Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Presjek dvaju pravaca (zadatak)

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Čistilište
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
tomatoboy
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 14:52 uto, 3. 6. 2008    Naslov: Presjek dvaju pravaca Citirajte i odgovorite

Prije svega lijepi pozdrav!

Polažem maturu , znaci obuhvaca mi se gradivo sve 4 godine.. mislim da je ovo gradivo prvog ili drugog razreda.

Presjek 2 pravca, računski i teoretski

kako to racunski treba izgledati. Teoriju sam donekle nabavio.

Dva pravca u istoj ravnini mogu biti

1. pravci se sijeku, imaju jednu točku zajedničku
- Koordinate presječne točke pravaca dobijemo kao rješenje sustava dvije jednadžbe s dvije nepoznanice.
- Ako su pravci okomiti tada za njihove koeficijente smjerova vrijedi a1• a2 = -1

2. pravci se ne sijeku (paralelni ili usporedni ) , nemaju ni jednu točku zajedničku. ( Svi paralelni pravci imaju jednake koeficijente smjera a1 = a2 )

3. pravci se podudaraju, imaju sve točke zajedničke

E al mene sad zanima kako bi to valjda trebalo izgledati računski-odnosno te formule ili sto vec

Pomagajte molim vas
Prije svega lijepi pozdrav!

Polažem maturu , znaci obuhvaca mi se gradivo sve 4 godine.. mislim da je ovo gradivo prvog ili drugog razreda.

Presjek 2 pravca, računski i teoretski

kako to racunski treba izgledati. Teoriju sam donekle nabavio.

Dva pravca u istoj ravnini mogu biti

1. pravci se sijeku, imaju jednu točku zajedničku
- Koordinate presječne točke pravaca dobijemo kao rješenje sustava dvije jednadžbe s dvije nepoznanice.
- Ako su pravci okomiti tada za njihove koeficijente smjerova vrijedi a1• a2 = -1

2. pravci se ne sijeku (paralelni ili usporedni ) , nemaju ni jednu točku zajedničku. ( Svi paralelni pravci imaju jednake koeficijente smjera a1 = a2 )

3. pravci se podudaraju, imaju sve točke zajedničke

E al mene sad zanima kako bi to valjda trebalo izgledati računski-odnosno te formule ili sto vec

Pomagajte molim vas

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)
Inventar Foruma<br>(Moderator)

Spol: kućni ljubimac
Sarma: -

PostPostano: 15:51 uto, 3. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

za pocetak, jednadzba pravca je u nekom od oblika: (valjda me nazivi dobro sluze :) )
explicitni [latex]y = kx + y_0[/latex]
implicitni [latex]Ax + By + C = 0[/latex]
ono sto ti jos treba, uvijek za znati :) je jednadzba pravca kroz dvije tocke, namely [latex] (x_1, y_1), (x_2, y_2)[/latex]
(edit: ispravljena jdba, pomijesah brojnik i nazivnik :oops: sad je dobro :g:)
[latex] y - y_1 = \frac{y_1 - y_2}{x_1 - x_2}(x - x_1)[/latex]
gdje je ovaj razlomak u stvari koeficijent smjera pravca, znaci onaj k iz prvog oblika :)
y_0 dobijes kad razlomak pomnozis sa x_1 i tome dodas y_1 (no, sredis ovu kobasicu da lijepo pise :) )

takodjer, pravac se moze zadati kao jos pokoje rjesenje sustava jednadzbi
npr, kao presjek dviju ravnina (onda njihovo rjesenje je pravac, ako se ravnine sijeku; je cijela ravnina ako su ravnine jedna te ista, i nema rjesenja ako su ravnine paralelne)
nisi spominjao 3d i ravnine, ali mozda ti zatreba u nekim zadacima kasnije.... :)
anyway, onda u ovoj svojoj teoriji dodajes jos stanje da su 2 pravca mimosmjerna - nemaju zajednickih tocaka i nisu paralelni :)
anyway, ova tvoja teorija bez ovog mog paragrafa je 2D, sa mojim paragrafom je 3D, formule se malo prosire

no, za formule, ako nisi do sada, ajd si odi u knjizaru i kupi tzv 'zute tablice', kartonska zuta harmonika koja ima sve formule srednjoskolske matematike na sebi, i korisna je i pod stare dane :)
cijena bi bila valjda oko 20tak kuna ili tako nesto.... bilo je to davno kad sam to kupovala :)

ajmo sad na tvoje probleme :)

zapravo, ajmo jos jednu konverziju :)
da bi iz implicitnog dobio explicitni (u pravilu cesce baratamo s njime :) ) hitis y da ostane sam i usamljen na svojoj strani, a ostatak sredis kako spada... namely, dobijes
[latex] y = \frac{-Ax - C}{B}[/latex] i to sad lijepo sredis (podijelis sa B sto se dijeliti da - rjesis se razlomaka) - ne zaboraviti UVIJEK paziti na predznake ! :)

ok, sad tvoji problemi
1. sijeku se
znaci, imas ova dva cuda
[latex]y = k_1x + y_1[/latex][latex]y = k_2x + y_2[/latex]
sto znaci rijesiti to? geometrijski, to znaci dobiti onu tocku u kojoj se ta dva pravca sijeku
opcenito, znaci dobiti cemu je jednak x, odn y (ovi sa indexima su nam poznati,, to uvrstis prema zadatku, x i y su zbilja nepoznati :) )
pa onda vidis, da su oba zapisana tako da pise y = nesto
pa super, onda kazes, ta dva nesto su jednaka :)
[latex] k_1x + y_1 = k_2x + y_2[/latex]
viiidiii, sad imas samo jednu nepoznanicu :) (to se jos i zove, u prvoj jedznadzbi izrazi jednu nepoznanicu, npr y, preko svih ostalih i taj y trpni u drugu jedznadzbu na sve mjesta gdje pise y :), fkors, ti si biras koja ti je prva a koja druga jednazdba, ako skuzis da negdje imas manje za pisati or smth)
ok, sad vidimo da imamo samo x, pa onda x na jednu, ostalo na drugu stranu
[latex] (k_1 - k_2)x = y_2 - y_1[/latex]
i konacno
[latex] x = \frac{y_2 - y_1}{k_1 - k_2}[/latex]
sad taj x frkemo nazad u jednadzbu iz koje smo ga uzeli (ili u koju nam je zgodnije tutnut ga, ali u neku od onih sa kojima smo poceli, znaci u nasem slucaju one koje su oblika y = nesto)
[latex] y = k_1\frac{y_2 - y_1}{k_1 - k_2} + y_1[/latex]
i u konkretnom slucaju, sad tu trpnes brojeve umjesto ovih koji imaju indexe :)

ako su okomiti, ti svejedno dobijes tocku presjeka na ovaj nacin, a kao dodatni feature je da ces skuziti da su okomiti (pa time i da se sigurno sijeku) je kad uzmes k_1 i k_2 i pomnozis ih... ako dobijes -1, znaci da su okomiti

2. ako ne skuzis da su koeficijenti isti (test moze biti da jednog podijelis s drugim, pa trebas dobiti 1, ili da od jednog oduzmes drugi pa trebas dobiti 0, obicno se oduzimanje svodi na mnozenje jer imamo razlomke... pa ono :) ), radis kao i do sada
znaci imas
[latex]y = k x + y_1[/latex][latex]y = k x + y_2[/latex]
y = nesto
[latex] k x + y_1 = k x + y_2[/latex]
x na jednu, ostalo na drugu stranu
[latex] (k - k) x = y_2 - y_1[/latex]
i konacno
[latex] 0 = y_2 - y_1[/latex]
gdje ovo desno moze biti neki broj razlicit od nule, ali i jednak nuli

ako JE RAZLICIT od nule to znaci da su pravci paralelni (jer izraz 0 = 5 nije istinit :) )
ako pise 0 = 0, to znaci da se radi o istom pravcu (za kojeg je netko bio mastovit i napisao ga na dva nacina :) )
pa ti je to odmah i 3. pitanje :)

anyway, odi u neku malo vecu knjizaru i trazi zute tablice :)
npr mladost, znanje... neke koje imaju skolski pribor :)

ne znam da li smijete imati tablice na maturi, ali kad nadjes dovoljno presjeka, ostat ce ti formule u glavi, vjeruj mi :)
za pocetak, jednadzba pravca je u nekom od oblika: (valjda me nazivi dobro sluze Smile )
explicitni
implicitni
ono sto ti jos treba, uvijek za znati Smile je jednadzba pravca kroz dvije tocke, namely
(edit: ispravljena jdba, pomijesah brojnik i nazivnik Embarassed sad je dobro Mr. Green)

gdje je ovaj razlomak u stvari koeficijent smjera pravca, znaci onaj k iz prvog oblika Smile
y_0 dobijes kad razlomak pomnozis sa x_1 i tome dodas y_1 (no, sredis ovu kobasicu da lijepo pise Smile )

takodjer, pravac se moze zadati kao jos pokoje rjesenje sustava jednadzbi
npr, kao presjek dviju ravnina (onda njihovo rjesenje je pravac, ako se ravnine sijeku; je cijela ravnina ako su ravnine jedna te ista, i nema rjesenja ako su ravnine paralelne)
nisi spominjao 3d i ravnine, ali mozda ti zatreba u nekim zadacima kasnije.... Smile
anyway, onda u ovoj svojoj teoriji dodajes jos stanje da su 2 pravca mimosmjerna - nemaju zajednickih tocaka i nisu paralelni Smile
anyway, ova tvoja teorija bez ovog mog paragrafa je 2D, sa mojim paragrafom je 3D, formule se malo prosire

no, za formule, ako nisi do sada, ajd si odi u knjizaru i kupi tzv 'zute tablice', kartonska zuta harmonika koja ima sve formule srednjoskolske matematike na sebi, i korisna je i pod stare dane Smile
cijena bi bila valjda oko 20tak kuna ili tako nesto.... bilo je to davno kad sam to kupovala Smile

ajmo sad na tvoje probleme Smile

zapravo, ajmo jos jednu konverziju Smile
da bi iz implicitnog dobio explicitni (u pravilu cesce baratamo s njime Smile ) hitis y da ostane sam i usamljen na svojoj strani, a ostatak sredis kako spada... namely, dobijes
i to sad lijepo sredis (podijelis sa B sto se dijeliti da - rjesis se razlomaka) - ne zaboraviti UVIJEK paziti na predznake ! Smile

ok, sad tvoji problemi
1. sijeku se
znaci, imas ova dva cuda

sto znaci rijesiti to? geometrijski, to znaci dobiti onu tocku u kojoj se ta dva pravca sijeku
opcenito, znaci dobiti cemu je jednak x, odn y (ovi sa indexima su nam poznati,, to uvrstis prema zadatku, x i y su zbilja nepoznati Smile )
pa onda vidis, da su oba zapisana tako da pise y = nesto
pa super, onda kazes, ta dva nesto su jednaka Smile

viiidiii, sad imas samo jednu nepoznanicu Smile (to se jos i zove, u prvoj jedznadzbi izrazi jednu nepoznanicu, npr y, preko svih ostalih i taj y trpni u drugu jedznadzbu na sve mjesta gdje pise y Smile, fkors, ti si biras koja ti je prva a koja druga jednazdba, ako skuzis da negdje imas manje za pisati or smth)
ok, sad vidimo da imamo samo x, pa onda x na jednu, ostalo na drugu stranu

i konacno

sad taj x frkemo nazad u jednadzbu iz koje smo ga uzeli (ili u koju nam je zgodnije tutnut ga, ali u neku od onih sa kojima smo poceli, znaci u nasem slucaju one koje su oblika y = nesto)

i u konkretnom slucaju, sad tu trpnes brojeve umjesto ovih koji imaju indexe Smile

ako su okomiti, ti svejedno dobijes tocku presjeka na ovaj nacin, a kao dodatni feature je da ces skuziti da su okomiti (pa time i da se sigurno sijeku) je kad uzmes k_1 i k_2 i pomnozis ih... ako dobijes -1, znaci da su okomiti

2. ako ne skuzis da su koeficijenti isti (test moze biti da jednog podijelis s drugim, pa trebas dobiti 1, ili da od jednog oduzmes drugi pa trebas dobiti 0, obicno se oduzimanje svodi na mnozenje jer imamo razlomke... pa ono Smile ), radis kao i do sada
znaci imas

y = nesto

x na jednu, ostalo na drugu stranu

i konacno

gdje ovo desno moze biti neki broj razlicit od nule, ali i jednak nuli

ako JE RAZLICIT od nule to znaci da su pravci paralelni (jer izraz 0 = 5 nije istinit Smile )
ako pise 0 = 0, to znaci da se radi o istom pravcu (za kojeg je netko bio mastovit i napisao ga na dva nacina Smile )
pa ti je to odmah i 3. pitanje Smile

anyway, odi u neku malo vecu knjizaru i trazi zute tablice Smile
npr mladost, znanje... neke koje imaju skolski pribor Smile

ne znam da li smijete imati tablice na maturi, ali kad nadjes dovoljno presjeka, ostat ce ti formule u glavi, vjeruj mi Smile

Zadnja promjena: Nesi; 20:36 uto, 3. 6. 2008; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
tomatoboy
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 18:49 uto, 3. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Neopisivo zahvaljujem
Neopisivo zahvaljujem

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ma
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
58 = 89 - 31

PostPostano: 20:29 uto, 3. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Nesi"]ono sto ti jos treba, uvijek za znati :) je jednadzba pravca kroz dvije tocke, namely [latex] (x_1, y_1), (x_2, y_2)[/latex]
[latex] y - y_1 = \frac{x_1 - x_2}{y_1 - y_2}(x - x_1)[/latex]
gdje je ovaj razlomak u stvari koeficijent smjera pravca, znaci onaj k iz prvog oblika :)[/quote]

zapravo: [latex] y - y_1 = \frac{y_1 - y_2}{x_1 - x_2}(x - x_1)[/latex] :wink:
Nesi (napisa):
ono sto ti jos treba, uvijek za znati Smile je jednadzba pravca kroz dvije tocke, namely

gdje je ovaj razlomak u stvari koeficijent smjera pravca, znaci onaj k iz prvog oblika Smile

zapravo: Wink

Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)
Inventar Foruma<br>(Moderator)

Spol: kućni ljubimac
Sarma: -

PostPostano: 20:35 uto, 3. 6. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

jes, vala :)
tnx :)
idem ispraviti.....
jes, vala Smile
tnx Smile
idem ispraviti.....

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Čistilište Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum