Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
13_mac Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 21:57 čet, 15. 11. 2007 Naslov: Zad. 3.10. iz skripte |
|
|
Gdje treba naci neka dva x na traci i popuniti taj prostor izmedju sa y-ima...
Imam problem: za naci (prvi) x algoritam je [i]isti[/i] (?!?)[b]kao i za zad 3.7.[/b]
I nakon toga mi pocinju komplikacije...
Kad nadjem prvi x, npr. uzmem da x:x, L, i sad u sljedecem stanju citam
prazan:tockica, L
tockica:tockica, L
i onda nakon jos par stanja sve postane mutno i komplicirano i uh....
skoro svako sljedece stanje mi sadrzi jedno ponavljanje u sebi oblika (tockica:tockica, L ili tockica: tockica, D)...
Tj., glavni mi je problem [b]kako "prijeci" preko vec iscitanog i ispisanog x-a da to sve ispadne korektno[/b], i da dalje mogu nastaviti sa lijevo-desno trazenjem dok ne naletim na drugi x
Pomagajte molim vas! :cry:
[color=blue]mod edit: smajliji su u ovom postu pogaseni zato da se bolje vidi zapis, iduci puta je mozda bolje smisliti neke spretnije oznake[/color][u][/u]
Gdje treba naci neka dva x na traci i popuniti taj prostor izmedju sa y-ima...
Imam problem: za naci (prvi) x algoritam je isti (?!?)kao i za zad 3.7.
I nakon toga mi pocinju komplikacije...
Kad nadjem prvi x, npr. uzmem da x:x, L, i sad u sljedecem stanju citam
prazan:tockica, L
tockica:tockica, L
i onda nakon jos par stanja sve postane mutno i komplicirano i uh....
skoro svako sljedece stanje mi sadrzi jedno ponavljanje u sebi oblika (tockica:tockica, L ili tockica: tockica, D)...
Tj., glavni mi je problem kako "prijeci" preko vec iscitanog i ispisanog x-a da to sve ispadne korektno, i da dalje mogu nastaviti sa lijevo-desno trazenjem dok ne naletim na drugi x
Pomagajte molim vas! :cry:
mod edit: smajliji su u ovom postu pogaseni zato da se bolje vidi zapis, iduci puta je mozda bolje smisliti neke spretnije oznake
|
|
[Vrh] |
|
Novi Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
dvičak Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 23:18 čet, 15. 11. 2007 Naslov: |
|
|
kad si na blanku staviš točkicu i onda ideš promjeniš stranu i ideš preko točkica dok ne naiđeš do novog blanka gdje staviš točkicu i mjenjaš smjer
kad nađeš prvi x, promjeniš ga u nešto četvrto, recimo a, onda dalje stavlješ točkice dok ne stigneš u drugi x
tada gledaš s koje si strane došao u drugi x, ako si zdesna nalijevo, onda se vračaš nazad udesno (i obratno) i točkice mjenjaš u y-one, a kad naiđeš na a vratiš ga u x i staneš
ako ne smiješ mjenjat x u a, onda je problematično...
edit:Novi me pretekao...
kad si na blanku staviš točkicu i onda ideš promjeniš stranu i ideš preko točkica dok ne naiđeš do novog blanka gdje staviš točkicu i mjenjaš smjer
kad nađeš prvi x, promjeniš ga u nešto četvrto, recimo a, onda dalje stavlješ točkice dok ne stigneš u drugi x
tada gledaš s koje si strane došao u drugi x, ako si zdesna nalijevo, onda se vračaš nazad udesno (i obratno) i točkice mjenjaš u y-one, a kad naiđeš na a vratiš ga u x i staneš
ako ne smiješ mjenjat x u a, onda je problematično...
edit:Novi me pretekao...
|
|
[Vrh] |
|
13_mac Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 0:21 pet, 16. 11. 2007 Naslov: |
|
|
Fala vam puno!!!
Nasao sam ja prvi x, i imao sam nedoumica da li da prvi nazovem x1, drugi x2 ali tu ideju nisam do kraja sproveo niti dokucio do kraja...
Uopce se nisam sjetio da kad promijenim njihov naziv, da ih kasnije mogu opet vratiti na stari naziv, x. :oops:
Nadam se da ce uspjeti. Rezultat mojeg mukotrpnog rada uskoro javim!
Btw, thnx 1 more time!! :)
Fala vam puno!!!
Nasao sam ja prvi x, i imao sam nedoumica da li da prvi nazovem x1, drugi x2 ali tu ideju nisam do kraja sproveo niti dokucio do kraja...
Uopce se nisam sjetio da kad promijenim njihov naziv, da ih kasnije mogu opet vratiti na stari naziv, x.
Nadam se da ce uspjeti. Rezultat mojeg mukotrpnog rada uskoro javim!
Btw, thnx 1 more time!!
|
|
[Vrh] |
|
Masiela Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
13_mac Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 20:13 pet, 16. 11. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="Novi"]Ne znam dali sam potpuno razumio pitanje.... ali cini se da je problem taj sto nemozes sve i dalje vrtit u petlji čitam znak, zapišem ga, i mičem se dok ne naletim na prazninu. Pri čemu bi znak bio X ili Točka jer onda kako da stroj zna koji je to X koji trenutno čita.... novi ili onaj stari koji zna gdje je... Ako je to problem onda možeš uvesti novi znak (mozda bi cak i onaj y bio dobar kojim ćeš zamijeniti prvi X i tako rijesiti nedoumice (sada ti y i točka glume prazne znakove za prebrisana mjesta i trazis novi X na standardni nacin. Sada se lako vratiti i onaj jedan y prepraviti u X i popuniti y-e između... :)[/quote]
Uspio sam! Puno hvala, i tocno mi je, danas sam provjerio kod asistenta na vjezbama. :)
p.s. [kvout:masiela]nije vazno hoce li doc na kolokvijima, htio sam rijesit to cudo( :evil: ) od zadatka i uspio sam... Nakon par dana mrcvarenja s njime, stvarno je nebitno da li je u kolokviju ili ne, a opet je dobra vjezba za ostale (citaj:lagane) zadatke iz tjuringa. :wink:
Novi (napisa): | Ne znam dali sam potpuno razumio pitanje.... ali cini se da je problem taj sto nemozes sve i dalje vrtit u petlji čitam znak, zapišem ga, i mičem se dok ne naletim na prazninu. Pri čemu bi znak bio X ili Točka jer onda kako da stroj zna koji je to X koji trenutno čita.... novi ili onaj stari koji zna gdje je... Ako je to problem onda možeš uvesti novi znak (mozda bi cak i onaj y bio dobar kojim ćeš zamijeniti prvi X i tako rijesiti nedoumice (sada ti y i točka glume prazne znakove za prebrisana mjesta i trazis novi X na standardni nacin. Sada se lako vratiti i onaj jedan y prepraviti u X i popuniti y-e između... |
Uspio sam! Puno hvala, i tocno mi je, danas sam provjerio kod asistenta na vjezbama.
p.s. [kvout:masiela]nije vazno hoce li doc na kolokvijima, htio sam rijesit to cudo( ) od zadatka i uspio sam... Nakon par dana mrcvarenja s njime, stvarno je nebitno da li je u kolokviju ili ne, a opet je dobra vjezba za ostale (citaj:lagane) zadatke iz tjuringa.
|
|
[Vrh] |
|
Masiela Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
13_mac Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Novi Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
13_mac Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 0:32 ned, 18. 11. 2007 Naslov: |
|
|
q0 u q1 u q2 u q3 i onda sva cetiri u q4, q4 u q5, q5 u q6 i q5 u qR1, qR1 u qf, q6 u qR2, qR2 u qf.
Hmmm... Ako ti to sta znaci, malo izgleda zbunjeno ovak napisano...
Btw, odgovor na pitanje zasto bar jedno prazno mjesto izmedju x-eva: da bude malcice tezi i zanimljiviji zadatak ili da vidimo i tip zadatka gdje zapisujemo nesto na traku "sto jos na njoj nije bilo", jer ne vidim druge svrhe..
Budem uskoro tu napisao funkcijski zapis zadatka. ;)
q0 u q1 u q2 u q3 i onda sva cetiri u q4, q4 u q5, q5 u q6 i q5 u qR1, qR1 u qf, q6 u qR2, qR2 u qf.
Hmmm... Ako ti to sta znaci, malo izgleda zbunjeno ovak napisano...
Btw, odgovor na pitanje zasto bar jedno prazno mjesto izmedju x-eva: da bude malcice tezi i zanimljiviji zadatak ili da vidimo i tip zadatka gdje zapisujemo nesto na traku "sto jos na njoj nije bilo", jer ne vidim druge svrhe..
Budem uskoro tu napisao funkcijski zapis zadatka.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
13_mac Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Novi Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 1:48 ned, 18. 11. 2007 Naslov: |
|
|
Evo mog rjesenja pa molim da ispravite ako nije tocno... A i ne cini mi se prekomplicirano.... I DA radi i za situaciju XX!
Evo mog rjesenja pa molim da ispravite ako nije tocno... A i ne cini mi se prekomplicirano.... I DA radi i za situaciju XX!
Description: |
|
Filesize: |
107.72 KB |
Viewed: |
118 Time(s) |
|
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 2:16 ned, 18. 11. 2007 Naslov: |
|
|
Na brzi pogled ([i]quick look[/i] ;)), cini mi se da pretpostavljas da se glava nalazi izmedju X-eva (i.e. ako nadjes X dok ides prema desno/lijevo, pocnes popunjavati Y-ima prema lijevo/desno), sto ne mora biti tocno. :?
Na brzi pogled (quick look ), cini mi se da pretpostavljas da se glava nalazi izmedju X-eva (i.e. ako nadjes X dok ides prema desno/lijevo, pocnes popunjavati Y-ima prema lijevo/desno), sto ne mora biti tocno.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
Novi Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 14:49 ned, 18. 11. 2007 Naslov: |
|
|
Yes, vala, cini se da je ok. :D Nesto sam prvi put krivo gledao (don't remember what), ali sada izgleda skroz u redu. =D>
Yes, vala, cini se da je ok. Nesto sam prvi put krivo gledao (don't remember what), ali sada izgleda skroz u redu.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
|