Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Otvorenost i zatvorenost IN, Z, IQ u IR
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 9:55 sri, 14. 11. 2007    Naslov: Otvorenost i zatvorenost IN, Z, IQ u IR Citirajte i odgovorite

Razmisljate li isto :wink: :

[b]IN nije otvoren ali je zatvoren.[/b]

IN nije otvoren jer (otvorena)kugla odnosno interval(u IR kugla je interval) oko proizvoljnog prirodnog broja nije sadrzana u IN.
(proizvoljno malen interval oko prirodnog broja osim njega samog "zahvaca" barem jedan broj koji nije iz IN(racionalan, iracionalan))

IN je zatvoren jer je njegov komplement otvoren.
(Komplement od IN je IR\IN, a on je otvoren jer postoji interval oko proizvoljnog elementa iz IR\IN sadrzan u IR\IN)

[b]Z nije otvoren ali je zatvoren[\b].

Analogno razmisljanje.

[b]IQ nije otvoren, a nije ni zatvoren[\b].

QI nije otvoren jer svaki interval oko proizvoljnog broja sadrzi barem jedan iracionalan broj(bliskost iracionalnih i racionalnih brojeva) pa taj interval nije "uronjen" u IQ.
IQ nije ni zatvoren jer ukoliko bi bio zatvoren tada bi njegov komplement morao biti otvoren, a njegov komplement( IR\IQ) nije otvoren zbog spomenute bliskosti(bliskost je simetricna relacija -> ako si ti blizak samnom onda sam i ja s tobom :mrgreen: ) odnosno proizvoljan interval proizvoljnog iracionalnog broja sadrzi barem jednu racionalnu tocku pa taj interval nije sadrzan u IR\IQ.
Razmisljate li isto Wink :

IN nije otvoren ali je zatvoren.

IN nije otvoren jer (otvorena)kugla odnosno interval(u IR kugla je interval) oko proizvoljnog prirodnog broja nije sadrzana u IN.
(proizvoljno malen interval oko prirodnog broja osim njega samog "zahvaca" barem jedan broj koji nije iz IN(racionalan, iracionalan))

IN je zatvoren jer je njegov komplement otvoren.
(Komplement od IN je IR\IN, a on je otvoren jer postoji interval oko proizvoljnog elementa iz IR\IN sadrzan u IR\IN)

[b]Z nije otvoren ali je zatvoren[\b].

Analogno razmisljanje.

[b]IQ nije otvoren, a nije ni zatvoren[\b].

QI nije otvoren jer svaki interval oko proizvoljnog broja sadrzi barem jedan iracionalan broj(bliskost iracionalnih i racionalnih brojeva) pa taj interval nije "uronjen" u IQ.
IQ nije ni zatvoren jer ukoliko bi bio zatvoren tada bi njegov komplement morao biti otvoren, a njegov komplement( IR\IQ) nije otvoren zbog spomenute bliskosti(bliskost je simetricna relacija → ako si ti blizak samnom onda sam i ja s tobom Mr. Green ) odnosno proizvoljan interval proizvoljnog iracionalnog broja sadrzi barem jednu racionalnu tocku pa taj interval nije sadrzan u IR\IQ.

[Vrh]
RonnieColeman
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 45 - 39

PostPostano: 9:58 sri, 14. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zaboravih se logirati, a gore ima gresaka za ispravljanje. :roll:
Zaboravih se logirati, a gore ima gresaka za ispravljanje. Rolling Eyes

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
rafaelm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

76 = 86 - 10

PostPostano: 11:11 sri, 14. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

kad vec pitas, i ja razmisljam isto. samo sto bi mozda u kolokviju ubacia koju formulicu, reda radi
kad vec pitas, i ja razmisljam isto. samo sto bi mozda u kolokviju ubacia koju formulicu, reda radi

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 11:23 sri, 14. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

I ja razmišljam isto...samo ne znam kaj će ti taj I kod svega... :lol:
A čak možda i ne treba nikakva formula, eventualno da dokažeš da je neka kugla čitava u tom nekom otvorenom skupu (ili da nije)...

mislim da je bitnije razumjet kaj se govori i razumjet zašto nešto vrijedi...
I ja razmišljam isto...samo ne znam kaj će ti taj I kod svega... Laughing
A čak možda i ne treba nikakva formula, eventualno da dokažeš da je neka kugla čitava u tom nekom otvorenom skupu (ili da nije)...

mislim da je bitnije razumjet kaj se govori i razumjet zašto nešto vrijedi...

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
RonnieColeman
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 45 - 39

PostPostano: 11:54 sri, 14. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]I ja razmišljam isto...samo ne znam kaj će ti taj I kod svega... :lol: [/quote]

Slovo I nalaze masnocu(boldanost) oznake skupa prirodnih, racionalnih i realnih. Jasno je da IZ ili ZI ne nalaze nista pa nije ni upotrebljen za skup cijelih. :mrgreen:

Vidim dvije vazne cinjenice bitne su za dokazivanje zadataka ovog tipa:

1. Svaki se realan broj proizvoljno dobro aproksimira racionalnim brojem.

2. Postoji prirodan broj takav da koliko god proizvoljno malen pozitivan broj epsilon uzmemo vrijedi 1/n < Epsilon (Eudokso-Arhimedov aksiom(zapravo teorem)).
Zahvaljujuci E-Au potrebno je "samo" nastimavati epsilon.

[b]
Eudokso-Arhimedov aksiom:

a, b > 0
Postoji n takav da je na > b
[/b]

Podijelim nejednakost sa a i uzmem reciprocno:

1/n < b/a

za a = 1 imam 1/n < b za b>0 (b = Epsilon) i time vrijedi da za svaki Epsilon postoji n takav da 1/n < Epsilon.

Evo i razmisljanje zasto je zatvarac od IQ IR:

Q nije otvoren niti zatvoren.
Zatvarac je po definiciji najmanji zatvoren u kojem je Q uronjen.
Intuitivno :mrgreen: zakljucujem da je zatvarac od Q IR.
Idem pretpostavit da je postoji manji zatvoren skup koji sadrzi Q, recimo kada bi iz IR izbacio samo jednu iracionalnu tocku i taj skup(IR\{x}, x irac) proglasio zatvaracem, taj bi skup morao biti zatvoren dakle njegov komplement bi morao biti otvoren. Ali njegov komplement je jednoclan skup {x} koji je zatvoren.
Luuka (napisa):
I ja razmišljam isto...samo ne znam kaj će ti taj I kod svega... Laughing

Slovo I nalaze masnocu(boldanost) oznake skupa prirodnih, racionalnih i realnih. Jasno je da IZ ili ZI ne nalaze nista pa nije ni upotrebljen za skup cijelih. Mr. Green

Vidim dvije vazne cinjenice bitne su za dokazivanje zadataka ovog tipa:

1. Svaki se realan broj proizvoljno dobro aproksimira racionalnim brojem.

2. Postoji prirodan broj takav da koliko god proizvoljno malen pozitivan broj epsilon uzmemo vrijedi 1/n < Epsilon (Eudokso-Arhimedov aksiom(zapravo teorem)).
Zahvaljujuci E-Au potrebno je "samo" nastimavati epsilon.

Eudokso-Arhimedov aksiom:

a, b > 0
Postoji n takav da je na > b

Podijelim nejednakost sa a i uzmem reciprocno:

1/n < b/a

za a = 1 imam 1/n < b za b>0 (b = Epsilon) i time vrijedi da za svaki Epsilon postoji n takav da 1/n < Epsilon.

Intuitivno Mr. Green zakljucujem da je zatvarac od Q IR.
Idem pretpostavit da je postoji manji zatvoren skup koji sadrzi Q, recimo kada bi iz IR izbacio samo jednu iracionalnu tocku i taj skup(IR\{x}, x irac) proglasio zatvaracem, taj bi skup morao biti zatvoren dakle njegov komplement bi morao biti otvoren. Ali njegov komplement je jednoclan skup {x} koji je zatvoren.

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 12:35 sri, 14. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="RonnieColeman"]Evo i razmisljanje zasto je zatvarac od IQ IR:
Idem pretpostavit da je postoji manji zatvoren skup koji sadrzi Q, recimo kada bi iz IR izbacio samo jednu iracionalnu tocku i taj skup(IR\{x}, x irac) proglasio zatvaracem, taj bi skup morao biti zatvoren dakle njegov komplement bi morao biti otvoren. Ali njegov komplement je jednoclan skup {x} koji je zatvoren.[/quote]

IMO, losa argumentacija, jer ju induktivno mozes prosiriti na "izbacim [b]konacno mnogo[/b] iracionalnih tocaka", ali ne i na "izbacim neke iracionalne tocke (ukljucivo i njih beskonacno mnogo)". :?

Recimo, izbacim skup svih iracionalnih tocaka koje na 17. mjestu iza decimalne tocke imaju znamenku 7. :shock:

Prepustim tebi da dokazes korektno. ;)
RonnieColeman (napisa):

IMO, losa argumentacija, jer ju induktivno mozes prosiriti na "izbacim konacno mnogo iracionalnih tocaka", ali ne i na "izbacim neke iracionalne tocke (ukljucivo i njih beskonacno mnogo)". Confused

Recimo, izbacim skup svih iracionalnih tocaka koje na 17. mjestu iza decimalne tocke imaju znamenku 7. Shocked

Prepustim tebi da dokazes korektno. Wink

[Vrh]
Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 12:47 sri, 14. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako imas [b]gust zatvoren[/b] skup [latex]A[/latex] u [latex]X[/latex], tada je [latex]A=X[/latex]. Iz toga lagano izvuces svoje tvrdnje.
Ako imas gust zatvoren skup u , tada je . Iz toga lagano izvuces svoje tvrdnje.

[Vrh]
Blatko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

14 = 18 - 4

PostPostano: 13:03 sri, 14. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

svaka okolina proizvoljnog realnog broja siječe Q i R\Q. odavde slijedi

rub(Q) = R. zaključak:

-Q nije otvoren jer siječe svoj rub
-Q nije zatvoren jer ne sadrži svoj rub.

8)
svaka okolina proizvoljnog realnog broja siječe Q i R\Q. odavde slijedi

rub(Q) = R. zaključak:

-Q nije otvoren jer siječe svoj rub
-Q nije zatvoren jer ne sadrži svoj rub.

Cool

[Vrh]
rafaelm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

76 = 86 - 10

PostPostano: 14:24 sri, 14. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="RonnieColeman"]

Idem pretpostavit da je postoji manji zatvoren skup koji sadrzi Q, recimo kada bi iz IR izbacio samo jednu iracionalnu tocku i taj skup(IR\{x}, x irac) proglasio zatvaracem, taj bi skup morao biti zatvoren dakle njegov komplement bi morao biti otvoren. Ali njegov komplement je jednoclan skup {x} koji je zatvoren.[/quote]

meni je ljepse ovako:
[latex] x \in \mathbb{R}[/latex] proizvoljan, i svaka [latex] K(x, \epsilon ) [/latex] sadrzi barem jednu racionalnu tocku (jer je [latex] \mathbb{Q} [/latex] gust u [latex] \mathbb{R} [/latex] ), pa je [latex] x \in \mathbb{R}[/latex] gomiliste. kako je [latex] \overline{ \mathbb{Q} } = \mathbb{Q} \cup \{ gomilista \ od \ \mathbb{Q} \} \Rightarrow \mathbb{R} \subseteq \overline{ \mathbb{Q} } [/latex].
obratna inkluzija vrijedi jer smo u jednoj dimenziji.
RonnieColeman (napisa):

meni je ljepse ovako:
proizvoljan, i svaka sadrzi barem jednu racionalnu tocku (jer je gust u ), pa je gomiliste. kako je .
obratna inkluzija vrijedi jer smo u jednoj dimenziji.

RonnieColeman
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 45 - 39

PostPostano: 22:41 sri, 14. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"][quote="RonnieColeman"]Evo i razmisljanje zasto je zatvarac od IQ IR:

IMO, losa argumentacija, jer ju induktivno mozes prosiriti na "izbacim [b]konacno mnogo[/b] iracionalnih tocaka", ali ne i na "izbacim neke iracionalne tocke (ukljucivo i njih beskonacno mnogo)". :?

Recimo, izbacim skup svih iracionalnih tocaka koje na 17. mjestu iza decimalne tocke imaju znamenku 7. :shock:
[/quote]

Ok, izbacim beskonacno mnogo iracionalnih sa gornjim svojstvom(17. mjesto iza decimalne tocke ima znamenku 7).

Okupim(stavim u skup) te iracionalne brojeve pod oznakom X.

Imam IR\X.

Kada bi IR\X bio zatvarac od IQ, dakle zatvoren, tada bi njegov komplement morao biti otvoren.

Komplement od IR\X je X, a on nije otvoren jer svaka kuglica(interval) oko proizvoljne iracionalne tocke iz X se ne moze uroniti u X(jer je "zagadjena" barem jednom racionalnom tockom).

Dakle, izbacivanjem beskonacno brojeva iz IR\IQ nece dati zatvoren skup koji sadrzi IQ.
Sve iracionalne(njih prebrojivo mnogo) ne smijem izbaciti jer mi ostaje samo IQ koji nije zatvoren.

Dakle, svi iracionalni su mi potrebiti jer izbacim li jedan, konacno, beskonacno ili prebrojivo beskonacno njih, ne dobivam zatvoren skup koji sadrzi IQ pa je najmanji zatvoren skup sto sadrzi IQ upravo univerzalni skup za nase razmatranje, dakle IR.

[quote][b]Rafael wrote[/b]
... smo u jednoj dimenziji. [/quote]

Sto ti to znaci?

Znaci li ti to da zatvarac od IQ nema izbora nego biti podskup od IR s obzirom da je IR univerzalan skup?
vsego (napisa):
RonnieColeman (napisa):

IMO, losa argumentacija, jer ju induktivno mozes prosiriti na "izbacim konacno mnogo iracionalnih tocaka", ali ne i na "izbacim neke iracionalne tocke (ukljucivo i njih beskonacno mnogo)". Confused

Recimo, izbacim skup svih iracionalnih tocaka koje na 17. mjestu iza decimalne tocke imaju znamenku 7. Shocked

Ok, izbacim beskonacno mnogo iracionalnih sa gornjim svojstvom(17. mjesto iza decimalne tocke ima znamenku 7).

Okupim(stavim u skup) te iracionalne brojeve pod oznakom X.

Imam IR\X.

Kada bi IR\X bio zatvarac od IQ, dakle zatvoren, tada bi njegov komplement morao biti otvoren.

Komplement od IR\X je X, a on nije otvoren jer svaka kuglica(interval) oko proizvoljne iracionalne tocke iz X se ne moze uroniti u X(jer je "zagadjena" barem jednom racionalnom tockom).

Dakle, izbacivanjem beskonacno brojeva iz IR\IQ nece dati zatvoren skup koji sadrzi IQ.
Sve iracionalne(njih prebrojivo mnogo) ne smijem izbaciti jer mi ostaje samo IQ koji nije zatvoren.

Dakle, svi iracionalni su mi potrebiti jer izbacim li jedan, konacno, beskonacno ili prebrojivo beskonacno njih, ne dobivam zatvoren skup koji sadrzi IQ pa je najmanji zatvoren skup sto sadrzi IQ upravo univerzalni skup za nase razmatranje, dakle IR.

Citat:
Rafael wrote
... smo u jednoj dimenziji.

Sto ti to znaci?

Znaci li ti to da zatvarac od IQ nema izbora nego biti podskup od IR s obzirom da je IR univerzalan skup?

[Vrh]
rafaelm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

76 = 86 - 10

PostPostano: 0:12 čet, 15. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="RonnieColeman"]
[quote][b]Rafael wrote[/b]
... smo u jednoj dimenziji. [/quote]

Sto ti to znaci?

Znaci li ti to da zatvarac od IQ nema izbora nego biti podskup od IR s obzirom da je IR univerzalan skup?[/quote]

pa tocno to, tj. nase otvorene kugle su zapravo otvoreni intervali
RonnieColeman (napisa):

Citat:
Rafael wrote
... smo u jednoj dimenziji.

Sto ti to znaci?

pa tocno to, tj. nase otvorene kugle su zapravo otvoreni intervali

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 3:10 čet, 15. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="RonnieColeman"]Dakle, izbacivanjem beskonacno brojeva iz IR\IQ nece dati zatvoren skup koji sadrzi IQ.[/quote]

Krivo; tocno je:

"Dakle, izbacivanjem beskonacno brojeva iz IR\IQ [color=red]prema gore navedenom pravilu[/color] nece dati zatvoren skup koji sadrzi IQ."

Imas ovdje dovoljno dobrih dokaza konkretnog problema zatvaraca od [latex]\textstyle\mathbb{Q}[/latex] u [latex]\textstyle\mathbb{R}[/latex]; ja ti samo pokusavam ukazati na to da ne mozes zakljucivati na nacin na koji to radis. :ccc: Kao da zakljucis da parnih brojeva u [latex]\textstyle\mathbb{N}[/latex] ima vise od prebrojivo mnogo jer ih ne mozes pokupiti skupom [latex]\textstyle S:=\{2^n:\ n\in\mathbb{N}\}[/latex]. :) Dokaz mora biti opcenit, a ne "pokopao sam pravilo koje je vsego izcuclao iz malog prsta, pa zato generalno mogu zakljuciti da nesto vrijedi za svaki beskonacni podskup skupa iracionalnih brojeva". :)

Nadam se da je sada jasnije; ako nije - pitaj. ;) Bitno je shvatiti kako se nesto (ne) moze dokazati. :prodike:
RonnieColeman (napisa):

Krivo; tocno je:

"Dakle, izbacivanjem beskonacno brojeva iz IR\IQ prema gore navedenom pravilu nece dati zatvoren skup koji sadrzi IQ."

Imas ovdje dovoljno dobrih dokaza konkretnog problema zatvaraca od u ; ja ti samo pokusavam ukazati na to da ne mozes zakljucivati na nacin na koji to radis. Ccc.... Sram te bilo... Kao da zakljucis da parnih brojeva u ima vise od prebrojivo mnogo jer ih ne mozes pokupiti skupom . Smile Dokaz mora biti opcenit, a ne "pokopao sam pravilo koje je vsego izcuclao iz malog prsta, pa zato generalno mogu zakljuciti da nesto vrijedi za svaki beskonacni podskup skupa iracionalnih brojeva". Smile

Nadam se da je sada jasnije; ako nije - pitaj. Wink Bitno je shvatiti kako se nesto (ne) moze dokazati. Drzim prodike

[Vrh]
RonnieColeman
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 45 - 39

PostPostano: 8:25 čet, 15. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"][quote="RonnieColeman"]Dakle, izbacivanjem beskonacno brojeva iz IR\IQ nece dati zatvoren skup koji sadrzi IQ.[/quote]
...
[b]dokaz mora biti opcenit[/b]...
Nadam se da je sada jasnije; ako nije - pitaj. ;) Bitno je shvatiti kako se nesto (ne) moze dokazati. :prodike:[/quote]

Hvala.

Dokazati da nesto vrijedi za jednu klasu brojeva(iracionalnih) ne znaci da vrijedi za sve klase takvih brojeva.
vsego (napisa):
RonnieColeman (napisa):

...
dokaz mora biti opcenit...
Nadam se da je sada jasnije; ako nije - pitaj. Wink Bitno je shvatiti kako se nesto (ne) moze dokazati. Drzim prodike

Hvala.

Dokazati da nesto vrijedi za jednu klasu brojeva(iracionalnih) ne znaci da vrijedi za sve klase takvih brojeva.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum