Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Konstrukcija bijekcije iz IN u Q
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
The Lord of Murder
Gost

PostPostano: 9:11 pet, 28. 11. 2003    Naslov: Konstrukcija bijekcije iz IN u Q Citirajte i odgovorite

Nedavno smo radili ekvipotentnost skupova.
Može li mi netko konstruirati bijekciju iz skupa prirodnih brojeva u skup racionalnih i cijelih brojeva?
Možete li mi malo rasvijetliti te stvari...mislim,ta bijekcija koju mi zahtjevamo da je ostvariva između dva skupa nam je zapravo alat kojim ćemo osigurati da u oba skupa imamo jednak broj elemenata?
Hvala!

I onda na kraju:
Ne mogu reći da me nije zbunila rečenica profesora Šikića:BESKONAČNA PREBROJIVOST?
Ono,skup prirodnih brojeva je prebrojiv,ali smo prelijeni( :lol: ) da brojimo,dajte me prosvijetlite :wink:
greetZ
Može li mi netko konstruirati bijekciju iz skupa prirodnih brojeva u skup racionalnih i cijelih brojeva?
Možete li mi malo rasvijetliti te stvari...mislim,ta bijekcija koju mi zahtjevamo da je ostvariva između dva skupa nam je zapravo alat kojim ćemo osigurati da u oba skupa imamo jednak broj elemenata?
Hvala!

I onda na kraju:
Ne mogu reći da me nije zbunila rečenica profesora Šikića:BESKONAČNA PREBROJIVOST?
Ono,skup prirodnih brojeva je prebrojiv,ali smo prelijeni( Laughing ) da brojimo,dajte me prosvijetlite Wink
greetZ

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
854 = 1068 - 214

PostPostano: 11:56 pet, 28. 11. 2003    Naslov: Re: Konstrukcija bijekcije iz IN u Q Citirajte i odgovorite

[quote="The Lord of Murder"]Nedavno smo radili ekvipotentnost skupova.
Može li mi netko konstruirati bijekciju iz skupa prirodnih brojeva u skup racionalnih i cijelih brojeva?[/quote]

Za Z (cijeli brojevi):

f(2n)=n
f(2n+1)=-n

Tj. parne brojeve podijelis sa dva, a neparnima oduzmes 1, podijelis sa 2 i stavis negativni predznak. :) Ocito ces tako "pokupiti" sve cijele brojeve i to tocno jednom svakog. 8) Za kucni uradak (alias [i]domacu zadacu[/i] ;)) mozes pokusati dokazati da je f(n) bijekcija. :)

Za Q cemo opisno. Raspises Q+ (strogo pozitivni racionalni brojevi) na slijedeci nacin:

[code:1]1/1 1/2 1/3 1/4 ...
2/1 2/2 2/3 2/4 ...
3/1 3/2 3/3 3/4 ...
...[/code:1]

Tj, na mjestu (i,j) se nalazi razlomak i/j. Ocito ces pokupiti sve moguce razlomke, i to cak i vise puta (npr. i/j, 2i/2j,... ki/kj,...). Sada pridruzujes:

[code:1] 1->1/1
2->1/2, 3->2/1,
4->1/3, 5->2/2, 6->3/1,
7->1/4, 8->2/3, 9->3/2, 10->4/1,
11->1/5,12->2/4,...[/code:1]

Dakle, pridruzujes "po redu", po pomocnim "dijagonalama". Opet je solidno ocito da ces "pokupiti" cijelu tablicu, no ovaj put to nije bijekcija (npr. 2 se preslikava u 1/2 isto kao i 12). No, funkcija je surjekcija (jer "pokupi" sve).

To znaci da Q ima "manje ili jednako" elemenata kao N. Stavljam navodnike jer tu ipak usporedjujemo beskonacnosti, a ne obicne brojeve i to treba imati na umu.

Obratno, ako svakom pozitivnom razlomku m/n pridruzis [m/n+1] (najvece cijelo od m/n+1) "pokupit" ces sve prirodne brojeve. Dakle, g(q)=[q] (g: Q->N) je surjekcija sa Q na N. To znaci da N ima "manje ili jednako" elemenata kao Q. 8)

Zakljucak: ti skupovi su ekvipotentni. 8)

Prosirenje sa Q+ na cijeli Q ide slicno kao sa N na Z, pa onda imas bijekcije N->Q+->Q. Kompozicija bijekcija je bijekcija, pa imas i bijekciju N->Q. 8)

Jasno, dosta su surjekcije u oba smjera ili injekcije u oba smjera (ali ne mijesano!). Ovo o "manje ili vise elemenata" je samo objasnjenje sto ti pojmovi konkretno znace... 8)

[quote="The Lord of Murder"]Možete li mi malo rasvijetliti te stvari...mislim,ta bijekcija koju mi zahtjevamo da je ostvariva između dva skupa nam je zapravo alat kojim ćemo osigurati da u oba skupa imamo jednak broj elemenata?[/quote]

Recimo. Dakle, ako je dana bijekcija f:X->Y, to znaci:[list=1][*]x<>y => f(x)<>f(y) (injekcija) :arrow: Y (ocito) ima barem onoliko elemenata kao X (jer da ima manje, onda bi bar dva elementa iz X morali biti preslikani u isti element iz Y)
[*] za svaki y iz Y postoji x takav da je f(x)=y (surjekcija) :arrow: Drugim rijecima, svaki element iz Y ima svog "prijatelja" u X, tj. elemenata u X ima barem onoliko koliko elemenata u Y (jer se ni jedan x ne moze preslikati u vise y-ova) 8)[/list:o]
Bijekcije se jos zovu "1-1 preslikavanje"... Nadam se da je sad jasnije zasto... :)

[quote="The Lord of Murder"]Ne mogu reći da me nije zbunila rečenica profesora Šikića:BESKONAČNA PREBROJIVOST?
Ono,skup prirodnih brojeva je prebrojiv,ali smo prelijeni( :lol: ) da brojimo,dajte me prosvijetlite :wink:[/quote]

Da, to je malo zbunjujuci pojam. Nije rijec o tome da ih sve prebrojis, nego da li postoji raspored (uredjaj) tih brojeva takav da mozes brojati do svakog od njih. 8)

Konkretno, ako ti ja kazem neki prirodni broj n, ti mozes brojati od 1 to n. 8) Slicno je sa rac. brojevima, ako ih nekako poredas (recimo, kao u gornjoj bijekciji). Jasno, uobicajeni uredjaj kod racionalnih brojeva nije dobar (jer izmedju svaka dva imas beskonacno mnogo drugih). :|

No, nema nacina da poredas SVE realne brojeve tako da mozes brojati do svakog od njih... :?

Nadam se da je sada donekle jasnije... 8)

P.S. Bas bi se mogao i registrirati... 8) ;)
The Lord of Murder (napisa):

Za Z (cijeli brojevi):

f(2n)=n
f(2n+1)=-n

Tj. parne brojeve podijelis sa dva, a neparnima oduzmes 1, podijelis sa 2 i stavis negativni predznak. Smile Ocito ces tako "pokupiti" sve cijele brojeve i to tocno jednom svakog. Cool Za kucni uradak (alias domacu zadacu Wink) mozes pokusati dokazati da je f(n) bijekcija. Smile

Za Q cemo opisno. Raspises Q+ (strogo pozitivni racionalni brojevi) na slijedeci nacin:

Kod:
1/1 1/2 1/3 1/4 ...
2/1 2/2 2/3 2/4 ...
3/1 3/2 3/3 3/4 ...
...

Tj, na mjestu (i,j) se nalazi razlomak i/j. Ocito ces pokupiti sve moguce razlomke, i to cak i vise puta (npr. i/j, 2i/2j,... ki/kj,...). Sada pridruzujes:

Kod:
   1->1/1
   2->1/2,  3->2/1,
   4->1/3,  5->2/2,  6->3/1,
   7->1/4,  8->2/3,  9->3/2,  10->4/1,
 11->1/5,12->2/4,...

Dakle, pridruzujes "po redu", po pomocnim "dijagonalama". Opet je solidno ocito da ces "pokupiti" cijelu tablicu, no ovaj put to nije bijekcija (npr. 2 se preslikava u 1/2 isto kao i 12). No, funkcija je surjekcija (jer "pokupi" sve).

To znaci da Q ima "manje ili jednako" elemenata kao N. Stavljam navodnike jer tu ipak usporedjujemo beskonacnosti, a ne obicne brojeve i to treba imati na umu.

Obratno, ako svakom pozitivnom razlomku m/n pridruzis [m/n+1] (najvece cijelo od m/n+1) "pokupit" ces sve prirodne brojeve. Dakle, g(q)=[q] (g: Q→N) je surjekcija sa Q na N. To znaci da N ima "manje ili jednako" elemenata kao Q. Cool

Zakljucak: ti skupovi su ekvipotentni. Cool

Prosirenje sa Q+ na cijeli Q ide slicno kao sa N na Z, pa onda imas bijekcije N→Q+→Q. Kompozicija bijekcija je bijekcija, pa imas i bijekciju N→Q. Cool

Jasno, dosta su surjekcije u oba smjera ili injekcije u oba smjera (ali ne mijesano!). Ovo o "manje ili vise elemenata" je samo objasnjenje sto ti pojmovi konkretno znace... Cool

Recimo. Dakle, ako je dana bijekcija f:X→Y, to znaci:
  1. x<>y ⇒ f(x)<>f(y) (injekcija) Arrow Y (ocito) ima barem onoliko elemenata kao X (jer da ima manje, onda bi bar dva elementa iz X morali biti preslikani u isti element iz Y)
  2. za svaki y iz Y postoji x takav da je f(x)=y (surjekcija) Arrow Drugim rijecima, svaki element iz Y ima svog "prijatelja" u X, tj. elemenata u X ima barem onoliko koliko elemenata u Y (jer se ni jedan x ne moze preslikati u vise y-ova) Cool

Bijekcije se jos zovu "1-1 preslikavanje"... Nadam se da je sad jasnije zasto... Smile

Ono,skup prirodnih brojeva je prebrojiv,ali smo prelijeni( Laughing ) da brojimo,dajte me prosvijetlite Wink

Da, to je malo zbunjujuci pojam. Nije rijec o tome da ih sve prebrojis, nego da li postoji raspored (uredjaj) tih brojeva takav da mozes brojati do svakog od njih. Cool

Konkretno, ako ti ja kazem neki prirodni broj n, ti mozes brojati od 1 to n. Cool Slicno je sa rac. brojevima, ako ih nekako poredas (recimo, kao u gornjoj bijekciji). Jasno, uobicajeni uredjaj kod racionalnih brojeva nije dobar (jer izmedju svaka dva imas beskonacno mnogo drugih). Neutral

No, nema nacina da poredas SVE realne brojeve tako da mozes brojati do svakog od njih... Confused

Nadam se da je sada donekle jasnije... Cool

P.S. Bas bi se mogao i registrirati... Cool Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 15:13 sub, 29. 11. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala na respawn-u,imam par pitanja,naravno:
1.možeš li mi reći koji je broj ''pogodio'' nulu jer je ona u skupu cijelih brojeva?
2.Dakle ja sam kreirao dvije funkcije,dakle smijem to napraviti?Mislim u definiciji piše da su skupovi ekvipotentni ako postoji funkcija koja je bijekcija,a ja ovdje imam dvije funkcije bijekcije.Možda će ti se pitanje činiti glupim ali Šikić kaže da moramo iz teorema ''čupati'' samo ono što piše.
3.Jesu li ova dva opća zapisa neparnog broja ekvivalentna:
2n-1
2n+1
pitam zato jer za n=1,donji zapis ''preskače'' jedinicu pa nemam sve neparne.
Hvala na respawn-u,imam par pitanja,naravno:
1.možeš li mi reći koji je broj ''pogodio'' nulu jer je ona u skupu cijelih brojeva?
2.Dakle ja sam kreirao dvije funkcije,dakle smijem to napraviti?Mislim u definiciji piše da su skupovi ekvipotentni ako postoji funkcija koja je bijekcija,a ja ovdje imam dvije funkcije bijekcije.Možda će ti se pitanje činiti glupim ali Šikić kaže da moramo iz teorema ''čupati'' samo ono što piše.
2n-1
2n+1

[Vrh]
The Lord of Murder
Gost

PostPostano: 15:16 sub, 29. 11. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

zaboravih se potpisat…ovaj,budem se registir'o čim provider počne normalno funkcionirat,reže me nakon 30 sekundi s neta…
zaboravih se potpisat…ovaj,budem se registir'o čim provider počne normalno funkcionirat,reže me nakon 30 sekundi s neta…

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 19:25 sub, 29. 11. 2003    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="The Lord of Murder"]zaboravih se potpisat…ovaj,budem se registir'o čim provider počne normalno funkcionirat,reže me nakon 30 sekundi s neta…[/quote]

:shock: Cudan neki provider... :?

[quote="The Lord of Murder"]1.možeš li mi reći koji je broj ''pogodio'' nulu jer je ona u skupu cijelih brojeva?[/quote]

Ponekad se za N racuna {1,2,3,...}, a ponekad {0,1,2,3,...}. U osnovi, za ovo sto tebi treba je svejedno jer su i ti skupovi bijektivni:

f:{1,2,3,...}->{0,1,2,3,...}
f(n)=n-1 je bijekcija!

Dakle, ako zelis N={1,2,3,...} onda mozes definirati:

f(2n-1)=-n
f(2n)=n-1

8)

[quote="The Lord of Murder"]2.Dakle ja sam kreirao dvije funkcije,dakle smijem to napraviti?Mislim u definiciji piše da su skupovi ekvipotentni ako postoji funkcija koja je bijekcija,a ja ovdje imam dvije funkcije bijekcije.Možda će ti se pitanje činiti glupim ali Šikić kaže da moramo iz teorema ''čupati'' samo ono što piše.[/quote]

Kompozicija bijekcija je opet bijekcija. 8) To se trivijalno dokaze (pokusaj samostalno).

Ja sam definirao dvije bijekcije i rekao da je moja funkcija njihova kompozicija. Dakle, definirao sam bijekciju, ne? ;)

[quote="The Lord of Murder"]3.Jesu li ova dva opća zapisa neparnog broja ekvivalentna:
2n-1
2n+1
pitam zato jer za n=1,donji zapis ''preskače'' jedinicu pa nemam sve neparne.[/quote]

Pa, ako promijenis domenu od n, onda jesu:

2n-1, n iz {1,2,3,...} je ekvivalentno 2n+1, n iz {0,1,2,3,...} :D

Dapace, to je isto sto i, ne znam, sqrt(n), n iz {1,9,25,49,...} :shock: Nikada nije samo pravilo pridruzivanja bitno! Postoji razlog zasto se funkcija definira preko [u]domene[/u], [u]kodomene[/u] [size=18][u][b]i[/b][/u][/size] [u]pravila pridruzivanja[/u]... :)

Shocked Cudan neki provider... Confused

Ponekad se za N racuna {1,2,3,...}, a ponekad {0,1,2,3,...}. U osnovi, za ovo sto tebi treba je svejedno jer su i ti skupovi bijektivni:

f:{1,2,3,...}→{0,1,2,3,...}
f(n)=n-1 je bijekcija!

Dakle, ako zelis N={1,2,3,...} onda mozes definirati:

f(2n-1)=-n
f(2n)=n-1

Cool

Kompozicija bijekcija je opet bijekcija. Cool To se trivijalno dokaze (pokusaj samostalno).

Ja sam definirao dvije bijekcije i rekao da je moja funkcija njihova kompozicija. Dakle, definirao sam bijekciju, ne? Wink

2n-1
2n+1

Pa, ako promijenis domenu od n, onda jesu:

2n-1, n iz {1,2,3,...} je ekvivalentno 2n+1, n iz {0,1,2,3,...} Very Happy

Dapace, to je isto sto i, ne znam, sqrt(n), n iz {1,9,25,49,...} Shocked Nikada nije samo pravilo pridruzivanja bitno! Postoji razlog zasto se funkcija definira preko domene, kodomene i pravila pridruzivanja... Smile

[Vrh]
The Lord of Murder
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 8:44 ned, 7. 12. 2003    Naslov: The Lord of Murder Citirajte i odgovorite

sori for maj lejt kaming,nije kriv ISP već mi je komp pokupio nekakvu zaraznu glupost nevrijednu spomena pa je bio u komi par dana!
Hvala ti na suvislim odgovorima 8)
sori for maj lejt kaming,nije kriv ISP već mi je komp pokupio nekakvu zaraznu glupost nevrijednu spomena pa je bio u komi par dana!
Hvala ti na suvislim odgovorima Cool

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum