Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Statičke i dinamičke matrice
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Novi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
60 = 69 - 9

PostPostano: 15:50 uto, 29. 4. 2008    Naslov: Statičke i dinamičke matrice Citirajte i odgovorite

Ako u main-u napisem int a[9][8], kojeg je tipa a, a kojeg a[8].
Jasno mi je za dinamicke nizove. Mi u memoriji zapravo uzmemo neki a (jedno mjesto) koji uperimo u niz od npr. 9 mjesta (niz koji se sastoji od pokazivaca) i od kojih svaki je uperen prema svom nizu od 8 mjesta. Ukupno dakle zauzmemo 1+8+9*8=koliko god da to je....
Ali kod statičkih (pod čime mislim na one u mainu sa fiksnom velicinom redaka i stupaca) sve bi to trebalo ici u blok ali da li se igdje pamti npr a[5]. Sve ovo sam raspisao da bi postavio sljedece pitanje. Postoji li nacin da u zagljavlju fje kojoj proslijeđujem ovakvu statičku matricu sa fja(a,m,n) deklariram nekako drukcije nego samo int a[][8]. Npr int **pa??? (ovo zadnje mi nije radilo? :cry: )
Ako u main-u napisem int a[9][8], kojeg je tipa a, a kojeg a[8].
Jasno mi je za dinamicke nizove. Mi u memoriji zapravo uzmemo neki a (jedno mjesto) koji uperimo u niz od npr. 9 mjesta (niz koji se sastoji od pokazivaca) i od kojih svaki je uperen prema svom nizu od 8 mjesta. Ukupno dakle zauzmemo 1+8+9*8=koliko god da to je....
Ali kod statičkih (pod čime mislim na one u mainu sa fiksnom velicinom redaka i stupaca) sve bi to trebalo ici u blok ali da li se igdje pamti npr a[5]. Sve ovo sam raspisao da bi postavio sljedece pitanje. Postoji li nacin da u zagljavlju fje kojoj proslijeđujem ovakvu statičku matricu sa fja(a,m,n) deklariram nekako drukcije nego samo int a[][8]. Npr int **pa??? (ovo zadnje mi nije radilo? Crying or Very sad )

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ekatarina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
30 = 47 - 17

PostPostano: 20:53 uto, 29. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo ja sam sada pokušala jednu statičku matricu napisati u obliki **a kao parametar funkcije, i javio mi je program grešku. dok je za a[10][20] bilo sve ok. Ne znam zašto, ja sam očekivala da je svejedno kako ju navodimo kao parametar. Samo znam da je krivo npr ovo a[][] ili a[10][], dakle nužno je da barem druga dimenzija bude poznata, a nije krivo ni ako su obje poznate.

ugl, čekam odgovor na tvoje pitanje.
Evo ja sam sada pokušala jednu statičku matricu napisati u obliki **a kao parametar funkcije, i javio mi je program grešku. dok je za a[10][20] bilo sve ok. Ne znam zašto, ja sam očekivala da je svejedno kako ju navodimo kao parametar. Samo znam da je krivo npr ovo a[][] ili a[10][], dakle nužno je da barem druga dimenzija bude poznata, a nije krivo ni ako su obje poznate.

ugl, čekam odgovor na tvoje pitanje.

[Vrh]
Novi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
60 = 69 - 9

PostPostano: 21:05 uto, 29. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo se ja jos malo zeza s matricama, i dosao do zakljucka da radi f(int a[][8]) i f(int a[9][8]) i f(int (*a)[8]). I jasno mi je da f(int a[][]) i f(int **a) ne bi smijelo radit jer neznaju onu drugu dimenziju po kojoj racunaju. Ali me zanima kako C interpretira taj a??? Ako je to uistinu tipa int** onda se nebi smio bunit na ne poklapanje tipova f(int **a).
Unaprijed hvala predragim i predobrim asistentima na pomoci koji ce odgovorit na ova pitanja..... :D
BTW Prvo pitanje je postavljeno u 16:50, dakle tehnički nije unutar poslijednja 24 sata pred kolokvij :wink:
PS Jos jedno potpitanje kao dopuna gornjem, a ciji bi mi odgovor sve mogao razjasnit. Dakle, kad dinamicki alociramo matricu a[9][8] mi zapravo u memoriji zauzmemo 1+8+9*8=...lokacija. Sto je sa statickom matricom? Ona je u bloku.... Gdje pise adresa treceg retka koju u kodu pisem kao a[2]. Jeli i takva matrica zauzima 1+8+9*8=.. lokacija ili samo 9*8 lokacija a ove adrese kompajler sam interpretira???
Evo se ja jos malo zeza s matricama, i dosao do zakljucka da radi f(int a[][8]) i f(int a[9][8]) i f(int (*a)[8]). I jasno mi je da f(int a[][]) i f(int **a) ne bi smijelo radit jer neznaju onu drugu dimenziju po kojoj racunaju. Ali me zanima kako C interpretira taj a??? Ako je to uistinu tipa int** onda se nebi smio bunit na ne poklapanje tipova f(int **a).
Unaprijed hvala predragim i predobrim asistentima na pomoci koji ce odgovorit na ova pitanja..... Very Happy
BTW Prvo pitanje je postavljeno u 16:50, dakle tehnički nije unutar poslijednja 24 sata pred kolokvij Wink
PS Jos jedno potpitanje kao dopuna gornjem, a ciji bi mi odgovor sve mogao razjasnit. Dakle, kad dinamicki alociramo matricu a[9][8] mi zapravo u memoriji zauzmemo 1+8+9*8=...lokacija. Sto je sa statickom matricom? Ona je u bloku.... Gdje pise adresa treceg retka koju u kodu pisem kao a[2]. Jeli i takva matrica zauzima 1+8+9*8=.. lokacija ili samo 9*8 lokacija a ove adrese kompajler sam interpretira???

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 21:38 uto, 29. 4. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovaj predobri asistent je to solidno detaljno ispricao na vjezbama i nije raspolozen sada to i pisati, pogotovo sto sam uvidom u predavanja vidio da je i tamo ispricano (kod prof. Singera cak i detaljno naspisano u predavanju 4). :)
Ovaj predobri asistent je to solidno detaljno ispricao na vjezbama i nije raspolozen sada to i pisati, pogotovo sto sam uvidom u predavanja vidio da je i tamo ispricano (kod prof. Singera cak i detaljno naspisano u predavanju 4). Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum