Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zadatak iz kombinatorike - vezano uz sumu?
WWW:
Idite na 1, 2, 3  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Nixie
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 14:13 sri, 21. 11. 2007    Naslov: Zadatak iz kombinatorike - vezano uz sumu? Citirajte i odgovorite

Da li netko zna rješiti ovaj oblik zadatka? Unaprijed hvala!
Evo sličica ispod!

[img]http://img140.imageshack.us/img140/2239/zadatakjt2.png[/img]
Da li netko zna rješiti ovaj oblik zadatka? Unaprijed hvala!
Evo sličica ispod!

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 14:18 sri, 21. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zar to nije [latex](3+4)^{30}[/latex]? :grebgreb:
Zar to nije ? Kotacici rade 100 na sat

[Vrh]
Nixie
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 16:34 sri, 21. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne bih znao! Nemam rjesenje!
Ne bih znao! Nemam rjesenje!

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 16:47 sri, 21. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pogledaj [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Binomial_theorem]ovdje[/url], pa mi reci. ;)
Pogledaj ovdje, pa mi reci. Wink

[Vrh]
Nixie
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 16:59 sri, 21. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Moguće. moguće! Meni isto to tako izleda!

Puno hvala!
Moguće. moguće! Meni isto to tako izleda!

Puno hvala!

[Vrh]
Raz
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 2

PostPostano: 16:22 pet, 23. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

20 ljudi sjedi za okruglim stolom. Na koliko na·cina mozemo odabrati 5 osoba, a tako da medu njima
ne postoji nijedan par susjeda za stolom?

Zanima me dali se ovo gleda kao da ima 10 parova za stolom ili je osoba lijevo i desno, od svake odabrane osobe njezin par? pomoć....
hvala!
20 ljudi sjedi za okruglim stolom. Na koliko na·cina mozemo odabrati 5 osoba, a tako da medu njima
ne postoji nijedan par susjeda za stolom?

Zanima me dali se ovo gleda kao da ima 10 parova za stolom ili je osoba lijevo i desno, od svake odabrane osobe njezin par? pomoć....
hvala!

goc
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

44 = 52 - 8

PostPostano: 20:39 pet, 23. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

ono drugo :)
ono drugo Smile

[Vrh]
Ančica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
26 = 31 - 5

PostPostano: 21:02 pet, 23. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

A moze mala pomoc oko rjesenja tog zadatka? :roll:
A moze mala pomoc oko rjesenja tog zadatka? Rolling Eyes

Fisher
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 5

PostPostano: 8:56 sub, 24. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

da i ja sam zapeo na jednom zadatku iz prošlogodišnjeg kolokvija, tj rješenje koje su oni ponudili mi nije baš jasno zato molim pomoć..

zadatak: koliko ima 7-znam. brojeva u kojima se svaka znamenka javlja barem tri puta, a 0 se ne pojavljuje nijednom?
da i ja sam zapeo na jednom zadatku iz prošlogodišnjeg kolokvija, tj rješenje koje su oni ponudili mi nije baš jasno zato molim pomoć..

zadatak: koliko ima 7-znam. brojeva u kojima se svaka znamenka javlja barem tri puta, a 0 se ne pojavljuje nijednom?

desire
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

31 = 34 - 3

PostPostano: 14:38 sub, 24. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da ne otvaram novu temu...

Moze li mi netko malo pojasniti onaj dokaz da skup od n elemanata ima [latex]2^n[/latex] podskupova?
Razumijem indukciju, rekurziju i sliku, ali onaj dokazic sa binarnim nizovima i onom bijekcijom mi malo steka...

Tnx :)
Da ne otvaram novu temu...

Moze li mi netko malo pojasniti onaj dokaz da skup od n elemanata ima podskupova?
Razumijem indukciju, rekurziju i sliku, ali onaj dokazic sa binarnim nizovima i onom bijekcijom mi malo steka...

Tnx Smile

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
188 = 301 - 113

PostPostano: 14:51 sub, 24. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

@Fisher Ako se svaka zn javlja bar 3put, a 7-zn je broj, onda očito trebaš dvije znamenke. Prvu izabereš na 9, drugu na 8 načina. Poredak je bitan jer ti je bitno koja se pojavljuje 3 put, a koja 4 put. I sad je broj načina 9*8*7!/3!4! (broj perm multiskupa) i još tome dodaš 9 za one brojeve koji imaju 7 istih znamenaka.

@desire Kolko se sjećam, tu su se ti podskupovi poistovjećivali sa binarnim nizovima duljine n (ako je n-člani skup). npr skup {1,2,...,8} poistovjetiš sa binarnim nizom. I sad hoćeš neki podskup prikazat pomoću tog binarnog niza pa staviš 1 ako je taj element unutra, a 0 ako nije pa onda podskup {1,5,7} izgleda 10001010. A binarnih nizova duljine n ima 2^n, ovo je bijekcija pa je to to... (svaki podskup ima jedinstven takav prikaz)

nisam baš najljepše objasnio, al valjda si skužila kaj je pjesnik htio reći ;)
@Fisher Ako se svaka zn javlja bar 3put, a 7-zn je broj, onda očito trebaš dvije znamenke. Prvu izabereš na 9, drugu na 8 načina. Poredak je bitan jer ti je bitno koja se pojavljuje 3 put, a koja 4 put. I sad je broj načina 9*8*7!/3!4! (broj perm multiskupa) i još tome dodaš 9 za one brojeve koji imaju 7 istih znamenaka.

@desire Kolko se sjećam, tu su se ti podskupovi poistovjećivali sa binarnim nizovima duljine n (ako je n-člani skup). npr skup {1,2,...,8} poistovjetiš sa binarnim nizom. I sad hoćeš neki podskup prikazat pomoću tog binarnog niza pa staviš 1 ako je taj element unutra, a 0 ako nije pa onda podskup {1,5,7} izgleda 10001010. A binarnih nizova duljine n ima 2^n, ovo je bijekcija pa je to to... (svaki podskup ima jedinstven takav prikaz)

nisam baš najljepše objasnio, al valjda si skužila kaj je pjesnik htio reći Wink

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Fisher
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 5

PostPostano: 19:01 sub, 24. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvaka luuka, tako sam i ja dobio, al me zbunilo ono nebulozno rješenje..
btw primjetio sam nekoliko krivih rješenja..

desire
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

31 = 34 - 3

PostPostano: 19:22 sub, 24. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]

nisam baš najljepše objasnio, al valjda si skužila kaj je pjesnik htio reći ;)[/quote]

To sam i ja skuzila, ali me buni ona zadnja recenica:
Sada jos preostaje da prestavimo n-torke kao zapis broja u bazi 2. [latex]N=f(n-1)2^{n-1}+\cdot\cdot\cdot+f(1)2+f(0)[/latex]
Tu bas i ne kuzim sto je pjesnik htio reci. Razumijem onaj dio da poistovjetimo s n-torkama koje se sastoje od 0 i 1, njih ima [latex]2^n[/latex] i to je to. Cemu onda jos ovo? :?
Luuka (napisa):

nisam baš najljepše objasnio, al valjda si skužila kaj je pjesnik htio reći Wink

To sam i ja skuzila, ali me buni ona zadnja recenica:
Sada jos preostaje da prestavimo n-torke kao zapis broja u bazi 2.
Tu bas i ne kuzim sto je pjesnik htio reci. Razumijem onaj dio da poistovjetimo s n-torkama koje se sastoje od 0 i 1, njih ima i to je to. Cemu onda jos ovo? Confused

vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 19:36 sub, 24. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

To je konkretna bijekcija tih nizova i brojeva. :) Rijec je o obicnom pretvaranju izmedju binarne i dekadske baze. 8)
To je konkretna bijekcija tih nizova i brojeva. Smile Rijec je o obicnom pretvaranju izmedju binarne i dekadske baze. Cool

[Vrh]
desire
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

31 = 34 - 3

PostPostano: 19:42 sub, 24. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]To je konkretna bijekcija tih nizova i brojeva. :) Rijec je o obicnom pretvaranju izmedju binarne i dekadske baze. 8)[/quote]
Pa to kuzim, da je obicno pretvaranje iz binarnog u dekadski sustav, ali konkretno, za skup {1,2,3,4}, ima znaci 16 podskupova, odnosno 16 nizova koji su kad se pretvore u brojeve, brojevi od 0 do 15. Ono sto meni nije jasno je sto bi meni ti projevi od 0 do 15 trebali predstavjati kad su moji podskupovi {1},{2},{3},{4},{1,2},{1,3}...:neznam:
:oops:
vsego (napisa):
To je konkretna bijekcija tih nizova i brojeva. Smile Rijec je o obicnom pretvaranju izmedju binarne i dekadske baze. Cool

Pa to kuzim, da je obicno pretvaranje iz binarnog u dekadski sustav, ali konkretno, za skup {1,2,3,4}, ima znaci 16 podskupova, odnosno 16 nizova koji su kad se pretvore u brojeve, brojevi od 0 do 15. Ono sto meni nije jasno je sto bi meni ti projevi od 0 do 15 trebali predstavjati kad su moji podskupovi {1},{2},{3},{4},{1,2},{1,3}...Ja to stvarno ne znam
Embarassed

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
188 = 301 - 113

PostPostano: 19:48 sub, 24. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mislim da je to zbog jedinstvenosti prikaza...moguće da je to neki kvazidokaz da svaki podskup ima takav jedinstven prikaz. jer svaki podskup poistovjetiš s binarnim zapisom, koji je jedinstven za svaki prirodni broj.
Mislim da je to zbog jedinstvenosti prikaza...moguće da je to neki kvazidokaz da svaki podskup ima takav jedinstven prikaz. jer svaki podskup poistovjetiš s binarnim zapisom, koji je jedinstven za svaki prirodni broj.

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
desire
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

31 = 34 - 3

PostPostano: 19:51 sub, 24. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]Mislim da je to zbog jedinstvenosti prikaza...moguće da je to neki kvazidokaz da svaki podskup ima takav jedinstven prikaz. jer svaki podskup poistovjetiš s binarnim zapisom, koji je jedinstven za svaki prirodni broj.[/quote]
Vidi, vidi, to mi nije palo na pamet... :oops: Mogolo bi bit. Hvala :)
Luuka (napisa):

Vidi, vidi, to mi nije palo na pamet... Embarassed Mogolo bi bit. Hvala Smile

Raz
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 2

PostPostano: 13:08 ned, 25. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Fisher"]hvaka luuka, tako sam i ja dobio, al me zbunilo ono nebulozno rješenje..
btw primjetio sam nekoliko krivih rješenja..[/quote]

da ima nekolicna krivih rjesenja...kao npr. taj,pa onaj s cjelobrojnom mrezom...ugl. ne isplati se oslanjati na rjesenja
Fisher (napisa):

da ima nekolicna krivih rjesenja...kao npr. taj,pa onaj s cjelobrojnom mrezom...ugl. ne isplati se oslanjati na rjesenja

Zadnja promjena: Raz; 13:14 ned, 25. 11. 2007; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Raz
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 2

PostPostano: 13:14 ned, 25. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Ančica"]A moze mala pomoc oko rjesenja tog zadatka? :roll:[/quote]

ako se gleda ovako...kao sto je kolega goc napisao...onda prvog mozes odabrati na 20 nacina drugog na 17 (jer postoje onaj koji sijedi s lijeva i s desna od odabranog) treceg na 14 ...

20*17*14*11*8/ 5! jer nije bitno kojeg prvog biras...

bar ja mislim da je tako...al ne znam jel to dobro
Ančica (napisa):
A moze mala pomoc oko rjesenja tog zadatka? Rolling Eyes

ako se gleda ovako...kao sto je kolega goc napisao...onda prvog mozes odabrati na 20 nacina drugog na 17 (jer postoje onaj koji sijedi s lijeva i s desna od odabranog) treceg na 14 ...

20*17*14*11*8/ 5! jer nije bitno kojeg prvog biras...

bar ja mislim da je tako...al ne znam jel to dobro

goc
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

44 = 52 - 8

PostPostano: 17:17 ned, 25. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

nije to dobro je ti se moze desit da si birao prvog i treceg(ako ih numeriramo) i onda u slijedecem koraku moes birat kolegu na 15(a ne na 14 nacina) jer ti se susjedi dvaju tvojih ljudi preklapaju...
nije da je poanta ovog stajat sa strane i kritizirat, rjesavao sam ga jedno sat vremena i nisam nasao nikakvo rijesenje...makar mi se najbolje cini ic raspisivat dosta slucajeva i to po broju susjeda koji se preklapaju(to moze bit 4,3,2,1,0)
nije to dobro je ti se moze desit da si birao prvog i treceg(ako ih numeriramo) i onda u slijedecem koraku moes birat kolegu na 15(a ne na 14 nacina) jer ti se susjedi dvaju tvojih ljudi preklapaju...
nije da je poanta ovog stajat sa strane i kritizirat, rjesavao sam ga jedno sat vremena i nisam nasao nikakvo rijesenje...makar mi se najbolje cini ic raspisivat dosta slucajeva i to po broju susjeda koji se preklapaju(to moze bit 4,3,2,1,0)

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2, 3  Sljedeće
Stranica 1 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum