Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Osobno obavještavanje službenim obavijestima (studij)
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
nemo
Moderator
Moderator

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
30 = 34 - 4

PostPostano: 10:34 pon, 5. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

preskočio sam praktički cijelu raspravu, ali iz preleta sam skužio da neki misle da je uvođenje RSS-a prilično komplicirano zato jer bi se trebalo mijenjati same stranice na math.hr, ja bih predložio jedno automatsko (iako nesavršeno) eksterno rješenje:

page2rss - http://page2rss.com/ - stranica koja radi rss feed za stranice koje ga nemaju. njihov cravler prati svaku izmjenu na stranici i automatski ju slaže u rss. problem je jedino što prati upravo svaku pa i najmanju izmjenu (to je onaj nesavršeni dio rješenja ;)), makar to bila cijela obavijest ili izmjena par slova. no moguće rješenje je da za svaku stranicu kolegija napravite feed i samo bacite linkove nekamo :)

feedstitch - http://feedstitch.com/ - i npr. napravili ste N rss feedova za svaki kolegij i sad ih imate gomilu. ova alatka vam pomaže da više feedova spletljate u jedan (npr. "kolegiji 1. godine" i sl.)

pa eto ako si netko da vremena moglo bi se isprobati ovo zato jer vas ništa ne košta i ne morate dirati nikoga u sustavu postavljanja obavijesti niti dirati već postojeće stranice ;)
preskočio sam praktički cijelu raspravu, ali iz preleta sam skužio da neki misle da je uvođenje RSS-a prilično komplicirano zato jer bi se trebalo mijenjati same stranice na math.hr, ja bih predložio jedno automatsko (iako nesavršeno) eksterno rješenje:

page2rss - http://page2rss.com/ - stranica koja radi rss feed za stranice koje ga nemaju. njihov cravler prati svaku izmjenu na stranici i automatski ju slaže u rss. problem je jedino što prati upravo svaku pa i najmanju izmjenu (to je onaj nesavršeni dio rješenja Wink), makar to bila cijela obavijest ili izmjena par slova. no moguće rješenje je da za svaku stranicu kolegija napravite feed i samo bacite linkove nekamo Smile

feedstitch - http://feedstitch.com/ - i npr. napravili ste N rss feedova za svaki kolegij i sad ih imate gomilu. ova alatka vam pomaže da više feedova spletljate u jedan (npr. "kolegiji 1. godine" i sl.)

pa eto ako si netko da vremena moglo bi se isprobati ovo zato jer vas ništa ne košta i ne morate dirati nikoga u sustavu postavljanja obavijesti niti dirati već postojeće stranice Wink

ante003
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 71 - 47

PostPostano: 23:35 pon, 5. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja bih samo napisao primjer kako ja npr "pratim" vijesti o faksu i sl.

jednostavno napravio bookmark folder i u njega stavio linkove od kolegija koje slušam i otvorim ih sve odjednom i čitam di ima što novog

i za to treba cca 5 min.
niti ne.
i ako je sad to nekom problem napravit ( bolje nego rss ili neznam što ) onda je stvarno ljenčina. 5 min manje Facebooka -> 5 min gledanja novosti
:)
ja bih samo napisao primjer kako ja npr "pratim" vijesti o faksu i sl.

jednostavno napravio bookmark folder i u njega stavio linkove od kolegija koje slušam i otvorim ih sve odjednom i čitam di ima što novog

i za to treba cca 5 min.
niti ne.
i ako je sad to nekom problem napravit ( bolje nego rss ili neznam što ) onda je stvarno ljenčina. 5 min manje Facebooka -> 5 min gledanja novosti
Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
krks
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 18:08 uto, 6. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

IT tehnikalije nisu uopce bitne jer prvo treba volja (tj. sluzbena prinuda :twisted:) da se sustav stvarno koristi i realizira izvan volonterskih ideja pojedinaca. Ni na FERu se stvari nisu pomaknule dok bivsi dekan Krajcar nije pogurao stvari ("Nema na webu, nema na Feru!").
Ne trebaju nam moodleovi i ostala Ferova Powerpointizacija nastave, ali nekakav standardizirani informacijski sustav (+ odgovarajuce obvezujuce odredbe) bi morao postojati.

Na sluzbenom webu svakog kolegija (sablonskom i punjenom CMSom, ne necijem propalom web eksperimentu) bi morale stajati sve obavijesti, pravila igre, fileovi/dodatni materijali pa (zasto ne) i stari rokovi i okvirna pitanja za usmeni.
Nositelju kolegija bi oduzelo 2-3 sata da skupi sve sto ima za reci o kolegiju na jedno mjesto, a stavljanje informacija bi bilo i brze nego prije...price o prezaposlenosti ne drze vodu.
Kad se to sve uhoda onda se moze pricati o nekim RSSovima, pretplatama na skupine predmeta, predmetnim forumima itd...
IT tehnikalije nisu uopce bitne jer prvo treba volja (tj. sluzbena prinuda Twisted Evil) da se sustav stvarno koristi i realizira izvan volonterskih ideja pojedinaca. Ni na FERu se stvari nisu pomaknule dok bivsi dekan Krajcar nije pogurao stvari ("Nema na webu, nema na Feru!").
Ne trebaju nam moodleovi i ostala Ferova Powerpointizacija nastave, ali nekakav standardizirani informacijski sustav (+ odgovarajuce obvezujuce odredbe) bi morao postojati.

Na sluzbenom webu svakog kolegija (sablonskom i punjenom CMSom, ne necijem propalom web eksperimentu) bi morale stajati sve obavijesti, pravila igre, fileovi/dodatni materijali pa (zasto ne) i stari rokovi i okvirna pitanja za usmeni.
Nositelju kolegija bi oduzelo 2-3 sata da skupi sve sto ima za reci o kolegiju na jedno mjesto, a stavljanje informacija bi bilo i brze nego prije...price o prezaposlenosti ne drze vodu.
Kad se to sve uhoda onda se moze pricati o nekim RSSovima, pretplatama na skupine predmeta, predmetnim forumima itd...

[Vrh]
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)
Inventar Foruma<br>(Moderator)

Spol: kućni ljubimac
Sarma: -

PostPostano: 18:47 uto, 6. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

@krks:

Webove odrzavaju oni koje to zanima i dovoljno su informaticki pismeni za to.
Dok god za primanje na posao asistenta ne bude uvjet da moraju znati sloziti ili popunjavati CMS, bilo kakve ove odredbe mozes zaboraviti. NIJE im u opisu posla. Tocka. Ne mozes bilo kakve odluke dekretom uvoditi - postoje propisi koji se moraju postivati.

A procjene koliko posla da se nesto slozi - niste kompetentni davati - jer za pocetak, vi niste nositelji kolegija :PPP

I reci da je nesto neciji propali web experiment, je u najmanju ruku nezahvalno ako ne i bezobrazno - jer svaka osoba koja stoji iza nekog weba na math domeni, taj web radi svojom dobrom voljom, u svoje slobodno vrijeme, sa svojim raspolozivim znanjem.
Ovaj fax NE daje znanja veca od kako bi ti rekao 'propali web experiment' - jer ne postoji kolegij koji se bavi izradom komercijalne i funkcionalne web stranice - a vecina zaposlenih je zavrsila ovaj fax.

Sve vise i vise studenata se ovdje skuplja koji uopce ne pokazuju trunke zahvalnosti vec sve zele servirano na pladnju. :evil:

Ti si doktorirao i postao redovni profesor u trajnom zvanju da mozes nekome zaposleniku ovdje 'spustiti' da 'prezaposlenost ne drzi vodu'?!
Cijeli svijet se vrti oko toga da vi, oj studenti, trebate biti centar svijeta svakog zaposlenika ovdje?

Pa prije 3-4 godine nisu bile online skripte za hrpu predmeta, nije bilo web stranica kolegija, nije bilo rokova na netu, nije bilo RASPOREDA na netu - i SVE je to doslo necijom dobrom voljom i osobnim zalaganjem.

Vrijeme je da naucite cijeniti tudji trud, a ako nesto zelite - napravite si to sami (hint: rssizacija stranica, evo Nemo je dao link).

Potpuno razumijem ako ce sve veci broj djelatnika jednostavno ignorirati ovaj topic i slicne - jer se 'kontruktivne kritike' svode na to da netko nesto TREBA napraviti. Za koga? Nezahvalne studente koji ce par dana/tjedana kasnije zvocati kako ni to nije dovoljno dobro?!

Odi na neki drugi fax i vidi kakvo je tamo stanje. Ne moras daleko. Odi na biologiju. Kad ti se materijal za polaganje kolegija svodi na visemegabajtne (mjereno u desecima megabajta!) ppsove koji imaju slike, ali ne i popratni text, pa ti sad vidi sto uciti.... i ODAKLE

Svidja ti se FER? Odi tamo.

Nekoc su studenti pisali materijale i dijelili sa kolegama.
Nekoc studenti nisu OCEKIVALI da i mnetko drzi besplatne instrukcije.

Mogli bi se iznenaditi kad lupite glavom u zatvorena vrata kod onih ljudi kod kojih su vrata uvijek bila otvorena. Zahvaljujuci kolegama koji smatraju da je nesto necija duznost. :rolleyes:
@krks:

Dok god za primanje na posao asistenta ne bude uvjet da moraju znati sloziti ili popunjavati CMS, bilo kakve ove odredbe mozes zaboraviti. NIJE im u opisu posla. Tocka. Ne mozes bilo kakve odluke dekretom uvoditi - postoje propisi koji se moraju postivati.

A procjene koliko posla da se nesto slozi - niste kompetentni davati - jer za pocetak, vi niste nositelji kolegija Imam lijepi jezik

I reci da je nesto neciji propali web experiment, je u najmanju ruku nezahvalno ako ne i bezobrazno - jer svaka osoba koja stoji iza nekog weba na math domeni, taj web radi svojom dobrom voljom, u svoje slobodno vrijeme, sa svojim raspolozivim znanjem.
Ovaj fax NE daje znanja veca od kako bi ti rekao 'propali web experiment' - jer ne postoji kolegij koji se bavi izradom komercijalne i funkcionalne web stranice - a vecina zaposlenih je zavrsila ovaj fax.

Sve vise i vise studenata se ovdje skuplja koji uopce ne pokazuju trunke zahvalnosti vec sve zele servirano na pladnju. Evil or Very Mad

Ti si doktorirao i postao redovni profesor u trajnom zvanju da mozes nekome zaposleniku ovdje 'spustiti' da 'prezaposlenost ne drzi vodu'?!
Cijeli svijet se vrti oko toga da vi, oj studenti, trebate biti centar svijeta svakog zaposlenika ovdje?

Pa prije 3-4 godine nisu bile online skripte za hrpu predmeta, nije bilo web stranica kolegija, nije bilo rokova na netu, nije bilo RASPOREDA na netu - i SVE je to doslo necijom dobrom voljom i osobnim zalaganjem.

Vrijeme je da naucite cijeniti tudji trud, a ako nesto zelite - napravite si to sami (hint: rssizacija stranica, evo Nemo je dao link).

Potpuno razumijem ako ce sve veci broj djelatnika jednostavno ignorirati ovaj topic i slicne - jer se 'kontruktivne kritike' svode na to da netko nesto TREBA napraviti. Za koga? Nezahvalne studente koji ce par dana/tjedana kasnije zvocati kako ni to nije dovoljno dobro?!

Odi na neki drugi fax i vidi kakvo je tamo stanje. Ne moras daleko. Odi na biologiju. Kad ti se materijal za polaganje kolegija svodi na visemegabajtne (mjereno u desecima megabajta!) ppsove koji imaju slike, ali ne i popratni text, pa ti sad vidi sto uciti.... i ODAKLE

Nekoc su studenti pisali materijale i dijelili sa kolegama.
Nekoc studenti nisu OCEKIVALI da i mnetko drzi besplatne instrukcije.

Mogli bi se iznenaditi kad lupite glavom u zatvorena vrata kod onih ljudi kod kojih su vrata uvijek bila otvorena. Zahvaljujuci kolegama koji smatraju da je nesto necija duznost. :rolleyes:

ante003
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 71 - 47

PostPostano: 20:09 uto, 6. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja sam danas razgovarao sa jednim prof bas oko obavjestavanja studenata mailom oko obavijesti i probat cemo tu opciju na profesorovim kolegijima pa ako ce biti uspjesno cemo predloziti ostalima.
uzeo sam tu obavezu jer nije to niti neki veliki posao a pomoglo bi puno.
ako se pokaze sada uspjesnim ( sto se nadam ) probat cemo progurati dalje to.
i prestanite se svadat jer nista necete tako dobit :)
make love not war :)
Ja sam danas razgovarao sa jednim prof bas oko obavjestavanja studenata mailom oko obavijesti i probat cemo tu opciju na profesorovim kolegijima pa ako ce biti uspjesno cemo predloziti ostalima.
uzeo sam tu obavezu jer nije to niti neki veliki posao a pomoglo bi puno.
ako se pokaze sada uspjesnim ( sto se nadam ) probat cemo progurati dalje to.
i prestanite se svadat jer nista necete tako dobit Smile
make love not war Smile

[Vrh]
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 20:19 uto, 6. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Obavjestavanje mailom nije samo velik posao nego i uzaludan. Rekao bih cak i stetan obzirom na bandwidth koji bi pozderalo. Postoje bolja tehnicka rjesenja za one koji inzistiraju da ih obavijesti moraju slijediti uokolo i gristi za guzicu ako ih ne primijete.
Obavjestavanje mailom nije samo velik posao nego i uzaludan. Rekao bih cak i stetan obzirom na bandwidth koji bi pozderalo. Postoje bolja tehnicka rjesenja za one koji inzistiraju da ih obavijesti moraju slijediti uokolo i gristi za guzicu ako ih ne primijete.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
ante003
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 71 - 47

PostPostano: 20:29 uto, 6. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

neznam kako bi to bio velik posao. Prof / asistent posalje mail sa obavijestima ili cim vec a ja prosljedim studentima dalje. Nikakav tezak posao ( bar meni ne )
a uzaludan takoder nebi rekao jer studenti češče gledaju svoj mail nego oglasnu ploču ( pod mail smatram student kojeg studenti imaju radi akaunta a ne radi webmaila - pa da barem on malo zazivi)
a i kad je vec tu netko spomenuo FER
pa Ferka nisu prof pokrenuli nego studenti.
meni je samo stalo da studenti pravovremeno dobiju neke obavijesti.
ja znam iz svog slucaja kad je cijela grupa znala doc na jedino predavanje u danu i onda vide da nemaju predavanja jer nitko nije stavio ( ni dan prije ) obavijest na oglasnu ploču.
a neki putuju iz mjesta Bogu iza nogu i mozete si misliti kako je njima bilo kad su to vidli.
neznam kako bi to bio velik posao. Prof / asistent posalje mail sa obavijestima ili cim vec a ja prosljedim studentima dalje. Nikakav tezak posao ( bar meni ne )
a uzaludan takoder nebi rekao jer studenti češče gledaju svoj mail nego oglasnu ploču ( pod mail smatram student kojeg studenti imaju radi akaunta a ne radi webmaila - pa da barem on malo zazivi)
a i kad je vec tu netko spomenuo FER
pa Ferka nisu prof pokrenuli nego studenti.
meni je samo stalo da studenti pravovremeno dobiju neke obavijesti.
ja znam iz svog slucaja kad je cijela grupa znala doc na jedino predavanje u danu i onda vide da nemaju predavanja jer nitko nije stavio ( ni dan prije ) obavijest na oglasnu ploču.
a neki putuju iz mjesta Bogu iza nogu i mozete si misliti kako je njima bilo kad su to vidli.

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 21:16 uto, 6. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zao mi je biti dezurno zvocalo, no jednostavno ne vidim da bi to moglo biti univerzalno rjesenje. Prvi dio kad prof. posalje mail je OK. Problem je u drugom dijelu kad ga ti ili robot/skripta prosljedjujete studentima.

Kojim studentima? Tko ce odrzavati bazu e-mail adresa? MO ima 1500+ studenata koji svaki semestar upisuju kolegije iz skupa od nekoliko stotina mogucih. Baza u kojoj se evidentira tko sto upisuje kronicno je nefleksibilna. Cak i da je tehnicki savrsena, vjeruj mi da je azuriranje ogroman posao. Tete iz referade rade ga uz pomoc administratorice baze, prodekana i voditelja studija vec duze od mjesec dana, a nije jos ni blizu gotovo za ovaj semestar.

Ako je odgovor "studenti ce se sami registrirati", bojim se da ce broj onih koji ce to zaista napravti biti premali da bi nastavnici slali sluzbene obavijesti na taj nacin. IMO, oglasna ploca i web/forum kao elektronicke verzije toga ne mogu se izbjeci. Tehnicko rjesenje za pracenje samo novih obavijesti postoji. Link je na prvoj stranici - uz upozorenje da je uvredljivo dobro objasnjeno :)
Zao mi je biti dezurno zvocalo, no jednostavno ne vidim da bi to moglo biti univerzalno rjesenje. Prvi dio kad prof. posalje mail je OK. Problem je u drugom dijelu kad ga ti ili robot/skripta prosljedjujete studentima.

Kojim studentima? Tko ce odrzavati bazu e-mail adresa? MO ima 1500+ studenata koji svaki semestar upisuju kolegije iz skupa od nekoliko stotina mogucih. Baza u kojoj se evidentira tko sto upisuje kronicno je nefleksibilna. Cak i da je tehnicki savrsena, vjeruj mi da je azuriranje ogroman posao. Tete iz referade rade ga uz pomoc administratorice baze, prodekana i voditelja studija vec duze od mjesec dana, a nije jos ni blizu gotovo za ovaj semestar.

Ako je odgovor "studenti ce se sami registrirati", bojim se da ce broj onih koji ce to zaista napravti biti premali da bi nastavnici slali sluzbene obavijesti na taj nacin. IMO, oglasna ploca i web/forum kao elektronicke verzije toga ne mogu se izbjeci. Tehnicko rjesenje za pracenje samo novih obavijesti postoji. Link je na prvoj stranici - uz upozorenje da je uvredljivo dobro objasnjeno Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
ante003
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 71 - 47

PostPostano: 21:24 uto, 6. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

a to sam baš danas razgovarao sa prof oko toga i on je predlozio da bi rekao studentima na prvom predavanju da napisu svoje korisnicko ime. i mislim da bi studenti i te kako napisali korisnicko ime jer bi htjeli to. danas sam se razgovarao sa kolegama iz svoje grupe i svi su rekli da bi to super bilo.
znam da je realizacija najtezi dio ali kad se male ruke sloze sve se moze :)

a i hrpa studenata ili nezna za forum ili ide jako rijetko na njega.
a i dosta obavijesti ni ne dode na forum ili sluzbenu web stranicu.
a to sam baš danas razgovarao sa prof oko toga i on je predlozio da bi rekao studentima na prvom predavanju da napisu svoje korisnicko ime. i mislim da bi studenti i te kako napisali korisnicko ime jer bi htjeli to. danas sam se razgovarao sa kolegama iz svoje grupe i svi su rekli da bi to super bilo.
znam da je realizacija najtezi dio ali kad se male ruke sloze sve se moze Smile

a i hrpa studenata ili nezna za forum ili ide jako rijetko na njega.
a i dosta obavijesti ni ne dode na forum ili sluzbenu web stranicu.

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 21:31 uto, 6. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

I onda ce netko prekucavati e-mail adrese s papira u bazu? I tako za svaki od 200-tinjak kolegija, od kojih neke upisuje 300+ studenata? I to svaki semestar?

Mislim da se nece sloziti dovoljno malih rucica.

Btw, nastavnici koji ne objavljuju obavijesti na webu/forumu sasvim sigurno ih nece slati ni na ovaj nacin.
I onda ce netko prekucavati e-mail adrese s papira u bazu? I tako za svaki od 200-tinjak kolegija, od kojih neke upisuje 300+ studenata? I to svaki semestar?

Mislim da se nece sloziti dovoljno malih rucica.

Btw, nastavnici koji ne objavljuju obavijesti na webu/forumu sasvim sigurno ih nece slati ni na ovaj nacin.

[Vrh]
ante003
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 71 - 47

PostPostano: 21:38 uto, 6. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

nebih znao za njih.
prof i ja smo se dogovorili da bi probali i ako bi funkcioniralo predlozili drugim profesorima ( ako ce i studenti biti zadovoljni )
a ako nece bit zadovoljan ili profesor ili studenti prekidamo to

i ovo u vezi prepisivanja -> postoji program ( zaboravih ime ) koji pretvara slova sa slike u text ( ako su lijepo pisana )
tako sam ja svoj neki seminar pretvarao u word i sasvim je u redu bilo.
to je jos uvjek sve u beta verziji ako se moze rec :D
nebih znao za njih.
prof i ja smo se dogovorili da bi probali i ako bi funkcioniralo predlozili drugim profesorima ( ako ce i studenti biti zadovoljni )
a ako nece bit zadovoljan ili profesor ili studenti prekidamo to

i ovo u vezi prepisivanja -> postoji program ( zaboravih ime ) koji pretvara slova sa slike u text ( ako su lijepo pisana )
tako sam ja svoj neki seminar pretvarao u word i sasvim je u redu bilo.
to je jos uvjek sve u beta verziji ako se moze rec Very Happy

[Vrh]
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)
Inventar Foruma<br>(Moderator)

Spol: kućni ljubimac
Sarma: -

PostPostano: 21:56 uto, 6. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Studenti ukoliko su brucosi na prvom predavanju nemaju account. Nemaju ni do drugog/treceg predavanja :)

Ok, ti si rekao da ces to preuzeti na sebe za svoju grupu necega za nekog partikularnog nastavnika. Super :D :thumbup:

Inace, pojam kojeg trebas za ovo s prebacivanjem s papira u elektronsko, je OCR :wink:
No sad prvi puta cujem da moze actually rukopis prebacivati - mislim, to je toliko unikatno :-k
A ako i stavis upute 'pisite velikim tiskanim slovima' bit ce ljudi koji to nece napraviti.

Mislim da nije problem da vi/ti pokusate rijesiti neki partikualrni problem.

Ono zasto vase rjesenje nije opcenito primjenjivo, na stranu bi li se nasao netko tko ce prepisivati accounte ili ne - je vec sama cinjenica da se [b]svake godine[/b] mora naci netko tko ce voditi brigu o tome, pa i prepisivati. Ako sam te dobro shvatila - to dobijes obavijest pa ju prosljedjujes kome treba - dakle, trebao bi se naci i takav student svake godine. A to vec nije tako lagano :wink:

No, neka vas to ne sprecava - mozda u tom procesu nadjete neko jednostavnije rjesenje koje ce uistinu moci biti primjenjivo na vecinu :)
Studenti ukoliko su brucosi na prvom predavanju nemaju account. Nemaju ni do drugog/treceg predavanja Smile

Ok, ti si rekao da ces to preuzeti na sebe za svoju grupu necega za nekog partikularnog nastavnika. Super Very Happy Thumb up!

Inace, pojam kojeg trebas za ovo s prebacivanjem s papira u elektronsko, je OCR Wink
No sad prvi puta cujem da moze actually rukopis prebacivati - mislim, to je toliko unikatno Think
A ako i stavis upute 'pisite velikim tiskanim slovima' bit ce ljudi koji to nece napraviti.

Mislim da nije problem da vi/ti pokusate rijesiti neki partikualrni problem.

Ono zasto vase rjesenje nije opcenito primjenjivo, na stranu bi li se nasao netko tko ce prepisivati accounte ili ne - je vec sama cinjenica da se svake godine mora naci netko tko ce voditi brigu o tome, pa i prepisivati. Ako sam te dobro shvatila - to dobijes obavijest pa ju prosljedjujes kome treba - dakle, trebao bi se naci i takav student svake godine. A to vec nije tako lagano Wink

No, neka vas to ne sprecava - mozda u tom procesu nadjete neko jednostavnije rjesenje koje ce uistinu moci biti primjenjivo na vecinu Smile

ante003
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 71 - 47

PostPostano: 21:59 uto, 6. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

pa ne mislim ja to raditi ovu godinu
nazalost imam jos barem 4 godine zavrsiti na ovom faksu tako da nejdem ja nigdje :D ( zasad )
pa ne mislim ja to raditi ovu godinu
nazalost imam jos barem 4 godine zavrsiti na ovom faksu tako da nejdem ja nigdje Very Happy ( zasad )

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 23:12 uto, 6. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

OCR... ne, sorry. Ako si ikada skinuo neki film na torrentu i onda probao skinuti i subtitlove, vjerojatno si naletio na cudesan svijet tipfellera. To se desi kad OCR cita "stampani" text (a ne rukopis) koji nije skroz "lijepi" (za OCR) font. Recimo, veliko "i" cesto postane malo "l". Jos ako imas ne-engleskih slova... katastrofa!

Dati OCRu da cita rukopis, bez da ga naucis na taj konkretni rukopis, znaci dobiti bazu pretezno neispravnih e-mail adresa.

Sto se mailova tice, slazem se s ovime sto je Krcko napisao, no postoje i drugi problemi. Ti nekome kazes "ja cu ti slati obavijesti mailom". I onda jednom ne posaljes (bolestan su, potrgao ti se DSL, zavrsio si u bolnici,...), a studenti ne gledaju web/Forum/oglasnu plocu/... jer ces im ti sve slati. Jos gore, ti mozes svima poslati, a nekima se nece isporuciti. I ne, neces za svakog takvog dobiti "delivery failed" response.

E-mail je poprilicno nepouzdana verifikacija. Evo, neki dan sam jedan svoj GMail account pokusao verificirati da moze oponasati drugi. To se radi tako da GMail posalje automatizirani mail. Dakle, od GMaila GMailu i... zavrsilo je u "Spamu"! Sto bi se tek dogadjalo da ti saljes na 100+ adresa, a ne Googleov automat?

Kad ti mail ne stigne, ti ne dobijes poruku "netko ti je slao mail, ali ga ti nisi dobio". Kad web ne mozes ucitati, to vidis. Kad RSS "padne", to ti citac javi. E-mail te jednostavno ostavi u neznanju.

Sorry, puno prenepouzdano (uz sve teskoce koje su Krcko i Nesi naveli). Potrosi energiju na korisniji nacin. ;)

Recimo, ako vec nadjemo ekipu da skuplja obavijesti od nastavnika... pa sto je logicnije nego da ta ekipa vodi studentski web i obavijesti lijepi gore. Tehnicki dio, ako ga bas nitko od vas ne zna, pomoci ce netko (mogu i ja, u najgorem slucaju).

Jos nesto:
[quote="krcko"]Ako je odgovor "studenti ce se sami registrirati", bojim se da ce broj onih koji ce to zaista napravti biti premali da bi nastavnici slali sluzbene obavijesti na taj nacin.[/quote]
Za primjer: koliko studenata se registrira na Forum, gdje ipak dolazi solidna kolicina novosti? Cca 2200 u 7 godina, od toga mnogi vise nisu aktivni, a ima ih i nezanemarivo mnogo koji nisu studenti, barem ne na MO.

P.S. @Krcko: Due to pojacani trend diplomiranja predbolonjaca, pali smo na cca 1400 studenata, ili cak manje (info sa zadnjeg VVSa).
OCR... ne, sorry. Ako si ikada skinuo neki film na torrentu i onda probao skinuti i subtitlove, vjerojatno si naletio na cudesan svijet tipfellera. To se desi kad OCR cita "stampani" text (a ne rukopis) koji nije skroz "lijepi" (za OCR) font. Recimo, veliko "i" cesto postane malo "l". Jos ako imas ne-engleskih slova... katastrofa!

Dati OCRu da cita rukopis, bez da ga naucis na taj konkretni rukopis, znaci dobiti bazu pretezno neispravnih e-mail adresa.

Sto se mailova tice, slazem se s ovime sto je Krcko napisao, no postoje i drugi problemi. Ti nekome kazes "ja cu ti slati obavijesti mailom". I onda jednom ne posaljes (bolestan su, potrgao ti se DSL, zavrsio si u bolnici,...), a studenti ne gledaju web/Forum/oglasnu plocu/... jer ces im ti sve slati. Jos gore, ti mozes svima poslati, a nekima se nece isporuciti. I ne, neces za svakog takvog dobiti "delivery failed" response.

E-mail je poprilicno nepouzdana verifikacija. Evo, neki dan sam jedan svoj GMail account pokusao verificirati da moze oponasati drugi. To se radi tako da GMail posalje automatizirani mail. Dakle, od GMaila GMailu i... zavrsilo je u "Spamu"! Sto bi se tek dogadjalo da ti saljes na 100+ adresa, a ne Googleov automat?

Kad ti mail ne stigne, ti ne dobijes poruku "netko ti je slao mail, ali ga ti nisi dobio". Kad web ne mozes ucitati, to vidis. Kad RSS "padne", to ti citac javi. E-mail te jednostavno ostavi u neznanju.

Sorry, puno prenepouzdano (uz sve teskoce koje su Krcko i Nesi naveli). Potrosi energiju na korisniji nacin. Wink

Recimo, ako vec nadjemo ekipu da skuplja obavijesti od nastavnika... pa sto je logicnije nego da ta ekipa vodi studentski web i obavijesti lijepi gore. Tehnicki dio, ako ga bas nitko od vas ne zna, pomoci ce netko (mogu i ja, u najgorem slucaju).

Jos nesto:
krcko (napisa):
Ako je odgovor "studenti ce se sami registrirati", bojim se da ce broj onih koji ce to zaista napravti biti premali da bi nastavnici slali sluzbene obavijesti na taj nacin.

Za primjer: koliko studenata se registrira na Forum, gdje ipak dolazi solidna kolicina novosti? Cca 2200 u 7 godina, od toga mnogi vise nisu aktivni, a ima ih i nezanemarivo mnogo koji nisu studenti, barem ne na MO.

P.S. @Krcko: Due to pojacani trend diplomiranja predbolonjaca, pali smo na cca 1400 studenata, ili cak manje (info sa zadnjeg VVSa).

[Vrh]
krks
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 0:19 sri, 7. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Nesi"]Webove odrzavaju oni koje to zanima i dovoljno su informaticki pismeni za to.
Dok god za primanje na posao asistenta ne bude uvjet da moraju znati sloziti ili popunjavati CMS, bilo kakve ove odredbe mozes zaboraviti. NIJE im u opisu posla. Tocka.[/quote]
Uoci razliku izmedju odrzavanja weba sto je nekakav cjelovit strucni posao (koji bi trebao raditi netko placen za to) i stavljanja obavijesti na CMS sto je jedna od 100 usputnih administrativnih radnji koje idu uz svako zaposlenje.
Takve stvari ne pisu u opisu posla, ali te nitko na poslu nece pitati da li znas i hoces poslati e-mail, popuniti radni nalog, srediti papirologiju za nesto itd... Uostalom to su akademski gradjani i mislim da stvarno nije stvar u tome da oni to ne bi znali napraviti.

[quote]A procjene koliko posla da se nesto slozi - niste kompetentni davati - jer za pocetak, vi niste nositelji kolegija :PPP[/quote]
Nisam pricao o pisanju materijala za kolegij, vec o osnovnim informacijama koje bi samo trebalo staviti online i uciniti web sluzbenim mjestom informiranja.
Da sam profesor pa stavio bi pravila igre online zbog sebe, cisto da ih unaprijed dam svima crno na bijelo.

[quote]I reci da je nesto neciji propali web experiment, je u najmanju ruku nezahvalno ako ne i bezobrazno - jer svaka osoba koja stoji iza nekog weba na math domeni, taj web radi svojom dobrom voljom, u svoje slobodno vrijeme, sa svojim raspolozivim znanjem.[/quote]
Naravno da nema svatko znanja i prvenstveno vremena da slaze kvalitetan web, ali upravo zato treba progurati sluzbene sablonske web stranice i ne dopustiti da se sadrzaj fragmentira po privatnim webovima.
Ovako nadobudni mladi profesor trosi vrijeme slazuci svoj web umjesto da iza sebe ima fakultetsku infrastrukturu i da to jednostavno napravi.

[quote]Pa prije 3-4 godine nisu bile online skripte za hrpu predmeta, nije bilo web stranica kolegija, nije bilo rokova na netu, nije bilo RASPOREDA na netu - i SVE je to doslo necijom dobrom voljom i osobnim zalaganjem.[/quote]
Gle - itekako sam zahvalan kad se netko potrudi oko svog kolegija, napise neke materijale itd... Ali ne prihvacam tezu da u 2009. trebam biti zahvalan sto je netko na net stavio obavijest da nema predavanja, kad ju je mogao nalijepiti na vrata i ostaviti me da putujem bezveze sat vremena s druge strane Zagreba.

[quote]Odi na neki drugi fax i vidi kakvo je tamo stanje. Ne moras daleko.[/quote][quote]Svidja ti se FER? Odi tamo.[/quote]
Bio. Diplomirao. FER ima svoje probleme, ali organizacija je ok. I ovdje je ok, pogotovo prema drugim faksevima...ali ne vidim zasto bi se usporedjivali s gorim od sebe.
Nesi (napisa):
Dok god za primanje na posao asistenta ne bude uvjet da moraju znati sloziti ili popunjavati CMS, bilo kakve ove odredbe mozes zaboraviti. NIJE im u opisu posla. Tocka.

Uoci razliku izmedju odrzavanja weba sto je nekakav cjelovit strucni posao (koji bi trebao raditi netko placen za to) i stavljanja obavijesti na CMS sto je jedna od 100 usputnih administrativnih radnji koje idu uz svako zaposlenje.
Takve stvari ne pisu u opisu posla, ali te nitko na poslu nece pitati da li znas i hoces poslati e-mail, popuniti radni nalog, srediti papirologiju za nesto itd... Uostalom to su akademski gradjani i mislim da stvarno nije stvar u tome da oni to ne bi znali napraviti.

Citat:
A procjene koliko posla da se nesto slozi - niste kompetentni davati - jer za pocetak, vi niste nositelji kolegija Imam lijepi jezik

Nisam pricao o pisanju materijala za kolegij, vec o osnovnim informacijama koje bi samo trebalo staviti online i uciniti web sluzbenim mjestom informiranja.
Da sam profesor pa stavio bi pravila igre online zbog sebe, cisto da ih unaprijed dam svima crno na bijelo.

Citat:

Naravno da nema svatko znanja i prvenstveno vremena da slaze kvalitetan web, ali upravo zato treba progurati sluzbene sablonske web stranice i ne dopustiti da se sadrzaj fragmentira po privatnim webovima.
Ovako nadobudni mladi profesor trosi vrijeme slazuci svoj web umjesto da iza sebe ima fakultetsku infrastrukturu i da to jednostavno napravi.

Citat:

Gle - itekako sam zahvalan kad se netko potrudi oko svog kolegija, napise neke materijale itd... Ali ne prihvacam tezu da u 2009. trebam biti zahvalan sto je netko na net stavio obavijest da nema predavanja, kad ju je mogao nalijepiti na vrata i ostaviti me da putujem bezveze sat vremena s druge strane Zagreba.

Citat:
Odi na neki drugi fax i vidi kakvo je tamo stanje. Ne moras daleko.
Citat:

Bio. Diplomirao. FER ima svoje probleme, ali organizacija je ok. I ovdje je ok, pogotovo prema drugim faksevima...ali ne vidim zasto bi se usporedjivali s gorim od sebe.

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 8:16 sri, 7. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Slazem se da bi bilo dobro imati CMS za web podrsku kolegijima. Na sluzbenim stranicama ga imamo, nazalost jako los (iSite). IMO minimalni zahtjevi na CMS za kolegije bili bi da je open source, intuitivan i da ima nekakav template relativno blizak presjeku sadasnjih web stranica kolegija. Vecina nas na webu ima "tabove" za opis kolegija, termine nastave i demonstratura, ocjenjivanje, kolokvije / rezultate, zadace, dodatne materijale i link na forum. RSS ne bi bio na odmet :)

Ima li konkretnih prijedloga koji bi CMS dosao u obzir?

Btw, pravila igre jesu [url=http://www.math.hr/Default.aspx?sec=408]online[/url] za sve kolegije. Web je na dobrovoljnoj bazi, a ovo se izglasava na FV-u.
Slazem se da bi bilo dobro imati CMS za web podrsku kolegijima. Na sluzbenim stranicama ga imamo, nazalost jako los (iSite). IMO minimalni zahtjevi na CMS za kolegije bili bi da je open source, intuitivan i da ima nekakav template relativno blizak presjeku sadasnjih web stranica kolegija. Vecina nas na webu ima "tabove" za opis kolegija, termine nastave i demonstratura, ocjenjivanje, kolokvije / rezultate, zadace, dodatne materijale i link na forum. RSS ne bi bio na odmet Smile

Btw, pravila igre jesu online za sve kolegije. Web je na dobrovoljnoj bazi, a ovo se izglasava na FV-u.

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 8:28 sri, 7. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]Slazem se da bi bilo dobro imati CMS za web podrsku kolegijima.[/quote]

Ja se ne slazem. Dobro bi bilo to imati kao mogucnost, no ne i kao obavezu. Ako netko hoce odvojeni site, van CMSa, onda ga treba i ostaviti s tim.

[quote="krcko"]Ima li konkretnih prijedloga koji bi CMS dosao u obzir?[/quote]

Bilo koji iole poznatiji; trenutno je, recimo, Drupal dobar izbor. Vidjet ces uskoro na math.e-u. ;)
krcko (napisa):
Slazem se da bi bilo dobro imati CMS za web podrsku kolegijima.

Ja se ne slazem. Dobro bi bilo to imati kao mogucnost, no ne i kao obavezu. Ako netko hoce odvojeni site, van CMSa, onda ga treba i ostaviti s tim.

krcko (napisa):

Bilo koji iole poznatiji; trenutno je, recimo, Drupal dobar izbor. Vidjet ces uskoro na math.e-u. Wink

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 9:09 sri, 7. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Ja se ne slazem. Dobro bi bilo to imati kao mogucnost, no ne i kao obavezu. Ako netko hoce odvojeni site, van CMSa, onda ga treba i ostaviti s tim.[/quote]

Naravno. Isto kao i s webom - tko ga nece, nema ga.

Drupal ima RSS? Bojim se da bi zbog politike mogli pricekati na novi math.e. Posalji mi tajni link PM-om :wink:
vsego (napisa):

Naravno. Isto kao i s webom - tko ga nece, nema ga.

Drupal ima RSS? Bojim se da bi zbog politike mogli pricekati na novi math.e. Posalji mi tajni link PM-om Wink

[Vrh]
jp
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 4 - 5

PostPostano: 12:46 čet, 8. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]Drupal ima RSS? [/quote]

Hehe :D Tolko o tome :)
Salim se. Drupal ima rss i jos masu korisnih stvari.

Mali je problem brzina(kao uostalom i kod vecine cms-ova), al to ovisi o puno faktora, tako da, ako se sve postavi kako treba, mislim da ce raditi ok.

Podrzavam Drupal!

(Zao mi je sto nitko nije prokometirao i dodao prijedloge na one moje, barem sa "slazem se", "ne slazem se", pa se onda moze raspraviti zasto jedno zasto drugo)

Btw. Zasto Nesi nema sarmu da joj dam jednu posudu? :twisted:
krcko (napisa):
Drupal ima RSS?

Hehe Very Happy Tolko o tome Smile
Salim se. Drupal ima rss i jos masu korisnih stvari.

Mali je problem brzina(kao uostalom i kod vecine cms-ova), al to ovisi o puno faktora, tako da, ako se sve postavi kako treba, mislim da ce raditi ok.

Podrzavam Drupal!

(Zao mi je sto nitko nije prokometirao i dodao prijedloge na one moje, barem sa "slazem se", "ne slazem se", pa se onda moze raspraviti zasto jedno zasto drugo)

Btw. Zasto Nesi nema sarmu da joj dam jednu posudu? Twisted Evil

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 18:33 čet, 8. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

iz mog iskustva, CMS alati su genijalna stvar jer se moze kontrolirati sve i svasta. od toga tko stavlja sadrzaj na web, gdje ga stavlja, od kad do kad ce biti objavljen, kada je pocetak objave i slicno. ne vidim zasto studentski web na matematici ne bi bio napravljen u jednom od CMS alata. koliko znam, na PMFu se najcesce koristi Joomla kao CMS alat, sto ne znaci da je ona i najbolji izbor za takvo sto. postoji jos mnogo drugih CMS alata koji bi jednako kvalitetno mogli odraditi taj posao.

sto se tice kompleksnosti, Joomlu 1.5 moze nauciti bilo tko i to u roku od 20ak minuta (logiranje, uploadanje slika, stavljanje sadrzaja). u daljnjih sat vremena (mozda malo i vise), nauci se postavljanje elemenata na sajt, razlike izmedju modula i komponenti i gdje se direktno editira HTML. u daljnjih sat vremena pokupis sve dodatne komponente koje ti trebaju, instaliras ih i voila. imas funkcionalan sajt.

Droupal je CMS o kojem sam ja cuo samo rijeci hvale, ali ne znam kolika je kolicina dodataka za njega dostupna. s druge strane, Joomla ima neke svoje musice i lagano upitne sigurnosti (sto se moze rijesiti chmodanjem pojedinih direktorija te izbacivanjem configuration.php datoteke iz Joomlinog direktorija negdje napolje) no ogromna kolicina dodataka za nju cini je odlicnim izborom.

mozete takodjer razmisliti i o wordpressu. iako nikad u njemu nisam radio, dosta je zastupljen na internetu i ljudi ga opcenito vole.

svi navedeni CMS alati su open source.

[size=9][color=#999999]Added after 7 minutes:[/color][/size]

cisto za demonstraciju, frend i ja smo u 4. mjesecu redizajnirali stranice projekta "Fizika ekspres". htjeli smo da clanovi projekta sami uploadaju izvjestaje i galerije na internet, da ne moramo mi biti medjukorak. rezultat je ovo:

http://fizika-ekspres.hfd.hr

stari sajt je na ovoj adresi: http://fizika-ekspres.hfd.hr/index.bak.html
iz mog iskustva, CMS alati su genijalna stvar jer se moze kontrolirati sve i svasta. od toga tko stavlja sadrzaj na web, gdje ga stavlja, od kad do kad ce biti objavljen, kada je pocetak objave i slicno. ne vidim zasto studentski web na matematici ne bi bio napravljen u jednom od CMS alata. koliko znam, na PMFu se najcesce koristi Joomla kao CMS alat, sto ne znaci da je ona i najbolji izbor za takvo sto. postoji jos mnogo drugih CMS alata koji bi jednako kvalitetno mogli odraditi taj posao.

sto se tice kompleksnosti, Joomlu 1.5 moze nauciti bilo tko i to u roku od 20ak minuta (logiranje, uploadanje slika, stavljanje sadrzaja). u daljnjih sat vremena (mozda malo i vise), nauci se postavljanje elemenata na sajt, razlike izmedju modula i komponenti i gdje se direktno editira HTML. u daljnjih sat vremena pokupis sve dodatne komponente koje ti trebaju, instaliras ih i voila. imas funkcionalan sajt.

Droupal je CMS o kojem sam ja cuo samo rijeci hvale, ali ne znam kolika je kolicina dodataka za njega dostupna. s druge strane, Joomla ima neke svoje musice i lagano upitne sigurnosti (sto se moze rijesiti chmodanjem pojedinih direktorija te izbacivanjem configuration.php datoteke iz Joomlinog direktorija negdje napolje) no ogromna kolicina dodataka za nju cini je odlicnim izborom.

mozete takodjer razmisliti i o wordpressu. iako nikad u njemu nisam radio, dosta je zastupljen na internetu i ljudi ga opcenito vole.

svi navedeni CMS alati su open source.

Added after 7 minutes:

cisto za demonstraciju, frend i ja smo u 4. mjesecu redizajnirali stranice projekta "Fizika ekspres". htjeli smo da clanovi projekta sami uploadaju izvjestaje i galerije na internet, da ne moramo mi biti medjukorak. rezultat je ovo:

http://fizika-ekspres.hfd.hr

stari sajt je na ovoj adresi: http://fizika-ekspres.hfd.hr/index.bak.html

I bow before you Veliki Limun, on je kiseo i zut Bow to the left

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Stranica 3 / 5.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum