| Prethodna tema :: Sljedeća tema | 

| Autor/ica | Poruka | 

| sestrabracegrim Forumaš(ica)

|  | 

| [Vrh] |  | 

| Luuka Forumaš(ica)

Spol:

| 

|  Postano: 18:07 pon, 26. 11. 2007    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| Rađeno je na vježbama ;)
Rađeno je na vježbama
 Primjer iz glave (rađen baš na predavanju):

[latex]\sum_{k=0}^{n}{{n \choose k}^{2}}={2n \choose n}[/latex]

Desna strana: odabir n ljudi iz grupe od 2n ljudi.
 Lijeva strana: prvo zanemariš sumu i gledaš kaj imaš. Pa se sjetiš simetrije binomnog koeficijenta pa imaš [latex]{n \choose k}{n \choose n-k}[/latex]
 A to je odabir k ljudi (recimo dječaka) od njih n, i odabir n-k ljudi (recimo djevojčica) od njih n...kad sumiraš po svim k, dobije se baš broj odabira n ljudi iz grupe od 2n.

Trivijalan primjer:

[latex]{n \choose k}={n \choose n-k}[/latex]

lijeva strana: odabir k ljudi od njih n.
 desna strana: odabir n-k ljudi od njih n, a to je komplement od ovog prvog, pa je broj načina isti.

A dosta ih ide na foru nekakvog istaknutog člana...kad imaš na jednoj strani nešto, a na drugoj neka 2 člana pa između +.
 Pa kažeš da je ovo lijevo (recimo) odabir k ljudi od n, a desno istaknemo neki član pa ako on je među odabranima, onda trebamo još k-1 od n-1, a ako nije onda trebamo još k od n-1. To je dokaz ovog:

[latex]{n \choose k}={n-1 \choose k-1}+{n-1 \choose k}[/latex]

edit: sad tek vidim da sam pomiješao lijevo-desno...

Primjer iz glave (rađen baš na predavanju):

Desna strana: odabir n ljudi iz grupe od 2n ljudi.
 Lijeva strana: prvo zanemariš sumu i gledaš kaj imaš. Pa se sjetiš simetrije binomnog koeficijenta pa imaš
   A to je odabir k ljudi (recimo dječaka) od njih n, i odabir n-k ljudi (recimo djevojčica) od njih n...kad sumiraš po svim k, dobije se baš broj odabira n ljudi iz grupe od 2n.

Trivijalan primjer:

lijeva strana: odabir k ljudi od njih n.
 desna strana: odabir n-k ljudi od njih n, a to je komplement od ovog prvog, pa je broj načina isti.

A dosta ih ide na foru nekakvog istaknutog člana...kad imaš na jednoj strani nešto, a na drugoj neka 2 člana pa između +.
 Pa kažeš da je ovo lijevo (recimo) odabir k ljudi od n, a desno istaknemo neki član pa ako on je među odabranima, onda trebamo još k-1 od n-1, a ako nije onda trebamo još k od n-1. To je dokaz ovog:

edit: sad tek vidim da sam pomiješao lijevo-desno...
 _________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine

"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy  
 Zadnja promjena: Luuka; 11:50 uto, 27. 11. 2007; ukupno mijenjano 1 put.
 |  | 

| [Vrh] |  | 

| matmih Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| Luuka Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| arya Forumaš(ica)

Spol:

| 

|  Postano: 11:23 uto, 27. 11. 2007    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| [quote="matmih"]Evo imam i ja pitanje, kako kombinatorno dokazat:
[latex] \sum_{i=0}^{r} {{n+i} \choose n}={{n+1+r} \choose n+1} [/latex][/quote]

s desne strane ti je izbor n+1 elemenata od njih n+r+1, i sad promatraj koji je najveći izabrani element... on može biti minimalno n+1, a maksimalno n+r+1... ak je on n+i+1 ( i ide od 0 do r), onda se preostalih n elemenata bira od njih n+i... i sad to sve sumiraš po i od 0 do r, i to ti je lijeva strana, i jednaka je desnoj :)

@luuka: imaš to na predavanjima... je da nije dokaz baš kombinatorni, al što ćeš :)
  	  | matmih (napisa): |  	  | Evo imam i ja pitanje, kako kombinatorno dokazat: 
  | 

s desne strane ti je izbor n+1 elemenata od njih n+r+1, i sad promatraj koji je najveći izabrani element... on može biti minimalno n+1, a maksimalno n+r+1... ak je on n+i+1 ( i ide od 0 do r), onda se preostalih n elemenata bira od njih n+i... i sad to sve sumiraš po i od 0 do r, i to ti je lijeva strana, i jednaka je desnoj

@luuka: imaš to na predavanjima... je da nije dokaz baš kombinatorni, al što ćeš
   _________________ kalendar       |  | 

| [Vrh] |  | 

| Luuka Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| arya Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| ivanzub Forumaš(ica)

|  | 

| [Vrh] |  | 

| Luuka Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| ivanzub Forumaš(ica)

|  | 

| [Vrh] |  | 

| Luuka Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| ivanzub Forumaš(ica)

|  | 

| [Vrh] |  | 

| Luuka Forumaš(ica)

Spol:

| 

|  Postano: 14:51 uto, 27. 11. 2007    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| Prvo podijeliš sve sa 3^n pa dobiješ obične polinome i s jedne i s druge strane...pa možeš ili uvrštavat razne n-ove (mora vrijedit za svaki n pa si ti upikneš neke) , ili gledat članove uz potencije (2 polinoma su jednaka ako su pripadni koeficijenti jednaki)...Prvo podijeliš sve sa 3^n pa dobiješ obične polinome i s jedne i s druge strane...pa možeš ili uvrštavat razne n-ove (mora vrijedit za svaki n pa si ti upikneš neke) , ili gledat članove uz potencije (2 polinoma su jednaka ako su pripadni koeficijenti jednaki)... _________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine

"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy   |  | 

| [Vrh] |  | 

| amorphis Forumaš(ica)

| 

|  Postano: 15:15 uto, 27. 11. 2007    Naslov: |         |  
				| 
 |  
				| tehnika rješavanja koju si napisala je ispravna, nakon uvrštavanja partikularnih rješenja u početnu rekurziju trebao bi se dobit izraz iz kojeg se preko istih potencija s lijeve i desne strane odrede konstante C&D, nakon toga se napiše konačno rješenja kao suma partikularnog i homogenog rješenja i onda se uvrste a0 i a1 da se odrede konstante A&B, 
tehnika rješavanja koju si napisala je ispravna, nakon uvrštavanja partikularnih rješenja u početnu rekurziju trebao bi se dobit izraz iz kojeg se preko istih potencija s lijeve i desne strane odrede konstante C&D, nakon toga se napiše konačno rješenja kao suma partikularnog i homogenog rješenja i onda se uvrste a0 i a1 da se odrede konstante A&B,
 kad raspišem tvoju jednadžbu svi članovi koji imaju 'n' u sebi mi se pokrate i jedino što preživi je 18D-18, možda si krivo prepisala s ploče jer ako je rješenja cijelog izraza 3^n (a ne n*3^n) onda lako dobivaš da je D=1, kako je C i tako konstanta i pokrati se u izrazu mislim da ga se može uzet kao 0, dobiva se an=(A+Bn)3^n+n3^n, u to se uvrste početni uvjeti i dobiješ A=-B=2 odnosno an=(2-2n)3^n+n3^n

mislim da bi to trebalo bit u redu

kad raspišem tvoju jednadžbu svi članovi koji imaju 'n' u sebi mi se pokrate i jedino što preživi je 18D-18, možda si krivo prepisala s ploče jer ako je rješenja cijelog izraza 3^n (a ne n*3^n) onda lako dobivaš da je D=1, kako je C i tako konstanta i pokrati se u izrazu mislim da ga se može uzet kao 0, dobiva se an=(A+Bn)3^n+n3^n, u to se uvrste početni uvjeti i dobiješ A=-B=2 odnosno an=(2-2n)3^n+n3^n

mislim da bi to trebalo bit u redu

|  | 

| [Vrh] |  | 

| Luuka Forumaš(ica)

Spol:

|  | 

| [Vrh] |  | 

| j.b.i.n.s.h. Forumaš(ica)

|  | 

| [Vrh] |  | 

| goc Forumaš(ica)

|  |