Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Prijedlog za ukidanje komisijskih i plaćanje studija
Idite na Prethodno  1, 2, 3
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
43 = 94 - 51

PostPostano: 15:47 pet, 4. 3. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

jos jedna stvar: bilo je raznoraznih pitanja tipa "ako padnem godinu, da li moram upisivati razlike ispita po novoj generaciji ili......?". odgovor je NE! po novoizglasanom statutu, student ima pravo zavrsiti studij po planu i programu koji je vrijedio kada je isti upisao. (clanak 56., stavak 1., točka 5.)
jos jedna stvar: bilo je raznoraznih pitanja tipa "ako padnem godinu, da li moram upisivati razlike ispita po novoj generaciji ili......?". odgovor je NE! po novoizglasanom statutu, student ima pravo zavrsiti studij po planu i programu koji je vrijedio kada je isti upisao. (clanak 56., stavak 1., točka 5.)

by A.Einstein
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

43 = 94 - 51

PostPostano: 15:49 pet, 4. 3. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="filipnet"]stavili su na site od faksa, prijedlog nastave za ing. matematike u trajanju od 3 godine! meni se nekak cini mali. Dobio sam dojam da ce onda biti samo jedan smjer na faksu! ima li itko kakvih dodatnih informacija o tome??[/quote]

to je preddiplomski (1.) stupanj (baccalaureus - il kak vec ide). nakon toga idu jos 2 godine dodiplomskog. a za one koji zele jos vishe, jos 2 (ili 3?) doktorskog.
filipnet (napisa):
stavili su na site od faksa, prijedlog nastave za ing. matematike u trajanju od 3 godine! meni se nekak cini mali. Dobio sam dojam da ce onda biti samo jedan smjer na faksu! ima li itko kakvih dodatnih informacija o tome??

to je preddiplomski (1.) stupanj (baccalaureus - il kak vec ide). nakon toga idu jos 2 godine dodiplomskog. a za one koji zele jos vishe, jos 2 (ili 3?) doktorskog.

by A.Einstein
[Vrh]
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
24 = 29 - 5

PostPostano: 15:52 pet, 4. 3. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kenny"]
to je preddiplomski (1.) stupanj (baccalaureus - il kak vec ide). nakon toga idu jos 2 godine dodiplomskog. a za one koji zele jos vishe, jos 2 (ili 3?) doktorskog.[/quote]
znam to! bio sam i ja jucer na seminaru! samo me zanima kak ce sve to izgledat, jer po ovom izgleda kao da ce biti samo jedan smjer! :shock:
kenny (napisa):

znam to! bio sam i ja jucer na seminaru! samo me zanima kak ce sve to izgledat, jer po ovom izgleda kao da ce biti samo jedan smjer! Shocked

kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

43 = 94 - 51

PostPostano: 15:57 pet, 4. 3. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="filipnet"][quote="kenny"]
to je preddiplomski (1.) stupanj (baccalaureus - il kak vec ide). nakon toga idu jos 2 godine dodiplomskog. a za one koji zele jos vishe, jos 2 (ili 3?) doktorskog.[/quote]
znam to! bio sam i ja jucer na seminaru! samo me zanima kak ce sve to izgledat, jer po ovom izgleda kao da ce biti samo jedan smjer! :shock:[/quote]

seminar? koji seminar? whatever......pa mozda i bude preddiplomski zajednicki svima, a onda diplomski razdjeljen po smjerovima. tak mi je najlogocnije, ak nisu nis napisali. mislim da ces morati pricekati da pmf-mo izadje sa nekim priopcenjem...
filipnet (napisa):
kenny (napisa):

znam to! bio sam i ja jucer na seminaru! samo me zanima kak ce sve to izgledat, jer po ovom izgleda kao da ce biti samo jedan smjer! Shocked

seminar? koji seminar? whatever......pa mozda i bude preddiplomski zajednicki svima, a onda diplomski razdjeljen po smjerovima. tak mi je najlogocnije, ak nisu nis napisali. mislim da ces morati pricekati da pmf-mo izadje sa nekim priopcenjem...

by A.Einstein
[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 16:19 pet, 4. 3. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="filipnet"]stavili su na site od faksa, prijedlog nastave za ing. matematike u trajanju od 3 godine! meni se nekak cini mali. Dobio sam dojam da ce onda biti samo jedan smjer na faksu! ima li itko kakvih dodatnih informacija o tome??[/quote]
To je u skladu sa 3+2+3 sistemom koji bi u bolonjskom duhu trebao poceti biti primijenjivan na zagrebackom sveucilistu, ili bar na onim fakultetima koji educiraju ljude za strucna zvanja. (fizika, biologija, kemija ce najvjerovatnije ici na 5+0, iliti studij i postdiplomski u jednom)
3+2+3 znaci: 3 godine studija, dvije godine postdiplomski, 3 godine "doktorski" studij.
Kazem doktorski pod navodnicima buduci da postoje razlicita misljenja o nacinu na koji bi se to trebalo prevoditi, te da takvi "doktori" znanosti ne bi imali ni priblizno temeljitu naobrazbu kao danasnji doktori znanosti. Jedan je prijedlog bio da se takve doktore zove doktorima struke, ali to je vec malo daleko offtopic.
3+2 znaci da se ocekuje da velika vecina brucosa u 3 godine "diplomira" (hoce li biti diplomskog ispita?) a da ovi ostali u iduce dvije godine postanu magistri. Zamjena ispitnih rokova kolokvijima i polaganje ISPITA tokom semestra bi trebali pomoci u tom pravcu. (polaganje ispita tokom semestra znaci da bi se u danom razdoblju semestra predavala samo dva, tri, cetiri kolegija - gradivo gotovo u par tjedana i odmah idu ispiti i iduca grupa kolegija)

Danasnja praksa jest da se u nominalno 4 godine smjesti 5-6 godina gradiva, omoguci studentima da pri polaganju ispita izgube kontinuitet sa tijekom predavanja te da nakon najcesce produljenog studija uslijedi jedna apsolventska godina i najcesce barem jedan semestar diplomskog ispita (iliti "samostalnog znanstvenog rada"), tj. govorimo o 5 godina studija minimalno predvidjenog "studiranja".

I da.. Ne vidim razloga da dodje do ukidanja smjerova :shock:

ONO sto me vise zabrinulo kod novog statuta jest clanak 72, stavak 2 koji kaze da:
[i]"Ako se iz odredjenog predmeta provodi kontinuirana provjera znanja studenata tijekom semestra, sastavnice (tj fakulteti) ne moraju imati navedene ispitne rokove te mogu definirati broj i raspored rokova svojim opcim aktom"[/i]
Drugim rijecima, to daje fakultetima mogucnost preuzimanja POTPUNE autonomije u metodici polaganja ispita bez IKAKVOG vanjskog sustava kontrole. Nisam primjetio da je to narocito zabrinulo ljude koji su do sada citali taj statut, ali meni je to malo creepy, pogotovo buduci da statutom nigdje nije tocno definirano sto je to "kontinuirana provjera znanja". Znaci li to da se kontinuiranom provjerom znanja moze nazvati prozivanje studenata na plocu tokom predavanja te da se aktom fakulteta definiraju uplatnice kao moguce sredstvo prolaska ispita :roll: (recimo o prometu se svasta prica :lol:)
Dobro, karikiram :), al ne svidja mi se :?

http://www.szzg.hr/new/pdf/statutsveucilista2005.pdf
filipnet (napisa):
stavili su na site od faksa, prijedlog nastave za ing. matematike u trajanju od 3 godine! meni se nekak cini mali. Dobio sam dojam da ce onda biti samo jedan smjer na faksu! ima li itko kakvih dodatnih informacija o tome??

To je u skladu sa 3+2+3 sistemom koji bi u bolonjskom duhu trebao poceti biti primijenjivan na zagrebackom sveucilistu, ili bar na onim fakultetima koji educiraju ljude za strucna zvanja. (fizika, biologija, kemija ce najvjerovatnije ici na 5+0, iliti studij i postdiplomski u jednom)
3+2+3 znaci: 3 godine studija, dvije godine postdiplomski, 3 godine "doktorski" studij.
Kazem doktorski pod navodnicima buduci da postoje razlicita misljenja o nacinu na koji bi se to trebalo prevoditi, te da takvi "doktori" znanosti ne bi imali ni priblizno temeljitu naobrazbu kao danasnji doktori znanosti. Jedan je prijedlog bio da se takve doktore zove doktorima struke, ali to je vec malo daleko offtopic.
3+2 znaci da se ocekuje da velika vecina brucosa u 3 godine "diplomira" (hoce li biti diplomskog ispita?) a da ovi ostali u iduce dvije godine postanu magistri. Zamjena ispitnih rokova kolokvijima i polaganje ISPITA tokom semestra bi trebali pomoci u tom pravcu. (polaganje ispita tokom semestra znaci da bi se u danom razdoblju semestra predavala samo dva, tri, cetiri kolegija - gradivo gotovo u par tjedana i odmah idu ispiti i iduca grupa kolegija)

Danasnja praksa jest da se u nominalno 4 godine smjesti 5-6 godina gradiva, omoguci studentima da pri polaganju ispita izgube kontinuitet sa tijekom predavanja te da nakon najcesce produljenog studija uslijedi jedna apsolventska godina i najcesce barem jedan semestar diplomskog ispita (iliti "samostalnog znanstvenog rada"), tj. govorimo o 5 godina studija minimalno predvidjenog "studiranja".

I da.. Ne vidim razloga da dodje do ukidanja smjerova Shocked

ONO sto me vise zabrinulo kod novog statuta jest clanak 72, stavak 2 koji kaze da:
"Ako se iz odredjenog predmeta provodi kontinuirana provjera znanja studenata tijekom semestra, sastavnice (tj fakulteti) ne moraju imati navedene ispitne rokove te mogu definirati broj i raspored rokova svojim opcim aktom"
Drugim rijecima, to daje fakultetima mogucnost preuzimanja POTPUNE autonomije u metodici polaganja ispita bez IKAKVOG vanjskog sustava kontrole. Nisam primjetio da je to narocito zabrinulo ljude koji su do sada citali taj statut, ali meni je to malo creepy, pogotovo buduci da statutom nigdje nije tocno definirano sto je to "kontinuirana provjera znanja". Znaci li to da se kontinuiranom provjerom znanja moze nazvati prozivanje studenata na plocu tokom predavanja te da se aktom fakulteta definiraju uplatnice kao moguce sredstvo prolaska ispita Rolling Eyes (recimo o prometu se svasta prica Laughing)
Dobro, karikiram Smile, al ne svidja mi se Confused

http://www.szzg.hr/new/pdf/statutsveucilista2005.pdf

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
(Mothers Against Dirty Dialectics)
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)
Inventar Foruma<br>(Moderator)

Sarma: -

PostPostano: 23:21 pet, 4. 3. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kenny"]jos jedna stvar: bilo je raznoraznih pitanja tipa "ako padnem godinu, da li moram upisivati razlike ispita po novoj generaciji ili......?". odgovor je NE! po novoizglasanom statutu, student ima pravo zavrsiti studij po planu i programu koji je vrijedio kada je isti upisao. (clanak 56., stavak 1., točka 5.)[/quote]

kenny, ne tumaciti statut kako tebi puhne....
mislim da postoji i stavka gdje se kaze da ce fakulteti sami prilagoditi svojim potrebama...

da li bi po tvome, da dokle je god npr bezjak na drugoj godini, trebao postojati oblik druge godine kakav je bio dok je on upisao? :roll:

da si bio na predavanju o bolonji u cetvrtak, vidio bi do cega je nesto slicno ovome sto ti kazes dovelo na geo* - do toga da u periodu od 10 godina vise nisu znali tko je na kojem studiju, tko sta slusa & opci kolaps

da se sve prilagoditi i poprebacivati studente u nove sablone....to zahtejva truda i vremena, ali se moze i nije pretesko...

ono sto trebamo saznati na vrijeme je KAKO ce to izvesti.... i KAKO ce se tretirati studenti koji padnu ispit, ili moraju upisati neko kolegij ponovno....

bilo bi neprirodno da se ide na reformu i da se onda rade 2 pa i 3 vrste studija, oviso o tome gdje se tko zatekao.....
stvar treba prilagoditi...... i to tako da odgovara studentima.... :!:
kenny (napisa):

kenny, ne tumaciti statut kako tebi puhne....
mislim da postoji i stavka gdje se kaze da ce fakulteti sami prilagoditi svojim potrebama...

da li bi po tvome, da dokle je god npr bezjak na drugoj godini, trebao postojati oblik druge godine kakav je bio dok je on upisao? Rolling Eyes

da si bio na predavanju o bolonji u cetvrtak, vidio bi do cega je nesto slicno ovome sto ti kazes dovelo na geo* - do toga da u periodu od 10 godina vise nisu znali tko je na kojem studiju, tko sta slusa & opci kolaps

da se sve prilagoditi i poprebacivati studente u nove sablone....to zahtejva truda i vremena, ali se moze i nije pretesko...

ono sto trebamo saznati na vrijeme je KAKO ce to izvesti.... i KAKO ce se tretirati studenti koji padnu ispit, ili moraju upisati neko kolegij ponovno....

bilo bi neprirodno da se ide na reformu i da se onda rade 2 pa i 3 vrste studija, oviso o tome gdje se tko zatekao.....
stvar treba prilagoditi...... i to tako da odgovara studentima.... Exclamation

Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)

PostPostano: 23:29 pet, 4. 3. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]3+2+3 znaci: 3 godine studija, dvije godine postdiplomski, 3 godine "doktorski" studij.[/quote]

zube, nisi pazljivo slusao: :o)
3 godine PREDIPLOMSKI = nakon toga je bac*
2 godine DIPLOMSKI = magistar struke tj master of science
3 godine POSTDIPLOMSKI = doktor struke

to je nesto sto mislim da je bitna stvar, ostalo mislim da si vise manje ok napisao :wink:
ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE (napisa):

zube, nisi pazljivo slusao: Big nose
3 godine PREDIPLOMSKI = nakon toga je bac*
2 godine DIPLOMSKI = magistar struke tj master of science
3 godine POSTDIPLOMSKI = doktor struke

to je nesto sto mislim da je bitna stvar, ostalo mislim da si vise manje ok napisao Wink

krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 23:30 pet, 4. 3. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]3+2+3 znaci: 3 godine studija, dvije godine postdiplomski, 3 godine "doktorski" studij.[/quote]

studij -> preddiplomski
postdipomski -> diplomski
"doktorski" -> doktorski (oliti postdiplomski)

[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]Kazem doktorski pod navodnicima buduci da postoje razlicita misljenja o nacinu na koji bi se to trebalo prevoditi, te da takvi "doktori" znanosti ne bi imali ni priblizno temeljitu naobrazbu kao danasnji doktori znanosti. Jedan je prijedlog bio da se takve doktore zove doktorima struke, ali to je vec malo daleko offtopic.[/quote]

Nema potrebe za navodnicima. Doktorski studij je kod nas vec krenuo, samo sto za sada ide po sistemu 4+4. Ako se ista moze reci vec u ovom trenutku dok jos nitko nije doktorirao po novom sistemu, to je da ce novi doktori imati [b]temeljitiju[/b] naobrazbu nego prije. Naime, po starom sistemu nakon magisterija nije bilo predavanja, nego se "studij" sastojao samo od izrade doktorata (sto je naravno podrazumijevalo znanstveni rad u razdoblju izmedju magisterija i doktorata).

[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]3+2 znaci da se ocekuje da velika vecina brucosa u 3 godine "diplomira" (hoce li biti diplomskog ispita?) a da ovi ostali u iduce dvije godine postanu magistri.[/quote]

Od nikoga se ne ocekuje da za 3 godine diplomira, ali se od svih ocekuje stjecanje bakalaureata (ukljucujuci one koji nastavljaju studij). To ce vjerojatno ukljucivati izradu nekakvog rada, no nece se zvati diplomski. Diplomski studij je onaj +2 u sredini.

[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]I da.. Ne vidim razloga da dodje do ukidanja smjerova :shock:[/quote]

Smjerovi ostaju na diplomskom studiju. Mozda ce ih cak biti vise nego prije.

studij -> preddiplomski
postdipomski -> diplomski
"doktorski" -> doktorski (oliti postdiplomski)

Nema potrebe za navodnicima. Doktorski studij je kod nas vec krenuo, samo sto za sada ide po sistemu 4+4. Ako se ista moze reci vec u ovom trenutku dok jos nitko nije doktorirao po novom sistemu, to je da ce novi doktori imati temeljitiju naobrazbu nego prije. Naime, po starom sistemu nakon magisterija nije bilo predavanja, nego se "studij" sastojao samo od izrade doktorata (sto je naravno podrazumijevalo znanstveni rad u razdoblju izmedju magisterija i doktorata).

3+2 znaci da se ocekuje da velika vecina brucosa u 3 godine "diplomira" (hoce li biti diplomskog ispita?) a da ovi ostali u iduce dvije godine postanu magistri.

Od nikoga se ne ocekuje da za 3 godine diplomira, ali se od svih ocekuje stjecanje bakalaureata (ukljucujuci one koji nastavljaju studij). To ce vjerojatno ukljucivati izradu nekakvog rada, no nece se zvati diplomski. Diplomski studij je onaj +2 u sredini.

I da.. Ne vidim razloga da dodje do ukidanja smjerova Shocked

Smjerovi ostaju na diplomskom studiju. Mozda ce ih cak biti vise nego prije.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
nemo
Moderator
Moderator

30 = 34 - 4

PostPostano: 0:08 sub, 5. 3. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]
[/quote]

Zub ne znam odakle ti ta informacija. Ono što se na predavanju o bolonjskoj moglo čuti je da se na fizici za prof. smjerove ide na 5+0 (što je žalosno). Za ing. vjerojatno ne bude. Biologija nije išla na 5+0, a ni kemija IIRC.

Zub ne znam odakle ti ta informacija. Ono što se na predavanju o bolonjskoj moglo čuti je da se na fizici za prof. smjerove ide na 5+0 (što je žalosno). Za ing. vjerojatno ne bude. Biologija nije išla na 5+0, a ni kemija IIRC.

Ashley
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 3 - 0

PostPostano: 20:28 sub, 5. 3. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

A nama ce ove 4 godine po programu koji smo upisali vrijediti kao 3 ili 3+2?

[Vrh]
nemo
Moderator
Moderator

30 = 34 - 4

PostPostano: 21:02 sub, 5. 3. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Ashley"]A nama ce ove 4 godine po programu koji smo upisali vrijediti kao 3 ili 3+2?[/quote]

Sigurno ti NEĆE vrijediti kao 3, ali nitko još ne zna da li će ti vrijediti kao 3+2 (tj. 5). Vjerojatno će ti se priznati kao 5 ali ništa nije sigurno.
Ashley (napisa):

Sigurno ti NEĆE vrijediti kao 3, ali nitko još ne zna da li će ti vrijediti kao 3+2 (tj. 5). Vjerojatno će ti se priznati kao 5 ali ništa nije sigurno.

Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)

PostPostano: 18:56 uto, 8. 3. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

dakle, svi koji su upisali po starom programu nastavljaju po starom programu, OSIM ako ih novi ne stigne (tipa, pad or smth) i onda ce ih se prilagoditi u novi program...

i fizika ce na 3+2, ali ce izgledati kao 5
naime, student ce nakon 3 godine fizike moci 'izaci' s fizike i bit ce bsci... tj baccalaureate
ako nastavi, bit ce magistar struke...

zasada stvari tako stoje, ali jos uvijek se ti detalji dogovaraju...
postojeci deadlineovi su bili SAMO za predati plan i program NASTAVE u smislu sadrzaja predavanja, vrijednosti ects bodova i to....
jos se nismo dogovorili (da, pozvali su studente da sudjeluju :klapklap: vise o tome na forumu koji ce se uskoro otvoriti :wink:) oko toga sto ce biti sa parcijalama tj hoce li ih biti, kako ce se tocno postavljati uvjeti na upis vise godine i ostalo.....
dakle, svi koji su upisali po starom programu nastavljaju po starom programu, OSIM ako ih novi ne stigne (tipa, pad or smth) i onda ce ih se prilagoditi u novi program...

i fizika ce na 3+2, ali ce izgledati kao 5
naime, student ce nakon 3 godine fizike moci 'izaci' s fizike i bit ce bsci... tj baccalaureate
ako nastavi, bit ce magistar struke...

zasada stvari tako stoje, ali jos uvijek se ti detalji dogovaraju...
postojeci deadlineovi su bili SAMO za predati plan i program NASTAVE u smislu sadrzaja predavanja, vrijednosti ects bodova i to....
jos se nismo dogovorili (da, pozvali su studente da sudjeluju Toooooo, majstoreeeee! vise o tome na forumu koji ce se uskoro otvoriti Wink) oko toga sto ce biti sa parcijalama tj hoce li ih biti, kako ce se tocno postavljati uvjeti na upis vise godine i ostalo.....

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3
Stranica 3 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum