Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Uskoro državne mature a 50% studenata otpalo....
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)
Inventar Foruma<br>(Moderator)

Spol: kućni ljubimac
Sarma: -

PostPostano: 20:36 uto, 20. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

U strashno. :roll:

Ciji tatica/seka/braco radi u novinama pa da je sad to toliki fenomen/problem?

Pojam godine se ne koristi vec godinama. Barem nebi trebao. Roditelji to jako vole, ali ako je ekipa za prehranu na unizg uspjela shvatiti koncept ects bodova (ok, nakon sto im je objasnjavano, bravo Krcko!) - mislim da mogu i fakulteti cak i ako nisu u Zagrebackom sveucilistu.

Od tih 1500 ih 500 je vec ponavljaca - zasto oni nisu obavili svoje obaveze? :-k

U statutu zadarskog sveucilista NEMA odredbe kao u zagrebackom - ako u 2 godine ne polozis 35 ectsa - gubis pravo studija. Mozda postoji nekakav limit na pojedinoj sastavnici. To mi se nije dalo gledati.

Imaju 2x (3+1) (predbolonjki sustav na matematici) pa se onda leti van. Znaci - 8 puta mogucnost polaganja kolegija prije nego zbog tog kolegija izletis van s faxa.

Dakle, u tih preostalih 1000 ljudi ne da moze biti ljudi kojima fali 1-2 ispita - vec MOZE biti ljudi koji nisu dali NISTA.

Novinari su pocupali brojku, a vec sam vidjala takvih cupanja, a bez da se ispitalo stvarno stanje stvari, npr kolikom broju nedostaje 1 ispit (3-5 ects bodova, koliko vidim po njihovom prosjeku)? A koliko ih je dalo barem jedan ispit? Koliko ih je dalo pola od broja ispita koje su trebali dati?

Lako je nabaciti brojku i traziti 'pravdu' - no treba nabaciti brojku koja ACTUALLY nesto i govori.
Ova govori kako je tamo 1500 ljenjivaca. Od toga ih je 500 ljenjivaca s ponavljanjem.
U strashno. Rolling Eyes

Ciji tatica/seka/braco radi u novinama pa da je sad to toliki fenomen/problem?

Pojam godine se ne koristi vec godinama. Barem nebi trebao. Roditelji to jako vole, ali ako je ekipa za prehranu na unizg uspjela shvatiti koncept ects bodova (ok, nakon sto im je objasnjavano, bravo Krcko!) - mislim da mogu i fakulteti cak i ako nisu u Zagrebackom sveucilistu.

Od tih 1500 ih 500 je vec ponavljaca - zasto oni nisu obavili svoje obaveze? Think

U statutu zadarskog sveucilista NEMA odredbe kao u zagrebackom - ako u 2 godine ne polozis 35 ectsa - gubis pravo studija. Mozda postoji nekakav limit na pojedinoj sastavnici. To mi se nije dalo gledati.

Imaju 2x (3+1) (predbolonjki sustav na matematici) pa se onda leti van. Znaci - 8 puta mogucnost polaganja kolegija prije nego zbog tog kolegija izletis van s faxa.

Dakle, u tih preostalih 1000 ljudi ne da moze biti ljudi kojima fali 1-2 ispita - vec MOZE biti ljudi koji nisu dali NISTA.

Novinari su pocupali brojku, a vec sam vidjala takvih cupanja, a bez da se ispitalo stvarno stanje stvari, npr kolikom broju nedostaje 1 ispit (3-5 ects bodova, koliko vidim po njihovom prosjeku)? A koliko ih je dalo barem jedan ispit? Koliko ih je dalo pola od broja ispita koje su trebali dati?

Lako je nabaciti brojku i traziti 'pravdu' - no treba nabaciti brojku koja ACTUALLY nesto i govori.
Ova govori kako je tamo 1500 ljenjivaca. Od toga ih je 500 ljenjivaca s ponavljanjem.

black cat
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 3 - 1

PostPostano: 20:55 uto, 20. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nesi :miniklap:

a sta bi tek mi tribali govorit.. da izadjemo 8 puta na ispit tribale bi nam minimalno 4 godine.. :shock:
Nesi Applause

a sta bi tek mi tribali govorit.. da izadjemo 8 puta na ispit tribale bi nam minimalno 4 godine.. Shocked

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 21:33 uto, 20. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Nesi"]ali ako je ekipa za prehranu na unizg uspjela shvatiti koncept ects bodova (ok, nakon sto im je objasnjavano, bravo Krcko!) ...[/quote]

Hm, izgleda da mi je nesto promaklo. Vec dugo nisam nikoga zvao ni pisao bijesne mailove. Zar se nesto promijenilo s prehranom u medjuvremenu?
Nesi (napisa):
ali ako je ekipa za prehranu na unizg uspjela shvatiti koncept ects bodova (ok, nakon sto im je objasnjavano, bravo Krcko!) ...

Hm, izgleda da mi je nesto promaklo. Vec dugo nisam nikoga zvao ni pisao bijesne mailove. Zar se nesto promijenilo s prehranom u medjuvremenu?

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
ante003
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
24 = 71 - 47

PostPostano: 22:03 uto, 20. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"][quote="Nesi"]ali ako je ekipa za prehranu na unizg uspjela shvatiti koncept ects bodova (ok, nakon sto im je objasnjavano, bravo Krcko!) ...[/quote]

Hm, izgleda da mi je nesto promaklo. Vec dugo nisam nikoga zvao ni pisao bijesne mailove. Zar se nesto promijenilo s prehranom u medjuvremenu?[/quote]

neznam sad ako se sto promjenilo ali imam osjecaj da je poskupilo dosta toga.
ali to je samo moj osjecaj.
krcko (napisa):
Nesi (napisa):
ali ako je ekipa za prehranu na unizg uspjela shvatiti koncept ects bodova (ok, nakon sto im je objasnjavano, bravo Krcko!) ...

neznam sad ako se sto promjenilo ali imam osjecaj da je poskupilo dosta toga.
ali to je samo moj osjecaj.

[Vrh]
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)

PostPostano: 6:22 sri, 21. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"][quote="Nesi"]ali ako je ekipa za prehranu na unizg uspjela shvatiti koncept ects bodova (ok, nakon sto im je objasnjavano, bravo Krcko!) ...[/quote]

Hm, izgleda da mi je nesto promaklo. Vec dugo nisam nikoga zvao ni pisao bijesne mailove. Zar se nesto promijenilo s prehranom u medjuvremenu?[/quote]

Ne znam za promjene, al ja sam mislila bas onu tvoju dugu akciju gdje si onima koji mogu odobriti prehranu objasnjavao tko ima a tko nema prava obzirom na ects bodove, i da mi nemamo 'godina'. :wink:

Pa ako su oni uspjeli nauciti koncept ects boda, onda bi jedan fax to itekako trebao shvatiti :lol:
krcko (napisa):
Nesi (napisa):

Ne znam za promjene, al ja sam mislila bas onu tvoju dugu akciju gdje si onima koji mogu odobriti prehranu objasnjavao tko ima a tko nema prava obzirom na ects bodove, i da mi nemamo 'godina'. Wink

Pa ako su oni uspjeli nauciti koncept ects boda, onda bi jedan fax to itekako trebao shvatiti Laughing

krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 9:07 sri, 21. 10. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Nesi"]Ne znam za promjene, al ja sam mislila bas onu tvoju dugu akciju gdje si onima koji mogu odobriti prehranu objasnjavao tko ima a tko nema prava obzirom na ects bodove, i da mi nemamo 'godina'. :wink:

Pa ako su oni uspjeli nauciti koncept ects boda, onda bi jedan fax to itekako trebao shvatiti :lol:[/quote]

Moja duga akcija zavrsila je neuspjehom, nazalost. Na web stranicama [url=https://www.cap.srce.hr/]CAP[/url]-a jos uvijek pise da se pravo na prehranu odredjuje prema pravilniku iz 2002. Tj. prema ponavljanju godine, a ne prema ECTS bodovima kako pise u [url=http://www.pmf.hr/nastava/prava_redovitih_studenata.pdf]preporuci[/url] za odredjivanje studentskih prava. Jedino sto se promijenilo je da nasa referada za one koji jos nisu presli na ECTS-e "godinu studija" racuna kao najvece cijelo od ECTS bodova podijeljenih sa 60, umjesto onako kako pise u Statutu Sveucilista.

Jos nesto...

[quote="Martinab"]
Znas da su nasli u Mezopotamiji neke glinene plocice na kojima pise tocno to? Nove generacije su sve gore, manje uce, ne postuju starije i manje vjeruju u bogove. Civilizacija ce krenuti nizbrdo od sad nadalje...

Pa smo ipak tu :P[/quote]

Gle, Babilonci su izmislili pozicioni sustav zapisivanja brojeva. I to s bazom 60 :shock: Kad su oni propali, ljudi su iducih 3000 godina vise-manje racunali na prste. Tako da mozda nije sasvim bez vraga to sto pise na glinenim plocicama...
Nesi (napisa):
Ne znam za promjene, al ja sam mislila bas onu tvoju dugu akciju gdje si onima koji mogu odobriti prehranu objasnjavao tko ima a tko nema prava obzirom na ects bodove, i da mi nemamo 'godina'. Wink

Pa ako su oni uspjeli nauciti koncept ects boda, onda bi jedan fax to itekako trebao shvatiti Laughing

Moja duga akcija zavrsila je neuspjehom, nazalost. Na web stranicama CAP-a jos uvijek pise da se pravo na prehranu odredjuje prema pravilniku iz 2002. Tj. prema ponavljanju godine, a ne prema ECTS bodovima kako pise u preporuci za odredjivanje studentskih prava. Jedino sto se promijenilo je da nasa referada za one koji jos nisu presli na ECTS-e "godinu studija" racuna kao najvece cijelo od ECTS bodova podijeljenih sa 60, umjesto onako kako pise u Statutu Sveucilista.

Jos nesto...

Martinab (napisa):

Znas da su nasli u Mezopotamiji neke glinene plocice na kojima pise tocno to? Nove generacije su sve gore, manje uce, ne postuju starije i manje vjeruju u bogove. Civilizacija ce krenuti nizbrdo od sad nadalje...

Pa smo ipak tu Razz

Gle, Babilonci su izmislili pozicioni sustav zapisivanja brojeva. I to s bazom 60 Shocked Kad su oni propali, ljudi su iducih 3000 godina vise-manje racunali na prste. Tako da mozda nije sasvim bez vraga to sto pise na glinenim plocicama...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Neno
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-33 = 19 - 52

PostPostano: 22:56 uto, 8. 12. 2009    Naslov: uskoro državne mature Citirajte i odgovorite

Daj čuj sad ovo, :o , http://www.index.hr/vijesti/clanak/ne-zelite-polagati-drzavnu-maturu-nabavite-lijecnicku-ispricnicu/464161.aspx
Daj čuj sad ovo, Surprised , http://www.index.hr/vijesti/clanak/ne-zelite-polagati-drzavnu-maturu-nabavite-lijecnicku-ispricnicu/464161.aspx

[Vrh]
bnikola
Mali od Foruma
(Administrator)
Mali od Foruma<br>(Administrator)

11 = 19 - 8

PostPostano: 19:22 sri, 9. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Malo sam gledao opseg gradiva za drzavnu maturu, prema onome sto je dostupno na internetu... Gradiva ima masu. Neke stvari nismo cak ni na faksu radili. Bas me zanima kako ce proci te mature, te koliko ce stvarno ljudi biti slucajno bolesno od neke varijacije gripe. :)

Vec duze vrijeme radim s ucenicima individualno, i rijetki su oni koji ce bez vecih problema sjesti i cjelokupno gradivo napraviti, proci s razumijevanjem, bez puno muke. S jedne strane imam osjecaj da je za te testove i samo visoko skolstvo namjestalo stvari kako bi kasnije postojala odredjena "predznanja". Zamisao je u redu, ali nisam siguran da li je i izvedba dobra.
Malo sam gledao opseg gradiva za drzavnu maturu, prema onome sto je dostupno na internetu... Gradiva ima masu. Neke stvari nismo cak ni na faksu radili. Bas me zanima kako ce proci te mature, te koliko ce stvarno ljudi biti slucajno bolesno od neke varijacije gripe. Smile

Vec duze vrijeme radim s ucenicima individualno, i rijetki su oni koji ce bez vecih problema sjesti i cjelokupno gradivo napraviti, proci s razumijevanjem, bez puno muke. S jedne strane imam osjecaj da je za te testove i samo visoko skolstvo namjestalo stvari kako bi kasnije postojala odredjena "predznanja". Zamisao je u redu, ali nisam siguran da li je i izvedba dobra.

Neno
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-33 = 19 - 52

PostPostano: 8:04 čet, 10. 12. 2009    Naslov: uskoro državne mature Citirajte i odgovorite

[quote="bnikola"]Malo sam gledao opseg gradiva za drzavnu maturu, prema onome sto je dostupno na internetu... Gradiva ima masu. Neke stvari nismo cak ni na faksu radili. Bas me zanima kako ce proci te mature, te koliko ce stvarno ....[/quote]

Evo ti jednog odgovora iz ove teme, napisanog 14.3.2009:

[quote="krcko"]Nas cijeli studij dizajniran je tako da ne pretpostavlja neka velika predznanja iz matematike. Postoje uvodni kolegiji kao sto su Elementarne matematike i Uvod u matematiku koji "pokrivaju" skoro sve bitno.[/quote]
bnikola (napisa):
Malo sam gledao opseg gradiva za drzavnu maturu, prema onome sto je dostupno na internetu... Gradiva ima masu. Neke stvari nismo cak ni na faksu radili. Bas me zanima kako ce proci te mature, te koliko ce stvarno ....

Evo ti jednog odgovora iz ove teme, napisanog 14.3.2009:

krcko (napisa):
Nas cijeli studij dizajniran je tako da ne pretpostavlja neka velika predznanja iz matematike. Postoje uvodni kolegiji kao sto su Elementarne matematike i Uvod u matematiku koji "pokrivaju" skoro sve bitno.

[Vrh]
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)

PostPostano: 15:03 čet, 10. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

@[b]Neno[/b]: bnikola nije na matematici, pa ako si mu ovim citiranjem htio "nabiti na nos" to da on nije radio neke stvari na faxu - iduci puta se suzdrzi od takvih eskapada

nadalje, on, kao i gotovo svaka druga osoba koja je na faxu - je zavrsio srednju skolu, pa je skroz jasno da se covjek cudi, kad NI u srednjoj NI na faxu nije radio neke stvari

mislim da ne trebas biti student matematike da bi bio sposoban maturirati - osim ako TI to zelis naglasiti kao bitnu stvar i da svi koji zele maturirati imaju prvo zavrsiti matematiku :roll:

jer - istu drzavnu maturu bi trebali polagati svi gimnazijalci, neovisno o programu - kako oni sa 3 sata math tjedno, tako i oni sa 6
@Neno: bnikola nije na matematici, pa ako si mu ovim citiranjem htio "nabiti na nos" to da on nije radio neke stvari na faxu - iduci puta se suzdrzi od takvih eskapada

nadalje, on, kao i gotovo svaka druga osoba koja je na faxu - je zavrsio srednju skolu, pa je skroz jasno da se covjek cudi, kad NI u srednjoj NI na faxu nije radio neke stvari

mislim da ne trebas biti student matematike da bi bio sposoban maturirati - osim ako TI to zelis naglasiti kao bitnu stvar i da svi koji zele maturirati imaju prvo zavrsiti matematiku Rolling Eyes

jer - istu drzavnu maturu bi trebali polagati svi gimnazijalci, neovisno o programu - kako oni sa 3 sata math tjedno, tako i oni sa 6

bnikola
Mali od Foruma
(Administrator)
Mali od Foruma<br>(Administrator)

11 = 19 - 8

PostPostano: 15:17 čet, 10. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Biolog sam po struci i mogu reci ono sto je vezano za biologiju i kemiju, koja je kolicina gradiva. I zato je ono gore napisano. Gradivo je zaista preopsirno u nekim dijelovima. S druge strane, nedavno su (unazad zadnjih par godina) pricali o preopterecenosti ucenika, a sad znam i zasto. Ako je sve to stvarno program koji bi trebali proci/savladati, onda je vrijeme za dubinske promjene.
Biolog sam po struci i mogu reci ono sto je vezano za biologiju i kemiju, koja je kolicina gradiva. I zato je ono gore napisano. Gradivo je zaista preopsirno u nekim dijelovima. S druge strane, nedavno su (unazad zadnjih par godina) pricali o preopterecenosti ucenika, a sad znam i zasto. Ako je sve to stvarno program koji bi trebali proci/savladati, onda je vrijeme za dubinske promjene.

ivica13
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

67 = 75 - 8

PostPostano: 20:08 čet, 10. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Danas sam baš gledao pitanja s probne mature od prošle godine... Po mojem (možda malo subjektivnom mišljenju) matematiku uopće nije teško položiti... Još pogotovo kad se uzme u obzir da je dovoljno (barem što se niže razine tiče) svega 11 bodova za ocjenu dovoljan...

A skratiti razlomak 231/630 ili pak kvadrirati izraz (2m-3) je nešto što se od svakog srednjošlolca očekuje da zna riješiti...
Danas sam baš gledao pitanja s probne mature od prošle godine... Po mojem (možda malo subjektivnom mišljenju) matematiku uopće nije teško položiti... Još pogotovo kad se uzme u obzir da je dovoljno (barem što se niže razine tiče) svega 11 bodova za ocjenu dovoljan...

A skratiti razlomak 231/630 ili pak kvadrirati izraz (2m-3) je nešto što se od svakog srednjošlolca očekuje da zna riješiti...

[Vrh]
kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

43 = 94 - 51

PostPostano: 0:08 pet, 11. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ivica13"]A skratiti razlomak 231/630 ili pak kvadrirati izraz (2m-3) je nešto što se od svakog srednjošlolca očekuje da zna riješiti...[/quote]

To je nešto što se od učenika u osnovnoj školi zahtjeva da zna riješiti. ;)
ivica13 (napisa):

To je nešto što se od učenika u osnovnoj školi zahtjeva da zna riješiti. Wink

by A.Einstein
[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 22:46 pet, 11. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa onda nije ni cudo sto su lose rijesili probnu maturu. Ocekivali su pitanja iz srednje, kad tamo dobili iz osnovne :shock:
Pa onda nije ni cudo sto su lose rijesili probnu maturu. Ocekivali su pitanja iz srednje, kad tamo dobili iz osnovne Shocked

[Vrh]
Neno
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-33 = 19 - 52

PostPostano: 14:15 ned, 13. 12. 2009    Naslov: uskoro državne mature Citirajte i odgovorite

[quote="bnikola"] Gradivo je zaista preopsirno u nekim dijelovima. S druge strane, nedavno su (unazad zadnjih par godina) pricali o preopterecenosti ucenika, a sad znam i zasto. Ako je sve to stvarno program koji bi trebali proci/savladati, onda je vrijeme za dubinske promjene.[/quote]

Evo ti rasterećenja učenika:

http://www.jutarnji.hr/privatna-gimnazija-osmislila-reformu--vrhunsko-obrazovanje-s-pet-obaveznih-predmeta/402310/
bnikola (napisa):
Gradivo je zaista preopsirno u nekim dijelovima. S druge strane, nedavno su (unazad zadnjih par godina) pricali o preopterecenosti ucenika, a sad znam i zasto. Ako je sve to stvarno program koji bi trebali proci/savladati, onda je vrijeme za dubinske promjene.

Evo ti rasterećenja učenika:

http://www.jutarnji.hr/privatna-gimnazija-osmislila-reformu–vrhunsko-obrazovanje-s-pet-obaveznih-predmeta/402310/

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4
Stranica 4 / 4.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum