Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Rješenja zadaće iz mmf
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Metode matematičke fizike
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
matmih
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
36 = 51 - 15

PostPostano: 23:28 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa nije bitno dali ide. Bitno je da N ide u smjeru središta, pa kolko got on dug bio iz njegove krajnje točke povuci okomicu na mali radijus i dobiješ slične trokute tj, kut je isti bez obzira na duljinu sile N. :)
Bar se meni tako čini...
Pa nije bitno dali ide. Bitno je da N ide u smjeru središta, pa kolko got on dug bio iz njegove krajnje točke povuci okomicu na mali radijus i dobiješ slične trokute tj, kut je isti bez obzira na duljinu sile N. Smile
Bar se meni tako čini...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 23:37 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="matmih"]Bitno je da N ide u smjeru središta, [/quote]

A onda ok kad je tak. To nisam znao. Mislio sam da ide okomito na tangentu u toj točki, da nema veze sa središtem... Hvala! :karma: (kad ću moć glasat opet ;) )
matmih (napisa):
Bitno je da N ide u smjeru središta,

A onda ok kad je tak. To nisam znao. Mislio sam da ide okomito na tangentu u toj točki, da nema veze sa središtem... Hvala! karma++ (kad ću moć glasat opet Wink )

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
woodstock
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
18 = 28 - 10

PostPostano: 10:39 ned, 19. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

pa ak ide okomito na tangentu onda je to normala, a normala prolazi kroz središte...kaj ne?? :roll:
pa ak ide okomito na tangentu onda je to normala, a normala prolazi kroz središte...kaj ne?? Rolling Eyes

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 10:49 ned, 19. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="woodstock"]pa ak ide okomito na tangentu onda je to normala, a normala prolazi kroz središte...kaj ne?? :roll:[/quote]

Moguće da ide... loš sam u geometriji pa ono... hvala i tebi :D
woodstock (napisa):
pa ak ide okomito na tangentu onda je to normala, a normala prolazi kroz središte...kaj ne?? Rolling Eyes

Moguće da ide... loš sam u geometriji pa ono... hvala i tebi Very Happy

ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 14:42 ned, 19. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

u 4. zadatku ovogodišnje zadaće: koji je smjer od [latex]\vec{N}[/latex] (sile reakcije podloge). meni je logično da je ta sila uvijek okomita na podlogu, ali neki su me uvjeravali ( :evil: ) da ona ima isti smjer kao i [latex]\vec{r_0}[/latex], dakle iz središta male kružnice (po kojoj točka rotira) do same točke. onda smo išli pitati asistenta koji je to i potvrdio. zašto je to tako?
u 4. zadatku ovogodišnje zadaće: koji je smjer od (sile reakcije podloge). meni je logično da je ta sila uvijek okomita na podlogu, ali neki su me uvjeravali ( Evil or Very Mad ) da ona ima isti smjer kao i , dakle iz središta male kružnice (po kojoj točka rotira) do same točke. onda smo išli pitati asistenta koji je to i potvrdio. zašto je to tako?

aauk
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-3 = 0 - 3

PostPostano: 14:53 ned, 19. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]
Nadalje, Fg=(0,-m1g,0,-m2g) pa je Ug=m1gy1+ m2gy2 pa se uvrste y1 i y2
[latex]U_{op}=\frac{1}{2}k (r-l)^2=\frac{1}{2}k (\sqrt{2 x^2-2Cx+C^2}-l)^2=\frac{1}{2}k ( 2 x^2-2Cx+C^2 + l^2 - 2l\sqrt{2 x^2-2Cx+C^2})[/latex]

I sad se nađe T, izračuna L i derivira i svašta i dobije se jako ružno.

Ako je krivo nek netko viče :D[/quote]

Prema ovome, na m1 i m2 djeluje samo sila teza, a mislim da je asistent na zadnjim vjezbama komentirao da na m1 djeluje elasticna sila, a na m2 sila teza.
A opet, ako tako razmisljam, onda bi i na m1 trebala djelovati sila teza koju on nije spomenuo.

Sjeca li se netko sto je tocno asistent rekao?
Luuka (napisa):

Ako je krivo nek netko viče Very Happy

Prema ovome, na m1 i m2 djeluje samo sila teza, a mislim da je asistent na zadnjim vjezbama komentirao da na m1 djeluje elasticna sila, a na m2 sila teza.
A opet, ako tako razmisljam, onda bi i na m1 trebala djelovati sila teza koju on nije spomenuo.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 14:56 ned, 19. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="aauk"]Prema ovome, na m1 i m2 djeluje samo sila teza, a mislim da je asistent na zadnjim vjezbama komentirao da na m1 djeluje elasticna sila, a na m2 sila teza.

Sjeca li se netko sto je tocno asistent rekao?[/quote]

da, mislim da je to rekao. zato ja i mislim da je prva masa "pričvršćena" za x-os.
aauk (napisa):

da, mislim da je to rekao. zato ja i mislim da je prva masa "pričvršćena" za x-os.

aauk
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-3 = 0 - 3

PostPostano: 15:03 ned, 19. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ma"]
da, mislim da je to rekao. zato ja i mislim da je prva masa "pričvršćena" za x-os.[/quote]

Ne razumijem, kako mislis pricvrscena? Opruga ide od ishodista dao m1, a m1 se krece po pravcu y=C-x.

Kako bi ti zapisao silu koja djeluje na m1?
ma (napisa):

Ne razumijem, kako mislis pricvrscena? Opruga ide od ishodista dao m1, a m1 se krece po pravcu y=C-x.

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 15:18 ned, 19. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Moja viđenja zadataka 4. & 5. :

4. Ja ovdje nisam uvodio nikakve r0 ni ništa slično... kuglica rotira na konst visini pa su sile u ravnoteži. N ide od mase prema središtu sfere (jer se masa giba po unutrašnjoj strani). Sad se N rastavi, izjednačče se sile (uz minus) i to je to. Dobije se
[latex]v=\sqrt{ \frac{3Rg}{2}}[/latex]

5. pošto su obje sile u gravitacijskom polju na njih djeluje gravitacija. (Na obje). Na prvu još djeluje i sila opruge, dok se druga slobodno njiše.
Užasno ružne jednadžbe se dobiju, al to je valjda tak... nemre fizika bit lijepa ko matematika :D

4. Ja ovdje nisam uvodio nikakve r0 ni ništa slično... kuglica rotira na konst visini pa su sile u ravnoteži. N ide od mase prema središtu sfere (jer se masa giba po unutrašnjoj strani). Sad se N rastavi, izjednačče se sile (uz minus) i to je to. Dobije se

5. pošto su obje sile u gravitacijskom polju na njih djeluje gravitacija. (Na obje). Na prvu još djeluje i sila opruge, dok se druga slobodno njiše.
Užasno ružne jednadžbe se dobiju, al to je valjda tak... nemre fizika bit lijepa ko matematika Very Happy

aauk
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-3 = 0 - 3

PostPostano: 15:22 ned, 19. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]
Užasno ružne jednadžbe se dobiju, al to je valjda tak... nemre fizika bit lijepa ko matematika :D[/quote]

Mozes mi please napisati samo izraz za silu na m1 jer ne znam jesam li je dobro postavila?
Luuka (napisa):

Užasno ružne jednadžbe se dobiju, al to je valjda tak... nemre fizika bit lijepa ko matematika Very Happy

Mozes mi please napisati samo izraz za silu na m1 jer ne znam jesam li je dobro postavila?

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 15:36 ned, 19. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="aauk"][quote="Luuka"]
Užasno ružne jednadžbe se dobiju, al to je valjda tak... nemre fizika bit lijepa ko matematika :D[/quote]

Mozes mi please napisati samo izraz za silu na m1 jer ne znam jesam li je dobro postavila?[/quote]

Imamo gravitaciju koja djeluje ovako:
[latex]F_g = ( 0,-m_1g,0,-m_2g)[/latex]
pa nam je potencijal od gravitacije:
[latex]U_g = m_1gy_1+m_2gy_2=m_1g(C-x)+m_2g( C-x-lcos\phi) [/latex]

uz to imamo i oprugu, čiji je potencijal ono prije napisano pa je U=Ug+Uop

T izračunamo po formuli i dobijemo L kao L=T-U.
aauk (napisa):
Luuka (napisa):

Imamo gravitaciju koja djeluje ovako:

pa nam je potencijal od gravitacije:

uz to imamo i oprugu, čiji je potencijal ono prije napisano pa je U=Ug+Uop

T izračunamo po formuli i dobijemo L kao L=T-U.

ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 17:31 ned, 19. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="aauk"][quote="ma"]
da, mislim da je to rekao. zato ja i mislim da je prva masa "pričvršćena" za x-os.[/quote]

Kako bi ti zapisao silu koja djeluje na m1?[/quote]

sorry, nesporazum. ja pričam o zadatku s prošlogodišnjeg kolokvija.

[size=9][color=#999999]Added after 1 hours 1 minutes:[/color][/size]

[quote="Luuka"]Moja viđenja zadataka 4. & 5. :

[latex]v=\sqrt{ \frac{3Rg}{2}}[/latex][/quote]

ja sam dobio [latex]v=\sqrt{ \frac{2g}{R}}[/latex]

rješenja su nam relativno slična (:lol: ), pa bi valjda dobili neke bodove. utješno..

[quote="Luuka"]5. pošto su obje sile u gravitacijskom polju na njih djeluje gravitacija. (Na obje). Na prvu još djeluje i sila opruge, dok se druga slobodno njiše.[/quote]

jeste vi na vježbama radili nešto slično (gdje vam je rečeno da na obje mase djeluje gravitacija)? ima mi smisla da na obje mase djeluje gravitacija + na prvu elastična sila, ali ne bi htio tako nešto napisati u testu ako nije provjereno (mi nismo stigli nijedan sličan zadatak riješiti, a ni ja se ne mogu točno sjetiti kako nam je asistent ovaj iskomentirao :? )

i u vezi tog zadatka: masa se može gibati jedino na pravcu [latex]y=-x[/latex], a na slici je nešto deseto.
aauk (napisa):
ma (napisa):

sorry, nesporazum. ja pričam o zadatku s prošlogodišnjeg kolokvija.

Added after 1 hours 1 minutes:

Luuka (napisa):

ja sam dobio

rješenja su nam relativno slična (Laughing ), pa bi valjda dobili neke bodove. utješno..

Luuka (napisa):

jeste vi na vježbama radili nešto slično (gdje vam je rečeno da na obje mase djeluje gravitacija)? ima mi smisla da na obje mase djeluje gravitacija + na prvu elastična sila, ali ne bi htio tako nešto napisati u testu ako nije provjereno (mi nismo stigli nijedan sličan zadatak riješiti, a ni ja se ne mogu točno sjetiti kako nam je asistent ovaj iskomentirao Confused )

i u vezi tog zadatka: masa se može gibati jedino na pravcu , a na slici je nešto deseto.

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 19:20 ned, 19. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ma"]

[quote="Luuka"] Dobije se
[latex]v=\sqrt{ \frac{3Rg}{2}}[/latex][/quote]

ja sam dobio [latex]v=\sqrt{ \frac{2g}{R}}[/latex]

rješenja su nam relativno slična (:lol: ), pa bi valjda dobili neke bodove. utješno..[/quote]

Koji kut si dobio u tom? Ja 30° pa je onda ctg od toga = sqrt(3)... jer tebi su se očito korini pokratili, meni pomnožili...

[quote="ma"]
[quote="Luuka"]5. pošto su obje sile u gravitacijskom polju na njih djeluje gravitacija. (Na obje). Na prvu još djeluje i sila opruge, dok se druga slobodno njiše.[/quote]

jeste vi na vježbama radili nešto slično (gdje vam je rečeno da na obje mase djeluje gravitacija)? ima mi smisla da na obje mase djeluje gravitacija + na prvu elastična sila, ali ne bi htio tako nešto napisati u testu ako nije provjereno (mi nismo stigli nijedan sličan zadatak riješiti, a ni ja se ne mogu točno sjetiti kako nam je asistent ovaj iskomentirao :? )
[/quote]

Nismo, ali ovo mi zvuči dosta logično... ako bude nešto takvo, ja ćću tak radit...

[quote="ma"]
i u vezi tog zadatka: masa se može gibati jedino na pravcu [latex]y=-x[/latex], a na slici je nešto deseto.[/quote]

Ja sam stavio y=-x+C za taj shiftani C, što god on bio... ak su krivo nacrtali nek si uvrste C=0 :D
ma (napisa):

Luuka (napisa):
Dobije se

ja sam dobio

rješenja su nam relativno slična (Laughing ), pa bi valjda dobili neke bodove. utješno..

Koji kut si dobio u tom? Ja 30° pa je onda ctg od toga = sqrt(3)... jer tebi su se očito korini pokratili, meni pomnožili...

ma (napisa):

Luuka (napisa):

jeste vi na vježbama radili nešto slično (gdje vam je rečeno da na obje mase djeluje gravitacija)? ima mi smisla da na obje mase djeluje gravitacija + na prvu elastična sila, ali ne bi htio tako nešto napisati u testu ako nije provjereno (mi nismo stigli nijedan sličan zadatak riješiti, a ni ja se ne mogu točno sjetiti kako nam je asistent ovaj iskomentirao Confused )

Nismo, ali ovo mi zvuči dosta logično... ako bude nešto takvo, ja ćću tak radit...

ma (napisa):

i u vezi tog zadatka: masa se može gibati jedino na pravcu , a na slici je nešto deseto.

Ja sam stavio y=-x+C za taj shiftani C, što god on bio... ak su krivo nacrtali nek si uvrste C=0 Very Happy

ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 19:33 ned, 19. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]Koji kut si dobio u tom? Ja 30° pa je onda ctg od toga = sqrt(3)... jer tebi su se očito korini pokratili, meni pomnožili...[/quote]

ja isto 30° ali ne znam o kojem ctg pričaš... uostalom, meni je R u nazivniku pa vjerojatno nismo išli istom metodom :?
Luuka (napisa):

ja isto 30° ali ne znam o kojem ctg pričaš... uostalom, meni je R u nazivniku pa vjerojatno nismo išli istom metodom Confused

teja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
29 = 35 - 6

PostPostano: 20:06 ned, 19. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja glasam za lukino jerbo i ja to dobih:D
ja glasam za lukino jerbo i ja to dobih:D

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
aauk
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-3 = 0 - 3

PostPostano: 21:00 ned, 19. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="aauk"][quote="Luuka"]
[latex]U_{op}=\frac{1}{2}k (r-l)^2=\frac{1}{2}k (\sqrt{2 x^2-2Cx+C^2}-l)^2=\frac{1}{2}k ( 2 x^2-2Cx+C^2 + l^2 - 2l\sqrt{2 x^2-2Cx+C^2})[/latex]

Ako je krivo nek netko viče :D[/quote]

Sjeca li se netko sto je tocno asistent rekao?[/quote]

Ok, ispricavam se za ovo gore, gledala sam samo F u prvom redu, a nisam ni primijetila da se dalje spominje opruga.

Sad imam novo pitanje:
Mozemo li gravitaciju i silu opruge zapisati zajedno pa odjednom integrirati, a ne ovako zbrajati?

U 4. sam isto dobila [latex]v=\sqrt{ \frac{3Rg}{2}}[/latex].
aauk (napisa):
Luuka (napisa):

Ako je krivo nek netko viče Very Happy

Ok, ispricavam se za ovo gore, gledala sam samo F u prvom redu, a nisam ni primijetila da se dalje spominje opruga.

Sad imam novo pitanje:
Mozemo li gravitaciju i silu opruge zapisati zajedno pa odjednom integrirati, a ne ovako zbrajati?

U 4. sam isto dobila .

[Vrh]
teh_pwnerer
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 23:16 ned, 19. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ma"]ja sam dobio [latex]v=\sqrt{ \frac{2g}{R}}[/latex]

rješenja su nam relativno slična (:lol: ), pa bi valjda dobili neke bodove. utješno..
[/quote]
Dobro si dobio. Samo što ti je kriva oznaka. Treba biti [latex]w=\sqrt{ \frac{2g}{R}}[/latex], jer je to zapravo kutna brzina. Formula za traženu (obodnu) brzinu je v=w*r. Uvrstiš unutra i dobit ćeš ko i ostali. :D
ma (napisa):
ja sam dobio

Dobro si dobio. Samo što ti je kriva oznaka. Treba biti , jer je to zapravo kutna brzina. Formula za traženu (obodnu) brzinu je v=w*r. Uvrstiš unutra i dobit ćeš ko i ostali. Very Happy

[Vrh]
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 23:47 ned, 19. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="teh_pwnerer"][quote="ma"]ja sam dobio [latex]v=\sqrt{ \frac{2g}{R}}[/latex]

[/quote]
Dobro si dobio. Samo što ti je kriva oznaka. Treba biti [latex]w=\sqrt{ \frac{2g}{R}}[/latex], jer je to zapravo kutna brzina. Formula za traženu (obodnu) brzinu je v=w*r. Uvrstiš unutra i dobit ćeš ko i ostali. :D[/quote]

:shock: :shock: :shock:
wow! kak sam to uspio?!
:lol: zakon!

hvala ti!

ček sad mi nije jasno jel to dobar postupak ili sam ja išao okolo?
... nema veze, proučit ću sutra. poslije kolokvija :D
teh_pwnerer (napisa):
ma (napisa):
ja sam dobio

Dobro si dobio. Samo što ti je kriva oznaka. Treba biti , jer je to zapravo kutna brzina. Formula za traženu (obodnu) brzinu je v=w*r. Uvrstiš unutra i dobit ćeš ko i ostali. Very Happy

Shocked Shocked Shocked
wow! kak sam to uspio?!
Laughing zakon!

hvala ti!

ček sad mi nije jasno jel to dobar postupak ili sam ja išao okolo?
... nema veze, proučit ću sutra. poslije kolokvija Very Happy

shumi1
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

55 = 57 - 2

PostPostano: 23:17 čet, 4. 6. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="alen"]Evo rješenja[/quote]

Hmm ... ja sam na drugom zadatku iz normalne 2. zadaće dobio rješenje [latex]$u(x,y) = 1-sin(i x) cos(y)$[/latex] i tada [latex]$u_{xx} (x,y) = -cos(y) sin(i x)$[/latex] i [latex]$u_{yy} (x,y) = cos(y) sin(i x)$[/latex].

Za tvoje rješenje [latex]$u(x,y) = {\left( sin(x+y) + sin(x-y) + 2xy - y^2 \right)}/2$[/latex] ispada [latex]$u_{xx} (x,y) = - {\frac{1}{2}} \left( sin(x+y) + sin(x-y) \right)$[/latex] i [latex]$u_{yy} (x,y) = - {\frac{1}{2}} \left( sin(x+y) + sin(x-y) +2 \right)$[/latex]

Jel može tko provjeriti ovo?
alen (napisa):
Evo rješenja

Hmm ... ja sam na drugom zadatku iz normalne 2. zadaće dobio rješenje i tada i .

Za tvoje rješenje ispada i

Jel može tko provjeriti ovo?

shumi1
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

55 = 57 - 2

PostPostano: 15:53 pet, 5. 6. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

moja greška ... ja sam krivo prepisao i rješavao sustav [latex]$u_{xx}+u_{yy}=0$[/latex] :frustriran: :fstein: :robin:
moja greška ... ja sam krivo prepisao i rješavao sustav Bio je to tezak pismeni Frankenstein Robin Hood

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Metode matematičke fizike Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Stranica 3 / 4.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum