Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

bedasto pitanje
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ivancica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 14:49 pet, 22. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala vam.. :D
hvala vam.. Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ivancica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 17:18 pet, 22. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

je moze netko dat primjer:

1. unija proizvoljne familije otvorenih skupova je otvoren skup.
2. presjek svake konacne familije otv. skupova je otvoren skup.
je moze netko dat primjer:

1. unija proizvoljne familije otvorenih skupova je otvoren skup.
2. presjek svake konacne familije otv. skupova je otvoren skup.

[Vrh]
teja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
29 = 35 - 6

PostPostano: 18:28 pet, 22. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

unija po n iz N otvorenih intervala <0,n> je <0,+beskonačno> otvoren u R
presjek po n=1 do k (k fiksan) otvorenih intervala <0,1/n> je otvoren u R
(npr.)
unija po n iz N otvorenih intervala <0,n> je <0,+beskonačno> otvoren u R
presjek po n=1 do k (k fiksan) otvorenih intervala <0,1/n> je otvoren u R
(npr.)

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
teja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

29 = 35 - 6

PostPostano: 22:04 ned, 30. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

molila bi da se suzdržite od smijanja, ali... hm... integral od (lnx)^2? anyone? :oops:
molila bi da se suzdržite od smijanja, ali... hm... integral od (lnx)^2? anyone? Embarassed

[Vrh]
kika
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 27 - 4

PostPostano: 22:24 ned, 30. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

napisala sam krivo plus pa sam krivo nesto stisnula,pa mi se napisalo u donjem obliku :oops:
nadam se da sam ti pomogla:)
napisala sam krivo plus pa sam krivo nesto stisnula,pa mi se napisalo u donjem obliku Embarassed
nadam se da sam ti pomogla:)

Zadnja promjena: kika; 22:28 ned, 30. 3. 2008; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
kika
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 27 - 4

PostPostano: 22:27 ned, 30. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kika"]1.radis parcijalnu integraciju,stavis da je u=(lnx)^2,a dv=1*dx --->dobijes da je du=2*lnx*x^-1 ,a v=x ....

sad imas I= x*(lnx)^2 - integral(x^-1 *x*2*lnx*dx)

pa opet napravis parcijalnu derivaciju[u=lnx,dv=1*dx --->du=x^-1*dx, v=x ]

i dobiva se I=x*(lnx)^2 -2x*lnx+2*integral(du*v),tj.
I=x*(lnx)^2 -2x*lnx+ 2*integral(1*dx),tj.
I=x*(lnx)^2 -2x*lnx+ 2*x

ps.rezultat je takav i u brojnstajnu :)
nadam se da sam pomogla:)[/quote]
kika (napisa):
1.radis parcijalnu integraciju,stavis da je u=(lnx)^2,a dv=1*dx →dobijes da je du=2*lnx*x^-1 ,a v=x ....

sad imas I= x*(lnx)^2 - integral(x^-1 *x*2*lnx*dx)

pa opet napravis parcijalnu derivaciju[u=lnx,dv=1*dx →du=x^-1*dx, v=x ]

i dobiva se I=x*(lnx)^2 -2x*lnx+2*integral(du*v),tj.
I=x*(lnx)^2 -2x*lnx+ 2*integral(1*dx),tj.
I=x*(lnx)^2 -2x*lnx+ 2*x

ps.rezultat je takav i u brojnstajnu Smile
nadam se da sam pomogla:)

[Vrh]
teja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

29 = 35 - 6

PostPostano: 22:29 ned, 30. 3. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

jesi. fala puno :) k++ ;)
jesi. fala puno Smile k++ Wink

[Vrh]
kika
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 27 - 4

PostPostano: 19:09 sub, 5. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Moze li mi netko rijesiti 2.zadatak(sa oscilacijom) iz 1.ovogodisnjeg blica kod prof.Tambace?

Unaprijed hvala :)
Moze li mi netko rijesiti 2.zadatak(sa oscilacijom) iz 1.ovogodisnjeg blica kod prof.Tambace?

Unaprijed hvala Smile

[Vrh]
rafaelm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
76 = 86 - 10

PostPostano: 20:22 sub, 5. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

U svim točkama osim nule funkcija signum (ta je bila zadana) je neprekidna pa je oscilacija nula. Sad promatramo okoline od nule. Svaka takva okolina sadrži barem jedan negativan i jedan pozitivan broj, tj. funkcija signum postiže vrijednosti -1,0,1 na takvoj okolini, pa je [latex]sup_{x_{1},x_{2} \in U} |f(x_{1})-f(x_{2}| = 2 [/latex]. Budući da je supremum razlike jednak 2 za svaku takvu okolinu oko nule, tada je i infimum po tim okolinama jednak 2, tj. [latex]inf_{ \{U: 0 \in U otv. \} } ( sup_{x_{1},x_{2} \in U} |f(x_{1})-f(x_{2}| )= 2 [/latex], a to je po definiciji oscilacija u nuli.
U svim točkama osim nule funkcija signum (ta je bila zadana) je neprekidna pa je oscilacija nula. Sad promatramo okoline od nule. Svaka takva okolina sadrži barem jedan negativan i jedan pozitivan broj, tj. funkcija signum postiže vrijednosti -1,0,1 na takvoj okolini, pa je . Budući da je supremum razlike jednak 2 za svaku takvu okolinu oko nule, tada je i infimum po tim okolinama jednak 2, tj. , a to je po definiciji oscilacija u nuli.

kika
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 27 - 4

PostPostano: 11:46 ned, 6. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala :) karma++ :)
hvala Smile karma++ Smile

[Vrh]
rafaelm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

76 = 86 - 10

PostPostano: 13:12 ned, 6. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nisam ni ja to u blicu napisa, jer nisam zna kako se definira oscilacija, al sam pogodia da je 2 :D
Nisam ni ja to u blicu napisa, jer nisam zna kako se definira oscilacija, al sam pogodia da je 2 Very Happy

kika
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 27 - 4

PostPostano: 0:41 sri, 23. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

jel mi moze netko please napisati kak da izracunam integral po definiciji?

tj.kak da si izaberem dobru subdiviziju?
i kak da izracunam sve donje/gornje darbouxove sume? :oops:

i kak da izracunam sve donje/gornje darbouxove sume? Embarassed

[Vrh]
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 10:09 sri, 23. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kika"]jel mi moze netko please napisati kak da izracunam integral po definiciji?

tj.kak da si izaberem dobru subdiviziju?[/quote]

ak računaš po definiciji ne biraš subdiviziju, nego (kao u definiciji :) ) gledaš sve moguće :dead:

[quote="kika"]i kak da izracunam sve donje/gornje darbouxove sume? :oops:[/quote]

pa ja mislim da ako računaš po definiciji, da bi funkcija trebala biti dovoljno jednostavna da možeš odrediti darbouxove sume za sve subdivizije, tj. općenito, bez konkretnog odabira.
kika (napisa):

ak računaš po definiciji ne biraš subdiviziju, nego (kao u definiciji Smile ) gledaš sve moguće Dead smiley

kika (napisa):
i kak da izracunam sve donje/gornje darbouxove sume? Embarassed

pa ja mislim da ako računaš po definiciji, da bi funkcija trebala biti dovoljno jednostavna da možeš odrediti darbouxove sume za sve subdivizije, tj. općenito, bez konkretnog odabira.

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 10:19 sri, 23. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Vjerojatno će bit neka jednostavna fja, pa onda uzmeš recimo ekvidistantnu subdiviziju i onda računaš infimum gornjih ili supremum donjih. ;)
Vjerojatno će bit neka jednostavna fja, pa onda uzmeš recimo ekvidistantnu subdiviziju i onda računaš infimum gornjih ili supremum donjih. Wink

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
napraviculom
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

14 = 16 - 2

PostPostano: 10:40 sri, 23. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

moze li to malo konkretnije, npr. na primjeru iz poglavlja Fubinijev TM f:[0,1]x[0,2]-->|R, f(x,y)=y
moze li to malo konkretnije, npr. na primjeru iz poglavlja Fubinijev TM f:[0,1]x[0,2]→|R, f(x,y)=y

ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 11:35 sri, 23. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]Vjerojatno će bit neka jednostavna fja, pa onda uzmeš recimo ekvidistantnu subdiviziju i onda računaš infimum gornjih ili supremum donjih. ;)[/quote]

o tome sam i ja razmišljao... čini mi se da je dovoljno uzeti samo ekvidistantne (intuitivno mi je jasno), ali kako to argumentirati? :? (mislim na to da je supremum donjih (infimum gornjih) d-suma po ekvidistantnim subdivizijama danog pravokutnika zapravo jednak supremumu donjih (infimumu gornjih) d-suma po svim subdivizijama)

možda nešto tipa da kad m i n postanu užasno veliki da nam više nije ni bitan razmak između točaka jer je beskrajno mali... ne znam- ne zvuči uvjerljivo :?

:?:
Luuka (napisa):
Vjerojatno će bit neka jednostavna fja, pa onda uzmeš recimo ekvidistantnu subdiviziju i onda računaš infimum gornjih ili supremum donjih. Wink

o tome sam i ja razmišljao... čini mi se da je dovoljno uzeti samo ekvidistantne (intuitivno mi je jasno), ali kako to argumentirati? Confused (mislim na to da je supremum donjih (infimum gornjih) d-suma po ekvidistantnim subdivizijama danog pravokutnika zapravo jednak supremumu donjih (infimumu gornjih) d-suma po svim subdivizijama)

možda nešto tipa da kad m i n postanu užasno veliki da nam više nije ni bitan razmak između točaka jer je beskrajno mali... ne znam- ne zvuči uvjerljivo Confused

Question

ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 11:41 sri, 23. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="napraviculom"]moze li to malo konkretnije, npr. na primjeru iz poglavlja Fubinijev TM f:[0,1]x[0,2]-->|R, f(x,y)=y[/quote]

kao što je Luuka rekao, gledaj samo ekvidistantne subdivizije i raspiši definicije gornje/donje darbouxove sume. imaš infimume i supremume na malim pravokutnicima čije površine izrazi pomoću razmaka na subdiviziji x i y osi. samo puno raspisivanja. i onda dobiješ izraze za s(P) i S(P), ovisne o m i/ili n, naravno. zapravo dobiješ dva skupa (skupove donjih i gornjih d-suma) i gladaš njihov supremum, odnosno infimum. trebaju biti jednaki.
napraviculom (napisa):
moze li to malo konkretnije, npr. na primjeru iz poglavlja Fubinijev TM f:[0,1]x[0,2]→|R, f(x,y)=y

kao što je Luuka rekao, gledaj samo ekvidistantne subdivizije i raspiši definicije gornje/donje darbouxove sume. imaš infimume i supremume na malim pravokutnicima čije površine izrazi pomoću razmaka na subdiviziji x i y osi. samo puno raspisivanja. i onda dobiješ izraze za s(P) i S(P), ovisne o m i/ili n, naravno. zapravo dobiješ dva skupa (skupove donjih i gornjih d-suma) i gladaš njihov supremum, odnosno infimum. trebaju biti jednaki.

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 12:16 sri, 23. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ma"]
o tome sam i ja razmišljao... čini mi se da je dovoljno uzeti samo ekvidistantne (intuitivno mi je jasno), ali kako to argumentirati? :? (mislim na to da je supremum donjih (infimum gornjih) d-suma po ekvidistantnim subdivizijama danog pravokutnika zapravo jednak supremumu donjih (infimumu gornjih) d-suma po svim subdivizijama)

možda nešto tipa da kad m i n postanu užasno veliki da nam više nije ni bitan razmak između točaka jer je beskrajno mali... ne znam- ne zvuči uvjerljivo :?

:?:[/quote]

Ako je fja integrabilna onda je na svakoj subdiviziji supDonje=infGornje, a ekvidistantna nam je najlakša za baratat njom.
A mislim da smo na analizi 2 nešto spomenuli da je dovoljno gledat ekvidistantne, mislim da je Šikić pričo nešt o tome... :)
ma (napisa):

o tome sam i ja razmišljao... čini mi se da je dovoljno uzeti samo ekvidistantne (intuitivno mi je jasno), ali kako to argumentirati? Confused (mislim na to da je supremum donjih (infimum gornjih) d-suma po ekvidistantnim subdivizijama danog pravokutnika zapravo jednak supremumu donjih (infimumu gornjih) d-suma po svim subdivizijama)

možda nešto tipa da kad m i n postanu užasno veliki da nam više nije ni bitan razmak između točaka jer je beskrajno mali... ne znam- ne zvuči uvjerljivo Confused

Question

Ako je fja integrabilna onda je na svakoj subdiviziji supDonje=infGornje, a ekvidistantna nam je najlakša za baratat njom.
A mislim da smo na analizi 2 nešto spomenuli da je dovoljno gledat ekvidistantne, mislim da je Šikić pričo nešt o tome... Smile

ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 15:01 sri, 23. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]Ako je fja integrabilna onda je na svakoj subdiviziji supDonje=infGornje...[/quote]

:?
na svakoj subdiviziji postoji točno 1 donja i točno 1 gornja darbouxova suma. tak da ovo sa sup i inf ne stoji... :? možda nisam skužio kaj si htio reć :?:
Luuka (napisa):
Ako je fja integrabilna onda je na svakoj subdiviziji supDonje=infGornje...

Confused
na svakoj subdiviziji postoji točno 1 donja i točno 1 gornja darbouxova suma. tak da ovo sa sup i inf ne stoji... Confused možda nisam skužio kaj si htio reć Question

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 15:20 sri, 23. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ma"]
:?
na svakoj subdiviziji postoji točno 1 donja i točno 1 gornja darbouxova suma. tak da ovo sa sup i inf ne stoji... :? možda nisam skužio kaj si htio reć :?:[/quote]

Nisam se dobro izrazio... ali svejedno nam je dal gledam ekvidistantnu pa pofinjujemo (broj točaka bacamo u beskonačno) ili nekakvu lijevu pa broj točaka bacamo u beskonačno... Na kraju će opet bit jako mali razmak između točaka subdivizije, i to tolko mali da možemo reć da je među svima jednak. Recimo. :)
ma (napisa):

Confused
na svakoj subdiviziji postoji točno 1 donja i točno 1 gornja darbouxova suma. tak da ovo sa sup i inf ne stoji... Confused možda nisam skužio kaj si htio reć Question

Nisam se dobro izrazio... ali svejedno nam je dal gledam ekvidistantnu pa pofinjujemo (broj točaka bacamo u beskonačno) ili nekakvu lijevu pa broj točaka bacamo u beskonačno... Na kraju će opet bit jako mali razmak između točaka subdivizije, i to tolko mali da možemo reć da je među svima jednak. Recimo. Smile

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Stranica 4 / 5.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum