Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

svojstva konveksnih funkcija (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
PopStevo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 13 - 4

PostPostano: 19:05 ned, 4. 5. 2008    Naslov: svojstva konveksnih funkcija Citirajte i odgovorite

nova nejasnoća pri učenju teorema iz skripte profesora guljaša. radi se o teoremu 4.18. dokaz teorema koristi teorem 3.26. iz dijela skripte za MA1. taj teorem, pak, ne postoji. najsličniji njemu je teorem 3.6. koji kaže da monotona funkcija, kojoj je domena otvoren interval, u svakoj točki tog intervala, domene, ima i lijevi i desni limes te je dan njihov odnos. no, taj teorem se ponovno ne može koristiti za dokazivanje postojanja traženog limesa u 0 u dokazu teorema 4.18. (jer 0 nije sadržana u domeni). zna li netko možda kako je izgledao teorem 3.26. ili postoji li neko brzinsko rješenje za prepravak dokaza teorema 4.18. bez korištenja nesretnog teorema 3.26.?
velika hvala!
nova nejasnoća pri učenju teorema iz skripte profesora guljaša. radi se o teoremu 4.18. dokaz teorema koristi teorem 3.26. iz dijela skripte za MA1. taj teorem, pak, ne postoji. najsličniji njemu je teorem 3.6. koji kaže da monotona funkcija, kojoj je domena otvoren interval, u svakoj točki tog intervala, domene, ima i lijevi i desni limes te je dan njihov odnos. no, taj teorem se ponovno ne može koristiti za dokazivanje postojanja traženog limesa u 0 u dokazu teorema 4.18. (jer 0 nije sadržana u domeni). zna li netko možda kako je izgledao teorem 3.26. ili postoji li neko brzinsko rješenje za prepravak dokaza teorema 4.18. bez korištenja nesretnog teorema 3.26.?
velika hvala!

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 19:14 ned, 4. 5. 2008    Naslov: Re: svojstva konveksnih funkcija Citirajte i odgovorite

[quote="PopStevo"]radi se o teoremu 4.18. dokaz teorema koristi teorem 3.26. iz dijela skripte za MA1. taj teorem, pak, ne postoji. najsličniji njemu je teorem 3.6. [/quote]

To je taj, postoji prepravka u mojoj skripti ;)

Koristi se tm 3.6.
PopStevo (napisa):
radi se o teoremu 4.18. dokaz teorema koristi teorem 3.26. iz dijela skripte za MA1. taj teorem, pak, ne postoji. najsličniji njemu je teorem 3.6.

To je taj, postoji prepravka u mojoj skripti Wink

Koristi se tm 3.6.

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
PopStevo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 13 - 4

PostPostano: 19:33 ned, 4. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

ali kako rekoh, taj teorem ne može biti iskorišten u ovoj situaciji jer 0 nije sadržana u domeni funkcije F, a teorem 3.6. govori o postojanju limesa u svakoj točki *domene* monotone funkcije.
može se dokazati da postoji limes zdesna takve funkcije, ali ne koristeći taj teorem.
ali kako rekoh, taj teorem ne može biti iskorišten u ovoj situaciji jer 0 nije sadržana u domeni funkcije F, a teorem 3.6. govori o postojanju limesa u svakoj točki *domene* monotone funkcije.
može se dokazati da postoji limes zdesna takve funkcije, ali ne koristeći taj teorem.

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 19:56 ned, 4. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="PopStevo"]ali kako rekoh, taj teorem ne može biti iskorišten u ovoj situaciji jer 0 nije sadržana u domeni funkcije F, a teorem 3.6. govori o postojanju limesa u svakoj točki *domene* monotone funkcije.
može se dokazati da postoji limes zdesna takve funkcije, ali ne koristeći taj teorem.[/quote]

Mislim da nema veze kaj nije sadržana u domeni, limes u rubu ipak postoji, F je neprekidna (jer je f neprekidna) :)
PopStevo (napisa):

Mislim da nema veze kaj nije sadržana u domeni, limes u rubu ipak postoji, F je neprekidna (jer je f neprekidna) Smile

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
PopStevo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 13 - 4

PostPostano: 20:10 ned, 4. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

hehe pa ima veze ako teorem nije primjenjiv u tom slučaju :)
nisam ni rekao da se ne može pokazati da limes u rubu postoji. neprekidnost nije potrebna u takvom dokazu.
dakle, mislilo se na teorem 3.6. ali ne baš s formalno dobrim pretpostavkama za njegovo korištenje. to me je zanimalo
hehe pa ima veze ako teorem nije primjenjiv u tom slučaju Smile
nisam ni rekao da se ne može pokazati da limes u rubu postoji. neprekidnost nije potrebna u takvom dokazu.
dakle, mislilo se na teorem 3.6. ali ne baš s formalno dobrim pretpostavkama za njegovo korištenje. to me je zanimalo

[Vrh]
PopStevo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 13 - 4

PostPostano: 1:16 pon, 5. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

edit: nova nejasnoća, ali ću prvo još pokušavati sam :D
edit: nova nejasnoća, ali ću prvo još pokušavati sam Very Happy

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum