Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

zadatak - kolokvij
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
188 = 301 - 113

PostPostano: 12:18 uto, 22. 4. 2008    Naslov: zadatak - kolokvij Citirajte i odgovorite

Rješavajuć prošlogodišnji kolokvij, mislim da sam naišao na grešku u rješenjima sa službenog weba...

zadatak 5: [url]http://web.math.hr/nastava/difraf/int/2006-07/kolokvij1.pdf[/url]

rješenje: [url]http://web.math.hr/nastava/difraf/int/2006-07/int-rj-kol1.pdf[/url]

Tu kaže da se skup D djelovanjem g^-1 prebaci u trokut sa vrhovima bla bla... ja sam rješavajuć dobio da ode u pravokutnik [-1,1]x[0,1] ?

Jesam ja fulo ili oni?
Rješavajuć prošlogodišnji kolokvij, mislim da sam naišao na grešku u rješenjima sa službenog weba...

zadatak 5: http://web.math.hr/nastava/difraf/int/2006-07/kolokvij1.pdf

rješenje: http://web.math.hr/nastava/difraf/int/2006-07/int-rj-kol1.pdf

Tu kaže da se skup D djelovanjem g^-1 prebaci u trokut sa vrhovima bla bla... ja sam rješavajuć dobio da ode u pravokutnik [-1,1]x[0,1] ?

Jesam ja fulo ili oni?

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

58 = 89 - 31

PostPostano: 12:38 uto, 22. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja sam dobio isto kao oni. 8)
ja sam dobio isto kao oni. Cool

Blizzard
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

99 = 112 - 13

PostPostano: 12:40 uto, 22. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mislim da je sve ok :grebgreb:... bar se nadam (inace bi bilo njima krivo => meni krivo :bigcry:)...

Ide mi ovako nekako:
g^-1(x,y)=(u,v)=(x-y,x+y) to je sve ok... i sad:
-(0,0) ->(0,0) sto je ok...
-za y=0 a x iz [0,1] -> u=v pravac...
-za x=0 a y iz [0,1] -> u=-v pravac... (dobijem kao V na slici :wink: )
-za (x,1-x), x iz [0,1] (sto je treca stranica trokuta u podrucju D) -> (2u-1,1) za u iz [0,1] sto je tocno pravac v=1 u drugom sustavu i dobijem trokut sa vrhovima u (0,0), (-1,1) i (1,1) :yesss:...
Mislim da je sve ok Kotacici rade 100 na sat... bar se nadam (inace bi bilo njima krivo ⇒ meni krivo Very sad)...

Ide mi ovako nekako:
g^-1(x,y)=(u,v)=(x-y,x+y) to je sve ok... i sad:
-(0,0) →(0,0) sto je ok...
-za y=0 a x iz [0,1] → u=v pravac...
-za x=0 a y iz [0,1] → u=-v pravac... (dobijem kao V na slici Wink )
-za (x,1-x), x iz [0,1] (sto je treca stranica trokuta u podrucju D) → (2u-1,1) za u iz [0,1] sto je tocno pravac v=1 u drugom sustavu i dobijem trokut sa vrhovima u (0,0), (-1,1) i (1,1) Yes...
[Vrh]
arya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
49 = 109 - 60

PostPostano: 12:42 uto, 22. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja se isto slažem s njima :) luuka, mora da si negdje fulao...
ja se isto slažem s njima Smile luuka, mora da si negdje fulao...

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail MSNM
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 12:44 uto, 22. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zahvaljujem... Blizzard :karma:
Zahvaljujem... Blizzard karma++

arya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

49 = 109 - 60

PostPostano: 12:51 uto, 22. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

evo, sad ću bit dobra pa raspisat :D
gledaš prvi rub početnog skupa... to je y=0, x je iz [0,1]... dakle u=x-y=x, v=x+y=x... u i v su isto iz [0,1]... dakle, prvi rub novog skupa je pravac v=u, kad u ide od 0 do 1...
drugi rub je x=0, y je iz [0,1]... u=-y, dakle iz [-1,0], v=y, iz [0,1]... drugi rub novog skupa je v=-u, kad u ode od -1 do 0...
treći rub je x+y=1, x je iz [0,1]... u=x-y=2x-1, dakle iz [-1,1]... a v=x+y=1... i treći rub novog skupa je onda pravac v=1, a u ide od -1 do 1...
novi skupa je na kraju omeđen sa ta tri pravca, kad nacrtaš vidiš da je to trokut s vrhovima (-1,1), (1,1) i (0,0)...
jasnije? ;)
edit: hm, kasnim :( mogu ja +1 dobit? :D
evo, sad ću bit dobra pa raspisat Very Happy
gledaš prvi rub početnog skupa... to je y=0, x je iz [0,1]... dakle u=x-y=x, v=x+y=x... u i v su isto iz [0,1]... dakle, prvi rub novog skupa je pravac v=u, kad u ide od 0 do 1...
drugi rub je x=0, y je iz [0,1]... u=-y, dakle iz [-1,0], v=y, iz [0,1]... drugi rub novog skupa je v=-u, kad u ode od -1 do 0...
treći rub je x+y=1, x je iz [0,1]... u=x-y=2x-1, dakle iz [-1,1]... a v=x+y=1... i treći rub novog skupa je onda pravac v=1, a u ide od -1 do 1...
novi skupa je na kraju omeđen sa ta tri pravca, kad nacrtaš vidiš da je to trokut s vrhovima (-1,1), (1,1) i (0,0)...
jasnije? Wink
edit: hm, kasnim Sad mogu ja +1 dobit? Very Happy

desire
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
31 = 34 - 3

PostPostano: 11:17 sri, 23. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jel mi može netko objasniti 6. i 7. zadatak sa kolokvija?

Ovak, u 6. si zapravo uopće ne mogu predočiti kako bi taj sladoled u kugli trebao izgledati pa mi je zato i jako teško skužiti te granice. A i općenito mi nisu baš jasne te sferne koordinate pa ako netko može malo pomoći bila bih zahvalna. .)

7. zadatak. Šta nije ova sfera zapravo sfera sa središtem u (0,0,1) i radijusom 1, a ovaj paraboloid u ravnini z=1 siječe tu sferu točno po kružnici x^2+y^2=1? I kako mi sad onda pričamo o 2 kružnice, većoj i manjoj kad ja vidim samo jednu. :?

Hvala
Jel mi može netko objasniti 6. i 7. zadatak sa kolokvija?

Ovak, u 6. si zapravo uopće ne mogu predočiti kako bi taj sladoled u kugli trebao izgledati pa mi je zato i jako teško skužiti te granice. A i općenito mi nisu baš jasne te sferne koordinate pa ako netko može malo pomoći bila bih zahvalna. .)

7. zadatak. Šta nije ova sfera zapravo sfera sa središtem u (0,0,1) i radijusom 1, a ovaj paraboloid u ravnini z=1 siječe tu sferu točno po kružnici x^2+y^2=1? I kako mi sad onda pričamo o 2 kružnice, većoj i manjoj kad ja vidim samo jednu. Confused

Hvala

ivo34
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

35 = 43 - 8

PostPostano: 15:59 sri, 23. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sto se 7. zadatka tice, paraboloid sijece sferu u (0,0,0) i po toj kruznici na visini z. A izmedju tih granica je unutar sfere, tako si nacrtaj. Nadam se da ti je jasnije..
Sto se 7. zadatka tice, paraboloid sijece sferu u (0,0,0) i po toj kruznici na visini z. A izmedju tih granica je unutar sfere, tako si nacrtaj. Nadam se da ti je jasnije..

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
arya
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

49 = 109 - 60

PostPostano: 16:52 sri, 23. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="desire"]7. zadatak. Šta nije ova sfera zapravo sfera sa središtem u (0,0,1) i radijusom 1, a ovaj paraboloid u ravnini z=1 siječe tu sferu točno po kružnici x^2+y^2=1? I kako mi sad onda pričamo o 2 kružnice, većoj i manjoj kad ja vidim samo jednu. :?[/quote]

dakle, zamisli si sferu sa središtem (0,0,1) i paraboloid koji je 'u njoj', tj. u kugli, i siječe je u ravnini z=1, po kružnici x^2+y^2=1... sad te zanima volumen onog dijela unutar sfere, a ispod paraboloida... z ti ide od 0 do 1 ( od dna paraboloida, do presjeka)... i sad za određeni z gledaš presjek tijela čiji volumen želiš izračunati ravninom na visini z... a to je upravo kružni vijenac... unutarnja kružnica ti je ona određena paraboloidom, dakle kružnica x^2+y^2=z, a vanjska sferom, dakle kružnica x^2+y^2=1-(z-1)^2, kad ih presiječeš ravninom na toj visini z... imamo sad kružni vijenac na visini z, čije je površina jednaka razlici površina veće i manje kružnice... a to je upravo (1-(z-1)^2-z)*pi... i sad to integriraš po z, koji ide od 0 do 1, kako bi dobila volumen koji tražiš...
nadam se da je jasno :)
desire (napisa):
7. zadatak. Šta nije ova sfera zapravo sfera sa središtem u (0,0,1) i radijusom 1, a ovaj paraboloid u ravnini z=1 siječe tu sferu točno po kružnici x^2+y^2=1? I kako mi sad onda pričamo o 2 kružnice, većoj i manjoj kad ja vidim samo jednu. Confused

dakle, zamisli si sferu sa središtem (0,0,1) i paraboloid koji je 'u njoj', tj. u kugli, i siječe je u ravnini z=1, po kružnici x^2+y^2=1... sad te zanima volumen onog dijela unutar sfere, a ispod paraboloida... z ti ide od 0 do 1 ( od dna paraboloida, do presjeka)... i sad za određeni z gledaš presjek tijela čiji volumen želiš izračunati ravninom na visini z... a to je upravo kružni vijenac... unutarnja kružnica ti je ona određena paraboloidom, dakle kružnica x^2+y^2=z, a vanjska sferom, dakle kružnica x^2+y^2=1-(z-1)^2, kad ih presiječeš ravninom na toj visini z... imamo sad kružni vijenac na visini z, čije je površina jednaka razlici površina veće i manje kružnice... a to je upravo (1-(z-1)^2-z)*pi... i sad to integriraš po z, koji ide od 0 do 1, kako bi dobila volumen koji tražiš...
nadam se da je jasno Smile

desire
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
31 = 34 - 3

PostPostano: 23:17 sri, 23. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Je, jasno je, hvala puno. :karma:
Je, jasno je, hvala puno. karma++

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum