Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Amazon

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
venovako
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
56 = 65 - 9

PostPostano: 17:46 uto, 15. 8. 2006    Naslov: Amazon Citirajte i odgovorite

Evo jedno lamersko pitanje:

Dosad sam strane knjige nabavljao posredstvom Algoritma (dam im ISBN i veselim se za 3-4 tjedna). Uskoro sam namjeravao uzeti ponesto s americkog Amazona, pa me zanimaju vasa iskustva:

[list]
[*]Odabirete li standardnu ili "ubrzanu" isporuku i koje je ocekivanje vremena realizacije u oba slucaja (pise na Webu, ali vidi nize)?
[*]Koji postupak knjige prolaze na nasoj carini i je li taj postupak znao rezultirati njihovim ostecenjem?
[*]Zaracunava li se carina i PDV, te ako da, koliki je iznos carine?
[*]Da li knjige dostavlja postar ili samo ostavi obavijest o prispijecu posiljke?
[/list:u]

Naime, razlog zasto sam se ustrucavao online narudzbi zalosna je i bizarna situacija da sam pred koju godinu narucio knjigu (in-stock, sve OK) s americkog Amazona, koju su uredno zaracunali, 2 mjeseca se nije dogadjalo nista, da bi sve zavrsilo obavijescu kako mi knjiga nije isporucena (sto sam ionako znao), ali bez ikakvog obrazlozenja. Vratili su mi novac za knjigu, ali ne i postarinu (cca 9$).

P.S. Procitao sam relevantni thread o online kupovini iz Buckurisa, ali tamo nema konsenzusa oko ovih pitanja...
Evo jedno lamersko pitanje:

Dosad sam strane knjige nabavljao posredstvom Algoritma (dam im ISBN i veselim se za 3-4 tjedna). Uskoro sam namjeravao uzeti ponesto s americkog Amazona, pa me zanimaju vasa iskustva:

• Odabirete li standardnu ili "ubrzanu" isporuku i koje je ocekivanje vremena realizacije u oba slucaja (pise na Webu, ali vidi nize)?
  • Koji postupak knjige prolaze na nasoj carini i je li taj postupak znao rezultirati njihovim ostecenjem?
  • Zaracunava li se carina i PDV, te ako da, koliki je iznos carine?
  • Da li knjige dostavlja postar ili samo ostavi obavijest o prispijecu posiljke?

Naime, razlog zasto sam se ustrucavao online narudzbi zalosna je i bizarna situacija da sam pred koju godinu narucio knjigu (in-stock, sve OK) s americkog Amazona, koju su uredno zaracunali, 2 mjeseca se nije dogadjalo nista, da bi sve zavrsilo obavijescu kako mi knjiga nije isporucena (sto sam ionako znao), ali bez ikakvog obrazlozenja. Vratili su mi novac za knjigu, ali ne i postarinu (cca 9$).

P.S. Procitao sam relevantni thread o online kupovini iz Buckurisa, ali tamo nema konsenzusa oko ovih pitanja...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
24 = 29 - 5

PostPostano: 19:04 uto, 15. 8. 2006    Naslov: Re: Amazon Citirajte i odgovorite

[quote="venovako"]
[*]Odabirete li standardnu ili "ubrzanu" isporuku i koje je ocekivanje vremena realizacije u oba slucaja (pise na Webu, ali vidi nize)?
[/quote]
ja mogu govorit na iskustvu svoje sestre koja dosta cesto kupuje knjige preko neta, tj. preko Amazona, ali ne americkog, nego britanskog, ona je sasvim zadovoljna. posiljka dode u roku 2 tjedna, to je ja mislim standardna isporuka.
[quote="venovako"]
[*]Koji postupak knjige prolaze na nasoj carini i je li taj postupak znao rezultirati njihovim ostecenjem?
[/quote]
e za nase striceke carenike ima losa iskustva, svaki put joj otvore posiljku da vise kaj je unutra jer neshvacaju kaj je narucila, tj. da su u unutra samo knjige. Doslovni komentar moje seke na to je ovaj: :monkey:
venovako (napisa):

ja mogu govorit na iskustvu svoje sestre koja dosta cesto kupuje knjige preko neta, tj. preko Amazona, ali ne americkog, nego britanskog, ona je sasvim zadovoljna. posiljka dode u roku 2 tjedna, to je ja mislim standardna isporuka.
venovako (napisa):

e za nase striceke carenike ima losa iskustva, svaki put joj otvore posiljku da vise kaj je unutra jer neshvacaju kaj je narucila, tj. da su u unutra samo knjige. Doslovni komentar moje seke na to je ovaj: My monkey

venovako
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

56 = 65 - 9

PostPostano: 19:44 uto, 15. 8. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nazalost, britanski Amazon (trenutno) zadovoljava samo polovicu mojih prohtjeva, a i to skuplje od americkog :(

Sto se carine tice, ocekivao sam da ce prckati, samo me strah da knjigu ne ostete. Dosta sam pedantan i nema smisla da skupo placam za kupusaru kao iz neke kopiraone.

Hvala na odgovoru; pozdravi seku i priupitaj je u vezi extra troskova (carina, HP-postarina...).
Nazalost, britanski Amazon (trenutno) zadovoljava samo polovicu mojih prohtjeva, a i to skuplje od americkog Sad

Sto se carine tice, ocekivao sam da ce prckati, samo me strah da knjigu ne ostete. Dosta sam pedantan i nema smisla da skupo placam za kupusaru kao iz neke kopiraone.

Hvala na odgovoru; pozdravi seku i priupitaj je u vezi extra troskova (carina, HP-postarina...).

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 22:00 uto, 15. 8. 2006    Naslov: Re: Amazon Citirajte i odgovorite

[quote="venovako"]Odabirete li standardnu ili "ubrzanu" isporuku i koje je ocekivanje vremena realizacije u oba slucaja (pise na Webu, ali vidi nize)?[/quote]

Iskljucivo standardnu; ako ne stigne za 7 dana, pocinjem brinuti. :?

[quote="venovako"]Koji postupak knjige prolaze na nasoj carini i je li taj postupak znao rezultirati njihovim ostecenjem?[/quote]

DVDovi su znali doci u ostecenoj (nagnjecenoj) kutiji, ali to se vec dugo nije dogadjalo (meni). :D

[quote="venovako"]Zaracunava li se carina i PDV, te ako da, koliki je iznos carine?[/quote]

Najbolnija tocka: Drzava ne naplacuje (ako nosis DVD/knjigu preko granice, PDV+carina je 0%), ali ostavlja Posti da sama odere koliko zeli [ :shock: ] i ona to - barem kad su DVDovi u igri - radi temeljito. :evil: Zvao sam carinu i stvarno je tako - at HPT's discretion. :evil: :evil: :evil:

[quote="venovako"]Da li knjige dostavlja postar ili samo ostavi obavijest o prispijecu posiljke?[/quote]

Trebao bi postar, no ponekad im se ne da, pa ostave samo obavijest o preuzimanju. 8)

Vise ne idu sve posiljke tamo kraj Kolodvora; neki dijelovi grada sada imaju svoje lokalne centre. :|

[quote="venovako"]Nazalost, britanski Amazon (trenutno) zadovoljava samo polovicu mojih prohtjeva, a i to skuplje od americkog[/quote]

Generalno [b]je[/b] skuplji, ali zna biti i jeftinijih stvari. :) Inace, moja iskustva su s americkim, britanskim i njemackim, uz narudzbe na nekoliko adresa u HR, te jednom uz placanje iz HR Britancima s dostavom u Njemacku (ali to nije bio Amazon). 8)
venovako (napisa):
Odabirete li standardnu ili "ubrzanu" isporuku i koje je ocekivanje vremena realizacije u oba slucaja (pise na Webu, ali vidi nize)?

Iskljucivo standardnu; ako ne stigne za 7 dana, pocinjem brinuti. Confused

venovako (napisa):
Koji postupak knjige prolaze na nasoj carini i je li taj postupak znao rezultirati njihovim ostecenjem?

DVDovi su znali doci u ostecenoj (nagnjecenoj) kutiji, ali to se vec dugo nije dogadjalo (meni). Very Happy

venovako (napisa):
Zaracunava li se carina i PDV, te ako da, koliki je iznos carine?

Najbolnija tocka: Drzava ne naplacuje (ako nosis DVD/knjigu preko granice, PDV+carina je 0%), ali ostavlja Posti da sama odere koliko zeli [ Shocked ] i ona to - barem kad su DVDovi u igri - radi temeljito. Evil or Very Mad Zvao sam carinu i stvarno je tako - at HPT's discretion. Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

venovako (napisa):
Da li knjige dostavlja postar ili samo ostavi obavijest o prispijecu posiljke?

Trebao bi postar, no ponekad im se ne da, pa ostave samo obavijest o preuzimanju. Cool

Vise ne idu sve posiljke tamo kraj Kolodvora; neki dijelovi grada sada imaju svoje lokalne centre. Neutral

venovako (napisa):
Nazalost, britanski Amazon (trenutno) zadovoljava samo polovicu mojih prohtjeva, a i to skuplje od americkog

Generalno je skuplji, ali zna biti i jeftinijih stvari. Smile Inace, moja iskustva su s americkim, britanskim i njemackim, uz narudzbe na nekoliko adresa u HR, te jednom uz placanje iz HR Britancima s dostavom u Njemacku (ali to nije bio Amazon). Cool

[Vrh]
venovako
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

56 = 65 - 9

PostPostano: 0:18 sri, 16. 8. 2006    Naslov: Re: Amazon Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Iskljucivo standardnu; ako ne stigne za 7 dana, pocinjem brinuti. :?[/quote]

Zvuci izvrsno :D Budem li [i]slucajno[/i] isprobao ekspress isporuku (sto je vjerovatno 5 bacenih $), postam ovdje osjeti li se ubrzanje.

[quote="vsego"]DVDovi su znali doci u ostecenoj (nagnjecenoj) kutiji, ali to se vec dugo nije dogadjalo (meni). :D[/quote]

Pretpostavimo da si se strasno razljutio zbog tih kutija, bi li mogao (makar i teoretski) ista uciniti?

[quote="vsego"]Najbolnija tocka: Drzava ne naplacuje (ako nosis DVD/knjigu preko granice, PDV+carina je 0%), ali ostavlja Posti da sama odere koliko zeli [ :shock: ] i ona to - barem kad su DVDovi u igri - radi temeljito. :evil: Zvao sam carinu i stvarno je tako - at HPT's discretion. :evil: :evil: :evil:[/quote]

Da li se ta dobrohotnost drzave (0% PDV+carina) odnose i na europske i na americke posiljke?

Sto se poste tice: to znaci da ti [i]za isti paket[/i] mogu zaracunati 0 Kn, X Kn po nekoj njihovoj tarifi i X+Y Kn po toj istoj tarifi + namet na postarevu zivcanu zenu to jutro? I to sve drzava tolerira jer je HP njihov omiljeni monopol?

OK, recimo da shvacam gdje zivimo, koliko si morao izdvojit za najtezi paket koji si dobio kad se posta odlucila omastiti na tebi, a postareva zena nije imala los dan? (Dve knjizurine u tvrdom uvezu bas i nisu lightweigt DVD-ovi...)

[quote="vsego"]Vise ne idu sve posiljke tamo kraj Kolodvora; neki dijelovi grada sada imaju svoje lokalne centre. :|[/quote]

Vidis, nisam to znao... koji bi to kvartovi bili?

[quote="vsego"]Generalno [b]je[/b] skuplji, ali zna biti i jeftinijih stvari. :) Inace, moja iskustva su s americkim, britanskim i njemackim, uz narudzbe na nekoliko adresa u HR, te jednom uz placanje iz HR Britancima s dostavom u Njemacku (ali to nije bio Amazon). 8)[/quote]

Onda te kao pravog Amazon-vuka mogu pitat jesi li primijetio pravilnost u tome sto je kod koga jeftinije?
vsego (napisa):
Iskljucivo standardnu; ako ne stigne za 7 dana, pocinjem brinuti. Confused

Zvuci izvrsno Very Happy Budem li slucajno isprobao ekspress isporuku (sto je vjerovatno 5 bacenih $), postam ovdje osjeti li se ubrzanje.

vsego (napisa):
DVDovi su znali doci u ostecenoj (nagnjecenoj) kutiji, ali to se vec dugo nije dogadjalo (meni). Very Happy

Pretpostavimo da si se strasno razljutio zbog tih kutija, bi li mogao (makar i teoretski) ista uciniti?

vsego (napisa):
Najbolnija tocka: Drzava ne naplacuje (ako nosis DVD/knjigu preko granice, PDV+carina je 0%), ali ostavlja Posti da sama odere koliko zeli [ Shocked ] i ona to - barem kad su DVDovi u igri - radi temeljito. Evil or Very Mad Zvao sam carinu i stvarno je tako - at HPT's discretion. Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Da li se ta dobrohotnost drzave (0% PDV+carina) odnose i na europske i na americke posiljke?

Sto se poste tice: to znaci da ti za isti paket mogu zaracunati 0 Kn, X Kn po nekoj njihovoj tarifi i X+Y Kn po toj istoj tarifi + namet na postarevu zivcanu zenu to jutro? I to sve drzava tolerira jer je HP njihov omiljeni monopol?

OK, recimo da shvacam gdje zivimo, koliko si morao izdvojit za najtezi paket koji si dobio kad se posta odlucila omastiti na tebi, a postareva zena nije imala los dan? (Dve knjizurine u tvrdom uvezu bas i nisu lightweigt DVD-ovi...)

vsego (napisa):
Vise ne idu sve posiljke tamo kraj Kolodvora; neki dijelovi grada sada imaju svoje lokalne centre. Neutral

vsego (napisa):
Generalno je skuplji, ali zna biti i jeftinijih stvari. Smile Inace, moja iskustva su s americkim, britanskim i njemackim, uz narudzbe na nekoliko adresa u HR, te jednom uz placanje iz HR Britancima s dostavom u Njemacku (ali to nije bio Amazon). Cool

Onda te kao pravog Amazon-vuka mogu pitat jesi li primijetio pravilnost u tome sto je kod koga jeftinije?

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 8:05 sri, 16. 8. 2006    Naslov: Re: Amazon Citirajte i odgovorite

[quote="venovako"][quote="vsego"]DVDovi su znali doci u ostecenoj (nagnjecenoj) kutiji, ali to se vec dugo nije dogadjalo (meni). :D[/quote]
Pretpostavimo da si se strasno razljutio zbog tih kutija, bi li mogao (makar i teoretski) ista uciniti?[/quote]

Izderati se na tetu na salteru koja nije nista kriva i/ili rezati vlastite zile. :(

Osim toga, mozes ne preuzeti paket, no i sam si vidio kako ide povrat novca. :?

[quote="venovako"]Da li se ta dobrohotnost drzave (0% PDV+carina) odnose i na europske i na americke posiljke?[/quote]

IIRC da; mislim da cak vrijedi za sve (i Tadzikistan :P). Probaj se snaci [url=http://www.carina.hr/ActInternet/MainFrame/AplMainFrame.aspx]ovdje[/url]. ;)

[quote="venovako"]Sto se poste tice: to znaci da ti [i]za isti paket[/i] mogu zaracunati 0 Kn, X Kn po nekoj njihovoj tarifi i X+Y Kn po toj istoj tarifi + namet na postarevu zivcanu zenu to jutro? I to sve drzava tolerira jer je HP njihov omiljeni monopol?[/quote]

Dapace, tako nesto ce ti reci teta na telefonu kad nazoves Carinu. :grrr: Eh, i dobro provjeri da se ono sto ti postar zeli naplatiti ne razlikuje (previse) od onoga sto njemu pise u biljeznici i tebi na potvrdi. :shock: Mene su cak uvjeravali da je normalno da platim 10ak kn vise nego sto igdje pise. :nuts2: Na kraju sam popustio jer je "zapisani" dio bio 150kn (sami DVDovi su vrijedili oko 170kn :shock:), pa mi 10kn nije igralo ulogu za svadjanje. :roll:

Iskustva ljudi pokazuju da je dobro naruciti ne u Zagreb nego u neku zabit (frend narucuje na roditelje u Zaboku) jer tamo cesce ne naplacuju. :roll:

[quote="venovako"]OK, recimo da shvacam gdje zivimo, koliko si morao izdvojit za najtezi paket koji si dobio kad se posta odlucila omastiti na tebi, a postareva zena nije imala los dan? (Dve knjizurine u tvrdom uvezu bas i nisu lightweigt DVD-ovi...)[/quote]

Puno cesce narucujem DVDove. :) Recimo ovako: ako nadjes DVD na popustu za 60-70kn, posta ce ti od'rati jos toliko. :evil:

[quote="venovako"][quote="vsego"]Vise ne idu sve posiljke tamo kraj Kolodvora; neki dijelovi grada sada imaju svoje lokalne centre. :|[/quote]
Vidis, nisam to znao... koji bi to kvartovi bili?[/quote]

Mozda to mozes saznati [url=http://www.posta.hr/main.aspx?id=148]ovdje[/url]; not sure da li je to ono "sa/bez dostavnog podrucja". :neznam: Nazoves ih i pitas. 8) AFAIK, vecina ljudi u tim kvartovima je dobila nekakvu obavijest, ali moguce i da grijesim. :?

Najlakse ti je provjeriti sto ti pise na potvrdi. ;)

[quote="venovako"]Onda te kao pravog Amazon-vuka mogu pitat jesi li primijetio pravilnost u tome sto je kod koga jeftinije?[/quote]

Ne. :( IMO, bolje je drzati se americkog, jer je gotovo uvijek jeftiniji, a u "gold box" cesto stavljaju stvari [i]nekako[/i] povezane s onim sto si vec kupovao, pa ti se moze posreciti (zat je zgodno biti uvijek kod istog). 8) Za skuplje knjige, mozes ustediti i nekoliko dolara. :)

Apart from that, prati akcije, a nije naodmet i zaGooglati za druge prodavace (npr. [url=http://www.oup.co.uk/]Oxford University Press[/url]). 8) Mnogi primaju (cak i nase) kreditne kartice, mada - za HR - cesto uz uvjet da dostava mora ici na adresu vlasnika kartice. :D

Sretno! :)
venovako (napisa):
vsego (napisa):

Izderati se na tetu na salteru koja nije nista kriva i/ili rezati vlastite zile. Sad

Osim toga, mozes ne preuzeti paket, no i sam si vidio kako ide povrat novca. Confused

venovako (napisa):

IIRC da; mislim da cak vrijedi za sve (i Tadzikistan Razz). Probaj se snaci ovdje. Wink

venovako (napisa):
Sto se poste tice: to znaci da ti za isti paket mogu zaracunati 0 Kn, X Kn po nekoj njihovoj tarifi i X+Y Kn po toj istoj tarifi + namet na postarevu zivcanu zenu to jutro? I to sve drzava tolerira jer je HP njihov omiljeni monopol?

Dapace, tako nesto ce ti reci teta na telefonu kad nazoves Carinu. Grrrrr.... Eh, i dobro provjeri da se ono sto ti postar zeli naplatiti ne razlikuje (previse) od onoga sto njemu pise u biljeznici i tebi na potvrdi. Shocked Mene su cak uvjeravali da je normalno da platim 10ak kn vise nego sto igdje pise. Nuts Na kraju sam popustio jer je "zapisani" dio bio 150kn (sami DVDovi su vrijedili oko 170kn Shocked), pa mi 10kn nije igralo ulogu za svadjanje. Rolling Eyes

Iskustva ljudi pokazuju da je dobro naruciti ne u Zagreb nego u neku zabit (frend narucuje na roditelje u Zaboku) jer tamo cesce ne naplacuju. Rolling Eyes

venovako (napisa):

Puno cesce narucujem DVDove. Smile Recimo ovako: ako nadjes DVD na popustu za 60-70kn, posta ce ti od'rati jos toliko. Evil or Very Mad

venovako (napisa):
vsego (napisa):

Mozda to mozes saznati ovdje; not sure da li je to ono "sa/bez dostavnog podrucja". Ja to stvarno ne znam Nazoves ih i pitas. Cool AFAIK, vecina ljudi u tim kvartovima je dobila nekakvu obavijest, ali moguce i da grijesim. Confused

Najlakse ti je provjeriti sto ti pise na potvrdi. Wink

venovako (napisa):

Ne. Sad IMO, bolje je drzati se americkog, jer je gotovo uvijek jeftiniji, a u "gold box" cesto stavljaju stvari nekako povezane s onim sto si vec kupovao, pa ti se moze posreciti (zat je zgodno biti uvijek kod istog). Cool Za skuplje knjige, mozes ustediti i nekoliko dolara. Smile

Apart from that, prati akcije, a nije naodmet i zaGooglati za druge prodavace (npr. Oxford University Press). Cool Mnogi primaju (cak i nase) kreditne kartice, mada - za HR - cesto uz uvjet da dostava mora ici na adresu vlasnika kartice. Very Happy

Sretno! Smile

[Vrh]
venovako
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

56 = 65 - 9

PostPostano: 9:22 sri, 16. 8. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zbilja ne znam tko je tu lud... :? nazvao sam tetu u Posti koji radi na medjunarodnom prometu. Bila je iznimno ljubazna i uvjeravala me da Posta uzme nekih 10-ak Kn za dostavu posiljke -- mozda je to bas tih 10-ak Kn extra koje su ti naplatili :wink: -- a sve ostalo sto tereti posiljku zasluga je Carine. Klasicna taktika: blame someone else.

Onda sam pogledao na onoj (nimalo intuitivnoj) carinskoj aplikaciji kako stoje stvari (za znatizeljne: tarifni broj 4901) i doista, vrijedi nulta stopa carine [b]ali[/b] su zaracunali PDV :roll:

Pokusaj telefoniranja u Carinu zavrsio je, kao kod vecine drzavnih institucija, otuznim tuljenjem u slusalici :evil:

Sad mi preostaje samo da pitam speditera s kojim mi tata posluje, ili, jos bolje, ne trosim zivce i platim harac ma koliki da je...

E, da, nemam niti jednu prikladnu zabit tako blizu Zagreba :(
Zbilja ne znam tko je tu lud... Confused nazvao sam tetu u Posti koji radi na medjunarodnom prometu. Bila je iznimno ljubazna i uvjeravala me da Posta uzme nekih 10-ak Kn za dostavu posiljke – mozda je to bas tih 10-ak Kn extra koje su ti naplatili Wink – a sve ostalo sto tereti posiljku zasluga je Carine. Klasicna taktika: blame someone else.

Onda sam pogledao na onoj (nimalo intuitivnoj) carinskoj aplikaciji kako stoje stvari (za znatizeljne: tarifni broj 4901) i doista, vrijedi nulta stopa carine ali su zaracunali PDV Rolling Eyes

Pokusaj telefoniranja u Carinu zavrsio je, kao kod vecine drzavnih institucija, otuznim tuljenjem u slusalici Evil or Very Mad

Sad mi preostaje samo da pitam speditera s kojim mi tata posluje, ili, jos bolje, ne trosim zivce i platim harac ma koliki da je...

E, da, nemam niti jednu prikladnu zabit tako blizu Zagreba Sad

[Vrh]
nenad
Moderator
Moderator

92 = 106 - 14

PostPostano: 14:06 sri, 16. 8. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Na knjige za OSOBNE POTREBE ne bi se trebala plaćati ni carina ni PDV,
i sve bi to trebalo glatko proći.

Zapravo, posljednjih godina mi na KUĆNU ADRESU uredno stižu knjige
(po desetak u paketu!) bez carine. Baš sam u ponedjeljak skupio dva takva paketa -
k tome su na moj zahtjev (web stranica, i ostavio sam poruku) produljili rok
za podizanje!

Knjige poslane na uredsku adresu čas prođu, a čas ne (veći paketi).
To znači odlazak na carinu, davanje izjave da su to knjige, plaćanje
troškova carinjenja (N.B. carine nema ! :-), i preuzimanje knjiga.

Za ostale stvari - najbolje slati nekome vani, pa da donese :-)

Pozdrav
- Nenad
Na knjige za OSOBNE POTREBE ne bi se trebala plaćati ni carina ni PDV,
i sve bi to trebalo glatko proći.

Zapravo, posljednjih godina mi na KUĆNU ADRESU uredno stižu knjige
(po desetak u paketu!) bez carine. Baš sam u ponedjeljak skupio dva takva paketa -
k tome su na moj zahtjev (web stranica, i ostavio sam poruku) produljili rok
za podizanje!

Knjige poslane na uredsku adresu čas prođu, a čas ne (veći paketi).
To znači odlazak na carinu, davanje izjave da su to knjige, plaćanje
troškova carinjenja (N.B. carine nema ! Smile, i preuzimanje knjiga.

Za ostale stvari - najbolje slati nekome vani, pa da donese Smile

Pozdrav
- Nenad

Zadnja promjena: nenad; 18:29 pet, 15. 9. 2006; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 14:28 sri, 16. 8. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kao sto rekoh, moja su iskustva [b]pretezito s DVDovima[/b] za koje - [b]formalno[/b] - takodjer ne bi smjelo biti carine. :|
Kao sto rekoh, moja su iskustva pretezito s DVDovima za koje - formalno - takodjer ne bi smjelo biti carine. Neutral

[Vrh]
venovako
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

56 = 65 - 9

PostPostano: 15:42 sri, 16. 8. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

@{nenad,vsego}: Zahvaljujem na detaljnim odgovorima!

Carina na knjige je 0%, ona se definitivno ne bi trebala placati. Ono sto je sporno i sto se, prema iskustvima kolega, naplacuje kad se Carini svidi jest PDV. Tocnije, ne vidim sto bi drugo moglo biti, kad se Posta kune da oni uzimaju samo neku sicu. Lijepo je cuti da se to oporezovanje sve manje prakticira.

UPDATE:

Evo mog iskustva s narudzbom od americkog Amazona.

Narucio sam raspolozivu knjigu 18.08., uz standardnu dostavu. Poslali su je 20.08., a na vrata mi je stigla danas, 29.08. uz [b]0[/b] Kn extra pristojbi.
@{nenad,vsego}: Zahvaljujem na detaljnim odgovorima!

Carina na knjige je 0%, ona se definitivno ne bi trebala placati. Ono sto je sporno i sto se, prema iskustvima kolega, naplacuje kad se Carini svidi jest PDV. Tocnije, ne vidim sto bi drugo moglo biti, kad se Posta kune da oni uzimaju samo neku sicu. Lijepo je cuti da se to oporezovanje sve manje prakticira.

UPDATE:

Evo mog iskustva s narudzbom od americkog Amazona.

Narucio sam raspolozivu knjigu 18.08., uz standardnu dostavu. Poslali su je 20.08., a na vrata mi je stigla danas, 29.08. uz 0 Kn extra pristojbi.

[Vrh]
D4rk0
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-7 = 34 - 41
Lokacija: Nitko ne zna... Ziher mi je dobro di god da jesam ;)

PostPostano: 18:52 čet, 14. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Meni je stiglo uvijek sve ok :)
Meni je stiglo uvijek sve ok Smile

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 20:34 čet, 14. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Neki dan mi stiglo nekoliko DVDova. :) Ovaj put sam narucio na drugu adresu (druga posta) i nisam platio ni lipu. :veselje:
Neki dan mi stiglo nekoliko DVDova. Smile Ovaj put sam narucio na drugu adresu (druga posta) i nisam platio ni lipu. Veseljeeeee!

[Vrh]
punio4
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 8

PostPostano: 21:01 sri, 21. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Eto ispričavam se na thread ressurectionu, no fino izletilo na google searchu :)
Uglavnom. Da li se onda na kraju plaća kakva carina/dostava, ili onoliko koliko ti skinu sa kartice je sve?
Naime, također bih htio kupiti par knjiga koje nisu dostupne u algoritmu, neg samo prek amazon.com.
Također, dal se može plaćanje obavit sa karticom iz onog PBZ-ovog "Student Start Paketa"?
Eto ispričavam se na thread ressurectionu, no fino izletilo na google searchu Smile
Uglavnom. Da li se onda na kraju plaća kakva carina/dostava, ili onoliko koliko ti skinu sa kartice je sve?
Naime, također bih htio kupiti par knjiga koje nisu dostupne u algoritmu, neg samo prek amazon.com.
Također, dal se može plaćanje obavit sa karticom iz onog PBZ-ovog "Student Start Paketa"?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 21:24 sri, 21. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

I dalje solidno stihijski i ovisno o tvojoj lokalnoj posti [ :crazyeyes: ], ali na manje svote (recimo, do 500kn) imas solidne sanse da ne platis. :) Ipak, preporucam prvo probati sa sto sitnijom narudzbom, cisto da "ošacaš" svoj postanski ured. ;)
I dalje solidno stihijski i ovisno o tvojoj lokalnoj posti [ #Crazy ], ali na manje svote (recimo, do 500kn) imas solidne sanse da ne platis. Smile Ipak, preporucam prvo probati sa sto sitnijom narudzbom, cisto da "ošacaš" svoj postanski ured. Wink

[Vrh]
Melkor
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
140 = 152 - 12

PostPostano: 23:12 sri, 21. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="punio4"]Također, dal se može plaćanje obavit sa karticom iz onog PBZ-ovog "Student Start Paketa"?[/quote]
Mislim da sam na jednoj reklami u tramvaju za taj studentski paket pročitao da je kreditna iz tog paketa "for use in Croatia only". Moguće da sam to samo sanjao, ali prilično sam siguran da sam ipak tako pročitao. :?

Nedavno sam dobio pošiljku s američkog Amazona koja je bila poprilično skuplja od 500 kn. Velik paket s hrpetinom knjiga. Ništa dodatno mi nije bilo naplaćeno.

Inače, iskustva s američkim Amazonom su mi ok. Pošiljke stižu prilično brzo, rekord je bio 8 dana. Cijene su obično znatno (primjerice, duplo) manje nego u Algoritmu, čak i za knjige koje ovi već imaju na polici. Jedini problem je što knjige nekad znaju biti oštećene prilikom transporta. :(
punio4 (napisa):

Mislim da sam na jednoj reklami u tramvaju za taj studentski paket pročitao da je kreditna iz tog paketa "for use in Croatia only". Moguće da sam to samo sanjao, ali prilično sam siguran da sam ipak tako pročitao. Confused

Nedavno sam dobio pošiljku s američkog Amazona koja je bila poprilično skuplja od 500 kn. Velik paket s hrpetinom knjiga. Ništa dodatno mi nije bilo naplaćeno.

Inače, iskustva s američkim Amazonom su mi ok. Pošiljke stižu prilično brzo, rekord je bio 8 dana. Cijene su obično znatno (primjerice, duplo) manje nego u Algoritmu, čak i za knjige koje ovi već imaju na polici. Jedini problem je što knjige nekad znaju biti oštećene prilikom transporta. Sad

punio4
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 8

PostPostano: 12:14 sub, 24. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Yup, nazvao sam ih... "Croatia only". Bla. :(
Yup, nazvao sam ih... "Croatia only". Bla. Sad

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum