Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ma Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ft Forumaš(ica)

|
Postano: 21:45 pon, 25. 6. 2007 Naslov: |
|
|
Tekst zadatka je ocito krivi ali se jasno zna sta se trazi pa oko toga ne treba dizati galamu. inace rijesenje sa rangom i slicno kada se pokazuje da ta matrica ne postoji je krivo jer uvjeti zadatka nisu dobri pa rijesenje ne postoji!!!.
Prethodna matrica je kriva jer treci stupac nije normiran a to je nuzan uvjet da bi matrica bila unitarna.
Napokon rijesenje:
Neka je {S1,.., Sk} stupcana reprezentacija matrice A. to je ortonormian skup vektora, pa su svi {S1, .., sk}
linearno nezavisni. Nadopunimo da do baze prostora U ciji su elementi matrice(stupci) s n redaka i jednim stupcem tj, a je element od U => a je element Mn1. neka je {S1,..,Sk,Sk+1,.., Sn} dakle baza za U. G-S postiupkom ortonormiramo taj skup. Kako je {S1, ..,Sn} vec prtonormiran dobije se [{S1,.., Sk, Sk+1, ..Sn}] = [{S1,..,Sk,Ok+1,.. On}]
pri cemu su Ok+1, .., On dobiveni ortonormirani vektori.
Sada je trazena matrica A = {S1,..,Sk,Ok+1,.., On} zasto? jer su joj
stupci ortonormirani pa time i retci pa time je i unitarna jer je ortonormiranost redaka ili stupaca nuzan uvjet unitarnosti matrice- to
jednostavno siljedi iz def mnozenja matrica jer trebamo dobiti jedinicnu matricu a skalrni produkt ako uzmemo vektora redaka ili stupaca je upravo mnozenje pripadnog retka sa pripadnim stupcem koji je eto kopleksno konjugiran
najjednostavnije, no ne i jedino rjesenje je
A= {(i,-1,-i,1), (-1,i,1,-i), (koejen od 2,0,korijen od 2, 0), (0, korjen od 2, 0, korjen od 2)
Tekst zadatka je ocito krivi ali se jasno zna sta se trazi pa oko toga ne treba dizati galamu. inace rijesenje sa rangom i slicno kada se pokazuje da ta matrica ne postoji je krivo jer uvjeti zadatka nisu dobri pa rijesenje ne postoji!!!.
Prethodna matrica je kriva jer treci stupac nije normiran a to je nuzan uvjet da bi matrica bila unitarna.
Napokon rijesenje:
Neka je {S1,.., Sk} stupcana reprezentacija matrice A. to je ortonormian skup vektora, pa su svi {S1, .., sk}
linearno nezavisni. Nadopunimo da do baze prostora U ciji su elementi matrice(stupci) s n redaka i jednim stupcem tj, a je element od U ⇒ a je element Mn1. neka je {S1,..,Sk,Sk+1,.., Sn} dakle baza za U. G-S postiupkom ortonormiramo taj skup. Kako je {S1, ..,Sn} vec prtonormiran dobije se [{S1,.., Sk, Sk+1, ..Sn}] = [{S1,..,Sk,Ok+1,.. On}]
pri cemu su Ok+1, .., On dobiveni ortonormirani vektori.
Sada je trazena matrica A = {S1,..,Sk,Ok+1,.., On} zasto? jer su joj
stupci ortonormirani pa time i retci pa time je i unitarna jer je ortonormiranost redaka ili stupaca nuzan uvjet unitarnosti matrice- to
jednostavno siljedi iz def mnozenja matrica jer trebamo dobiti jedinicnu matricu a skalrni produkt ako uzmemo vektora redaka ili stupaca je upravo mnozenje pripadnog retka sa pripadnim stupcem koji je eto kopleksno konjugiran
najjednostavnije, no ne i jedino rjesenje je
A= {(i,-1,-i,1), (-1,i,1,-i), (koejen od 2,0,korijen od 2, 0), (0, korjen od 2, 0, korjen od 2)
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 22:08 pon, 25. 6. 2007 Naslov: |
|
|
"Napokon rješenje"?
Hm, a otkad to vektor (1/2) (1,1,1,1) "nije normiran", a
vektor (korijen iz 2, 0, korijen iz 2, 0) "jest normiran" ?
"Napokon rješenje"?
vektor (korijen iz 2, 0, korijen iz 2, 0) "jest normiran" ?
|
|
[Vrh] |
|
ma Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 22:26 pon, 25. 6. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="ft"]Prethodna matrica je kriva jer treci stupac nije normiran...[/quote]
:PP
[quote="ft"]najjednostavnije, no ne i jedino rjesenje je
A= {(i,-1,-i,1), (-1,i,1,-i), (koejen od 2,0,korijen od 2, 0), (0, korjen od 2, 0, korjen od 2)[/quote]
:-k najjednostavnije? po kojem kriteriju to gledaš? meni se rješenje koje je matmih napisao čini jednostavnijim. nema iracionalnih brojeva u njemu. :D
ft (napisa): | Prethodna matrica je kriva jer treci stupac nije normiran... |
ft (napisa): | najjednostavnije, no ne i jedino rjesenje je
A= {(i,-1,-i,1), (-1,i,1,-i), (koejen od 2,0,korijen od 2, 0), (0, korjen od 2, 0, korjen od 2) |
najjednostavnije? po kojem kriteriju to gledaš? meni se rješenje koje je matmih napisao čini jednostavnijim. nema iracionalnih brojeva u njemu.
_________________ ima let u finish
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
5ra Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
matmih Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
goc Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
ft Forumaš(ica)

|
Postano: 11:41 uto, 26. 6. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]"Napokon rješenje"?
vektor (korijen iz 2, 0, korijen iz 2, 0) "jest normiran" ?[/quote]
Ispricavan se na pogresnom rijesenju. ocito san falija u racunu.
No ipak je bila dobra namjera pomoci.
Napokon rijesenje ? -- pa nisan vidija da je neko prije mene lipo objasnija teorijski dio 4. zadatka.
Najjednostavnije ? -- Mozda nekome nije ali rijesejne sa puno nula je ocigledno jako dobro
Anonymous (napisa): | "Napokon rješenje"?
vektor (korijen iz 2, 0, korijen iz 2, 0) "jest normiran" ? |
Ispricavan se na pogresnom rijesenju. ocito san falija u racunu.
No ipak je bila dobra namjera pomoci.
Napokon rijesenje ? – pa nisan vidija da je neko prije mene lipo objasnija teorijski dio 4. zadatka.
Najjednostavnije ? – Mozda nekome nije ali rijesejne sa puno nula je ocigledno jako dobro
|
|
[Vrh] |
|
arya Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
goc Forumaš(ica)

|
Postano: 15:08 uto, 26. 6. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="arya"][quote="goc"]la pohva za gosta :) imas vopi.
malo sam nervozan pred test jer sam danas poceo uciti i naletio sam na previse teorema i postupaka s cudnim njemackim imenima, al se to ovdje dosta dobro poslozilo...
inace, puno srece svima sutra, da bude puno bolje nego prosli put...:wink: :[/quote]
ti si bio nervozan pred test? :D
a bit će bolje nego prošli put, teško da gore od onoga može bit ;)
[/quote]
evo da ti kazem da sam opravdano bio nervozan, mislim da cu bit jedna od rijetkih osoba sta ima vise bodova na prvom kolokviju nego na drugom. tocno sam znao da ce se naci mutavi zadatak s kompleksnim matricama... i znao sam da cu fulat u racunu. tako sam ga s gustom htio zguvat i poderat i sve, a zbog njega nisam stigo peti... al ajde,sutra elementarna, petak c, a onda probat pratit ercega :drunk:
arya (napisa): | goc (napisa): | la pohva za gosta imas vopi.
malo sam nervozan pred test jer sam danas poceo uciti i naletio sam na previse teorema i postupaka s cudnim njemackim imenima, al se to ovdje dosta dobro poslozilo...
inace, puno srece svima sutra, da bude puno bolje nego prosli put... : |
ti si bio nervozan pred test?
a bit će bolje nego prošli put, teško da gore od onoga može bit
|
evo da ti kazem da sam opravdano bio nervozan, mislim da cu bit jedna od rijetkih osoba sta ima vise bodova na prvom kolokviju nego na drugom. tocno sam znao da ce se naci mutavi zadatak s kompleksnim matricama... i znao sam da cu fulat u racunu. tako sam ga s gustom htio zguvat i poderat i sve, a zbog njega nisam stigo peti... al ajde,sutra elementarna, petak c, a onda probat pratit ercega
|
|
[Vrh] |
|
arya Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 15:17 uto, 26. 6. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="goc"]evo da ti kazem da sam opravdano bio nervozan, mislim da cu bit jedna od rijetkih osoba sta ima vise bodova na prvom kolokviju nego na drugom. tocno sam znao da ce se naci mutavi zadatak s kompleksnim matricama... i znao sam da cu fulat u racunu. tako sam ga s gustom htio zguvat i poderat i sve, a zbog njega nisam stigo peti... al ajde,sutra elementarna, petak c, a onda probat pratit ercega :drunk:[/quote]
ma vjerojatno i ft bude imao manje na ovom kolokviju, ak mu i dalje računanje bude išlo ko do sada (čitaj: ne išlo :D ) a ja se nadam da ću ipak imat više na ovom, nisam si još našla grešku u računu... al tko zna :)
i normalno da nisi stigao peti, teško je riješit šest onakvih zadataka točno u dva sata ak prije toga nisi skoro ništa vježbao... al dobro, nije to tebi ni bitno, istina :) bolje sad c uči :P
goc (napisa): | evo da ti kazem da sam opravdano bio nervozan, mislim da cu bit jedna od rijetkih osoba sta ima vise bodova na prvom kolokviju nego na drugom. tocno sam znao da ce se naci mutavi zadatak s kompleksnim matricama... i znao sam da cu fulat u racunu. tako sam ga s gustom htio zguvat i poderat i sve, a zbog njega nisam stigo peti... al ajde,sutra elementarna, petak c, a onda probat pratit ercega  |
ma vjerojatno i ft bude imao manje na ovom kolokviju, ak mu i dalje računanje bude išlo ko do sada (čitaj: ne išlo ) a ja se nadam da ću ipak imat više na ovom, nisam si još našla grešku u računu... al tko zna
i normalno da nisi stigao peti, teško je riješit šest onakvih zadataka točno u dva sata ak prije toga nisi skoro ništa vježbao... al dobro, nije to tebi ni bitno, istina bolje sad c uči
_________________ kalendar

|
|
[Vrh] |
|
|