Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zad. 3.10. iz skripte
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
13_mac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 15 - 12

PostPostano: 21:57 čet, 15. 11. 2007    Naslov: Zad. 3.10. iz skripte Citirajte i odgovorite

Gdje treba naci neka dva x na traci i popuniti taj prostor izmedju sa y-ima...
Imam problem: za naci (prvi) x algoritam je [i]isti[/i] (?!?)[b]kao i za zad 3.7.[/b]
I nakon toga mi pocinju komplikacije...
Kad nadjem prvi x, npr. uzmem da x:x, L, i sad u sljedecem stanju citam
prazan:tockica, L
tockica:tockica, L
i onda nakon jos par stanja sve postane mutno i komplicirano i uh....
skoro svako sljedece stanje mi sadrzi jedno ponavljanje u sebi oblika (tockica:tockica, L ili tockica: tockica, D)...
Tj., glavni mi je problem [b]kako "prijeci" preko vec iscitanog i ispisanog x-a da to sve ispadne korektno[/b], i da dalje mogu nastaviti sa lijevo-desno trazenjem dok ne naletim na drugi x
Pomagajte molim vas! :cry:

[color=blue]mod edit: smajliji su u ovom postu pogaseni zato da se bolje vidi zapis, iduci puta je mozda bolje smisliti neke spretnije oznake[/color][u][/u]
Gdje treba naci neka dva x na traci i popuniti taj prostor izmedju sa y-ima...
Imam problem: za naci (prvi) x algoritam je isti (?!?)kao i za zad 3.7.
I nakon toga mi pocinju komplikacije...
Kad nadjem prvi x, npr. uzmem da x:x, L, i sad u sljedecem stanju citam
prazan:tockica, L
tockica:tockica, L
i onda nakon jos par stanja sve postane mutno i komplicirano i uh....
skoro svako sljedece stanje mi sadrzi jedno ponavljanje u sebi oblika (tockica:tockica, L ili tockica: tockica, D)...
Tj., glavni mi je problem kako "prijeci" preko vec iscitanog i ispisanog x-a da to sve ispadne korektno, i da dalje mogu nastaviti sa lijevo-desno trazenjem dok ne naletim na drugi x
Pomagajte molim vas! :cry:

mod edit: smajliji su u ovom postu pogaseni zato da se bolje vidi zapis, iduci puta je mozda bolje smisliti neke spretnije oznake

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Novi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

60 = 69 - 9

PostPostano: 23:02 čet, 15. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne znam dali sam potpuno razumio pitanje.... ali cini se da je problem taj sto nemozes sve i dalje vrtit u petlji čitam znak, zapišem ga, i mičem se dok ne naletim na prazninu. Pri čemu bi znak bio X ili Točka jer onda kako da stroj zna koji je to X koji trenutno čita.... novi ili onaj stari koji zna gdje je... Ako je to problem onda možeš uvesti novi znak (mozda bi cak i onaj y bio dobar kojim ćeš zamijeniti prvi X i tako rijesiti nedoumice (sada ti y i točka glume prazne znakove za prebrisana mjesta i trazis novi X na standardni nacin. Sada se lako vratiti i onaj jedan y prepraviti u X i popuniti y-e između... :)
Ne znam dali sam potpuno razumio pitanje.... ali cini se da je problem taj sto nemozes sve i dalje vrtit u petlji čitam znak, zapišem ga, i mičem se dok ne naletim na prazninu. Pri čemu bi znak bio X ili Točka jer onda kako da stroj zna koji je to X koji trenutno čita.... novi ili onaj stari koji zna gdje je... Ako je to problem onda možeš uvesti novi znak (mozda bi cak i onaj y bio dobar kojim ćeš zamijeniti prvi X i tako rijesiti nedoumice (sada ti y i točka glume prazne znakove za prebrisana mjesta i trazis novi X na standardni nacin. Sada se lako vratiti i onaj jedan y prepraviti u X i popuniti y-e između... Smile

[Vrh]
dvičak
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

18 = 19 - 1

PostPostano: 23:18 čet, 15. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

kad si na blanku staviš točkicu i onda ideš promjeniš stranu i ideš preko točkica dok ne naiđeš do novog blanka gdje staviš točkicu i mjenjaš smjer
kad nađeš prvi x, promjeniš ga u nešto četvrto, recimo a, onda dalje stavlješ točkice dok ne stigneš u drugi x
tada gledaš s koje si strane došao u drugi x, ako si zdesna nalijevo, onda se vračaš nazad udesno (i obratno) i točkice mjenjaš u y-one, a kad naiđeš na a vratiš ga u x i staneš
ako ne smiješ mjenjat x u a, onda je problematično...
edit:Novi me pretekao...
kad si na blanku staviš točkicu i onda ideš promjeniš stranu i ideš preko točkica dok ne naiđeš do novog blanka gdje staviš točkicu i mjenjaš smjer
kad nađeš prvi x, promjeniš ga u nešto četvrto, recimo a, onda dalje stavlješ točkice dok ne stigneš u drugi x
tada gledaš s koje si strane došao u drugi x, ako si zdesna nalijevo, onda se vračaš nazad udesno (i obratno) i točkice mjenjaš u y-one, a kad naiđeš na a vratiš ga u x i staneš
ako ne smiješ mjenjat x u a, onda je problematično...
edit:Novi me pretekao...

[Vrh]
13_mac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 15 - 12

PostPostano: 0:21 pet, 16. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Fala vam puno!!!
Nasao sam ja prvi x, i imao sam nedoumica da li da prvi nazovem x1, drugi x2 ali tu ideju nisam do kraja sproveo niti dokucio do kraja...
Uopce se nisam sjetio da kad promijenim njihov naziv, da ih kasnije mogu opet vratiti na stari naziv, x. :oops:
Nadam se da ce uspjeti. Rezultat mojeg mukotrpnog rada uskoro javim!

Btw, thnx 1 more time!! :)
Fala vam puno!!!
Nasao sam ja prvi x, i imao sam nedoumica da li da prvi nazovem x1, drugi x2 ali tu ideju nisam do kraja sproveo niti dokucio do kraja...
Uopce se nisam sjetio da kad promijenim njihov naziv, da ih kasnije mogu opet vratiti na stari naziv, x. Embarassed
Nadam se da ce uspjeti. Rezultat mojeg mukotrpnog rada uskoro javim!

Btw, thnx 1 more time!! Smile

[Vrh]
Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
74 = 97 - 23

PostPostano: 17:16 pet, 16. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Šego je danas komentirao da takvo nešto neće biti na kolokviju :mrgreen:
Šego je danas komentirao da takvo nešto neće biti na kolokviju Mr. Green

[Vrh]
13_mac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 15 - 12

PostPostano: 20:13 pet, 16. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Novi"]Ne znam dali sam potpuno razumio pitanje.... ali cini se da je problem taj sto nemozes sve i dalje vrtit u petlji čitam znak, zapišem ga, i mičem se dok ne naletim na prazninu. Pri čemu bi znak bio X ili Točka jer onda kako da stroj zna koji je to X koji trenutno čita.... novi ili onaj stari koji zna gdje je... Ako je to problem onda možeš uvesti novi znak (mozda bi cak i onaj y bio dobar kojim ćeš zamijeniti prvi X i tako rijesiti nedoumice (sada ti y i točka glume prazne znakove za prebrisana mjesta i trazis novi X na standardni nacin. Sada se lako vratiti i onaj jedan y prepraviti u X i popuniti y-e između... :)[/quote]

Uspio sam! Puno hvala, i tocno mi je, danas sam provjerio kod asistenta na vjezbama. :)

p.s. [kvout:masiela]nije vazno hoce li doc na kolokvijima, htio sam rijesit to cudo( :evil: ) od zadatka i uspio sam... Nakon par dana mrcvarenja s njime, stvarno je nebitno da li je u kolokviju ili ne, a opet je dobra vjezba za ostale (citaj:lagane) zadatke iz tjuringa. :wink:
Novi (napisa):
Ne znam dali sam potpuno razumio pitanje.... ali cini se da je problem taj sto nemozes sve i dalje vrtit u petlji čitam znak, zapišem ga, i mičem se dok ne naletim na prazninu. Pri čemu bi znak bio X ili Točka jer onda kako da stroj zna koji je to X koji trenutno čita.... novi ili onaj stari koji zna gdje je... Ako je to problem onda možeš uvesti novi znak (mozda bi cak i onaj y bio dobar kojim ćeš zamijeniti prvi X i tako rijesiti nedoumice (sada ti y i točka glume prazne znakove za prebrisana mjesta i trazis novi X na standardni nacin. Sada se lako vratiti i onaj jedan y prepraviti u X i popuniti y-e između... Smile

Uspio sam! Puno hvala, i tocno mi je, danas sam provjerio kod asistenta na vjezbama. Smile

p.s. [kvout:masiela]nije vazno hoce li doc na kolokvijima, htio sam rijesit to cudo( Evil or Very Mad ) od zadatka i uspio sam... Nakon par dana mrcvarenja s njime, stvarno je nebitno da li je u kolokviju ili ne, a opet je dobra vjezba za ostale (citaj:lagane) zadatke iz tjuringa. Wink

[Vrh]
Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
74 = 97 - 23

PostPostano: 21:31 pet, 16. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma i ja sam ga mislila riješiti, tj. proći sve zadatke iz vježbi, ali mislim da neću imati vremena.
Ma i ja sam ga mislila riješiti, tj. proći sve zadatke iz vježbi, ali mislim da neću imati vremena.

[Vrh]
13_mac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 15 - 12

PostPostano: 23:25 pet, 16. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

svi zadaci [b]osim[/b] ova 2 "teza" tjuringa i ovih novih nadodanih zadataka u skripti (sa skupom S={a,b,c}....) ti uzmu 1-2 dana ovisno o tome koliko zapnes. :wink:
svi zadaci osim ova 2 "teza" tjuringa i ovih novih nadodanih zadataka u skripti (sa skupom S={a,b,c}....) ti uzmu 1-2 dana ovisno o tome koliko zapnes. Wink

[Vrh]
Novi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

60 = 69 - 9

PostPostano: 23:48 sub, 17. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja sam ga valjda isto uspio rijesiti... ali mi nije jasno zasto je dano da su dva X-a razmaknuta za bar jedno prazno mjesto. Cini mi se da moj TS radi i za taj slucaj?! Inace slikica mi se sastoji od 7 stanja od kojih su po tri u dvije paralelne linije i obe zavrse u jednom konacnom. Ne bih sad ulazio u detalje poveznica među njima ali ako je tvoje rjesenje bar kompozicijski slicno mome javi da znam :D I ponovno za Vsegu!!!! Zasto bar jedno prazno mjesto???
Ja sam ga valjda isto uspio rijesiti... ali mi nije jasno zasto je dano da su dva X-a razmaknuta za bar jedno prazno mjesto. Cini mi se da moj TS radi i za taj slucaj?! Inace slikica mi se sastoji od 7 stanja od kojih su po tri u dvije paralelne linije i obe zavrse u jednom konacnom. Ne bih sad ulazio u detalje poveznica među njima ali ako je tvoje rjesenje bar kompozicijski slicno mome javi da znam Very Happy I ponovno za Vsegu!!!! Zasto bar jedno prazno mjesto???

[Vrh]
13_mac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 15 - 12

PostPostano: 0:32 ned, 18. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

q0 u q1 u q2 u q3 i onda sva cetiri u q4, q4 u q5, q5 u q6 i q5 u qR1, qR1 u qf, q6 u qR2, qR2 u qf.
Hmmm... Ako ti to sta znaci, malo izgleda zbunjeno ovak napisano...
Btw, odgovor na pitanje zasto bar jedno prazno mjesto izmedju x-eva: da bude malcice tezi i zanimljiviji zadatak ili da vidimo i tip zadatka gdje zapisujemo nesto na traku "sto jos na njoj nije bilo", jer ne vidim druge svrhe..
Budem uskoro tu napisao funkcijski zapis zadatka. ;)
q0 u q1 u q2 u q3 i onda sva cetiri u q4, q4 u q5, q5 u q6 i q5 u qR1, qR1 u qf, q6 u qR2, qR2 u qf.
Hmmm... Ako ti to sta znaci, malo izgleda zbunjeno ovak napisano...
Btw, odgovor na pitanje zasto bar jedno prazno mjesto izmedju x-eva: da bude malcice tezi i zanimljiviji zadatak ili da vidimo i tip zadatka gdje zapisujemo nesto na traku "sto jos na njoj nije bilo", jer ne vidim druge svrhe..
Budem uskoro tu napisao funkcijski zapis zadatka. Wink

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 0:37 ned, 18. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Novi"]Zasto bar jedno prazno mjesto???[/quote]

Iskreno: ne znam. :-s Meni se tako cini lakse, ali pravi razlog ne znam jer je to jedan od zadataka koji su preuzeti (cit. prepisani) iz proslogodisnjih vjezbi. :)

Pretpostavljam da postoje rjesenja koja su elegantnija ako znas da imas barem jedno prazno mjesto izmedju X-eva. :)

@13_mac: Kako moze biti "malcice [b]tezi[/b] i zanimljiviji zadatak" ako smanjimo skup mogucih inputa (jer kazem da moguci inputi ne ukljucuju "sljepljene" X-eve)? :-k
Novi (napisa):
Zasto bar jedno prazno mjesto???

Iskreno: ne znam. Eh? Meni se tako cini lakse, ali pravi razlog ne znam jer je to jedan od zadataka koji su preuzeti (cit. prepisani) iz proslogodisnjih vjezbi. Smile

Pretpostavljam da postoje rjesenja koja su elegantnija ako znas da imas barem jedno prazno mjesto izmedju X-eva. Smile

@13_mac: Kako moze biti "malcice tezi i zanimljiviji zadatak" ako smanjimo skup mogucih inputa (jer kazem da moguci inputi ne ukljucuju "sljepljene" X-eve)? Think

[Vrh]
13_mac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 15 - 12

PostPostano: 0:48 ned, 18. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

@vsego: Iskreno ne kuzim ovo s inputima sta si rekao( :oops: )...
Da, sad sam gledao, dosta je [b]laksi[/b] kada je barem jedan [u]prazan znak izmedju x-eva[/u] (koga zanima neka provjeri). Ja sam bas sad bacio oko na crtez rjesenja i vidim da nema tog uvjeta (barem 1 prazno) da bih morao imati [b]jos 2-3 stanja[/b], sto bi dodatno zakompliciralo sitauciju.
Thnx na ispravku mog netocnog(brzopletog) "navoda". :wink: :)
@vsego: Iskreno ne kuzim ovo s inputima sta si rekao( Embarassed )...
Da, sad sam gledao, dosta je laksi kada je barem jedan prazan znak izmedju x-eva (koga zanima neka provjeri). Ja sam bas sad bacio oko na crtez rjesenja i vidim da nema tog uvjeta (barem 1 prazno) da bih morao imati jos 2-3 stanja, sto bi dodatno zakompliciralo sitauciju.
Thnx na ispravku mog netocnog(brzopletog) "navoda". Wink Smile

[Vrh]
Novi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

60 = 69 - 9

PostPostano: 1:48 ned, 18. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo mog rjesenja pa molim da ispravite ako nije tocno... A i ne cini mi se prekomplicirano.... I DA radi i za situaciju XX!
Evo mog rjesenja pa molim da ispravite ako nije tocno... A i ne cini mi se prekomplicirano.... I DA radi i za situaciju XX!

TSXX.jpg
 Description:
 Filesize:  107.72 KB
 Viewed:  118 Time(s)

TSXX.jpg

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 2:16 ned, 18. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Na brzi pogled ([i]quick look[/i] ;)), cini mi se da pretpostavljas da se glava nalazi izmedju X-eva (i.e. ako nadjes X dok ides prema desno/lijevo, pocnes popunjavati Y-ima prema lijevo/desno), sto ne mora biti tocno. :?
Na brzi pogled (quick look Wink), cini mi se da pretpostavljas da se glava nalazi izmedju X-eva (i.e. ako nadjes X dok ides prema desno/lijevo, pocnes popunjavati Y-ima prema lijevo/desno), sto ne mora biti tocno. Confused

[Vrh]
Novi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

60 = 69 - 9

PostPostano: 12:26 ned, 18. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

A onda će te morati baciti jos jedan pogled :D Naime ako sam nasao prvi X i onda trazim drugi, naravno da ako ga nađem lijevo od prvog da ću onda sa jednim pomakom desno upast između njih. Isto vrijedi i ako ga nađem desno od prvog. I rjesenje mi se cini skroz elegantno. Ne vidim da bih ista mogao pojednostavniti ako mi smanjite input na bar jednim poljem razmaknute X-eve?!? Doduse ako ja nemogu pronaći elegantniji način to NE ZNAČI nužno da on i ne postoji... :D
A onda će te morati baciti jos jedan pogled Very Happy Naime ako sam nasao prvi X i onda trazim drugi, naravno da ako ga nađem lijevo od prvog da ću onda sa jednim pomakom desno upast između njih. Isto vrijedi i ako ga nađem desno od prvog. I rjesenje mi se cini skroz elegantno. Ne vidim da bih ista mogao pojednostavniti ako mi smanjite input na bar jednim poljem razmaknute X-eve?!? Doduse ako ja nemogu pronaći elegantniji način to NE ZNAČI nužno da on i ne postoji... Very Happy

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 14:49 ned, 18. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Yes, vala, cini se da je ok. :D Nesto sam prvi put krivo gledao (don't remember what), ali sada izgleda skroz u redu. =D>
Yes, vala, cini se da je ok. Very Happy Nesto sam prvi put krivo gledao (don't remember what), ali sada izgleda skroz u redu. Applause

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum