Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Potprostori (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
djintau
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 11:18 ned, 28. 10. 2007    Naslov: Potprostori Citirajte i odgovorite

Bio bih jako zahvalan ako mi netko pomogne rijesiti sljedece zadatke ili barem da mi neki hint da

a)neka su U1 i U2 potprostori vektorskog prostora V i vrijedi U1 U U2 = V. Pokazite da onda vrijedi U1=V ili U2=V.

b)pokazite da za K-vektorske prostore U,V vrijedi: V prijesjek U i V+U={v+u l v element V, u element U} su vektorski prostori.

c)Promatramo K^3 kao K vektorski prostor i neka je alfa element K. Pokazite da je U(od alfa)={(x1,x2,x3) l x1+x2+x3=alfa} potprostor tocno onda kad je alfa=0

Unaprijed hvala[/code]
Bio bih jako zahvalan ako mi netko pomogne rijesiti sljedece zadatke ili barem da mi neki hint da

a)neka su U1 i U2 potprostori vektorskog prostora V i vrijedi U1 U U2 = V. Pokazite da onda vrijedi U1=V ili U2=V.

b)pokazite da za K-vektorske prostore U,V vrijedi: V prijesjek U i V+U={v+u l v element V, u element U} su vektorski prostori.

c)Promatramo K^3 kao K vektorski prostor i neka je alfa element K. Pokazite da je U(od alfa)={(x1,x2,x3) l x1+x2+x3=alfa} potprostor tocno onda kad je alfa=0

Unaprijed hvala[/code]

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
188 = 301 - 113

PostPostano: 11:38 ned, 28. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

U b uzmeš neki vektor iz tog potprostora i dokazuješ one axiome vekt prostora koristeći činjenice da su U i V vekt prostori

Ne kužim ovaj pod c...

A jel u a fali da im je presjek netrivijalan ili tak nešto?
U b uzmeš neki vektor iz tog potprostora i dokazuješ one axiome vekt prostora koristeći činjenice da su U i V vekt prostori

Ne kužim ovaj pod c...

A jel u a fali da im je presjek netrivijalan ili tak nešto?

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
djintau
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 12:06 ned, 28. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

ne, ne fali nista, ali hvala ti na odgovoru, ako se jos nesto sjetis amo napisi
ne, ne fali nista, ali hvala ti na odgovoru, ako se jos nesto sjetis amo napisi

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 12:11 ned, 28. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Meni se čini da fali...al dobro...jer ak im je presjek trivijalan onda jedan prostor može bit U1 a drugi njegov ortogonalni komplement (recimo)...pa onda njih 2 u uniji daju V a nijedan nije V. Ili se varam? Davno je bila Lin1...

A daj malo pojasni kaj se traži u c? Bez kratica...
Meni se čini da fali...al dobro...jer ak im je presjek trivijalan onda jedan prostor može bit U1 a drugi njegov ortogonalni komplement (recimo)...pa onda njih 2 u uniji daju V a nijedan nije V. Ili se varam? Davno je bila Lin1...

A daj malo pojasni kaj se traži u c? Bez kratica...

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 12:17 ned, 28. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pod a) uzmi u1 iz U1 i u2 iz U2, pa gledaj u=u1+u2. Taj je, ocito, iz U1 U U2 (jer je to =V, sto je prostor), pa provjeri "sto ako je u iz U1 (ispast ce da je i u2 iz U1), a sto ako je u iz U2 (ispast ce da je i u1 iz U2)?" :| Drugim rijecima, ako je U1 U U2 prostor, onda je jedan od ta dva skupa podskup onog drugog, pa je tvrdnja ocita. 8)

Pod c) ides klasicnim kriterijem kad je nesto podskup (ako su x,y iz U(alfa) i a,b iz K, treba biti i ax+by iz U(alfa)). :) Ocito, a*(x1+x2+x3)+b*(y1+y2+y3)=alfa*(a+b), sto je za proizvoljne a i b jednako alfa samo ako je alfa=0. :) Ostaje jos pokazati da je za taj alfa skup U(alfa) stvarno potprostor, sto je lako. 8)

@Luuka: [b]Suma, a ne unija[/b] prostora i ortogonalnog komplementa daje cijeli prostor. ;)
Pod a) uzmi u1 iz U1 i u2 iz U2, pa gledaj u=u1+u2. Taj je, ocito, iz U1 U U2 (jer je to =V, sto je prostor), pa provjeri "sto ako je u iz U1 (ispast ce da je i u2 iz U1), a sto ako je u iz U2 (ispast ce da je i u1 iz U2)?" Neutral Drugim rijecima, ako je U1 U U2 prostor, onda je jedan od ta dva skupa podskup onog drugog, pa je tvrdnja ocita. Cool

Pod c) ides klasicnim kriterijem kad je nesto podskup (ako su x,y iz U(alfa) i a,b iz K, treba biti i ax+by iz U(alfa)). Smile Ocito, a*(x1+x2+x3)+b*(y1+y2+y3)=alfa*(a+b), sto je za proizvoljne a i b jednako alfa samo ako je alfa=0. Smile Ostaje jos pokazati da je za taj alfa skup U(alfa) stvarno potprostor, sto je lako. Cool

@Luuka: Suma, a ne unija prostora i ortogonalnog komplementa daje cijeli prostor. Wink

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 12:29 ned, 28. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]@Luuka: [b]Suma, a ne unija[/b] prostora i ortogonalnog komplementa daje cijeli prostor. ;)[/quote]

:oops: :oops: :oops:
vsego (napisa):
@Luuka: Suma, a ne unija prostora i ortogonalnog komplementa daje cijeli prostor. Wink

Embarassed Embarassed Embarassed

djintau
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 16:15 ned, 28. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne razumijem ovu konstatciju a*(x1+x2+x3)+b*(y1+y2+y3)=alfa*(a+b). Od kuda to znamo?
Ne razumijem ovu konstatciju a*(x1+x2+x3)+b*(y1+y2+y3)=alfa*(a+b). Od kuda to znamo?

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 16:31 ned, 28. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Uzmeš prizvoljne x=(x1,x2,x3) i y=(y1,y2,y3) iz U(alfa) pa ti i ax+by (a i b prizv skalari) treba biti iz U(alfa) jer je U(alfa) vekt prostor.

Pa onda raspišeš:
a(x1+x2+x3)+b(y1+y2+y3)=alfa

prva zagrada je alfa jer je x iz U8alfa), isto tako i druga pa se dobije
(a+b)alfa=alfa iz čeg slijedi da je alfa=0 jer su a i b proizvoljni skalari
Uzmeš prizvoljne x=(x1,x2,x3) i y=(y1,y2,y3) iz U(alfa) pa ti i ax+by (a i b prizv skalari) treba biti iz U(alfa) jer je U(alfa) vekt prostor.

Pa onda raspišeš:
a(x1+x2+x3)+b(y1+y2+y3)=alfa

prva zagrada je alfa jer je x iz U8alfa), isto tako i druga pa se dobije
(a+b)alfa=alfa iz čeg slijedi da je alfa=0 jer su a i b proizvoljni skalari

anam
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-30 = 8 - 38

PostPostano: 20:54 pon, 29. 10. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Iz koje grupe si ti? mi ove potprostore uopće još nismo spomenuli, zapravo nismo spomenuli mnogo toga što vidim da je bilo u prošlim kolokvijima :?:
Iz koje grupe si ti? mi ove potprostore uopće još nismo spomenuli, zapravo nismo spomenuli mnogo toga što vidim da je bilo u prošlim kolokvijima Question

[Vrh]
mocibob
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 20:48 uto, 27. 11. 2007    Naslov: zadatak.. Citirajte i odgovorite

molila bih nekog da mi objasni kako odrediti bazu za npr. LpresjekM... L i M su potprostori prostora R4. Baza za L={(1,1,0,1),(0,1,1,2),(1,1,1,1)} I baza za M={(0,1,1,1), (0,4,5,7)}...
molila bih nekog da mi objasni kako odrediti bazu za npr. LpresjekM... L i M su potprostori prostora R4. Baza za L={(1,1,0,1),(0,1,1,2),(1,1,1,1)} I baza za M={(0,1,1,1), (0,4,5,7)}...

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 23:01 uto, 27. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Vidi [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=89454#89454]ovdje[/url] ;)
Vidi ovdje Wink

mocibob
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 0:16 sri, 28. 11. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala,,, :wink:
hvala,,, Wink

[Vrh]
Gost

PostPostano: 8:30 sri, 28. 11. 2007    Naslov: Re: Potprostori Citirajte i odgovorite

kako bi mi tocno trebali rijesiti zadatak pod b) ? jel dovoljno reci samo da se lambda v + u moze prikazati kao lin komb. vektora iz U i V pa to onda mora biti u sumi ili treba provjeravati i ostala svojstva ?
kako bi mi tocno trebali rijesiti zadatak pod b) ? jel dovoljno reci samo da se lambda v + u moze prikazati kao lin komb. vektora iz U i V pa to onda mora biti u sumi ili treba provjeravati i ostala svojstva ?

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum