Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Ante Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 16:39 uto, 23. 1. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]A sad se vratite matematici. :P[/quote]
Rado. Da je tako jednostavno.
"Lijevo" i "desno" su mentalne konstrukcije. Etimologija rijeci, dakle povijest pojma puno kaze o njemu. Npr. prvo su koristene da za razlikovanje vlastite planarne simetricnosti, zatim se primjenjuje na druge jedinke unutar iste vrste (vjerojatno jedan od prvih znakova relativnog razmisljanja), siri se i dalje, nakon toga ih primjenjujemo na bilo sta sta ima nepromijenjiv smjer kretanja (rijeka, prometna vozila, ceste itd.), sada i na puno apstraktnije stvari u fizici...
U matematici ocito koristimo te pojmove - pitanje je kako ih konstruirat, odnosno, formalno primjetit kako smo ih inace konstruirali (sta, niko to vec nije napravia, a koristi se? Aaaaaaaaaa!!! :shock: ).
vsego (napisa): | A sad se vratite matematici. |
Rado. Da je tako jednostavno.
"Lijevo" i "desno" su mentalne konstrukcije. Etimologija rijeci, dakle povijest pojma puno kaze o njemu. Npr. prvo su koristene da za razlikovanje vlastite planarne simetricnosti, zatim se primjenjuje na druge jedinke unutar iste vrste (vjerojatno jedan od prvih znakova relativnog razmisljanja), siri se i dalje, nakon toga ih primjenjujemo na bilo sta sta ima nepromijenjiv smjer kretanja (rijeka, prometna vozila, ceste itd.), sada i na puno apstraktnije stvari u fizici...
U matematici ocito koristimo te pojmove - pitanje je kako ih konstruirat, odnosno, formalno primjetit kako smo ih inace konstruirali (sta, niko to vec nije napravia, a koristi se? Aaaaaaaaaa!!! ).
|
|
[Vrh] |
|
Saf Forumski umjetnik
Spol:
|
Postano: 22:25 uto, 23. 1. 2007 Naslov: |
|
|
stvarno me ubija problem definicije lijevo i desno ovim sferičnim vanzemaljskim kompjuterima! Imam par pitanja:
1. ako znaju samo matematiku, koliko matematike znaju? jel znaju što je pozitivan, a što negativan smjer? :roll: :D
2. Jel znaju što je gore, a što dolje?
3. Jel znaju pisat latinična slova i arapske brojke?
(ciljam na to da mu kažem:
"napiši mala latinična slova "b" i "d" jedno kraj drugog tako da im se "trbusi" dodiruju, i onda je slovo b lijevo, a slovo d desno.) :D :roll:
stvarno me ubija problem definicije lijevo i desno ovim sferičnim vanzemaljskim kompjuterima! Imam par pitanja:
1. ako znaju samo matematiku, koliko matematike znaju? jel znaju što je pozitivan, a što negativan smjer?
2. Jel znaju što je gore, a što dolje?
3. Jel znaju pisat latinična slova i arapske brojke?
(ciljam na to da mu kažem:
"napiši mala latinična slova "b" i "d" jedno kraj drugog tako da im se "trbusi" dodiruju, i onda je slovo b lijevo, a slovo d desno.)
|
|
[Vrh] |
|
Martinab Moderator
|
Postano: 23:06 uto, 23. 1. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="Saf"] 1. ako znaju samo matematiku, koliko matematike znaju? jel znaju što je pozitivan, a što negativan smjer? :roll: :D [/quote]
Znaju sve sto im mozes logicki objasnit; i osnove osnova matematike (tak da ne trebate npr ulaziti u definiciju modus ponensa i slicno; tu se slazete). Ako pozitivan smjer definiras kao "suprotono od kazaljke na satu", ne, ne znaju. Ak im ga mozes matematicki definirat onda ce ga znat (a to tvrdimo Cinik i ja da ne mozes).
[quote="Saf"]2. Jel znaju što je gore, a što dolje? [/quote]
Gore i dolje su fizikalni pojmovi koji imaju veze s gravitacijom. Dakle, u slucaju da znaju samo matematiku (to je onaj slucaj u kojem Cinik i ja tvrdimo da im ne mozemo objasnit sto je livevo a sto desno), ne. Ak im das da znaju i fiziku (to je ona situacija u kojoj bi im Cinik znao objasnit pomocu zakretanja elektrona u magnetskom polju), onda dopustam da mogu lokalno na planeti nekoj znat sta je gore a sta dolje. Al ne vidim koju korist imas od toga.
[quote="Saf"]3. Jel znaju pisat latinična slova i arapske brojke? [/quote]
Apsolutno ne dolazi u obzir da znaju.
Saf (napisa): | 1. ako znaju samo matematiku, koliko matematike znaju? jel znaju što je pozitivan, a što negativan smjer? |
Znaju sve sto im mozes logicki objasnit; i osnove osnova matematike (tak da ne trebate npr ulaziti u definiciju modus ponensa i slicno; tu se slazete). Ako pozitivan smjer definiras kao "suprotono od kazaljke na satu", ne, ne znaju. Ak im ga mozes matematicki definirat onda ce ga znat (a to tvrdimo Cinik i ja da ne mozes).
Saf (napisa): | 2. Jel znaju što je gore, a što dolje? |
Gore i dolje su fizikalni pojmovi koji imaju veze s gravitacijom. Dakle, u slucaju da znaju samo matematiku (to je onaj slucaj u kojem Cinik i ja tvrdimo da im ne mozemo objasnit sto je livevo a sto desno), ne. Ak im das da znaju i fiziku (to je ona situacija u kojoj bi im Cinik znao objasnit pomocu zakretanja elektrona u magnetskom polju), onda dopustam da mogu lokalno na planeti nekoj znat sta je gore a sta dolje. Al ne vidim koju korist imas od toga.
Saf (napisa): | 3. Jel znaju pisat latinična slova i arapske brojke? |
Apsolutno ne dolazi u obzir da znaju.
_________________ A comathematician is a device for turning cotheorems into ffee. A cotheorem is, naturally, an easy nsequence of a rollary.
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo
|
|
[Vrh] |
|
matmih Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Martinab Moderator
|
Postano: 2:00 sri, 24. 1. 2007 Naslov: |
|
|
Wow. Nadam se da su vanzemaljcima poslali ta rjesenja koja spominjes, na cirilici s rimskim brojevima. Ja tu nis ne vidim. Oke, ovo sto izgleda kao ono sto decki iz South Parka crtaju po zidu dok vicu ATTA!!! je valjda atom vodika, al to mislim samo zato jer znam da su to stavili gore.
Najvise me zbunjuje ovo sto izgleda ko autic na kruznoj traci :?:
(btw, UU+UU=UB je :rotfl2: )
Wow. Nadam se da su vanzemaljcima poslali ta rjesenja koja spominjes, na cirilici s rimskim brojevima. Ja tu nis ne vidim. Oke, ovo sto izgleda kao ono sto decki iz South Parka crtaju po zidu dok vicu ATTA!!! je valjda atom vodika, al to mislim samo zato jer znam da su to stavili gore.
Najvise me zbunjuje ovo sto izgleda ko autic na kruznoj traci
(btw, UU+UU=UB je )
_________________ A comathematician is a device for turning cotheorems into ffee. A cotheorem is, naturally, an easy nsequence of a rollary.
|
|
[Vrh] |
|
MB Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
kljuki Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 2:39 čet, 25. 1. 2007 Naslov: |
|
|
zasto ogledalo 'izokrece' nasu sliku? ma uopce ju ne mijenja, mijenja se samo perspektiva. sami sebe kao da promatramo straga, dok nas ogledalo, kao i svi ljudi s kojima razgovaramo (vecinom), 'promatra' sprijeda i 'pokazuje' sto 'vidi', takoreci. to su samo one spike moje lijevo i tvoje lijevo. al lijevo se ne mijenja u desno i obratno. :D
i btw. jel nije srce samo manjim dijelom na lijevoj strani, tam se sam osjeti kak kuca pa greskom pri izvedbi himne, recimo, ruku stavljamo na lijevu stranu?
zasto ogledalo 'izokrece' nasu sliku? ma uopce ju ne mijenja, mijenja se samo perspektiva. sami sebe kao da promatramo straga, dok nas ogledalo, kao i svi ljudi s kojima razgovaramo (vecinom), 'promatra' sprijeda i 'pokazuje' sto 'vidi', takoreci. to su samo one spike moje lijevo i tvoje lijevo. al lijevo se ne mijenja u desno i obratno.
i btw. jel nije srce samo manjim dijelom na lijevoj strani, tam se sam osjeti kak kuca pa greskom pri izvedbi himne, recimo, ruku stavljamo na lijevu stranu?
_________________ If you decide to give up smoking and drinking, you don't actually live longer; it just seems longer.
|
|
[Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 3:39 čet, 25. 1. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="kljuki"]i btw. jel nije srce samo manjim dijelom na lijevoj strani, tam se sam osjeti kak kuca pa greskom pri izvedbi himne, recimo, ruku stavljamo na lijevu stranu?[/quote]
Uglavnom je iza prsne kosti (jer inače ta kost nema nikakvu funkciju), ali više prema lijevo. Zbog toga je lijevo plućno krilo manje od desnog i sastavljeno samo od 2 dijela, dok je desno od 3, pa se zato jače čuje lijevo.
kljuki (napisa): | i btw. jel nije srce samo manjim dijelom na lijevoj strani, tam se sam osjeti kak kuca pa greskom pri izvedbi himne, recimo, ruku stavljamo na lijevu stranu? |
Uglavnom je iza prsne kosti (jer inače ta kost nema nikakvu funkciju), ali više prema lijevo. Zbog toga je lijevo plućno krilo manje od desnog i sastavljeno samo od 2 dijela, dok je desno od 3, pa se zato jače čuje lijevo.
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
Saf Forumski umjetnik
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
tecma Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Saf Forumski umjetnik
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
ß Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
|
|
[Vrh] |
|
Saf Forumski umjetnik
Spol:
|
Postano: 10:42 sri, 28. 1. 2009 Naslov: |
|
|
khm,khm, istina... ali jučer sam svjedočio zanimljivom efektu, naime naletio sam u jednom bircu na zanimljivo postavljena zrcala... dva su, i kad staneš točno ispred njih, odraz ne mjenja lijevo - desno. Zadatak, postavi dva zrcala tako da postoji točka ispred njih na koju kad staneš odraz nije zrcalan...
khm,khm, istina... ali jučer sam svjedočio zanimljivom efektu, naime naletio sam u jednom bircu na zanimljivo postavljena zrcala... dva su, i kad staneš točno ispred njih, odraz ne mjenja lijevo - desno. Zadatak, postavi dva zrcala tako da postoji točka ispred njih na koju kad staneš odraz nije zrcalan...
|
|
[Vrh] |
|
|
|
[Vrh] |
|
|