Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

bedasto pitanje
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
desire
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
31 = 34 - 3

PostPostano: 18:36 ned, 17. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ma"]
hmda. ovo je sve intuitivno jasno. ali kako to formalno raspisati? trebalo bi sad uzeti proizvoljnu točku iz te kugle i pokazati da je i ona u A, jelda? kako to? joj, ljudi, meni je zlo od ovog već :cry:[/quote]

A da... I mene to muci, kuzim o cemu je rijec, ali formalno dokazat, jako tesko...
Vec sam se pomirila da cu takav zadatak rijesiti do pola. :(
ma (napisa):

hmda. ovo je sve intuitivno jasno. ali kako to formalno raspisati? trebalo bi sad uzeti proizvoljnu točku iz te kugle i pokazati da je i ona u A, jelda? kako to? joj, ljudi, meni je zlo od ovog već Crying or Very sad

A da... I mene to muci, kuzim o cemu je rijec, ali formalno dokazat, jako tesko...
Vec sam se pomirila da cu takav zadatak rijesiti do pola. Sad

ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
58 = 89 - 31

PostPostano: 18:41 ned, 17. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

treba znat namještat. znaš da se dokaz sastoji od toga da za svaku točku T skupa A za koji dokazuješ da je otvoren, nađeš r>0 t.d. je kugla K(T,r) sadržana u A. e sad bi opet trebalo uzet proizvoljnu točku P iz kugle i preko onog što znamo (a to je d(T,P)<r) pokazat da je P u A.

mamaaaaaa :bigcry:
treba znat namještat. znaš da se dokaz sastoji od toga da za svaku točku T skupa A za koji dokazuješ da je otvoren, nađeš r>0 t.d. je kugla K(T,r) sadržana u A. e sad bi opet trebalo uzet proizvoljnu točku P iz kugle i preko onog što znamo (a to je d(T,P)<r) pokazat da je P u A.

mamaaaaaa Very sad

tihana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

134 = 153 - 19

PostPostano: 18:46 ned, 17. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="desire"]Imam problema s dokazivanjem otvorenosti preko otvorenih skupova. Znam semu po kojoj ide, kuzim sve, ali ta namjestanja me dovode do ludila. :x

Moze mi neko pomoc oko 1. zadataka iz 1. kolokvija, pod b?
Dodjem do pola i nemam pojma kako dalje pa ako bi mi netko mogao usput reci neku metodu kak da s takvim zadacima nemam problema...

Hvala[/quote]

evo slika iz moje bilježnice, to sam riješila na demonstraturama
ako ne razumijete rukopis, samo mi se javite :P
(prvo ide ovaj file 3000 pa onda 3001, malo se preklapaju)
desire (napisa):
Imam problema s dokazivanjem otvorenosti preko otvorenih skupova. Znam semu po kojoj ide, kuzim sve, ali ta namjestanja me dovode do ludila. Mad

Moze mi neko pomoc oko 1. zadataka iz 1. kolokvija, pod b?
Dodjem do pola i nemam pojma kako dalje pa ako bi mi netko mogao usput reci neku metodu kak da s takvim zadacima nemam problema...

Hvala

evo slika iz moje bilježnice, to sam riješila na demonstraturama
ako ne razumijete rukopis, samo mi se javite Razz
(prvo ide ovaj file 3000 pa onda 3001, malo se preklapaju)

DSC03001.JPG
 Description:
 Filesize:  141.25 KB
 Viewed:  130 Time(s)

DSC03001.JPG

DSC03000.JPG
 Description:
 Filesize:  144.86 KB
 Viewed:  114 Time(s)

DSC03000.JPG

Zadnja promjena: tihana; 18:47 ned, 17. 2. 2008; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 18:47 ned, 17. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ok, sad uzmeš P iz K(r,T). I računaš d(P,0):

d(P,0) <= d(P,T) + d(T,0) < r + x^2+y^2 = 1 - x^2 - y^2 +x^2+y^2 = 1

Pa je P unutar K(0,1) koju god z koordinatu imala. (jer je A cilindar)

edit: samo da još jednom skrenem pažnju na moje pitanje sa prethodne stranice ovog topica...zahvaljujem na odgovoru, zauzvrat dijelim sarmu :)
Ok, sad uzmeš P iz K(r,T). I računaš d(P,0):

d(P,0) <= d(P,T) + d(T,0) < r + x^2+y^2 = 1 - x^2 - y^2 +x^2+y^2 = 1

Pa je P unutar K(0,1) koju god z koordinatu imala. (jer je A cilindar)

edit: samo da još jednom skrenem pažnju na moje pitanje sa prethodne stranice ovog topica...zahvaljujem na odgovoru, zauzvrat dijelim sarmu Smile

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
arya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
49 = 109 - 60

PostPostano: 19:33 ned, 17. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

luuka, ko što znaš, meni to bilo na usmenom... ali nije da ti mogu pomoć... bila je na djelu improvizacija ;) čisto sumnjam da imam išta više zapisano o tome od tebe.. nije da sam bila sretna kad sam dobila to pitanje :lol: ali pomaže profesorica, bit će to ok ;)
luuka, ko što znaš, meni to bilo na usmenom... ali nije da ti mogu pomoć... bila je na djelu improvizacija Wink čisto sumnjam da imam išta više zapisano o tome od tebe.. nije da sam bila sretna kad sam dobila to pitanje Laughing ali pomaže profesorica, bit će to ok Wink

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail MSNM
woodstock
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

18 = 28 - 10

PostPostano: 20:50 ned, 17. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]Pošto je (xk) C-niz imaš da su od nekog nadalje proizv blizu, tj
postoji n0 t.d. za n,m>n0 vrijedi d(xn,xm)<epsilon.

Sad uzmeš M=max{d(0,xi), i=1,2,..,n0} + epsilon + 1 (ovaj 1 tek tako,nek se nađe)

pa je onda (xk) iz K(0,M).[/quote]

Hvala puno! :D
Luuka (napisa):
Pošto je (xk) C-niz imaš da su od nekog nadalje proizv blizu, tj
postoji n0 t.d. za n,m>n0 vrijedi d(xn,xm)<epsilon.

Sad uzmeš M=max{d(0,xi), i=1,2,..,n0} + epsilon + 1 (ovaj 1 tek tako,nek se nađe)

pa je onda (xk) iz K(0,M).

Hvala puno! Very Happy

[Vrh]
desire
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

31 = 34 - 3

PostPostano: 21:16 ned, 17. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

1. kolokvij, 6.zadatak. :pray:
1. kolokvij, 6.zadatak. Pray

teeeaaaa
Gost

PostPostano: 21:19 ned, 17. 2. 2008    Naslov: Help! Citirajte i odgovorite

Pitanje iz proslogodisnjeg 1. kolokvija. U 3 zadatku u rjesenjima pise: "Funkcije f1, f2:R^2->R zadane formulama f1(x,y) =y+sinx i f2(x,y)=2x+1-y su neprekidne na R2. Stoga su i skupovi f1^(-1)([0,+besk>) i f2^(-1)([0,+besk>) zatvoreni." Kako mozemo zakljuciti da je f^(-1)([0,+besk>) zatvoren skup? Znam da je praslika zatvorenog skupa po neprekidnoj f-ji zatvoren skup, ali mozemo li pretpostaviti da je [0,+besk> zatvoren? Zar ne bi isto tako mogli prepostaviti i da je otvoren?
Pitanje iz proslogodisnjeg 1. kolokvija. U 3 zadatku u rjesenjima pise: "Funkcije f1, f2:R^2->R zadane formulama f1(x,y) =y+sinx i f2(x,y)=2x+1-y su neprekidne na R2. Stoga su i skupovi f1^(-1)([0,+besk>) i f2^(-1)([0,+besk>) zatvoreni." Kako mozemo zakljuciti da je f^(-1)([0,+besk>) zatvoren skup? Znam da je praslika zatvorenog skupa po neprekidnoj f-ji zatvoren skup, ali mozemo li pretpostaviti da je [0,+besk> zatvoren? Zar ne bi isto tako mogli prepostaviti i da je otvoren?

[Vrh]
arya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

49 = 109 - 60

PostPostano: 21:21 ned, 17. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

jer mu je komplement, <-besk., 0>, otvoren... jasno? :)
jer mu je komplement, <-besk., 0>, otvoren... jasno? Smile

RonnieColeman
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 45 - 39

PostPostano: 21:21 ned, 17. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="arya"]luuka, ko što znaš, meni to bilo na usmenom... ali nije da ti mogu pomoć... bila je na djelu improvizacija ;) čisto sumnjam da imam išta više zapisano o tome od tebe.. nije da sam bila sretna kad sam dobila to pitanje :lol: ali pomaže profesorica, bit će to ok ;)[/quote]

Daj, molim te, nabroji pitanja sa usmenog i napiši dojam koji profesorica ostavlja. 8)
arya (napisa):
luuka, ko što znaš, meni to bilo na usmenom... ali nije da ti mogu pomoć... bila je na djelu improvizacija Wink čisto sumnjam da imam išta više zapisano o tome od tebe.. nije da sam bila sretna kad sam dobila to pitanje Laughing ali pomaže profesorica, bit će to ok Wink

Daj, molim te, nabroji pitanja sa usmenog i napiši dojam koji profesorica ostavlja. Cool

Gost

PostPostano: 21:24 ned, 17. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="arya"]jer mu je komplement, <-besk., 0>, otvoren... jasno? :)[/quote]
:oops:
Hvala.
arya (napisa):
jer mu je komplement, ←besk., 0>, otvoren... jasno? Smile

Embarassed
Hvala.

[Vrh]
arya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

49 = 109 - 60

PostPostano: 21:48 ned, 17. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="RonnieColeman"]Daj, molim te, nabroji pitanja sa usmenog i napiši dojam koji profesorica ostavlja. 8)[/quote]

ovak... pitanja: iskaz tm. o impl. f-ji, kak bi dokazala, koji tm. koristimo u dokazu, koraci u dokazu, ali raspisivati skroz nije trebalo :) ono što već rekoh, da je tang. ravnina doista dim. n-1, objasniti zašto... to je to, uglavnom... bar se ja više ne sjećam :) dakle, impl. funkcija sve, u biti... zadnje 3 strane mi bilo dosta za naučit iz skripte, ništa prije me nije pitala...i gleda kak si riješio kolokvij, što nisi znao, pa to valjda pita... bar u mom slučaju :) trajalo je nekih 15-ak minuta, profesorica je jako ugodna, zapravo, bio mi je to jedan od ugodnijih usmenih, skoro kao kod profesora bakića prošle godine :) pomogne profesorica, ne traži da sve znaš napamet... da ti da se probaš sjetit, razmislit... bar meni je... nadam se da će bit takva i prema ostalima :)
RonnieColeman (napisa):
Daj, molim te, nabroji pitanja sa usmenog i napiši dojam koji profesorica ostavlja. Cool

ovak... pitanja: iskaz tm. o impl. f-ji, kak bi dokazala, koji tm. koristimo u dokazu, koraci u dokazu, ali raspisivati skroz nije trebalo Smile ono što već rekoh, da je tang. ravnina doista dim. n-1, objasniti zašto... to je to, uglavnom... bar se ja više ne sjećam Smile dakle, impl. funkcija sve, u biti... zadnje 3 strane mi bilo dosta za naučit iz skripte, ništa prije me nije pitala...i gleda kak si riješio kolokvij, što nisi znao, pa to valjda pita... bar u mom slučaju Smile trajalo je nekih 15-ak minuta, profesorica je jako ugodna, zapravo, bio mi je to jedan od ugodnijih usmenih, skoro kao kod profesora bakića prošle godine Smile pomogne profesorica, ne traži da sve znaš napamet... da ti da se probaš sjetit, razmislit... bar meni je... nadam se da će bit takva i prema ostalima Smile

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 21:54 ned, 17. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="desire"]1. kolokvij, 6.zadatak. :pray:[/quote]

Tu ima pisanja...bar je meni bilo na kolokviju ;)

Ugl, kritične su točke za koje je x^2+y^2=4

Ja sam tu svašta izmišljo sa polarnim koordinatama, pa dokazo da limes zdesna nije jednak limesu slijeva...

Tak nešto probaj, ja sam dobio 18b na kolokviju tak da to je dobar način :)
desire (napisa):

Tu ima pisanja...bar je meni bilo na kolokviju Wink

Ja sam tu svašta izmišljo sa polarnim koordinatama, pa dokazo da limes zdesna nije jednak limesu slijeva...

Tak nešto probaj, ja sam dobio 18b na kolokviju tak da to je dobar način Smile

desire
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

31 = 34 - 3

PostPostano: 22:07 ned, 17. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"][quote="desire"]1. kolokvij, 6.zadatak. :pray:[/quote]

Tu ima pisanja...bar je meni bilo na kolokviju ;)

Tak nešto probaj, ja sam dobio 18b na kolokviju tak da to je dobar način :)[/quote]

Ma ja sam isla kod prof vidjet test i lupala sam se po glavi kak je to jednostavno. Ispalo je da uopce nema puno pisanja, sve se svede na par recenica. :shock: Ali ja si to naravno nisam zapisala kad sam izasla van i sad ispada da sam zaboravila. :(

Hvala svejedno. :)
Luuka (napisa):
desire (napisa):

Tu ima pisanja...bar je meni bilo na kolokviju Wink

Tak nešto probaj, ja sam dobio 18b na kolokviju tak da to je dobar način Smile

Ma ja sam isla kod prof vidjet test i lupala sam se po glavi kak je to jednostavno. Ispalo je da uopce nema puno pisanja, sve se svede na par recenica. Shocked Ali ja si to naravno nisam zapisala kad sam izasla van i sad ispada da sam zaboravila. Sad

Hvala svejedno. Smile

arya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

49 = 109 - 60

PostPostano: 22:11 ned, 17. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja se ne sjećam točno što sam ja napisala, samo znam da je bilo jako kratko, po mom mišljenju jako blesavo, ali sam dobila 20 bodova, pa je nekim čudom bilo točno :lol:
znam da je bio neki limes slijeva i zdesna... pa da se razlikuju u toj kritičnoj točki... ma više je to opisno bilo... ništa formalno...
ja se ne sjećam točno što sam ja napisala, samo znam da je bilo jako kratko, po mom mišljenju jako blesavo, ali sam dobila 20 bodova, pa je nekim čudom bilo točno Laughing
znam da je bio neki limes slijeva i zdesna... pa da se razlikuju u toj kritičnoj točki... ma više je to opisno bilo... ništa formalno...

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 22:14 ned, 17. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma moje pisanje i izmišljavanje su mi vjerojatno i uzeli bodove, nije ni ovo komplicirano...dva limesa preko pol koordinata ( imaš r^2=x^2+y^2 pa je jednostavno), dobiju se različiti i to je to...

Nije teško, probaj... 8)
Ma moje pisanje i izmišljavanje su mi vjerojatno i uzeli bodove, nije ni ovo komplicirano...dva limesa preko pol koordinata ( imaš r^2=x^2+y^2 pa je jednostavno), dobiju se različiti i to je to...

Nije teško, probaj... Cool

RonnieColeman
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 45 - 39

PostPostano: 22:48 ned, 17. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="arya"][quote="RonnieColeman"]Daj, molim te, nabroji pitanja sa usmenog i napiši dojam koji profesorica ostavlja. 8)[/quote]

ovak... pitanja: iskaz tm. o impl. f-ji, kak bi dokazala, koji tm. koristimo u dokazu, koraci u dokazu, ali raspisivati skroz nije trebalo :) ono što već rekoh, da je tang. ravnina doista dim. n-1, objasniti zašto... to je to, uglavnom... bar se ja više ne sjećam :) dakle, impl. funkcija sve, u biti... zadnje 3 strane mi bilo dosta za naučit iz skripte, ništa prije me nije pitala...i gleda kak si riješio kolokvij, što nisi znao, pa to valjda pita... bar u mom slučaju :) trajalo je nekih 15-ak minuta, profesorica je jako ugodna, zapravo, bio mi je to jedan od ugodnijih usmenih, skoro kao kod profesora bakića prošle godine :) pomogne profesorica, ne traži da sve znaš napamet... da ti da se probaš sjetit, razmislit... bar meni je... nadam se da će bit takva i prema ostalima :)[/quote]

hvala. :wink:
arya (napisa):
RonnieColeman (napisa):

ovak... pitanja: iskaz tm. o impl. f-ji, kak bi dokazala, koji tm. koristimo u dokazu, koraci u dokazu, ali raspisivati skroz nije trebalo Smile ono što već rekoh, da je tang. ravnina doista dim. n-1, objasniti zašto... to je to, uglavnom... bar se ja više ne sjećam Smile dakle, impl. funkcija sve, u biti... zadnje 3 strane mi bilo dosta za naučit iz skripte, ništa prije me nije pitala...i gleda kak si riješio kolokvij, što nisi znao, pa to valjda pita... bar u mom slučaju Smile trajalo je nekih 15-ak minuta, profesorica je jako ugodna, zapravo, bio mi je to jedan od ugodnijih usmenih, skoro kao kod profesora bakića prošle godine Smile pomogne profesorica, ne traži da sve znaš napamet... da ti da se probaš sjetit, razmislit... bar meni je... nadam se da će bit takva i prema ostalima Smile

hvala. Wink

ivancica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 13:44 pet, 22. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

znam da svi ucite vjer. al ako bi netko imao vremena da mi malo
pojasni ovaj lagani primjer ( 3.4 i 3.7 )

http://web.math.hr/nastava/difraf/dif/p_o3.pdf

u terminima kugli..koliki mi r mora biti?

znam da je glupo pitanje al eto..
:)
znam da svi ucite vjer. al ako bi netko imao vremena da mi malo
pojasni ovaj lagani primjer ( 3.4 i 3.7 )

http://web.math.hr/nastava/difraf/dif/p_o3.pdf

u terminima kugli..koliki mi r mora biti?

znam da je glupo pitanje al eto..
Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
teja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

29 = 35 - 6

PostPostano: 14:00 pet, 22. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja mislim:

3.4. uzmeš x iz intervala <0,1>; K(x,r); r=min{x,1-x} za svako x vrijedi

3.7.(a) (x,y) iz S; K((x,y),r); r=min{x,1-x}

(b) za (1,y) nema takve kugle jer koliko god mali r uzmeš pokupit ćeš točke iz S i R^2\S)

(nacrtaj bit će ti lakše)
ja mislim:

3.4. uzmeš x iz intervala <0,1>; K(x,r); r=min{x,1-x} za svako x vrijedi

3.7.(a) (x,y) iz S; K((x,y),r); r=min{x,1-x}

(b) za (1,y) nema takve kugle jer koliko god mali r uzmeš pokupit ćeš točke iz S i R^2\S)

(nacrtaj bit će ti lakše)

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 14:25 pet, 22. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

bolje je još uzet polovicu, za svaki slučaj.

u primjeru 3.4 za [latex]x \in \left \langle 0, 1 \right \rangle[/latex] ne uzeti [latex]r= \min \{ x, 1-x \}[/latex] jer to će pokupiti i 0 ili 1. uzmi [latex]r= \frac{\min\{x, 1-x\}}{2}[/latex] :wink:

[color=red]editiram:[/color]
gluposti pričam. neće pokupiti jer je to [b]otvorena[/b] kugla. teja sori šta ispravljam točno :oops: ali nikad nije na odmet uzeti polovicu. daklem, ono gore štima
bolje je još uzet polovicu, za svaki slučaj.

u primjeru 3.4 za ne uzeti jer to će pokupiti i 0 ili 1. uzmi Wink

editiram:
gluposti pričam. neće pokupiti jer je to otvorena kugla. teja sori šta ispravljam točno Embarassed ali nikad nije na odmet uzeti polovicu. daklem, ono gore štima

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Stranica 3 / 5.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum