clanak na engleskom, a disertacija na hrvatskom). :(

Prigovaranje koje Krcko spominje bilo je vezano uz doktorat, a stvar je prosla jer je mentor rekao da je clan komisije za ocjenu disertacije neki stranac. :)

Motiv "ja bih isao van" ima smisla, no onda ima smisla i uspostaviti kontakt s nekim vani tko ima veze s podrucjem na kojem zelis diplomirati. :) E, a onda je takav - ajmo ga tako nazvati - "savjetnik" sigurno dobar razlog za pisanje na engleskom. :D Naravno, ovo je moje misljenje s kojim se sluzbeni Fakultet ne mora sloziti... :(

Kako Krcko rece: mentor je [latex]\textstyle\alpha[/latex] i [latex]\textstyle\Omega[/latex] pitanja vezanih uz diplomski. 8)
Meni je ta praksa takodjer bezveze. Confused Recimo, doktorat se smatra tim boljim sto se iz njega vise clanaka stvori... a clanci se, u pravilu, pisu na engleskom. Smile I onda autor samo ima dodatni posao prevodjenja (da ne govorim da referenciranje na vlastiti doktorat nema smisla ako je clanak na engleskom, a disertacija na hrvatskom). Sad

Prigovaranje koje Krcko spominje bilo je vezano uz doktorat, a stvar je prosla jer je mentor rekao da je clan komisije za ocjenu disertacije neki stranac. Smile

Motiv "ja bih isao van" ima smisla, no onda ima smisla i uspostaviti kontakt s nekim vani tko ima veze s podrucjem na kojem zelis diplomirati. Smile E, a onda je takav - ajmo ga tako nazvati - "savjetnik" sigurno dobar razlog za pisanje na engleskom. Very Happy Naravno, ovo je moje misljenje s kojim se sluzbeni Fakultet ne mora sloziti... Sad

Kako Krcko rece: mentor je i pitanja vezanih uz diplomski. Cool

[Vrh]
Gost

PostPostano: 21:21 pon, 19. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imam pitanja vezana za odabir izbornih kolegija za diplomski,
koliko ih moram odabrati,
koji kolegiji dolaze u obzir,
da li gradivo kolegija mora biti u vezi s odabranom temom diplomskog rada ili je izbor kolegija po želji?
Hvala :D
Imam pitanja vezana za odabir izbornih kolegija za diplomski,
koliko ih moram odabrati,
koji kolegiji dolaze u obzir,
da li gradivo kolegija mora biti u vezi s odabranom temom diplomskog rada ili je izbor kolegija po želji?
Hvala Very Happy

[Vrh]
venovako
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

56 = 65 - 9

PostPostano: 21:38 pon, 19. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Koliko se sjecam, treba ekvivalent dva dvosemestralna kolegija (dakle, 2x2, ili 1x2 + 2x1, ili 4x1...).
Biraju se kolegiji s "visih" godina (3. i 4.); svejedno jesu li obvezni ili izborni, bitno da su odslusani i polozeni.
Izbor kolegija je po zelji, iako je mentorima drago vidjeti barem jedan kolegij u vezi s temom diplomskog, kao sto se i clanovi komisije u pravilu biraju prema kolegijima (odnosno obratno, prakticira se oboje).
Za tocne upute :arrow: :referada:
Koliko se sjecam, treba ekvivalent dva dvosemestralna kolegija (dakle, 2x2, ili 1x2 + 2x1, ili 4x1...).
Biraju se kolegiji s "visih" godina (3. i 4.); svejedno jesu li obvezni ili izborni, bitno da su odslusani i polozeni.
Izbor kolegija je po zelji, iako je mentorima drago vidjeti barem jedan kolegij u vezi s temom diplomskog, kao sto se i clanovi komisije u pravilu biraju prema kolegijima (odnosno obratno, prakticira se oboje).
Za tocne upute Arrow Referada je tvoj prijatelj...

[Vrh]
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 11:52 sri, 28. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mora li mentor diplomskog rada nuzno biti u komisiji ?
Mora li mentor diplomskog rada nuzno biti u komisiji ?

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 13:47 sri, 28. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da, on je predsjednik komisije (po defaultu).
Da, on je predsjednik komisije (po defaultu).

[Vrh]
Gost

PostPostano: 21:52 uto, 15. 1. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pitanje za skore diplomante ili one koji to već jesu : tko vam je (bio) u komisiji ?

Tnx :)
Pitanje za skore diplomante ili one koji to već jesu : tko vam je (bio) u komisiji ?

Tnx Smile

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 13:37 sri, 16. 1. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Odgovor se moze naci na oglasnoj ploci. Obavijest o diplomskom trebala bi biti oglasena tjedan dana prije samog ispita i na njoj pisu clanovi komisije.
Odgovor se moze naci na oglasnoj ploci. Obavijest o diplomskom trebala bi biti oglasena tjedan dana prije samog ispita i na njoj pisu clanovi komisije.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 13:55 uto, 12. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

zna li netko koliko smije biti najvise dana izmedu seminara i obrane diplomskog? moze li biti mjesec dana?
zna li netko koliko smije biti najvise dana izmedu seminara i obrane diplomskog? moze li biti mjesec dana?

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 14:54 uto, 12. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Koliko je meni poznato nema gornje granice. To bi znacilo da moze biti i godinu dana izmedju seminara i obrane diplomskog. U praksi se cesto dogadja da bude mjesec dana i vise.
Koliko je meni poznato nema gornje granice. To bi znacilo da moze biti i godinu dana izmedju seminara i obrane diplomskog. U praksi se cesto dogadja da bude mjesec dana i vise.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 16:04 uto, 12. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala, krcko :)
mentor mi spomenuo 10ak dana pa sam se prepala.
hvala, krcko Smile
mentor mi spomenuo 10ak dana pa sam se prepala.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 19:34 čet, 21. 5. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

treba li nakon obavljenog diplomskog ispita otići u referadu
ili tek prije/nakon promocije ?
treba li nakon obavljenog diplomskog ispita otići u referadu
ili tek prije/nakon promocije ?

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Diplomski, magisteriji, doktorati,... Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3  Sljedeće
Stranica 2 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum