Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Traženje minimalnog polinoma
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
blob
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
10 = 10 - 0

PostPostano: 19:23 sri, 21. 5. 2008    Naslov: Traženje minimalnog polinoma Citirajte i odgovorite

Kako najbrže naći minimalni polinom ako imam zadanu neku kvadratnu matricu?

Naprimjer, recimo da imam 4×4 matricu [latex]\bf{A}[/latex] i da dobijem da je njen karakteristični polinom [latex]k_A (\lambda)=(\lambda-2)^2(\lambda-1)^2[/latex]. E sad, znamo da minimalni polinom može biti nešto od sljedećega:

(i) [latex](\lambda-2)(\lambda-1)[/latex] ili
(ii) [latex](\lambda-2)^2(\lambda-1)[/latex] ili
(iii) [latex](\lambda-2)(\lambda-1)^2[/latex] ili pak
(iv) [latex](\lambda-2)^2(\lambda-1)^2[/latex]

I sad bi krenuli od polinoma najnižeg stupnja i uvrštavali [latex]\bf{A}[/latex] u polinome (i)-(iii) sve dok kao rezultat ne dobijemo nul-matricu (a možemo biti sigurni da ćemo ju dobiti, jer ako ništa drugo, prema Hamilton-Cayleyevom teoremu će matrica sigurno poništiti (iv) pa će minimalni polinom biti jednak karakterističnom, ako nul-matricu ne dobijemo prije).

Mene sad zanima je li to jedini način da dođemo do minimalnog polinoma ili postoji neki brži i elegantniji put? Poput još nekog svojstva koje iskoristimo kako bi došli do rješenja. Jer već u (ii) treba pomnožiti 4×4 matricu [latex]\bf{A}-2\bf{I}[/latex] prvo sa samom sobom a onda i sa [latex]\bf{A-I}[/latex] pa ako se dobije nešto različito od nul-matrice treba ići dalje: oduzimati matrice, potencirati, množiti itd , a da je kojim slučajem karakteristični polinom oblika [latex](\lambda-\lambda_1)^5 \cdots[/latex] onda bi u općenitom slučaju trebali računati petu potenciju matrice [latex]\bf{A}-\lambda_1\bf{I}[/latex] i možda ju još pomnožiti sa 4, 5, 7 drugih matrica, ovisno o tome kako izgleda karakteristični polinom. Dakle: je li opisani način jedini ili do minimalnog polinoma možemo doći i drugačije?

Hvala na pomoći :)
Kako najbrže naći minimalni polinom ako imam zadanu neku kvadratnu matricu?

Naprimjer, recimo da imam 4×4 matricu i da dobijem da je njen karakteristični polinom . E sad, znamo da minimalni polinom može biti nešto od sljedećega:

(i) ili
(ii) ili
(iii) ili pak
(iv)

I sad bi krenuli od polinoma najnižeg stupnja i uvrštavali u polinome (i)-(iii) sve dok kao rezultat ne dobijemo nul-matricu (a možemo biti sigurni da ćemo ju dobiti, jer ako ništa drugo, prema Hamilton-Cayleyevom teoremu će matrica sigurno poništiti (iv) pa će minimalni polinom biti jednak karakterističnom, ako nul-matricu ne dobijemo prije).

Mene sad zanima je li to jedini način da dođemo do minimalnog polinoma ili postoji neki brži i elegantniji put? Poput još nekog svojstva koje iskoristimo kako bi došli do rješenja. Jer već u (ii) treba pomnožiti 4×4 matricu prvo sa samom sobom a onda i sa pa ako se dobije nešto različito od nul-matrice treba ići dalje: oduzimati matrice, potencirati, množiti itd , a da je kojim slučajem karakteristični polinom oblika onda bi u općenitom slučaju trebali računati petu potenciju matrice i možda ju još pomnožiti sa 4, 5, 7 drugih matrica, ovisno o tome kako izgleda karakteristični polinom. Dakle: je li opisani način jedini ili do minimalnog polinoma možemo doći i drugačije?

Hvala na pomoći Smile

PostPostano: 1:28 pet, 23. 5. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne znam ima li baš jako "brza" općenita metoda, ali umjesto množenja matrica može se djelovati na vektore baze, što je ipak lakše.

Dakle, npr. umjesto množenja (A-2I)(A-2I)(A-I) (cijelih matrica), djelujemo ovim produktom na vektore kanonske baze pa imamo uvijek množenje tipa kvadratna matrica puta jedan stupac, koliko puta već treba. Jasno, kad djelovanjem na sve vektore baze dobijemo 0, a idemo od nižih stupnjeva prema višima, dobili smo minimalni polinom.
Ne znam ima li baš jako "brza" općenita metoda, ali umjesto množenja matrica može se djelovati na vektore baze, što je ipak lakše.

Dakle, npr. umjesto množenja (A-2I)(A-2I)(A-I) (cijelih matrica), djelujemo ovim produktom na vektore kanonske baze pa imamo uvijek množenje tipa kvadratna matrica puta jedan stupac, koliko puta već treba. Jasno, kad djelovanjem na sve vektore baze dobijemo 0, a idemo od nižih stupnjeva prema višima, dobili smo minimalni polinom.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum