Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Sustav trigonometrijskih jednadžbi (zadatak)

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Čistilište
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Zoki114
Gost

PostPostano: 21:32 pet, 16. 5. 2008    Naslov: Sustav trigonometrijskih jednadžbi Citirajte i odgovorite

Pozdrav. :D Molio bih za pomoć jednog zadatka za treći razred.
Trebam riješiti ovaj sustav jednadžbi u [0,2Pi]

sin x = cos y
[u]sin y = cos x[/u]

Ja sam radio ovako. Prvo sam pomnožio lijeve i desne strane
sin x * sin y = cos y * cos x. Kad se sve prebaci na desnu stranu dobiva se cos(y+x) = 0. To znači y+x = Pi/2 ili y+x = 3Pi/2.
Onda sam pomnožio obrnuto lijevu stranu s desnom i desnu s lijevom pa se dobiva
sin x * cos x = cos y * sin y. Sve na lijevo i dobijemo sin(x-y) = 0 a to je ili x-y = 0 ili x-y = Pi.
Sad kad imamo za svaku jednadžbu po dva slučaja ja sam gledao sve kombinacije pa zapravo ima 4 riješenja

1. y+x = Pi/2 i x-y = 0 daje x = Pi/4, y = Pi/4
2. y+x = Pi/2 i x-y = Pi daje x = 3Pi/4, y = -Pi/4
3. y+x = 3Pi/2 i x-y = 0 daje x = 3Pi/4, y = 3Pi/4
4. y+x = 3Pi/2 i x-y = Pi daje x = 5Pi/4, y = Pi/4

Drugo riješenje izbacujem jer je y manji od 0. I sad bi trebao imati 3 riješenja (makar mi je to čudno ja bi rekao da treba biti 4)ali četvrto riješenje mi uopće ne valja jer je x u trećem kvadrantu a y u prvom. Molim vas gdje sam fulao u riješenju i koliko riješenja taj zadatak uopće ima?? Znam da ima puno načina ali mene muči gdje sam ja tu fulao. :(

Hvala. Pozdrav :D :D :D
Pozdrav. Very Happy Molio bih za pomoć jednog zadatka za treći razred.
Trebam riješiti ovaj sustav jednadžbi u [0,2Pi]

sin x = cos y
sin y = cos x

Ja sam radio ovako. Prvo sam pomnožio lijeve i desne strane
sin x * sin y = cos y * cos x. Kad se sve prebaci na desnu stranu dobiva se cos(y+x) = 0. To znači y+x = Pi/2 ili y+x = 3Pi/2.
Onda sam pomnožio obrnuto lijevu stranu s desnom i desnu s lijevom pa se dobiva
sin x * cos x = cos y * sin y. Sve na lijevo i dobijemo sin(x-y) = 0 a to je ili x-y = 0 ili x-y = Pi.
Sad kad imamo za svaku jednadžbu po dva slučaja ja sam gledao sve kombinacije pa zapravo ima 4 riješenja

1. y+x = Pi/2 i x-y = 0 daje x = Pi/4, y = Pi/4
2. y+x = Pi/2 i x-y = Pi daje x = 3Pi/4, y = -Pi/4
3. y+x = 3Pi/2 i x-y = 0 daje x = 3Pi/4, y = 3Pi/4
4. y+x = 3Pi/2 i x-y = Pi daje x = 5Pi/4, y = Pi/4

Drugo riješenje izbacujem jer je y manji od 0. I sad bi trebao imati 3 riješenja (makar mi je to čudno ja bi rekao da treba biti 4)ali četvrto riješenje mi uopće ne valja jer je x u trećem kvadrantu a y u prvom. Molim vas gdje sam fulao u riješenju i koliko riješenja taj zadatak uopće ima?? Znam da ima puno načina ali mene muči gdje sam ja tu fulao. Sad

Hvala. Pozdrav Very Happy Very Happy Very Happy

[Vrh]
Gost

PostPostano: 22:37 pet, 16. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovo je pogrešno:

sin x * cos x = cos y * sin y. Sve na lijevo i dobijemo sin(x-y) = 0
Ovo je pogrešno:

sin x * cos x = cos y * sin y. Sve na lijevo i dobijemo sin(x-y) = 0

[Vrh]
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
218 = 249 - 31

PostPostano: 0:13 sub, 17. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Možda je lakše sve zbrojiti.

sinx + siny = cosx + cosy

[latex]\sin x + \sin y = 2 \sin \frac{x+y}{2} \cos \frac{x-y}{2},[/latex]
[latex]\cos x + \cos y = 2 \cos \frac{x+y}{2} \cos \frac{x-y}{2}[/latex]

Broj 2 će se pokratiti, a možemo još ubiti jedan kosinus, ali prije toga pogledati da ne dijelimo s nulom:

[latex]\cos \frac{x-y}{2} \neq 0 \Rightarrow \frac{x-y}{2} \neq \frac{2k+1}{2}\pi,~k\in\mathbb{Z} \Rightarrow x\neq y+(2k+1)\pi,~k\in \mathbb{Z}[/latex]

Sada trebamo pogledati da nismo izbacili neka dobra rješenja. Uzmemo npr. sin x = cos y i umjesto x uvrstimo [latex]y+(2k+1)\pi[/latex]. Sada imamo

[latex]\cos y = \sin (y+(2k+1)\pi)=\sin y \cos ((2k+1)\pi)
[/latex]
(onaj drugi dio adicione formule je 0 jer je sin((2k+1)pi)=0 za svaki k). Sada može biti cos y = sin y ili cos y = -siny jer [latex]\cos ((2k+1)\pi)[/latex] će, ovisno o k, biti jednak 1 ili -1. Dalje se lagano provjeri koja su rješenja dobra.

Sada ostaje samo [latex]\sin \frac{x+y}{2} = \cos \frac{x+y}{2}[/latex], a sin t = cos t za [latex]t=\frac{\pi}{4}+2k\pi,~k \in \mathbb{Z}[/latex] i [latex]t=\frac{5\pi}{4}+2k\pi,~k \in \mathbb{Z}[/latex]. Sada umjesto t uvrstiš (x+y)/2 i dalje bi trebalo biti jasno. Još se treba pogledati da rješenja zadovoljavaju [latex]x\neq y+(2k+1)\pi,~k\in \mathbb{Z}[/latex]

Sada sam uočio da se radi na [0,2pi] pa se na nekim mjestima umjesto k može pisati 0.
Možda je lakše sve zbrojiti.

sinx + siny = cosx + cosy

Broj 2 će se pokratiti, a možemo još ubiti jedan kosinus, ali prije toga pogledati da ne dijelimo s nulom:

Sada trebamo pogledati da nismo izbacili neka dobra rješenja. Uzmemo npr. sin x = cos y i umjesto x uvrstimo . Sada imamo

(onaj drugi dio adicione formule je 0 jer je sin((2k+1)pi)=0 za svaki k). Sada može biti cos y = sin y ili cos y = -siny jer će, ovisno o k, biti jednak 1 ili -1. Dalje se lagano provjeri koja su rješenja dobra.

Sada ostaje samo , a sin t = cos t za i . Sada umjesto t uvrstiš (x+y)/2 i dalje bi trebalo biti jasno. Još se treba pogledati da rješenja zadovoljavaju

Sada sam uočio da se radi na [0,2pi] pa se na nekim mjestima umjesto k može pisati 0.

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Čistilište Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum