Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Turingov stroj

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji siročići (oni koji nemaju svoj podforum) -> Računarski kolegiji
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Nori
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
22 = 34 - 12

PostPostano: 20:50 sub, 20. 10. 2007    Naslov: Turingov stroj Citirajte i odgovorite

Radili smo na predavnjima da je S-abeceda stroja, a T-abeceda trake, i jedino po čem se razlikuju je b-blank i vrijedi b=S/T.

Na početku sam mislila da je S skup svih znakova kojih možemo naći na traci,a T skup znakova koje možemo upisivati na traku,dakle svi bez blanka. No, ispostavilo se da i blank možemo upisivati na traku.
Čemu onda razdavajnje ta dva skupa?
Radili smo na predavnjima da je S-abeceda stroja, a T-abeceda trake, i jedino po čem se razlikuju je b-blank i vrijedi b=S/T.

Na početku sam mislila da je S skup svih znakova kojih možemo naći na traci,a T skup znakova koje možemo upisivati na traku,dakle svi bez blanka. No, ispostavilo se da i blank možemo upisivati na traku.
Čemu onda razdavajnje ta dva skupa?

ß
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
41 = 46 - 5

PostPostano: 11:20 ned, 21. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imam iste dvojbe. Malo sam gledao po [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Turing_machine]wikipediji[/url] i tamo također piše za domenu i kodomenu funkcije prijelaza:
[latex]\delta : Q \times T \rightarrow Q \times T \times \{D,L,N\}[/latex], te da je blank simbol razlika između abecede stroja i trake.

Ono što sam uspio iz cijelog članka zaključiti je da se vjerojatno ta dva skupa razlikuju (ili "razlikuju") zato što nam blank ne služi za postavljanje "problema" na traku. Naime, wikipedia to zove "input symbols", pa pretpostavljam da je to neki skup simbola koji mi možemo inicijalno pridružiti traci, odnosno pomoću kojeg definiramo ono nad čime bismo htjeli da stroj operira.

Al isto bi molio nekog pametnijeg da se javi. :)
Imam iste dvojbe. Malo sam gledao po wikipediji i tamo također piše za domenu i kodomenu funkcije prijelaza:
, te da je blank simbol razlika između abecede stroja i trake.

Ono što sam uspio iz cijelog članka zaključiti je da se vjerojatno ta dva skupa razlikuju (ili "razlikuju") zato što nam blank ne služi za postavljanje "problema" na traku. Naime, wikipedia to zove "input symbols", pa pretpostavljam da je to neki skup simbola koji mi možemo inicijalno pridružiti traci, odnosno pomoću kojeg definiramo ono nad čime bismo htjeli da stroj operira.

Al isto bi molio nekog pametnijeg da se javi. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
matmih
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
36 = 51 - 15

PostPostano: 12:34 ned, 21. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kolko sam ja skužio ide ovako: S je skup svih simbola koje TS može upisati u traku, upisivanje blanka je jednako brisanju elementa polja, dok je T skup simbola koji se pojavljuju na traci, dakle poslije upisivanja blanka u tom polju više ne piše ništa.

I još u vezi [latex] \delta [/latex].
Na slajdovima kaže: [latex] \delta:S \times Q \rightarrow S\times P\times Q[/latex]

Mislim da je stvar u toj funkciji u tome što ona mora moći upisati blank (dakle izbrisati neki podatak), ali ga mora i učitati tj. prepoznati praznu čeliju, samo je stvar što se taj blank kao znak nigdje na traci ne vidi i onda ga nemožemo staviti u T.

Komentari dobrodošli! :)
Kolko sam ja skužio ide ovako: S je skup svih simbola koje TS može upisati u traku, upisivanje blanka je jednako brisanju elementa polja, dok je T skup simbola koji se pojavljuju na traci, dakle poslije upisivanja blanka u tom polju više ne piše ništa.

I još u vezi .
Na slajdovima kaže:

Mislim da je stvar u toj funkciji u tome što ona mora moći upisati blank (dakle izbrisati neki podatak), ali ga mora i učitati tj. prepoznati praznu čeliju, samo je stvar što se taj blank kao znak nigdje na traci ne vidi i onda ga nemožemo staviti u T.

Komentari dobrodošli! Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji siročići (oni koji nemaju svoj podforum) -> Računarski kolegiji Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum