Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zadatak 11.14.
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
74 = 97 - 23

PostPostano: 20:57 čet, 7. 2. 2008    Naslov: Zadatak 11.14. Citirajte i odgovorite

[img]http://i32.tinypic.com/5d7xj6.jpg[/img]

Ne kužim što je pjesnik htio reći.
Što se zapravo traži i što zapravo radimo? :?

Ne kužim što je pjesnik htio reći.
Što se zapravo traži i što zapravo radimo? Confused

arya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
49 = 109 - 60

PostPostano: 21:22 čet, 7. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

dakle, probat ću nekak objasnit... ne garantiram da je točno, tak ja shvaćam :) argument funkcije ti je x, koji je tipa int*(pointer na int), a ova druga * ti je zbog toga jer je to varijabilni arg( kao što i inače kad radiš nešto s var. arg. stavljaš ispred njega zvjezdicu u deklaraciji funkcije)...zato imaš int** x... i u funkciji ti se taj pointer na int treba poništiti... zbog toga jer je varijabilan, u funkciji ga koristiš sa *x, kao uvijek kod varijabilnih parametara... i ideš ga poništavat, tj. staviš da je jednak NULL( null-pointer)... znači sad je x postao null-pointer... a to je i bio cilj :)
dakle, probat ću nekak objasnit... ne garantiram da je točno, tak ja shvaćam Smile argument funkcije ti je x, koji je tipa int*(pointer na int), a ova druga * ti je zbog toga jer je to varijabilni arg( kao što i inače kad radiš nešto s var. arg. stavljaš ispred njega zvjezdicu u deklaraciji funkcije)...zato imaš int** x... i u funkciji ti se taj pointer na int treba poništiti... zbog toga jer je varijabilan, u funkciji ga koristiš sa *x, kao uvijek kod varijabilnih parametara... i ideš ga poništavat, tj. staviš da je jednak NULL( null-pointer)... znači sad je x postao null-pointer... a to je i bio cilj Smile

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail MSNM
Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

74 = 97 - 23

PostPostano: 21:47 čet, 7. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Znači li to da u glavnom programu imam int *x, i sad idem nešto čeprkati po tom x-u, tj. njegovoj vrijednosti?

A NULL je standardna oznaka u C-u? I s njim sam dobila da u glavnom programu više nemam *x nego x?
Znači li to da u glavnom programu imam int *x, i sad idem nešto čeprkati po tom x-u, tj. njegovoj vrijednosti?

A NULL je standardna oznaka u C-u? I s njim sam dobila da u glavnom programu više nemam *x nego x?

arya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

49 = 109 - 60

PostPostano: 22:09 čet, 7. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

da, u glavnom imaš int* x, x je pointer na int... i ideš mijenjati u f-ji njegovu vrijednost (zato int** x)... u funkciju ga šalješ sa &x... dakle, adresu, pa se promjena vidi i u glavnom programu :)
sa NULL dobiješ da ti je x null-pointer, poništavaš x, postavljaš ga na NULL... a uvijek imaš x, to ti je varijabla... tipa pointer na int( int*)... x i dalje ostaje pointer na int... samo je sad postavljen na vrijednost NULL... na početku je mogao bit nešto drugo, i sad ga ti u f-ji postavljaš na NULL... ali i dalje ti je x varijabla tipa pointer na int :)
da, u glavnom imaš int* x, x je pointer na int... i ideš mijenjati u f-ji njegovu vrijednost (zato int** x)... u funkciju ga šalješ sa &x... dakle, adresu, pa se promjena vidi i u glavnom programu Smile
sa NULL dobiješ da ti je x null-pointer, poništavaš x, postavljaš ga na NULL... a uvijek imaš x, to ti je varijabla... tipa pointer na int( int*)... x i dalje ostaje pointer na int... samo je sad postavljen na vrijednost NULL... na početku je mogao bit nešto drugo, i sad ga ti u f-ji postavljaš na NULL... ali i dalje ti je x varijabla tipa pointer na int Smile

Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

74 = 97 - 23

PostPostano: 22:17 čet, 7. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Možda kužim :oops:
Da je umjesto NULL pisalo 5, onda bi mi *x u glavnom programu bilo 5?

I da li je NULL standardna oznaka za [i]nešto[/i] ili je to tu bezveze uzeto tek toliko da se nešto uzme?
Možda kužim Embarassed
Da je umjesto NULL pisalo 5, onda bi mi *x u glavnom programu bilo 5?

I da li je NULL standardna oznaka za nešto ili je to tu bezveze uzeto tek toliko da se nešto uzme?

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 22:34 čet, 7. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Recimo da zelis ovako nesto:

[code:1]void nullify(int *x) {
x = NULL;
}
int main(void) {
int *x;
nullify(x); // zamjena za x = NULL (ali neispravna!)
...
}[/code:1]
da bi ti [tt]x[/tt] postao nul-pointer, onda to ne mozes napraviti kako sam sada napisao, nego ti treba pointer na pointer:
[code:1]void nullify(int **x) {
x = NULL;
}
int main(void) {
int *x;
nullify(&x); // zamjena za x = NULL
...

Ocito, takva funkcija nije jako korisna, no recimo da zelim funkciju koja dinamicki alocira niz [tt]int[/tt]ova, ucitava ga i onda sa [tt]return[/tt] vraca duljinu niza. :-s To znaci da sam niz (tj. pointer na prvi element) moras vratiti kao argument funkcije. :) Tome sluzi ovaj "zadatak": da pokaze kako se radi kad u funkciji zelimo mijenjati pointer. 8)

Dinamicka alokacija se radi u drugom semestru i zato ovdje ne moze biti ozbiljniji primjer. ;)
Recimo da zelis ovako nesto:

Kod:
void nullify(int *x) {
  x = NULL;
}
int main(void) {
  int *x;
  nullify(x); // zamjena za x = NULL (ali neispravna!)
  ...
}

da bi ti x postao nul-pointer, onda to ne mozes napraviti kako sam sada napisao, nego ti treba pointer na pointer:
Kod:
void nullify(int **x) {
  x = NULL;
}
int main(void) {
  int *x;
  ...
}

Ocito, takva funkcija nije jako korisna, no recimo da zelim funkciju koja dinamicki alocira niz intova, ucitava ga i onda sa return vraca duljinu niza. Eh? To znaci da sam niz (tj. pointer na prvi element) moras vratiti kao argument funkcije. Smile Tome sluzi ovaj "zadatak": da pokaze kako se radi kad u funkciji zelimo mijenjati pointer. Cool

Dinamicka alokacija se radi u drugom semestru i zato ovdje ne moze biti ozbiljniji primjer. Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
188 = 301 - 113

PostPostano: 22:34 čet, 7. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Null je standardno. To je pointer koji pokazuje na ništa. Svaki pointer , kad ga deklariraš u mainu pokazuje negdje u memoriji, al kad ga staviš na null onda ne pokazuje nigdje. Samo postoji neka kućica rezervirana negdje u memoriji. Da ga ne staviš na null onda bi kućica imala strelicu koja nekud pokazuje ;)
Null je standardno. To je pointer koji pokazuje na ništa. Svaki pointer , kad ga deklariraš u mainu pokazuje negdje u memoriji, al kad ga staviš na null onda ne pokazuje nigdje. Samo postoji neka kućica rezervirana negdje u memoriji. Da ga ne staviš na null onda bi kućica imala strelicu koja nekud pokazuje Wink

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
arya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

49 = 109 - 60

PostPostano: 22:36 čet, 7. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

nije ti moglo pisat umjesto NULL 5, jer je x pointer na int, ne broj :) u f-ji ti je *x isto tipa pointer na int( ne int) jer je var. parametar... ova zvjezdica označava tu varijabilnost... dakle, ti u funkciji možeš pisat *x=nekakav pointer na int... jer je x tog tipa... i onda će u glavnom programu x postat to što si mu pridružila u funkciji... ne mijenja se *x, nego x :) a NULL je oznaka za null-pointer... jeste vi uopće do sad radili pointere baš detaljno ili ne?
ispričavam se ak slučajno pišem gluposti, ak netko primijeti tako nešto, nek me slobodno ispravi :)
nije ti moglo pisat umjesto NULL 5, jer je x pointer na int, ne broj Smile u f-ji ti je *x isto tipa pointer na int( ne int) jer je var. parametar... ova zvjezdica označava tu varijabilnost... dakle, ti u funkciji možeš pisat *x=nekakav pointer na int... jer je x tog tipa... i onda će u glavnom programu x postat to što si mu pridružila u funkciji... ne mijenja se *x, nego x Smile a NULL je oznaka za null-pointer... jeste vi uopće do sad radili pointere baš detaljno ili ne?
ispričavam se ak slučajno pišem gluposti, ak netko primijeti tako nešto, nek me slobodno ispravi Smile

Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

74 = 97 - 23

PostPostano: 0:57 pet, 8. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala vam. Sutra ću ovo proučiti pa se javim. Sad mi je kasno :D
Hvala vam. Sutra ću ovo proučiti pa se javim. Sad mi je kasno Very Happy

Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

74 = 97 - 23

PostPostano: 21:02 pet, 8. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Je li poanta da: Nismo prćkali po vrijednost od x nego po pointeru (mada mi nije jasna poanta, tj. ne vidim primjenu, ali valjda to ide kasnije kako vsego kaže). Automatski to znači da ide ** jer prćkamo po *x. Pošto je trebalo poništiti pokazivač, onda je pokazivač trebalo staviti na NULL vrijednost što je *x=NULL.
?

U potpisu: Ona koja sporo kopča :roll:
Je li poanta da: Nismo prćkali po vrijednost od x nego po pointeru (mada mi nije jasna poanta, tj. ne vidim primjenu, ali valjda to ide kasnije kako vsego kaže). Automatski to znači da ide ** jer prćkamo po *x. Pošto je trebalo poništiti pokazivač, onda je pokazivač trebalo staviti na NULL vrijednost što je *x=NULL.
?

U potpisu: Ona koja sporo kopča Rolling Eyes

vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 21:13 pet, 8. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako imas
[tt]int **x[/tt],
onda je:
[table]Varijabla Tip
[tt]**x[/tt] [tt]int[/tt]
[tt]*x[/tt] [tt]int*[/tt] (pointer na [tt]int[/tt])
[tt]x[/tt] [tt]int**[/tt] (pointer na pointer na [tt]int[/tt])[/table]
Zamisli si da postoji tip "pointer na [tt]int[/tt]" koji se zove [tt]pint[/tt] (sad ce pivopije biti sretni ;)). Tada bi imala:
[code:1]void nulify(pint *x) {
*x = NULL;
}
int main(void) {
pint x;
...
i nema nista cudno, ne? ;) I sada svuda umjesto [tt]pint[/tt] napises [tt]int *[/tt] i dobijes tocno ono sto pise u rjesenju zadatka. 8) Jasnije? :D
Ako imas
int **x,
onda je:
VarijablaTip
**xint
*xint* (pointer na int)
xint** (pointer na pointer na int)

Zamisli si da postoji tip "pointer na int" koji se zove pint (sad ce pivopije biti sretni Wink). Tada bi imala:
Kod:
void nulify(pint *x) {
  *x = NULL;
}
int main(void) {
  pint x;
  ...
}

i nema nista cudno, ne? Wink I sada svuda umjesto pint napises int * i dobijes tocno ono sto pise u rjesenju zadatka. Cool Jasnije? Very Happy

[Vrh]
arya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

49 = 109 - 60

PostPostano: 21:27 pet, 8. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

ma super objašnjeno, daleko bolje nego sva ona moja prijašnja pokušavanja ;)
mislim da bi sad svima trebalo bit jasno :)
ma super objašnjeno, daleko bolje nego sva ona moja prijašnja pokušavanja Wink
mislim da bi sad svima trebalo bit jasno Smile

Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

74 = 97 - 23

PostPostano: 12:03 sub, 9. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Je. Hvala puno :)
Svima troma ;)
Je. Hvala puno Smile
Svima troma Wink

felixx
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

13 = 23 - 10

PostPostano: 13:03 sub, 9. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

ovaj thread me svakim danom sve vise zbunjuje...

probao sam skompjlirati neki dan ovako nesto

int main(void)
{
int *x;
x = NULL;
return 0;}

i to se kompajlira, ne kuzim zasto ne bi ovako pisali.... tj. cemu fja nullify? ima neki drugi catch ili ?
ovaj thread me svakim danom sve vise zbunjuje...

probao sam skompjlirati neki dan ovako nesto

int main(void)
{
int *x;
x = NULL;
return 0;}

i to se kompajlira, ne kuzim zasto ne bi ovako pisali.... tj. cemu fja nullify? ima neki drugi catch ili ?

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 13:18 sub, 9. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ko što je reko vsego, kasnije će to bit od pomoći...naravno da je fja kao takva nepotrebna i bezvezna, samo vas se hoće upoznat s pojmom višestrukog pointera i kak se s tim radi u funkcijama...dosta fja u prog2 i posebno u spa na 2.god vraća nekakav pointer, prima dupli pointer i slično, i samo se od vas traži da to skužite, ne da pišete takve funkcije koje su nepotrebne. Ako se varam, vsego će me zasigurno ispraviti ;)
Ko što je reko vsego, kasnije će to bit od pomoći...naravno da je fja kao takva nepotrebna i bezvezna, samo vas se hoće upoznat s pojmom višestrukog pointera i kak se s tim radi u funkcijama...dosta fja u prog2 i posebno u spa na 2.god vraća nekakav pointer, prima dupli pointer i slično, i samo se od vas traži da to skužite, ne da pišete takve funkcije koje su nepotrebne. Ako se varam, vsego će me zasigurno ispraviti Wink

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 13:26 sub, 9. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="felixx"] ima neki drugi catch ili ?[/quote]

mislim da je catch samo to da se shvati razlika između pointera kao varijable i učinka funkcije koja prima varijabilni argument.
felixx (napisa):
ima neki drugi catch ili ?

mislim da je catch samo to da se shvati razlika između pointera kao varijable i učinka funkcije koja prima varijabilni argument.

vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 13:26 sub, 9. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]Ako se varam, vsego će me zasigurno ispraviti ;)[/quote]

vsego te nece ispraviti, jer rijeci tvoje istinite su, gotovo kao one od Velikog Limuna... :wob:

;)
Luuka (napisa):
Ako se varam, vsego će me zasigurno ispraviti Wink

vsego te nece ispraviti, jer rijeci tvoje istinite su, gotovo kao one od Velikog Limuna... Bow to the left

Wink

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum