Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
matmih Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
woodstock Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ma Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
aauk Forumaš(ica)

|
Postano: 14:53 ned, 19. 4. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="Luuka"]
Nadalje, Fg=(0,-m1g,0,-m2g) pa je Ug=m1gy1+ m2gy2 pa se uvrste y1 i y2
[latex]U_{op}=\frac{1}{2}k (r-l)^2=\frac{1}{2}k (\sqrt{2 x^2-2Cx+C^2}-l)^2=\frac{1}{2}k ( 2 x^2-2Cx+C^2 + l^2 - 2l\sqrt{2 x^2-2Cx+C^2})[/latex]
I sad se nađe T, izračuna L i derivira i svašta i dobije se jako ružno.
Ako je krivo nek netko viče :D[/quote]
Prema ovome, na m1 i m2 djeluje samo sila teza, a mislim da je asistent na zadnjim vjezbama komentirao da na m1 djeluje elasticna sila, a na m2 sila teza.
A opet, ako tako razmisljam, onda bi i na m1 trebala djelovati sila teza koju on nije spomenuo.
Sjeca li se netko sto je tocno asistent rekao?
Luuka (napisa): |
Ako je krivo nek netko viče  |
Prema ovome, na m1 i m2 djeluje samo sila teza, a mislim da je asistent na zadnjim vjezbama komentirao da na m1 djeluje elasticna sila, a na m2 sila teza.
A opet, ako tako razmisljam, onda bi i na m1 trebala djelovati sila teza koju on nije spomenuo.
Sjeca li se netko sto je tocno asistent rekao?
|
|
[Vrh] |
|
ma Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 14:56 ned, 19. 4. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="aauk"]Prema ovome, na m1 i m2 djeluje samo sila teza, a mislim da je asistent na zadnjim vjezbama komentirao da na m1 djeluje elasticna sila, a na m2 sila teza.
Sjeca li se netko sto je tocno asistent rekao?[/quote]
da, mislim da je to rekao. zato ja i mislim da je prva masa "pričvršćena" za x-os.
aauk (napisa): | Prema ovome, na m1 i m2 djeluje samo sila teza, a mislim da je asistent na zadnjim vjezbama komentirao da na m1 djeluje elasticna sila, a na m2 sila teza.
Sjeca li se netko sto je tocno asistent rekao? |
da, mislim da je to rekao. zato ja i mislim da je prva masa "pričvršćena" za x-os.
_________________ ima let u finish
|
|
[Vrh] |
|
aauk Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
aauk Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 15:36 ned, 19. 4. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="aauk"][quote="Luuka"]
5. pošto su obje sile u gravitacijskom polju na njih djeluje gravitacija. (Na obje). Na prvu još djeluje i sila opruge, dok se druga slobodno njiše.
Užasno ružne jednadžbe se dobiju, al to je valjda tak... nemre fizika bit lijepa ko matematika :D[/quote]
Mozes mi please napisati samo izraz za silu na m1 jer ne znam jesam li je dobro postavila?[/quote]
Imamo gravitaciju koja djeluje ovako:
[latex]F_g = ( 0,-m_1g,0,-m_2g)[/latex]
pa nam je potencijal od gravitacije:
[latex]U_g = m_1gy_1+m_2gy_2=m_1g(C-x)+m_2g( C-x-lcos\phi) [/latex]
uz to imamo i oprugu, čiji je potencijal ono prije napisano pa je U=Ug+Uop
T izračunamo po formuli i dobijemo L kao L=T-U.
aauk (napisa): | Luuka (napisa): |
5. pošto su obje sile u gravitacijskom polju na njih djeluje gravitacija. (Na obje). Na prvu još djeluje i sila opruge, dok se druga slobodno njiše.
Užasno ružne jednadžbe se dobiju, al to je valjda tak... nemre fizika bit lijepa ko matematika  |
Mozes mi please napisati samo izraz za silu na m1 jer ne znam jesam li je dobro postavila? |
Imamo gravitaciju koja djeluje ovako:
pa nam je potencijal od gravitacije:
uz to imamo i oprugu, čiji je potencijal ono prije napisano pa je U=Ug+Uop
T izračunamo po formuli i dobijemo L kao L=T-U.
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy 
|
|
[Vrh] |
|
ma Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 17:31 ned, 19. 4. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="aauk"][quote="ma"]
da, mislim da je to rekao. zato ja i mislim da je prva masa "pričvršćena" za x-os.[/quote]
Ne razumijem, kako mislis pricvrscena? Opruga ide od ishodista dao m1, a m1 se krece po pravcu y=C-x.
Kako bi ti zapisao silu koja djeluje na m1?[/quote]
sorry, nesporazum. ja pričam o zadatku s prošlogodišnjeg kolokvija.
[size=9][color=#999999]Added after 1 hours 1 minutes:[/color][/size]
[quote="Luuka"]Moja viđenja zadataka 4. & 5. :
4. Ja ovdje nisam uvodio nikakve r0 ni ništa slično... kuglica rotira na konst visini pa su sile u ravnoteži. N ide od mase prema središtu sfere (jer se masa giba po unutrašnjoj strani). Sad se N rastavi, izjednačče se sile (uz minus) i to je to. Dobije se
[latex]v=\sqrt{ \frac{3Rg}{2}}[/latex][/quote]
ja sam dobio [latex]v=\sqrt{ \frac{2g}{R}}[/latex]
rješenja su nam relativno slična (:lol: ), pa bi valjda dobili neke bodove. utješno..
[quote="Luuka"]5. pošto su obje sile u gravitacijskom polju na njih djeluje gravitacija. (Na obje). Na prvu još djeluje i sila opruge, dok se druga slobodno njiše.[/quote]
jeste vi na vježbama radili nešto slično (gdje vam je rečeno da na obje mase djeluje gravitacija)? ima mi smisla da na obje mase djeluje gravitacija + na prvu elastična sila, ali ne bi htio tako nešto napisati u testu ako nije provjereno (mi nismo stigli nijedan sličan zadatak riješiti, a ni ja se ne mogu točno sjetiti kako nam je asistent ovaj iskomentirao :? )
i u vezi tog zadatka: masa se može gibati jedino na pravcu [latex]y=-x[/latex], a na slici je nešto deseto.
aauk (napisa): | ma (napisa): |
da, mislim da je to rekao. zato ja i mislim da je prva masa "pričvršćena" za x-os. |
Ne razumijem, kako mislis pricvrscena? Opruga ide od ishodista dao m1, a m1 se krece po pravcu y=C-x.
Kako bi ti zapisao silu koja djeluje na m1? |
sorry, nesporazum. ja pričam o zadatku s prošlogodišnjeg kolokvija.
Added after 1 hours 1 minutes:
Luuka (napisa): | Moja viđenja zadataka 4. & 5. :
4. Ja ovdje nisam uvodio nikakve r0 ni ništa slično... kuglica rotira na konst visini pa su sile u ravnoteži. N ide od mase prema središtu sfere (jer se masa giba po unutrašnjoj strani). Sad se N rastavi, izjednačče se sile (uz minus) i to je to. Dobije se
 |
ja sam dobio
rješenja su nam relativno slična ( ), pa bi valjda dobili neke bodove. utješno..
Luuka (napisa): | 5. pošto su obje sile u gravitacijskom polju na njih djeluje gravitacija. (Na obje). Na prvu još djeluje i sila opruge, dok se druga slobodno njiše. |
jeste vi na vježbama radili nešto slično (gdje vam je rečeno da na obje mase djeluje gravitacija)? ima mi smisla da na obje mase djeluje gravitacija + na prvu elastična sila, ali ne bi htio tako nešto napisati u testu ako nije provjereno (mi nismo stigli nijedan sličan zadatak riješiti, a ni ja se ne mogu točno sjetiti kako nam je asistent ovaj iskomentirao )
i u vezi tog zadatka: masa se može gibati jedino na pravcu , a na slici je nešto deseto.
_________________ ima let u finish
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:20 ned, 19. 4. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="ma"]
[quote="Luuka"] Dobije se
[latex]v=\sqrt{ \frac{3Rg}{2}}[/latex][/quote]
ja sam dobio [latex]v=\sqrt{ \frac{2g}{R}}[/latex]
rješenja su nam relativno slična (:lol: ), pa bi valjda dobili neke bodove. utješno..[/quote]
Koji kut si dobio u tom? Ja 30° pa je onda ctg od toga = sqrt(3)... jer tebi su se očito korini pokratili, meni pomnožili...
[quote="ma"]
[quote="Luuka"]5. pošto su obje sile u gravitacijskom polju na njih djeluje gravitacija. (Na obje). Na prvu još djeluje i sila opruge, dok se druga slobodno njiše.[/quote]
jeste vi na vježbama radili nešto slično (gdje vam je rečeno da na obje mase djeluje gravitacija)? ima mi smisla da na obje mase djeluje gravitacija + na prvu elastična sila, ali ne bi htio tako nešto napisati u testu ako nije provjereno (mi nismo stigli nijedan sličan zadatak riješiti, a ni ja se ne mogu točno sjetiti kako nam je asistent ovaj iskomentirao :? )
[/quote]
Nismo, ali ovo mi zvuči dosta logično... ako bude nešto takvo, ja ćću tak radit...
[quote="ma"]
i u vezi tog zadatka: masa se može gibati jedino na pravcu [latex]y=-x[/latex], a na slici je nešto deseto.[/quote]
Ja sam stavio y=-x+C za taj shiftani C, što god on bio... ak su krivo nacrtali nek si uvrste C=0 :D
ma (napisa): |
Luuka (napisa): | Dobije se
 |
ja sam dobio
rješenja su nam relativno slična ( ), pa bi valjda dobili neke bodove. utješno.. |
Koji kut si dobio u tom? Ja 30° pa je onda ctg od toga = sqrt(3)... jer tebi su se očito korini pokratili, meni pomnožili...
Luuka (napisa): | 5. pošto su obje sile u gravitacijskom polju na njih djeluje gravitacija. (Na obje). Na prvu još djeluje i sila opruge, dok se druga slobodno njiše. |
jeste vi na vježbama radili nešto slično (gdje vam je rečeno da na obje mase djeluje gravitacija)? ima mi smisla da na obje mase djeluje gravitacija + na prvu elastična sila, ali ne bi htio tako nešto napisati u testu ako nije provjereno (mi nismo stigli nijedan sličan zadatak riješiti, a ni ja se ne mogu točno sjetiti kako nam je asistent ovaj iskomentirao )
|
Nismo, ali ovo mi zvuči dosta logično... ako bude nešto takvo, ja ćću tak radit...
i u vezi tog zadatka: masa se može gibati jedino na pravcu , a na slici je nešto deseto. |
Ja sam stavio y=-x+C za taj shiftani C, što god on bio... ak su krivo nacrtali nek si uvrste C=0
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy 
|
|
[Vrh] |
|
ma Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
teja Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
aauk Forumaš(ica)

|
Postano: 21:00 ned, 19. 4. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="aauk"][quote="Luuka"]
[latex]U_{op}=\frac{1}{2}k (r-l)^2=\frac{1}{2}k (\sqrt{2 x^2-2Cx+C^2}-l)^2=\frac{1}{2}k ( 2 x^2-2Cx+C^2 + l^2 - 2l\sqrt{2 x^2-2Cx+C^2})[/latex]
Ako je krivo nek netko viče :D[/quote]
Sjeca li se netko sto je tocno asistent rekao?[/quote]
Ok, ispricavam se za ovo gore, gledala sam samo F u prvom redu, a nisam ni primijetila da se dalje spominje opruga.
Sad imam novo pitanje:
Mozemo li gravitaciju i silu opruge zapisati zajedno pa odjednom integrirati, a ne ovako zbrajati?
U 4. sam isto dobila [latex]v=\sqrt{ \frac{3Rg}{2}}[/latex].
aauk (napisa): | Luuka (napisa): |
Ako je krivo nek netko viče  |
Sjeca li se netko sto je tocno asistent rekao? |
Ok, ispricavam se za ovo gore, gledala sam samo F u prvom redu, a nisam ni primijetila da se dalje spominje opruga.
Sad imam novo pitanje:
Mozemo li gravitaciju i silu opruge zapisati zajedno pa odjednom integrirati, a ne ovako zbrajati?
U 4. sam isto dobila .
|
|
[Vrh] |
|
teh_pwnerer Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
ma Forumaš(ica)

Spol: