Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Iterativne metode: zadaća

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji siročići (oni koji nemaju svoj podforum) -> Matematički kolegiji
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
zzsan
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
12 = 18 - 6

PostPostano: 18:37 sub, 20. 10. 2007    Naslov: Iterativne metode: zadaća Citirajte i odgovorite

Jel ko zna riješiti ovaj zadnji zadatak iz zadaće od zadnjeg puta? Ili jel ga ko zna barem dobro objasniti......?
Jel ko zna riješiti ovaj zadnji zadatak iz zadaće od zadnjeg puta? Ili jel ga ko zna barem dobro objasniti......?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
tihana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
134 = 153 - 19

PostPostano: 18:46 sub, 20. 10. 2007    Naslov: Re: Iterativne metode-zadaća Citirajte i odgovorite

[quote="zzsan"]Jel ko zna riješiti ovaj zadnji zadatak iz zadaće od zadnjeg puta? Ili jel ga ko zna barem dobro objasniti......?[/quote]

isti problem imam i ja :cry:
pa ako shvatiš, javi ovdje :D
zzsan (napisa):

isti problem imam i ja Crying or Very sad
pa ako shvatiš, javi ovdje Very Happy

vanja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

10 = 12 - 2

PostPostano: 11:25 pon, 22. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

koji zadnji zadatak?

inace, ja imam problem sa prvim zadatkom iz druge zadace. Zadatak:

Neka je [latex] A \in C^{nxn} [/latex] normalna matrica (tj postoji unitarna matrica U td [latex] U^*AU= diag (\lambda_1,...,\lambda_n) [/latex] gdje su [latex] \lambda_i \in \sigma(A) [/latex] svojstvene vrijednosti od A. Ako je [latex] ||x||_2=1 [/latex] dokažite da je
[latex]\displaystyle\formula \min_{1 \le i \le n} |\lambda_i - x^*Ax | \le || Ax - (x^*Ax)x ||_2 [/latex] .

Ako je netko to rijesio bilo bi lijepo da pomogne i opise postupak ili barem ideju...
koji zadnji zadatak?

inace, ja imam problem sa prvim zadatkom iz druge zadace. Zadatak:

Neka je normalna matrica (tj postoji unitarna matrica U td gdje su svojstvene vrijednosti od A. Ako je dokažite da je
.

Ako je netko to rijesio bilo bi lijepo da pomogne i opise postupak ili barem ideju...

[Vrh]
tihana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

134 = 153 - 19

PostPostano: 15:58 pon, 22. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vanja"]koji zadnji zadatak?[/quote]

nađite vektore jedinične norme u kojima se za zadanu matricu A dostižu matrične norme 1, 2, beskonačno

||A||_p = max ||Ax||_p , max ide po ||x||_p =1

x' => ||Ax'||_p = ||A||_p
:)
vanja (napisa):
koji zadnji zadatak?

nađite vektore jedinične norme u kojima se za zadanu matricu A dostižu matrične norme 1, 2, beskonačno

||A||_p = max ||Ax||_p , max ide po ||x||_p =1

x' ⇒ ||Ax'||_p = ||A||_p
Smile

vanja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

10 = 12 - 2

PostPostano: 18:29 pon, 22. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

za normu 1 vec smo to napravili na satu u dijelu dokaza da je operatorska norma [latex] || . ||_1 [/latex] jednaka zapravo maksimumu (vektorskih) normi 1 pojedinih stupaca. Dakle, potrebno je naci stupac u matrici koji ima najvecu normu 1 (suma apsolutnih vrijednosti elemenata u stupcu) ; recimo neka je to k-ti stupac. Ako pomnozimo matricu A sa [latex] e_k [/latex] vektorom dobit cemo k-ti stupac od A a njegova norma 1 je upravo jednaka normi 1 od matrice A. Dakle, [latex] e_k [/latex] je vektor koji trazimo za normu 1 i vrijedi [latex] || Ae_k||_1=|| a_k||_1=|| A||_1 [/latex]

Da li netko zna koje vektore treba uzeti za norme 2 i beskonacno?
za normu 1 vec smo to napravili na satu u dijelu dokaza da je operatorska norma jednaka zapravo maksimumu (vektorskih) normi 1 pojedinih stupaca. Dakle, potrebno je naci stupac u matrici koji ima najvecu normu 1 (suma apsolutnih vrijednosti elemenata u stupcu) ; recimo neka je to k-ti stupac. Ako pomnozimo matricu A sa vektorom dobit cemo k-ti stupac od A a njegova norma 1 je upravo jednaka normi 1 od matrice A. Dakle, je vektor koji trazimo za normu 1 i vrijedi

Da li netko zna koje vektore treba uzeti za norme 2 i beskonacno?

[Vrh]
zzsan
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 18 - 6

PostPostano: 19:50 pon, 29. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Za normu 2 nemam pojma i stvarno nikakvu ideju.... Jel možda neko zna neku drugu formulu, npr. sa sumama, za izračunavanje norme? Možda bi nam tada bilo lakše...

Al našla sam vektor za normu beskonačno:

x=(1,1,1,....,1)
Za normu 2 nemam pojma i stvarno nikakvu ideju.... Jel možda neko zna neku drugu formulu, npr. sa sumama, za izračunavanje norme? Možda bi nam tada bilo lakše...

Al našla sam vektor za normu beskonačno:

x=(1,1,1,....,1)

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji siročići (oni koji nemaju svoj podforum) -> Matematički kolegiji Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum